Så, matkostnaden under en månad

8254,10!!! Sanslöst, detta inkl tvättmedel, tvål, djurmat, coca-cola och allt! Det blir per person ca 1376 kr.

Det måste gå att få ner!? Är detta en rimlig summa? Jag trodde faktiskt inte att vi gjorde av med så mycket på mat men denna månad har jag sparat vartenda kvitto.

//manon

Kommentarer
Postat av: Carina m3

Hej! Jag tror att vi ligger på drygt 6000 kr/månad och då är ju vi en person mindre än ni i hushållet.
Jag tror säkert att det går att få ner kostnaden i kronor men det kostar i tid istället. Då menar jag tid till tex att att planera matsedlar där man tar hänsyn till extrapriser, tid till storkok och tid till att åka runt till olika affärer för att köpa billigt ditt här och billigaste datt där.
Jag pallar inte den nivån av planering när det gäller maten, har jag insett. Det lockar så klart att spara någon tusenlapp per månad men till priset av allt bök så kommer det nog inte att ske. Jag vill handla allt på ett ställe och orkar inte planera mer än vad vi gör.

2007-09-29 @ 16:16:57
Postat av: Manon

Hej Carina! Länge sedan:)!
Så är det för oss med och i dessa kvitton ingår även frukt od som vi köpt på hemvägen. Minsta lilla kvitto inkl från Seven Eleven od! Jag orkar inte planera heller till den grad att åka runt, det fixar sig inte tidsmässigt! Jag trodde också att vi låg kring 6000 men så var det inte!
Kommande månad så ska jag skriva upp på et excelblad vad vi handlar för, varje kvitto för att se vart pengarna går. Inkl annat.
Vad äter ni för mat för 6000? Våra ca 8500 är inkl hygienartiklar och kemtek och djurmat. En person kan ju inte äta för 2500 extra:) (mot er alltså). Med 6000 vore jag nöjd. Storkok kan jag göra, men av vad, det tradiotionella, köttfärssås...ser ut som jag inte mäktar med dylik planering heller, men jag vill få ned kostnaden!!
I alla fall, dagens kvitto var ca 330 kemtek och hygien, 807 ren mat!

Postat av: Ullis

Svår fråga. Jag tror vi betalar runt 4-4500:-/månaden på 4 personer. I det ingår då kattsand och toapapper och hygienartiklar. Nog tror jag det landar runt er summa per person.
Vi handlar en gång i veckan och förra veckan handlade vi för 700:- och denna gång för 1000:-. Vi köper så långt vi kan ekologiska varor, så det blir dyrare av den orsaken.
¨Vi äter ytterst lite kött, mest kyckling, fisk och grönsaker. Faktiskt ganska likt er såg jag på er nota du visade sist.
Jag tror som Carina skriver att det går säkert att få ner kostnaden om vi skulle anstränga oss att leta det billigaste, storkok, baka eget bröd eller använda mer linser och bönor.

2007-09-29 @ 19:00:08
Postat av: Manon

Hm. nåt är det vi "slösar" med. Vår bas är pasta, bulgur, råris och potatis. Med grönsaker, kyckling, lax och köttfärs. Högrev med. Och så frukt...Men nåt blir väldigt dyrt!! Borde kunna gå ner till ca 6000 i alla fall...frågan är hur...Nu ska jag skriva upp allt vi köper i matväg. Har börjar i ett excelblad.

2007-09-29 @ 19:57:20
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Annaa M

45 kronor om dagen, lite drygt alltså. Mellan äter vissa dagar frukt ensam för mer än det! Å andra sidan äter vi nästan inget kött alls längre-

2007-09-29 @ 22:26:31
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Annaa M

Ullis veckokostnad för fyra personer på 700 kronor för fyra personer har jag svårt att tro på. Då har man nog rätt mycket hemma redan! Vi kommer inte under det dubbla i veckan, never.

2007-09-29 @ 22:28:22
Postat av: Manon

Annaa - Det kanske beror på var i landet man bor också? Och var man handlar? Och som sagt hur mycket man har hemma...Märkte då vi flytatde från långtutanförstan till stan att våra matkostander höjdes med några hundra i VECKAN!! Då kommer ni till ca strax under 6000 då i månaden?

2007-09-30 @ 10:19:09
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Manon

Mjölk går åt ca 15 l i veckan, bara det är ca 110 kr, frukt, det äter de 2-3 om dagen VAR även om de går i skolan/är på dagis hela dagen...kanske dags att ransonera...?

2007-09-30 @ 10:21:49
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Ullis

Annaa: Nu skriver jag inte saker som andra behöver tro på, jag beskriver endast hur VI har det.

2007-09-30 @ 12:16:40
Postat av: Nynna

Usch ja... det är verkligen drygt.
Men jag levde ursnålt några år tillsammans med min syster. Vi hade en kokbok som på den tiden hette "En femma om dagen". Så kan den ju såklart inte heta idag. Men det finns fortfarande kokböcker att köpa som bara har billig mat i recepten.
Ärtsoppa, bacon ugnspannkaka, spenatpannkanor... grytor med kok-kött, osv.
Sen har jag fått lära mig nyligen att man i en undersökning kommit fram till att folk inte sparar pengar genom att åka och storhandla. De handlar på sig saker som står och blir gammalt och måste kastas och sen handlar de ofta saker i butikerna runtomkring som de annars inte skulle handlat. Sen kostar det ju att åka... man vinner tydligen på att handla varefter man behöver saker, i sin lokala mataffär.
Men jättestor skillnad såklart om man bor i Stockholm jämfört med t ex en mindre stad som Köping... eller nåt i den storleken.

2007-09-30 @ 17:02:09
URL: http://nynnas.blogg.se
Postat av: Annaa M

Vi hamnar säkert på över 6 000 i månaden. Men då är vi ju fyra vuxna. Minns nostalgiskt den tiden när vi beräknade kycklingen till 2 vuxna och 4 barn. Jag och barnen var alltså barnen, Mannen och katten Nisse de vuxna. Det var på den tiden som jag räknade ut att om jag inte hade några andra utgifter än hushållet så klarade jag mig på 800 i veckan. Men då handlade förstås även Mannen ibland och det var alltså minst 10 år sedan. Och så har vi aldrig någonsin haft några lager hemma. Varken i frys eller skafferier.
Vi har ju inget mjölkkonto alls, en liter i veckan går inte åt om det inte är någon soppa som ska spädas eller så. 2-3 frukter om dagen ska du inte ransonera på! Men Mellan har fått ransonering från i höst. Hon märkte ju själv hur hon gick ned i vikt i somras när hon just drog ned till 2-3 om dagen. Men det är svårt. Hon har själv hand om en del av hushållskassan för att köpa frukt på hemvägen. Det slinker lätt med något extra kilo av något eftersom frukten är så billig här.
Vi har ju god tillgång på billiga livsmedel. Även tvättmedel och sånt. Tur just nu när ekonomin är i botten.
Men visst är det intressant att räkna ihop hur mycket man gör av med. Kommer ihåg från gamla undersökningar att nästan alla familjer tror att de handlar för mindre än de gör.

2007-09-30 @ 17:05:29
Postat av: Annaa M

Nynna; nä det är inte självklart dyrare i Stockholm, såg nyss en undersökning som visar att Stockholm har landets dyraste och billigaste mat helt beroende på var man bor! Innerstan är svindyrt.

2007-09-30 @ 17:09:13
Postat av: Manon

Nynna - har också läst om den undersökningen! Och jag tror det ligger nåt i det. Vi är tvungna att storhandla i viss mån för det finns inga affärrer så nära att jag hinner dit innan hämtning eller efetråt med en massa barn...Vi kör med den affär som är mest lokal för oss! Har en gammal bok "god och billig mat" men den är lite gammal...
AnnaaM - Tror också att de flesta familjer handlar för mer än vad de tror! Här verkar mjölkkontot onödigt stort så de fick vatten i dag...Jag ryser över 8500...men vi har inga billighetsaffärer i närheten och inte riktigt tiden att åka till en, men det måste kunna ändras detta...frågan är hur...Nu ska jag räkna i hop vecka för vecka denna månad för att hålla koll. Har en del i frys och kyl, kör slut på det...jag drygar ut ofta med bönor, och har även linser...suck..måtte det visa sig bli bättre dvs mindre denna månad!

2007-09-30 @ 21:39:34
URL: http://manon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback