Tankar om adjektiv

Jag har sedan jag fick alla fyra barnen verkligen fått tänka till om ords innebörd. Fått en mer ödmjuk inställning till orden fram för allt de som avser beskrivningar av personers egenskaper.

 

Jag tänker på ord som otålig, envis, lättsam, humoristisk, allvarlig, teknisk, intelligens - jag tänker på alla de olika sätten man kan vara dessa ord! Att man inte är mer eller mindre envis eller humoristisk, man är det bara på olika sätt och det finns fasligt många olika sätt att vara det på!


Tänker också på det Ullis skrivit om speglingar, att om man inte gillar nån så är det oftast en spegling av nåt man inte gillar hos sig själv (eller har jag fel nu?). Är det alltid så? Att den egenskapen även finns hos en själv? Varför kan man tycka mindre om folk? Och om man uppskattar  nån så speglar man de goda egenskaperna hos varandra...vill veta mera om det där...
 

För min del ser jag att det finns så mycket roligt folk omkring mig nu. Det är som en godis - eller chipspåse jag inte kan sluta äta ur, allt folk. Tänker på humor tex, hur olika det kan vara - att ibland har man verkligen samma sätt att uttrycka humor medan med andra är det annat sätt  - men lika kul är det att lära sig och uppskatta den personens humor som inte uttrycks på exakt samma sätt som ens egen. Likadant är det med de andra egenskaperna, envishet, otålighet, intelligens - samma egenskaper men uttrycks på olika sätt.

 

Det är ett äventyr...ett enda roligt äventyr...att upptäcka folk.

 

//manon


Kurslitteratur

Jag har nu köpt min första kurslitteratur på 10 år, Klas Eklund: Vår Ekonomi! Alltså, jag ser fram emot detta! Börjat läsa i den, bläddrat i den och det känns så bra. Det är en lättläst bok, introduktion i samhällsekonomi, nationalekonomi - nationalekonomi som jag var inskriven på då Storayster var bebis men kunde inte fullfölja pga tiden var knapp. 

Det kändes lätt att läsa i boken, det här ska gå bra. Detta är mer humaniora än ekonomi, inga siffror, utan det handlar om sammanhangen. Det är vad jag är bra på, teorierna, sammanhangen, de stora dragen. Det är vad jag tycker är kul och lätt och älskar att diskutera. Alltid haft svårt för detaljerna, de är störande element för mig, en evig tristess, så jag är glad över yrket jag har som lärt mig att även detaljer är viktiga! Tvingat mig att utvecklas och utveckla "detaljsidan".

Jag har en utmaning kvar nu inom den akademiska världen och det är att äntligen lära mig bli stringent.

Jag tycker verkligen om att förstå saker och sammanhang. Förstå hur världen fungerar. Jag vill bara veta mera och mera!! Åh, vad jag längtar efter både filosofi och idéhistoria nu också.


Det känns verkligen bra nu, att ha fysisk aktivitet med cykling, promenader speciellt med sällskap, springa och förhoppningsvis simning igen snart, aktivitet för hjärnan med kursen, jobbet, och det mjuka vårdande med familjen. Ta hand om kroppen och själen.

Börjar allt mera känna balans. Att även jag får plats i mitt liv. Barnen har självklar plats. Maken måste få mera plats. Det sociala borde få alltmera plats nu...

//manon


En fundering om val och hjälp

Kan vi inte nöja oss med att en del jobbar heltid, andra deltid och det ibland är ett fritt val ibland inte. Att det finns andra lösningar på problem än att gå ner i tid? Eller att köpa hemhjälp?

 

Jag menar, när man vill hjälpa nån så måste det ske efter personens egen verklighet och förutsättningar. Inte efter nån annans. Alla val är dessutom  inte frivilliga. Och om man inte förstår nåns "val" och de förutsättningar det ger, och irriterar sig på att vederbörande inte tar emot de råd man ger - behöver det inte vara fel och den andre oförmögen att förändra sitt liv till det bättre. Man bara lever olika, är olika personligheter och har olika förutsättningar.

Bra hjälp är att inse det och agera därefter.


//manon


Vård Av Hem

Sovit bra i natt och länge. Dagen kännetecknades av jäkt, inte stress, utan jäkt. Stress är ett ord som ofta missbrukas - man menar jäkt men säger stress. Satt inte ner en enda gång. Fick egentid med äldsta dottern under förmiddagen men vi jäktade ändå. Hon vill ha mera av mig. Tur att jag sov i natt. Och i natt kommer jag inte sova för jag sov i natt - jag sover varannan dag.

Jag har inte ens tagit det lugnt med de tre små i dag.

När det är jäktigt hör jag vad folk säger men uppfattar det inte förrän senare. Jag tänker på att jag borde ha varit mjukare i dag. Fokuserad var jag definitivt, effektiv, ja men inte följsam och intresserad mot nån i dag. Bara djupt inne i mitt och allt som ska fixas. Blä vad trist!! Äckligt självcentrerad. För fokuserad för att visa mig följsam och intresserad mot nån. Nu kan jag tänka på allt som sagts under dagen. På natten i lugnet. Och tänka på allt jag borde sagt eller inte sagt.

Städat i dag nej, bara lite, men gjort en hel del annat. Handlat, pga taskig planering 3-4 ggr i dag dessutom! Men - jag har kollat upp några nya recept igen. Hade en liten lista i alla fall, inte för hela veckan, men ändå. Tvättat hos grannen (visst är det rent förfärligt snällt!) för vår tvättmaskin är sönder igen. Vår nya. Nu har jag lagt all dagens tvätt som barnen haft på sig i blöt och vaskat om för hand. Får väl ligga där tills i morgon och, ja, hur 17 tvättar man för hand? Hur mycket skrubbar man? En kunskap jag missat... Tanken är att om jag gör det varje kväll så blir det ingen tvätthög tills reparatören kommer, och det blir inte så jobbigt att tvätta heller, inga mängder för hand...och jag hoppas vi slipper köpa ny maskin igen...All tvätt ligger nu i vår källare och jag ville bara inte sortera in det när barnen somnat. Tänker på förr då man inte hade tvättmaskin utan fick skrubba jämt...en bra uppfinning det där! vad det underlättar!

Tänkt en massa på städ. Gör man det ofta borde det inte vara så jobbigt. Så jag vaskade runt och städade toaletterna med i dag trots att jag gjort det nyligen. Städa ofta är inte besvärligt - det besvärliga är att välja det framför nåt mycket roligare...trots att jag gillar att ha det vackert omkring mig egentligen...å andra sidan  - hur vackert kan det bli ett hem som renoveras!? Kanske borde ta time-out från städn ingen i stället och gilla läget och inte försöka komma på smarta lösningar.

Ovanligt med sådan helg! Har vant mig vid slappa helger. Borde skippa resten av måstena och städningen i morgon och bara varva ner. Inte rusa genom dagen. Gillar inte det om helgerna. Jag är tillräckligt pigg för att ignorera röran. Det är den långa veckans fel. Att det varit en hel vanlig vecka med 5 dagar i. Nu koncentreras allt på helgen, man kan inte sprida ut det. Åh, så lätt man blir van vid korta veckor!

Jag skulle önska att jag skulle kunna ta ledigt 1-2 dagar och gå igenom alla surdegar hemma och städa riktigt ordentligt, eller plocka i ordning papper och skorummet åtminstone!! Så bara städ var kvar...men det kanske är helt omoraliskt att ha barnen på dagis medan man gör detta hemma? Men jag undrar...kunde jag vara hemma från jobbet nu, nja, visst skulle jag kunna tänka mig det...tänk att få i ordning på flera plan! Men det kanske är att utnyttja dagis men ack så lockande...ta VAH - Vård Av Hem.

Jag kanske kan ta nåt lätt varje dag? Men hur ska man göra med allt papper...suck...Längtar efter städat hem ändå...

//manon

Så trött

Nu är jag inte glad på mig själv. Det märks hur jag härjar att jag är jättetrött. Har ju bara sovit 3-4 timmar /natt sista tiden. Då blir jag babblig.

Usch, jag gillar verkligen inte mig själv då. Det är då jag tappar omdömet och tankarna går vilse. Babblar på, tänker på....när jag borde vara tyst...när ska jag lära mig det där? Man kan kontriollera omdömet. Det där är en av sakerna jag inte gillar hos mig.

Hoppas jag får sova i natt. Är inte nyttig nu alls. Inget konstigt för sömnstrul har jag haft länge, men vissa dagar är det värre. Och inte gör jag nåt vettigt. Om jag åtminstone kunde hålla tyst....med tankarna...antar att jag inte gillar att förlora kontrollen, vilket jag gör...det är jobbigt att vara trött:). Men man måste väl kunna lära sig att behålla kontrollen ändå.

//manon

Vardagsliv

Jag har svårt med att få rutiner att funka. Kanske beror det på min personlighet eller så beror det på att med 4 barn händer det alltid nåt. Antagligen båda i kombination.

Jag skulle önska att jag alltid hade maten planerad och kunde bara ta fram nåt ur kylen/frysen, men så är det inte. Inte alltid vi hinner handla för veckan. Ett tag ville jag inte det heller. Ibland tycker jag det är praktiskt, ibland inte.

Jag skulle önska mig ett välstädat och ordningssamt hem men det funkar inte heller. Efter 21 då alla sover har jag ingen större lust att städa toaletten. Eller över huvud taget städa efter 21 i ett rullande schema. Hur får man in städ på vardagar? När vi kommer hem efter dagis vill de oftast cykla ute. Jag har inte hjärta att ta in dem för att jag ska städa. Och vi behöver den stunden för att landa tillsammans.

Det bästa är att acceptera kaoset men jag kan bli galen på den ibland. Och när jag är som tröttast irriterar det mig som mest. Jag vet att det är då man borde släppa det, men så är det inte för mig!

I morse upptäckte jag att det inte finns tillräckligt med bröd så jag kunde inte äta frukost. Inte om de ska ha nån liten mellis i eftermiddag. Så min frukost i dag bestod av 3 st coca-cola och sandwich med lax, färskost och pepparrot köpt på 7-eleven. Taskig planering men väldigt god frukost. Är det nån som slarvar med maten hemma så är det jag. Resten äter sin fullkornspasta och råris, mycket kyckling.  Frukt och grönsaker. Vi har 99% av tiden aldrig nån form av kex, fikabröd od hemma. Vi har knappt efterrätt nån gång. Vi äter väldigt lite sött. Utom jag då. Men jag är bara torsk på Coca-Cola och så kan det hända att jag på jobbet lever på bullar enbart vissa dagar. Jag slarvar, men jag har absolut ingen matlust.
Jag har testat lite nya rätter jag hittat på ica.se. Och barnen är så tacksamma. Äter mycket. De har väl också ledsnat på menyn som varit. Jag har själv ätit och det var helt OK men min matlust har jag tappat nånstans. Och jag har svårt att mobilisera mig för att hitta ännu fler nya maträtter. För jag har ingen matlust.

Att ha 4 barn innebär egentligen mycket planering och logistik. Mer än vad jag är kapabel till egentligen. För om jag skulle bli supermamma så skulle jag inte få göra nåt annat än planering och logistik. Men jag önskar att jag vore bättre på det! Jag försöker lära av dem som är bra på det men fixar det inte fullt ut. Så jag får utbrott på röran istället. Framför allt önskar jag att jag vore bättre på att plocka undan direkt efter mig. Är hemskt slarvig. Om det vore ordnat skulle säkert resten vara rätt lätt...?

Som sagt, jag har svårt för att få rutiner att funka.

Nu har jag fått schemat för "Ekonomiskt tänkande 5p". Typiskt humanistiskt ämne - 7 föreläsningar varav en obligatorisk. Hemtenta! Jag sa till chefen att jag inte behöver gå på så många föreläsningar, om ens några, kan läsa böckerna, är ju van vid att plugga, men han kontrade med att föreläsningarna brukar vara det roligaste ju! Så jag går nog på 2-3 st. Jobbar in den tiden sedan, före eller efter. Jag har redan nu komp att ta ut. Kikar med längtan på Idéhistorian - från antiken och framåt. Vad spännande - då har jag läst arkeolog nordisk och klassik (antiken), konst/arkitektur ända från antiken till i dag och sedan komma att läsa (förhoppningsvis) om det folk har tänkt ända från antiken! Kul! Men mossigt antar jag...att tycka det är kul...

Få rutiner att funka - jag är rastlös, har alltid tusen planer...kanske inte konstigt att jag inte lyckas...?

//manon


Koncentration

Nån har snott min koncentration. Jag kan bara inte koncentrera mig. Jag förstår inte hur man kan stjäla nåt sådant som koncentration. Fast det kanske är lätt. Koncentrationen borde ju vara rätt så - ouppmärksam - och därmed lätt att smyga sig på och släpa i väg. Skriker säkert inte på hjälp, märker väl knappt nånting själv. Djupt försjunken i det jag borde vara försjunken i. Eller så har den helt enkelt rymt eller strejkar och sitter och luktar på blommor eller äter glass koncentrerat nånstans.

 

Tankarna fladdrar och flyger omkring planlöst  i mitt ekande huvud. SAS-personalen strejkar ju som ni vet och ingen vet hur länge...


Det är svårt att sitta still. Snart är det ett lättsamt styrelsemöte. Då kanske man får kaka i alla fall.

Blä vad svårt det är ibland att mobilisera sig! Åh, jag vill bara ha roligt nu!!! Jag är rysligt sällskapssjuk och rastlös. Jag vill uuuuut härifrån! Jag vill göra nåt annat än det jag gör just nu.


Och urk, bara tråkiga mail i dag. Inga roliga:(....jagvillbaraharoligt....
 

//manon


Den berömda balansen?

Jäktade barnen till dagis i morse, en timme tidigare än vanligt, för jag skulle ha utvecklingssamtal med chefen och glömde bort att jag skulle lämna den morgonen. Glömde även bort att vi skulle ha utvecklingssamtal på dagis i dag, och fick skjuta upp det för andra gången! Och båda gångerna pga mig, fy vad jag skäms...

Anledningen till jäkt i dag var som sagt att chefen har velat haft utvecklingssamtal med mig länge men vi har inte riktigt hittat tid till det. Och ärligt - jag var rädd för att de inte skulle vara så nöjda och jag tyckte det var viktigare nu att höra på vad han hade att säga och skjuta upp sonens för krasst - jag måste sköta jobbet för att barnen ska ha det bra!

Återigen - jag hade inte behövt vara rädd. De var nöjda, det de hade synpunkter på som att jag var för snabb det vet jag redan. Jag har problem med det och otålighet, Inga spöken seglade upp. Inget av det jag var rädd för. Jag fick en liten löneförhöjning också.

Han sa också att de tyckte att jag var trevlig och ett bra tillskott i företaget på det sociala planet. Ni anar inte hur glad jag är över det!!!! Jag vågade berätta för honom att jag anmält mig till en sommarkurs, 5p kurs i ekonomisk historia, och det var helt OK. (Inom parentes, Herr Manon var däremot frågande och kom i håg att de från den institutionen dammade mest - så nu lär jag damma!). Men jag tycker det ska bli kul att ha kårleg igen och plugga lite! Så dammig är jag, jag måste säga att det ger mig nånting, vill även läsa idéhistoria och filosofi.

Jag vågar knappt andas om det men det verkar som om jag får lugn på flera plan i mitt liv nu. Jag har sedan jag slutade plugga för 10 år sedan fått 4 barn (den äldsta fyller 10 i år de yngsta twinsen fyllt 3) och vikarierat och allt - detta är mitt första fasta jobb (med undantag för ett år men då blev vi på hela avdelning varslade). Jag får göra mycket på detta företaget, allt från enkelt som att hämta bröd till avancerade bokslutsdispositioner, göra/skriva årsredovisningar, ekonomiska rapporter, ta hand om webbsidan etc etc. Varierande och det passar mig!

Visst, jag kan inte bestämma över min dagliga tid som så många andra föräldrar verkar kunna göra på mitt dagis och flexa rejält och hämta tidigt vid 15/16 pga vi är så få i företaget och nån måste passa telefonen MEN jag går faktiskt vid 15.45/15.50 varje dag ändå under vintern (tycker jag är tidigt!!!), ärligt, jag tycker inte det är sent att hämta vid 16.30/17.00! Inte egentligen men det känns ändå då jag hämtar mina barn som är sist kvar på dagis vid 16.30... Dubbla känslor alltså! Jag får ta ledigt varje skollov, de klagar inte på VAB och jag får plugga bredvid! De bara uppmuntrar det. Och det känns faktiskt som en frihet. För mossig som jag är, så gillar jag att plugga det jag vill plugga. Och jag tycker om att vara med barnen på loven. Visst, de går inte hem vid 16 men vi får mycket tid tillsammans ändå! Just nu hämtar jag tyvärr extremt sent pga kollegan är bortrest och visst det känns inte alltför bra att komma hem 17.30 nånting men...det är bara maj som är så varje år. Så det får lov att vara OK!

Det känns som om jag landar på flera plan, börjar fatta en del. Jag är så van vid att kämpa och roffa åt mig det jag behöver för jag har haft känslan att ingen ger det till mig ändå utan strid och en insikt är att - jag behöver visst inte det! Jag blir inte förnekad, inte längre, jag måste inte kämpa för min rätt att existera, rätt till mina tankar och känslor. Det är bara att lugnt tala om. Det är skönt. Och konstigt. Ovant. Kramperna släpper. Jag inser att jag gått omkring och burit på mycket. Jag behöver denna ro som är nu och våga möta mig själv och mina spöken.

Det märkliga är att jag inte insett hur mycket jag gått omkring och burit på, eller, det visste jag, men insikten om hur det påverkat mig har inte börjat komma förrän nu. Jag tycker nu inte att det är konstigt att jag inte alltid kunnat vara avslappnad. Hur skulle jag kunnat vara avslappnad? Det låter som en klyscha men det är så sant - barnet var så rädd inom mig och vågade inte kika ut och än mindre bli vuxen och absolut inte tro på sig själv. Var i försvarsställning hela tiden och det tar på krafterna, det gör det. Det tar på krafterna att hålla en mur, vara rädd.

Jag behöver detta lugn, mitt hem, min man, mina barn, mitt jobb (utan rangordning). Det är ett lugn jag saknat. Landa själsligt. Efter 37 år.

//manon


Bokstäver

Jag trodde inte mellanbror kunde skriva sitt namn men det kan jag stolt meddela att det kan han....

.....fast det vore bra om han använde nåt annat än kokt spagetti...

//manon

Det största sveket

Jag vill inte skrämma bort nån IRL eller i cyberrymden men jag vill (nog) skriva det här. Jag har tänkt så mycket på sista tiden. Inte med ord utan med känslor. Kanske som djur tänker. Jag tror inte jag vågar tänka med ord än men så bryter visa saker genom barriären. Först ordlöst och sedan med full kraft och tydligt. Nedan skrivna kommer vara rörigt, för jag hinner inte sortera. Tyvärr blir det lite långt?

 

När slöjan lyftes nyligen och jag insåg hur mycket jag avvisar, och hinnan mellan mig och världen försvann, fann jag frid. Jag har fortfarande frid. Jag har under denna tid lyckats sätta gränser för mig själv som känts bra. Mot barnen med, kunnat vara mer vuxen. För jag förstod att de vet att jag älskar dem, jag behöver inte bevisa det hela tiden. Tagit konflikter mycket bättre iom att jag har befunnit mig i nuet och inte blandat ihop känslor.

 

I morse cyklade jag till jobbet och när jag skulle larma av upptäckte jag att jag hade glömt kortet hemma. Det var före 7 så jag satte mig i trappan och väntade. Jag visste att nån från andra avdelningen brukar komma tidigt, att en del andra kommer vid 8. När jag satt där i trappan så slogs jag av en insikt, eller en tanke mitt i friden. Jag tror att det är därför jag orkar tänka på det, pga friden. Jag satt där och sköljdes över av gamla känslor och även av en insikt som jag inte fattat än - det var inte mitt fel! Allt som hänt, det var inte mitt fel. Jag satt och grät för tårarna kom. För jag har inte förstått det. Jag har under alla åren trott att det var mitt fel alltihop trots att jag ibland hörde att det inte var det av människor som brydde sig, som min styvmors syster, min styvmors systers svägerska långt bak i tiden. Min styvmors syster var den första som aktivt sa till mig, och som faktiskt kämpade för mig, när jag var 16 år. Hon sa till mig att det var inte mitt fel, att jag var bra, att det var de som var fel. Jag minns det än, men jag trodde inte på henne. Jag tänkte att hon bara lurades av nåt, men när hon väl lärt känna mig så kommer hon inse hur oälskbar jag är. Hon sa emot sin syster och min far och tom bröt med sin syster pga hur de behandlade mig. Hon tål dem inte än. Jag bad henne aldrig om det, det var hon som kom till mig, hon såg. Hon var 4 år äldre än jag och min styvmor 12 år äldre än jag. Jag minns en gång när styvmors bror och svägerska var hos oss och jag hörde hur de klagade på mig, då säger svägerskan att "om jag hade en dotter som Manon skulle jag vara stolt". Jag hörde även detta genom muren men jag fattade inte detta heller. Men jag minns. Det är nog sådana små saker som tränger igenom muren och som jag minns som fått mig att överleva. Det var inte meningen att jag skulle höra för jag var en bit ifrån. De, far och styvmor, tyckte ju inte om att jag var med. Jag var en obelägenhet. Och när de hörde dessa ord blev de än mer frustrerade. De sa till mig och sa till dem att "när du väl lärt känna henne så kommer du inse hur hon egentligen är, låt dig inte luras". Alla dessa ord och mera har gjort mig jätterädd. En anledning till att avvisa, för visar jag kommer de ändå ta avstånd. Den jag är, är hopplös, vidrig och oälskbar. Tom utseendet. En dag sa min styvmor till mig att "om jag nånsin får ett barn som ser ut som dig så ska jag kasta det i soptunnan". Jag minns fragment. Men jag tror inte jag vågar minnas allt, minns mer känslorna, konsekvenserna.

 

Jag läste en artikel på aftonbladet.se i helgen om adopterade, de som adopterats som äldre barn och hur de känt och tänkt och råkat ut för, och jag kände igen mig i dem till fullo. Det är bara det att jag aldrig blev adopterad utan jag kom till mina föräldrar, såg min mamma för första gången vid 7,5 års ålder och min pappa vid 8,5, skilda och med nya respektive. Och eftersom jag var deras biologiska barn så var det bara  - naturligt  - inga problem. Men så var/är det ju inte. Jag kände dem lika lite som den som blev adopterad. Och mina föräldrar skötte varken detta eller sitt föräldraskap annars särskilt väl. Att ta hand om ett barn som gått igenom flertal separationer, tom bott på barnhem i 2 år (detta pga vårdnadstvist mellan min moster och farmor, farmor vann) det kräver en hel del av en.

 

Personen jag skrev om nedan, hon som tyckte om mörka och ljusa nätter, jag tycker om henne och vi skojar fortfarande, och på nåt sätt, pga det hon har berättat om en styvmor och barn hon är bekymrad över, så har jag gläntat på dörren för henne och berättat lite. Hur det är att vara styvbarn till dylik styvmoder. Och hon, vännen, finns kvar. Hon blev aldrig skrämd men å andra sidan kom det fram naturligt. Jag blir även rörd över hur förlåtande människor är, för vännen säger att styvmodern kan verkligen göra och säga groteska saker men samtidigt inser hon att styvmodern mår dåligt, och att de få perioder hon beter sig trevligt så tror hon att nu har hon förändrat sig och förlåter. Sen blir hon besviken igen. Det är ju fantastiskt! Att man kan ha en sådan tro på människor. Jag har lärt mig av henne att folk inte är så kritiska och fördömande som jag trott, det är mina föräldrar och styvmor som är det. Det, och det som skrivits här som svar till mig, har fått mig att inse en del, puttat mig över kanten på ett positivt sätt. Även en annan person har fått mig att inse det, min kollega när jag hört henne resonera för säga vad man vill, delar man rum med nån 8 timmar om dagen lär man känna varandra vare sig man vill eller inte.

 

Jag sa till vännen en gång att ibland kan jag tänka att jag bara överdriver, att det inte var så hemskt som jag tror men då replikerade hon att "det tror jag att det var, för barn vill så gärna att allt ska vara bra att de snarare underdriver" och inom mig vet jag att det är sant, jag orkar bara inte tänka på det. Sedan sa hon både konstaterande och frågande att barnen måste känna att det största sveket kommer inte från styvmodern utan från pappan som aldrig säger ifrån. Och det är så sant. Det är det största sveket. Att vara så lite värd att man inte blir skyddad. Att ens egen far inte säger ifrån. Och eftersom han inte säger ifrån så börjar man tror, nej, införliva i sin egen självbild att man är värdelös och oälskbar. Att om man vore nån annan så skulle de älska en. Att jag är fel från början till slut. Att ingen kan tycka om mig. Och det är då man antingen går under eller hamnar i försvar.

 

Det tar många år att reparera allt detta. Att ta detta ur ens egen självbild, lära sig vara rädd om sig själv, sätta sina egna gränser, att inte tro att allt är automatiskt ens eget fel, att jag faktiskt kan vara någon.

 

Och vännen och jag vi skojar och är lättsamma fortfarande trots att jag berättat lite. Hon avvek inte, blev inte rädd. Det kom ingen mörker in i vänskapen. Bara ljus och skämt och skoj blandat med förtroenden och allvar. Ingen rädsla. Hon kunde ta det lilla jag sagt.

 

Men jag måste säga att jag sitter och gråter. Men det är en annan gråt nu. Jag har inte orkat tänka på allt som hänt. Jag har hållit det stången för jag måste säga att allt som hänt gör nåt så otroligt ont inom mig. Jag har hittills inte orkat möta det onda för det har gjort alldeles för ont. Men nu har jag friden och nu kommer tårarna. Jag antar jag måste gå igenom det och ta emot min egen smärta som alltid funnits där latent. Att det är så det kommer att försvinna till slut. Inte genom att förneka smärtan och vara rädd. Det är det som är att leva för jag har inte varit fullt levande hittills. Jag har varit upptagen med att inte tänka, inte känna, och försöka överleva.

 

Det var inte mitt fel - jag måste sluta tro att det var mitt fel, att det var/är fel på mig. Jag är inte värre än nån annan. Jag kan inte tro det. Det var "bara" så enkelt att ett barn inte passade in i deras liv då, speciellt ett barn som inte var deras biologiska fullt ut. De hade andra planer. Så enkelt...

 

//manon


En dag till

Jag har varit ensam i helgen med alla barnen. Allt har bara flytit på. Haft sällskap både till barnen och mig helt apropå och spontant. Speciellt fredagen gick i spontanitetens tecken. Vi var hemifrån morgon till kväll. Rörde oss, hittade folk. Var bla och åt vår lunch vid en sjö. Bara spontant. Bestämde oss. Det var inte alldeles varmt och det blåste men de tre små badade ändå. Enda tiden jag hade ensam med barnen förutom kvällen. Hade inte räknat med badet så jag hade varken ombyte eller handdukar med mig men det var bara så kul! Roligt att se på dem. Jag hade inte så mycket att sätta emot heller när tre små bestämmer sig för att bada. Kläderna faller av omärkligt. Sisyfosarbete att få på dem igen.

Jag tackar min lyckostjärna för att Mellanbrodern är så bra på att cykla! Precis vad jag behöver eftersom jag inte har körkort. Det gör mig betydligt rörligare att han kan cykla så långt själv.
Jag har twinsen i cykelkärra och Mellanbror och Storasyster cyklar bredvid. Jag var lite orolig för att han inte skulle orka 3 km till sjön men det gjorde han, fram och tillbaka! Med lek och skoj och bus däremellan. Inget fel på kondisen.

Denna dag, i dag, var halvspontan. Lekte med grannbarn i olika omgångar och bestämde träff på lekpark med Mellanbrors bästis och de två cyklade. Sladdade och ramlade och hade fart...

Så jag har verkligen bara flytit runt denna helg. Lite rädsla har jag börjat känna igen. Klarar jag av detta? Fullt ut utan att bli rädd och dra mig undan för jag är rädd för att....Jag hoppas att alla som säger att det är trevligt sista tiden menar det. För jag tycker det. Att det var trevligt alltså.

Men jag måste igenom det. De flesta är kloka och mer insiktsfulla än vad man tror. Även mer förlåtande än man tror. Även om man skulle göra misstag...

Nu har jag en liten trött treårig flicka i knät med sina mjuka runda ben och armar och jag vill så gärna ha en dag till med alla barn. Bara flyta omkring och göra vad lusten faller på. Krama dem och bada med dem även om det bara så är 15 grader och blåst.

Jag är verkligen förvånad över hur icke-isolerade vi har varit denna ensamma helg....Tillräckligt fullt upp med så många barn. Varierande. Inte planerat nåt och ändå...jag är dålig på att planera för närvarande....Snälla ge mig en dag till!!!

//manon

Budapest, mitt hem - svar till Ullis (och ev andra intresserade)

Var bodde jag då i Budapest? Nedan här ser ni Hotel Gellért på Buda-sidan. Förbi den åker bla spårvagn 49 som går förbi mig och likaså 7-ans buss. Bussar och spårvagnar och tunnelbanor har inga tidtabeller som är känt här i Sverige. Det är bara att ställa sig så kommer en vilken minut som helst. Det finns snabbbussar som har röda nummer och vanliga med svarta nummer. Bara att stiga på varsomhelst på bussen. Fruktansvärt bra kommunikationer men Budapestarna klagar ändå - för man får byta så ofta!


Hotel Gell?rt

För att komma till mig tar man 7-ans buss av nåt slag och åker på Bartók Béla út. Ni åker förbi Mórizc Zsigmond tér (torg) som ni ser nedan. Där finns det (alltid funnits) ett litet ställe där man kan köpa allehanda bussbiljetter (och tunnelbana och spårvagn). Observera det kramande paret- så typiskt där!!


Bart?k B?la ?


Efter ovan torg kommer ni till Kosztolányi Dezsö tér där även "Den bottenlösa sjön " (så har alltid vi kallat den farmor och jag) finns och i den parken finns även min älskade Stennalle, som jag bara har älskat sedan jag var barn och vägrade krypa ur dess famn och såg jag andra barn i dess famn blev jag våldsamt svartsjuk. I den kyrkan ni ser gjorde jag min första och sista bikt, det var ett par dagar innnan bröllopet. Min kusin som i dag är gravid bodde nära denna park länge, sedan bodde hon en bit bort (spårvagn), nu vet jag inte var hon bor, nygift och nygravid som hon är.
Feneketlen2   Nalle

Sedan åker man en liten bit till, under en liten järnvägsbro. Ni är i XXII kerület (arrondissement på franska) och där bodde jag i ett 10-våningshus á la typisk öststat. Nybyggda på 70-talet. Rätt förfallna i dag. En kvarts bussresa från Gellért Hotel. 30 minuter från Belváros som det heter, eller centrum på svenska.

Det här känns inte utlämnande! Undrar om jag ska sätta mig i Nallens famn när jag häslar på nästa gång? Det finns en stor bra lekpark där med...inhägnad. Mina barn skulle älska den!

Den här vägen känner jag bara så väl igen. Det lustiga är att jag flyttade från Budapest som 7,5 åring och inte varit där på många många år, ändå hittar jag där bara så bra!!! Jag fattar inte att man kan hitta så bra trots alla år. Nada problema. Det finns liksom i mitt system. Jag hittar. Jag antar att jag och min framor måste ha gått väldigt mycket och till olika ställen. Jag hittar som en infödd fortfarande. Och denna väg hem som sagt - oj, vad familjär den är för
mig...

Vill tillägga att luften anses så dålig i Budapest så där är det tvärtom mot Stockhlm - ingen vill bo i de centrala delarna alla vill flytta ifrån till förorterna.

//manon

Att hinna med läxor

 Nuförtiden så jobbar åtminstone vår skola väldigt interaktivt med föräldrarna, vi ska fungera som extralärare. För det mesta hinner vi men nu har läraren gett en läxa vi omöjligtvis kan hjälpa till med, eller leva upp till det engagemanget som läraren vill ha av oss.

De tragglar multiplikationstabeller nu och läraren har hittat på ett tvåmansspel att ta hem så de lär sig multiplikationstabellerna. Varje dag ska vi spela det där spelet med henne är det meningen.

Alltså - vi hinner inte ens spela vanliga spel vardagskvällar! Vi hinner inte spela det där med henne varje dag! Vi jobbar heltid, hon har tre yngre småsyskon som ännu tar tid om kvällarna på olika sätt. Jag kan inte sitta ner med henne 15 - 30 min mellan 17 och 21. Det är full rulle. Och eftersom  läraren har sagt att att föräldrar ska spela detta spel att det är tvåmansspel så har inte heller dottern gjort nåt...för man ska inte göra det själv.

Nu är det andra veckan de får det där spelet i läxa och jag har förklarat för henne att vi visst vill spela det där men att hon måste göra det själv med för det är viktigt! Men vi ska spela men inte varje dag.

Jag förstår det pedagogiska i det hela, absolut, men jag måste erkänna att med fyra barn, varav tre ännu så små, så hinner vi inte med detta på det sättet läraren vill. Det är som att normen är två barn och ett stort engagemang och visst, det är bra, men är det inte främst skolans ansvar att se till att lära och föräldrars stödet? Nu använder läraren oss föräldrar ofta som extralärare istället. Och jag tycker faktiskt att det där kan dottern traggla själv med bra. Visst är det roligare i spel, men skolan är ju inte "bara" lek utan faktiskt plugg också. Allt kan inte vara lustfyllt. En del mer tråkigt/roligt, annat mindre.

Jag gör mitt bästa för att engagera mig i varje barn, men detta krav känns för mycket faktiskt. Och jag vet att när de små kommer upp i skolåldern blir det inte samma sak som för vår stora för de små har inte småsyskon i sin tur som kommer ta tid . Då finns det tid att traggla tillsammans med alla barn, inkl Storayster - men just nu med alla små - det går inte varje dag!

Men jag engagerar mig i skolan i alla fall, jag frågar, jag hjälper, och allt - men just detta är för mycket.
 
Är det nån annan som har det så här? Nån som har idéer om hur lösa detta? För självklart vill jag hjälpa min dotter i skolarbetet, jag tycker det är viktigt men sådana här läxor - det går inte!!!

Idéer, tankar???

(AnnaaM, Indra  det går fortfarande inte att kommentera - Inga gick i går faktiskt!)

Att vara rädd om sig själv

Jag förstår att en del undrar över nedan inlägg och att ta bort ett visst inlägg. Jag har ju skrivit mer utlämnande än så, det  vet jag.

Men jag vill inte längre tror jag. Jag vill spara det. Till andra tillfällen. Andra möten som må komma. Om de kommer, om de är relevanta. Jag vill inte längre lämna ut så mycket. Jag måste hitta en ny form bara för jag vill inte heller sluta skriva.

Jag har börjat bli mer rädd om mig själv tror jag. Märker att saker och ting spelar roll. Förr var jag inte aktsam om mig själv. Jag brydde mig inte. Jag måste vara rädd om mig själv...

Orden har sprungit all världens väg för mig. O-et rullar glatt i väg och svår att få tag på. M och ö hoppar kråka. De leker kurragömma. Men till slut hittar jag dem. Ni får gärna hjälpa mig.

//manon

Tagit bort inlägg (lite ändrat)

Jag är hemskt ledsen men när jag tog bort inlägget om Uppsala anno 1989/1990 nu så försvann även era kommentarer!

Jag vet, jag är snurrig nu. Men jag ville inte ha det kvar. Jag vet inte vad jag vill skriva om och jag känner att en del vill jag hålla för mig själv eller bara berätta IRL i olika relevanta sammanhang. Det kändes för privat. Kändes bara fel att ha det i skrift, blev så kantigt och endimensionellt.

Jag kan säga så mycket att Uppsala var som att ta igen tonåren. Och jag umgicks absolut inte bara med killar fastän det lät så. Långt i från. Det fanns tjejkompisar med. Vi hängde på nationerna och jobbade tillsammans på nationerna. Det var framförallt de (tjejer) jag gick ut med och på gasquerna! Mina kursare var killarna, men man hade ju kursarna, nationsfolket och korridorarna. Och jag var hemskt mycket på nationen och var engagerad, tyckte om att jobba där på puben och annat. Fast efter några år kändes det lite för välbekant. Och så är det ju. Allt är så spännande i början och sedan utvecklas man och ändrar sig och går vidare. Det blir ibland så endimensionellt när man skriver. Kan ge så skev bild. Det är också därför jag tog bort det.

Det kändes bara för utlämnande i detta forum. Jag kan inte förklara bättre. Vissa saker förstås bättre IRL. Eller det kändes bara fel att ha det kvar. Missvisande, eller, äsch...

Jag har haft det bra i dag, deltagit på en kurs och haft riktigt trevligt för jag var inte rädd. Inte så mycket i alla fall. Jag trivs otroligt bra! Träffat nån från Uppsala i dag med på kursen och det var faktiskt roligt att prata om Uppsalapendel och huspriser och motvind och allt.

Kan jag få vara förmäten och skylla på sömnbrist för mitt inlägg i veckan om Uppsala 1989/1990? Och det myckna cyklandet för jag har ju inte cyklat så här sedan Uppsala. Jo jag vet, det var väl antagligen inte så farligt och jag var skötsam - men det kändes för opassande och för utlämnande. Mitt omdöme försvinner då jag är trött och jag vet ännu inte hur jag ska använda bloggen. Ber om ursäkt för era kommentarers skull! Tänkte inte på det...Ibland tänker jag inte på att andra läser...för utlämnande blev det. Fel bild...jag vill inte förstöra nåt heller...just nu är jag så rädd för att saker ska tas fel...jag har så mycket att vara rädd om...har jag upptäckt...så många jag bryr mig om som jag inte vill ge ett fel intryck genom bloggen som blir så kantig, ett kantigt instrument på många sätt...

//manon

ps Ullis om du är kvar - jag vill bara att du ska veta att du hjälpt mig väldigt mycket och jag är tacksam! ds

Mjukisdjursräddning och hembakat

Är extra sen på dagis nu i maj pga jag inte har samma avtal som min kollega - hon har sommartid redan i maj och slutar en timme tidigare men inte jag (jag har juni, juli augusti). Dessutom ska hon åka på semester i två veckor i maj så jag måste oftast stanna till 16.30. Tur att jag cyklar nu i alla fall! Jag spar tid och är på dagis ändå vid 17. Gillar det inte för jag vill ju hämta tidigt. Och innan kollegan började med sin sommartid och jag började cykla så kunde jag vara på dagis vid ca 16.10 och det tyckte jag om! Nu blir det sent sent sent....

Men jäktigt kan det bli. Och i går packade jag i hop alla mjukisar och jackor och la kassen ute vid barnvagsstället medan jag satte på de tre små sina hjälmar. Jag glömde kassen. Katastrof vid läggdags då alla ropade på sina mjukisar. Så jag fick gå tillbaka till dagis (tur att det är nära!) och där var kassen. En del unga domedagsprofeter talade om tjuvar varvat med allvarliga berättelser om försvunna mjukisdjur på dagis för dagiskompisar. Stor oro. Men kassen fanns där jag lagt den och alla tre kunde somna med, Nalle, Björne och Bebis! Och jag var dagens hjältinna.

...och så fick jag reda på i går att man skulle baka till skolan till i dag och att de har teaterföreställning i dag...en förälder ringde mig och frågade vad jag hade bakat till föräldrafikat. Lyckligtvis var det främst för de som inte hjälpt till på klassresan och det hade vi! Puh. Den föräldern tyckte allt var taffligt skött och hade kommit snabbt inpå. Men tillräckligt många hade bakat. Annars hade jag fått ringa herr Manon och be honom köpa hem muffins på vägen. Riktigt hembakat med andra ord:)! Vi kan inte komma till föräldrafikat men herr Manon och småttingarna kan gå på teatern i kväll direkt efter dagis.  Storsyster lite besviken för att ingen kan komma på föräldarfikat men på teatern är alla utom jag där!

För jag ska jobba, eller delta på kurs hela dagen i dag. Jag kan inte. Och i morgon ska jag också ha fullt upp så jag lämnar i morgon med. Så jag kan stanna kvar lite extra på jobbet.

//manon

(ps det är svårt att kommentera hos AnnaaM, Inga och Indra. Ofta kommer inte ens kommentatorsfältet upp)


Spara ord

Jag spar mina ord just. Eller försöker göra det. Gick till banken med en kasse full med ord i går och fick nobben. De ville bara ha pengar. Kan ni tänka er - ord som är så värdefulla och så vill de bara ha pengar! De bad mig gå till biblioteket. Vänligt men bestämt instruerade de mig, men jag hörde de kvävda fnissen. Trots att jag bildade ordet pengar, tom flera stycken, men se, det dög icke! Så jag sprang till biblioteket att sätta in mina ord där då. Jäktade riktigt ordentligt för jag har bara en timmas lunch. Hade riktigt flås och andan i halsen då jag kom fram. Anden flög ut sedan väl framme på biblioteket och stökade till. Man ska inte ha andar i halsen. Svårt att andas för de sätter sig alltid på tvären. Fick nobben på biblioteket med. Där kunde man bara låna ord inte göra insättningar. Inte spara. Konstigt men sant. Så nu vet jag inte vad jag ska göra.

 

Just nu vet jag inte hur jag vill använda orden. Vilka jag ska spara till min bok (men som sagt jag kan inte sätta in dem nånstans) och vilka jag ska skriva här.

 

Så, nu har jag mina ord under huvudkudden, och det gamla klassiska, nämligen madrassen. Lite svårt att sova då för orden kan inte hålla tyst och det är inte lätt med en madrass som tjattrar. Inte bra för den goda nattsömnen.

 

//manon


Som alla andra

Just nu gör min äldsta slut på mobilband och väskor på löpande band.

Vi var och handlade en ny väska i helgen. Hon tyckte om två men valde en som många i klassen har för att många i klassen har. Fast jag tror hon tyckte den andra väskan var finare.

Men det är helt OK för mig. Visst vill man i en ålder ha det som alla andra! Och en väska för 99 kr tycker jag är helt överkomligt pris för att känna sig bra och inne.

I denna ålder ska man låta de vara. De ska få välja själva när de vill vara som alla andra och när de vill avvika med prylar och kläder. Inom de ekonomiska gränserna man har.

//manon

2,6 mil om dagen

Jag tänkte nu att eftersom jag ändå blir rätt varm av att cykla och det är inte kul att jobba hela dagen så, så kan jag se cyklandet som min motion. 2,6 mil om dagen borde väl räknas som motion, 1,3 enkel väg, tar 30 min? Jag ska dra ner det till kortare tid men det är inte lätt, läskigt bland bilarna ibland och så cykelklungor som saktar ner farten för att inte tala om alla rödljus. Duscha och byta om på jobbet på morgonen och sedan hemma på kvällen. Jag spar tid, slipper gå upp extra tidigt för att springa innan jobbet...

Då måste man alltså ha kläder med sig till och från jobbet! Det mesta går att packa ner men kavajer, speciellt de jag gillar (från "Stockholm" sitter gjutna på mig och är välsydda) har jag inte så stor lust att knöka ner i nån väska egentligen...usch...måste fundera ut nåt...

//manon

Ett inre lugn

Jag har har sysselsatt mig själv med att läsa tidigare inlägg och inser att mycket av det skulle jag inte skriva i dag. Eller på ett helt annat sätt. Två av de bättre lämnar jag länkar till här:

http://manon.blogg.se/2007/march/svensson-svensson.html
http://manon.blogg.se/2006/april/det-inre-barnet.html

Jag har under dessa dagar saknat ord för vad som händer med mig. Jag vet inte om jag vill skriva om det eller hur. Jag vill inte sätta etiketter på det heller. Det enda jag vet är att jag i dag känner allt mer ett inre lugn. Frid. Medvetet och omedvetet sorterar jag det som hänt med mig som en vuxen. Tror jag.

Jag känner en sällsam sorg och en sällsam frid. Lite rädsla för bakslag. Jag känner att hinnan som fanns mellan mig och livet har försvunnit. Men som sagt. Jag vill inte etikettera. Men jag har aldrig känt mig så tillfreds nånsin som nu.

Jag tänker tillbaka på min barndom och jag vet ju att det inte är på nivån "jag råkade ut för några saker som stör mig i dag som vuxen" utan jag vet att den var helt grundläggande fel, så fel det kan bli. Ett barn som växt upp utan minsta uns av trygghet, utan skydd. Jag vet att det främst berodde på mina föräldrar. Jag vet att när jag träffat dem i vuxen ålder så har de fortsatt med felen, jag vet att jag aldrig kan nå fred och frid med dem. Men det gör inget. Faktiskt. Den biten har aldrig gjort nåt faktiskt. Det är bara så. Jag är bara glad över att inte ha nåt med dem att göra. Det är bara skönt att slippa dem. Men i min bok som jag skriver, där jag berättar "allt" där vill jag att utsattheten ska komma fram. Skörheten. Skuggan. Men även hoppet och kärleken. För jag har inte ens här på bloggen berättat nåt, inte egentligen. Det mesta man kan läsa ut är mer ramarna och vissa känslor.

Jag känner att jag är mer närvarande i livet och med möten med andra människor nu. Jag är inte säker på att andra känner av det, men jag känner det inom mig. Att (som sagt jag vill inte etikettera) jag har mer tillit. Jag hoppas att det märks.

Jag tänker tillbaka på alla åren från det att jag rymde hemifrån tills nu och jag kan och vill inte lämna några ord om det, för det är så komplext. Låt mig säga som så att det är fantastiskt att jag faktiskt lyckats få en make jag älskar och tvärtom och barn, ett bra jobb och ett bra boende. Jag fattar inte hur jag lyckades. Jag antar att jag lyckades för att andra var kloka och för att jag bet i hop för jag ville inte bli lurad på livet när jag äntligen hade makten över mitt eget och kunde styra. Men nu vill jag inte säga mer om det igen för jag vill inte etikettera. Jag har inte ens sorterat.

Inom mig känner jag mig som en stilla bäck som lugnt porlar fram i en vänlig skog. En bäck som bjuder in djuren att dricka, som ger vatten och får vatten. Jag välkomnar alla djur. Jag välkomnar alla människor. Jag hoppas att jag får lära känna de jag vill lära känna bättre bättre. Att jag lyckas bjuda in dem till min bäck med och hålla dem kvar. För jag vet att det var jag som byggde dammarna. Med stickor och strån, med timmerstockar. Jag som satte upp förbudsskyltarna invid bäcken. Inte andra. Dammarna satt ihop med lim och vass. Men med tiden rämnade det för det är vänlighet och kärlek som får dammarna att brista. Inte hot.

Jag skriver detta med viss vaksamhet just för att det är så lätt att sortera och etikettera. Men jag är inte i det stadiet. Frågan är om jag nånsin kommer in i det stadiet. Det har hänt mycket sedan de två inläggen ovan skrevs. Ännu mera efter andra inlägg.

"Svensson Svensson" - jo, jag kan skriva även om den där krampaktiga känslan försvinner. Jag tror att jag tom kan skriva bättre om jag försonas med mig själv och blir hel (men nu var det en etikett men så svårt att skriva utan!). För jag tror att om jag känner denna inre frid, omfamnar Svensson-livet som jag så avundsjukt sett på i så många år, ett Svensson-liv som jag är del i - så tror jag att jag kan skriva ännu bättre, mer nyanserat. Inte från en skyttegrav. Och " Det inre barnet" - jag vet inte vad jag ska skriva om det mer än att - jag tror det känns och märks. Mer än att  - den är så beskrivande och man kan fylla ut...men jag vill inte säga mer!

Jag känner sammet mot min hud, jag ser leende människor. Jag ser så otroligt mycket vänlighet nu i ögon på kända och okända. Att jag inte såg det förut!

Lite har jag sorterat ut. Praktiskt och teoretiskt. Jag vill nån gång läsa idéhistoria på universitetet för jag börjar tro att det är min grej. Jag vill skriva. Helt oförklarligt.  De två praktiska sakerna vet jag. Resten lämnar jag för det vet jag inget om. Jag vet inte vad jag vill skriva om på denna blogg och jag känner inte längre för att skriva för att få bekräftelse - "nej, du förstör inte dina barn, det är helt OK" för jag vet ju, att djupt inom mig låg rädslan att göra likadant. Jag vet inte hur jag ska använda min blogg, jag vet inte vad jag ska skriva om. Men jag vet att jag kommer att skriva. Jag vet inte ens om det kommer att märkas att det är annorlunda och det spelar ingen roll - det är mer känslan i mig - en inre frid.

Mer vill jag inte säga, har nog sagt för mycket. För jag vill inte ens sortera och etikettera för mig själv. Jag vill flyta med. Etikett igen! Det är svårt. Inga hörn och kanter och begränsningar men hemskt skönt...

Jag vill inte avvisa och pröva mera. Jag vill bjuda in. Stillsamt hopp.

//manon