Jag slutar här

ELISABET!!

Jag har mailat dig 2 ggr. Säg till om det inte kommit fram denna gång heller!!

Och jag går över till nästa nya blogg. Så alla som vill hänga med dit får skriva här! Var inte blyga, elller tror det blir pinsamt - jag tycker inte mycket är pinsamt:) även om ni känner eller halvkänner mig eller inte känner mig alls! Ni är bara välkomna! Eller aldrig eller sällan kommenterar, det spelar ingen roll.

Varför gör jag så här då?

Tja, förändring. Det är andra gången jag flyttar bloggen. Jag känner för en ny start, början och, då - flyttar jag! Jag vet inte hur märkbar förändringen blir men för mig känns det bra.

Jag kommer kika in här regelbundet jättelänge för att se vilka som vill hänga med över!

(till er under förra inlägget, jag har skickat mail till er, har det inte kommit fram, hör av er!)

//manon

Ny blogg

Har startat en ny blogg vid sidan om. Ni som är intresserade ni kan svara här och skriva era mailadresser eller annat så kan jag lämna ut adressen. Mailadressen kommer inte att synas i inlägget.

Kommer inte sluta skriva här men vill testa stå på två ben ett tag. Kanske jag slutar skriva här...

//manon

Den chimära "mildheten"

Jag vill ta upp de olika sätt att mötas människor emellan. Nu ska jag vara väldigt direkt.

I går var jag och klippte pojkarna hos en frisör i nåt centrum. Hela expeditionen var kul för dem, tunnelbana och allt, bussar. Åt på McDonalds, köpte målarböcker....Men det var inte det jag ville tala om.

På centrumet var det blandat med folk. Jag tror det var lika stor del svenskar som icke-svenskar. Jag kom i samspråk med två där. Två utländska. En äldre kvinna som satt bredvid oss var från Polen. Hon började tala med oss av anledning av alla barnen (är alla dina etc etc, desa frågor jag ofta får). Så tog jag mod till mig för jag kände igen hennes sätt att prata, hennes sätt överhuvudtaget, och brytningen lät europeisk. Hon var från Polen. Hon hade velat fråga mig med var jag kom i från men inte vågat. Jag kunde ringa in henne, lägre medelklass, en typisk pratig äldre. Direkt och frågvis men berättar en hel del om sig själv med. Givande och tagande. Direktheten som även
AnnaaM har upptäckt och talat om. Jag tänkte då på hur den uppfattas av de som inte är vana vid den.

Sedan var vi i en leksaksaffär och där blev vi än mer utittade för mina tre små hoppade upp och ner "jag vill ha" så att köpa julklappar är inga problem. Där fanns en mamma med en bebis som min äldsta tyckte var söt. Så då började vi prata. Bebisen var 17 dagar gammal. Den mamman var också 4-barnsmamma med samma åldersintervall som jag med undantag av sista, dvs 9 år -nyfödd. Hon var definitivt också centraleuropé av nåt slag. Hon var i min generation. Hon var "mild" och log, jag var mild och log, hon kändes fullständigt tillgänglig och jag kände mig fullständigt avslappnad. Jag kunde den där grejen, jag visste exakt hur jag skulle agera. Såg henne på toaletten senare och hon hälsade och jag med "åh, är du här också". Med no strings attached. Bara lite umgänge med vilt främmande.

Det är märkligt det där. Att man föds i ett land och även om man kom därifrån rätt ung, som barn, så är det en del av det sociala samspelet som för alltid fastnar. Det där till det yttre milda, som tom kan uppfattas som mesigt i Sverige, men som bara chimärt är mildhet för människor där är mer direkta mot varandra där än här. Kan säga saker som man här av smidighet underlåter och det är inte övertramp ett dugg där. Här är man mindre direkt med vad man tänker och tycker, man ska vara linda in saker men är mer högljudd, där är man "mild" men mer direkt i gengäld.

Jag har jättesvårt att ringa in detta. Tänker på hur AnnaaM tolkade det där med Käftis och de höga skratten. Eller det kanske var polskan som tolkade det så - i klasskilllnader. Men det är inte hela sanningen om än en del av den. Det är inte bara klasskillnader det handlar om utan sociala/kulturella koder. Jag vet att i Budapest finns det många som varit på tex Mallorca. Och varenda en där klagar på de högljudda ,ofta fulla, svenskarna som inte verkar veta hur man ska uppföra sig. Som låter och stör. Som inte är lågmälda. Jag vet ju hur det är och hur koderna här är så jag brukar försvara dessa svenskar när en del verkligen klagar på dem alldeles för mycket. För jag känner till koderna här. Förklarar för dem att vissa beteende inte är acceptabla här heller. Att det mest är unga och att de uppför sig inte alls så här i Sverige. Jag kan få höra detta av vilt främmande i butiker då de hör att jag bor i Sverige och de förhör sig om kulturen och ojar sig över högljuddheten med sitt "milda, lågmälda" men direkta sätt. Och jag lovar, jag försvarar, för jag vet hur det är.

Jag måste säga att det var trevligt att tala med de två européerna i går. Jag kände mig hemma, jag var avslappnad. Jag visste hur jag skulle bete mig. Jag hamnade i nån fåra, nåt välkänt som jag har i ryggraden. Det var skönt att vara styrd av "ryggraden" om än för korta stunder. Därmed inte sagt att jag inte kan umgås med infödda svenskar, absolut inte, jag är tom gift med en! Jag tycker om det logiska, resonerande sättet att vara här. Att inte dras med sina känslor. Jag tycker om det icke-hierarkiska sättet här. Att läkare och advokater bemöter en med respekt med att bemöda sig att  besvara ens frågor hur komplicerade svaren än är, inte bara sägare "jag är advokaten, lita på mig!". Men denna utländska sida av mig är det sällan jag får tillgång till. Den där totala avslappningen där jag exakt kan koderna. Och jag vet att dessa kan vara pest och pina med, med folk som har alldeles för många åsikter, lägger sig i för mycket, men jag kan värja mig mot det med och har inga problem med att säga ja och göra annat. I god centraleuropeisk anda, för ingen lyssnar ändå. Direkthetens baksida. Jag romantiserar detta inte alltså. Bara konstaterar att det är olika.

Jag undrar. Jag borde ta med mina barn mer till mitt land. Jag umgås inte med mina landsmän. Men det är berikande att ha olika kulturer, ha olika rum, att förstå hur olika folk kan fungera på ytan. För det jag talar om nu är bara på ytan. Annars är vi likadana som människor, det är bara sättet att närma oss varandra som är olika. Sedan blir det ju lika. Vänskapen, när man väl kommit över barriären. Och just att tex ta sig över barriären tar längre tid här än där.

Jag tror ärligt talat att mycket av att det tar längre tid att lära känna nån, den där distansen mellan folk här, att det beror på att Sverige är ett stort land där folk har bott glest under århundraden, med en pytteliten medelklass jämfört med centraleuropa där fok i århundraden bott tätt och med en större medelklass. Sådant tror jag påverkar hur man umgås. Om man är tvungen att förhålla sig till okända hela tiden eller inte.

Jag hoppas ingen tar illa upp över mina iakttagelser, för det är inte meningen. Och det är ursvårt att förklara det där outtalade människor emellan. Jag mistänker också att om man behåller den där "mildheten" och samtidigt lägger på det där att man inte ska vara så direkt som finns här, ja då ger man lätt ett menlöst och mesigt intryck här...även om man inte är det...för man behärskar inte koderna här.

Nu är det saker som händer här bak så jag hinner inte läsa igenom eller skriva mera. Vi har ju höstlov!

//manon

Grus i ögonen

Första höstlovsdagen! Sitter här och mornar mig med grus i ögonen men känns bra ändå. Jobbade i går kväll. Kom hem vid 23.30 ungefär. Städade lite efteråt, hade svårt att varva ner. Somnade närmare två. Kidsen vaknar vid 17.15. Nu ritar de! Det känns helt underbart fantastiskt att slippa klä på sig och alla och gå på dagis! Lyxigt. Alla verkar ha behov av att få en veckas ledigt mitt i höstlovet.

Gårdagen var i stolletecken. Kidsen bara sprang omkring och busade och hoppade. Sedan blev det rop på att gå på museum och titta på dinosaurier. Det gjorde vi. Och på annat. Mellansonen ville se på utställningen och hjärnan och kroppen. Koncentrationen kort men jag är förvånad över hans intresse. Äldsta var aldrig intresserad av museum i den åldern. Hamnade på Åhléns på hemvägen, köpte galgar för vi har ruskigt ont om dem och jag ska flytta om mina kläder och djupa tallrikar av samma slag vi slagit sönder. Märker hur folk tittar eftersom Mellansonen är kort och tvillingarna är nästan lika långa blir det lite effektfullt med tre små i samma storlek nästan. Kändes bra att kunna åka i väg på muséum och sedan på shopping, allt utan vagn och med skötsamma små barn! Fick beröm för de små på tunnelbanan. Det är så, de är jättesnälla när vi åker i väg med dem så! Även om de var lite stolliga på tunnelbanan ändå. En del stannar och pratar och undrar över dem. Det var än mer spktakel kring dem då de var yngre. En tant i går tyckte att alla deras ögon var så fina!

Så kom vi hem, läste lite och och jag åkte till jobbet. En av cheferna kom också och han kom när jag kom (slump) och var kvar då jag gick. Kändes bra att han var där och såg att jag var där. Alla tre chefer är vänliga mäniskor. Gjorde klart så gott jag kunde Företagets redovisning med avskrivningar och allt. Lite periodiseringar kvar, avsättningar od. Jag känner mig lite stolt att jag lyckades.

I lördags däremot var alla barn trötta. Gnälliga. Märktes efter hand. En tjej kom över och lekte på mellansonens frågan och hon måste ha varit väldigt leksugen för hon stannade trots att Mellansonen var så trött så han ville att hon skulle gå hem rätt snart. han bara däckade.  Men hon fann sig och lekte med de små. Ett tag spelade vi alla ett spel, "fem myror är fler än tre elefanter", ett bokstavsspel tjejen vann. Mellansonen dålig förlorare. Alltid. Han var verkligen för trött för att leka, Ville bara leka själv, orkade inte. Som sagt, tjejen var tapoper och frågade tvillingarna om de ville att hon skulle stanna och lekte med dem. Tvillingarna följde med tjejen hem ett tag. Undrar om mina twins lekte med grannbarnen...de är väldigt tighta våra tvillingar...ovanligt tighta för twins med, eller snarare som man föreställer sig det. Dte lan vara svårt att at sig in i deras lek.

Apropå spel om bokstäver od. Det har varit så mycket smått och vi har lite glömt bort hur stor Mellansonen är. Han kan nu i alla fall räkna till 10 med bara liiite hjälp, han glömmer vid 8,9. Men det blir bra. Liakså med bosktäver. Vi har liksom aldrig suttit med honom. Jag är inte orolig mer än att det är trist för honom eftersom de flesta av hans jämnåriga kan lite bokstäver och räkna. Får ta i den biten innan sexårs. Han är intresserad med. Skulle vilja ha ett spel där man lära sig räkna siffrorna...

//manon

För eller emot

Maken och jag talade om Dottern skola och om det skulle hjälpa att byta skola för henne. Hon har velat det i minst ett år nu och det är rätt lång tid för att barn.

Vi har lite olika synpunkter på det.

Jag känner att med tanke på att det inte går superbra för henne, medel, och jag känner att hon faktikst har kapacitet för mer så kanske det vore en ide att ge henen en nystart i form av nya skola, ny miljö. Jag tror hon dras med för mycket av sina känslor och kan inte koncentrera sig på skolan. Det kan bli bättre eller lika bra. Ingen garanti för att det hjälper. Men kanske det kan ge henen en kick? För barnet är intelligent, men använder sig inte utav det av okänd anledning. verkar inte superintresserad eller så är det annat som tar tid. Jag vill så gärna att hon gör sitt bästa. Det räcker.

Maken är mer logisk analytisk och undrar vad nytta en sådan flytt skulle göra. Och visst har han rätt med också.

Vi står i stå, tror jag.

Jag skulle önska betyg faktiskt för vi får svävande svar på hur väl det går för henne. Pressade läraren sist och då sa hon att det går medel när hon vet vad hon kan, men dottern gör under medel på proven. Jag  vet inte varför dottern fgör så. Jag är oroad. Skolan är viktig. Oroad är jag cokså för detta är en smart tjej. Hon kan mycket mer än så egentligen. Varför bryr hon sig inte?

Som sagt, jag tror att allt runtomkring tar för mycket kraft.

Jag vill gärna höra för eller emot. Jag vill hennes bästa. Jag vill inte pressa henne till höga betyg, men hon gör inte sitt bästa i dag. Maken vill naturligtvis också hennes bästa och som bekant kan man göra det bästa på olika sätt.

Kanske allt beror på dottern och då hjälper det inte att byta skola. Problemen kommer med till nästa skola. Då är det bara att acceptera att en intelligent tjej inte är intresserad.

//manon

Klippa hår

På måndag (vi har ju höstlov) ska småkillarna klippa sig hor frisör. Jag kan inte klippa killfrisyrer. Tvillingsyrran avundsjuk på detta. Hon tycker att hennes hår blev för långt. Och jag lovar, det är inte långt. Men jag klippte henne i dag på egen begäran. Sparar säkert tårar från henne på måndag när hon själv redan är klippt.

Hon vill ha kort hår och byxor. Valde kläder alldeles själv i dag. Vill inte ha klänning. I dag fick hon bestämma men inte alltid. Van är jag ändå lite av barn efter fyra stycken så jag kan faktiskt bestämma rätt bra vad de ska ha på sig. Det är snarare att jag kan köra över dem lite för mycket pga barnvana. Det finns inte plats för kläddiskussioner om vardagarna.

I dag är hon supernöjd. Hon har valt själv ur sin garderob.

Tacka vet jag dagens lager på lager mode. Hon har en långärmad tröja under en kortärmad tunika som inte är för lång för det gillar hon inte) och byxor. Spar pengar nmed då man kan återanvända sommaren korta tröjor och skjortor.

//manon

Murmel

Sovit som ett murmeldjur i natt. Somnade vid 21, klockan i gång vid 06.00. Jag börjar känna igen mig själv. Tycker inte jag har sömnproblem längre, mer än enstaka gång, utan har hamnat i den vanliga vinterhalvårsdvalan. Jag kan sova hur mycket som helst och fortfarande vara trött. Jag tål inte vinter och mörker! Har vantar så fort temperaturen är under 15 grader, för jag är överkänslig mot kyla. Jodå. Jag har köldeksem. Trodde det bara var torrhet tills en läkare bara sa att det var köldeksem när jag var för nåt annat.

Sedan har jag varit lite dum för jag har börjat tidigt pga jag ska vara ledig med höstlov nästa vecka och skulle jobba lite extra. Urdumt. Jag blir ju tvärtom, mindre effektiv då jag vill vara effektiv med att gå upp tidigt. När ska jag lära mig!? Nåja, jag ska gå in några kvällar så löser det sig.


Haft en del negativism runtomkrig mig som påverkat mig fast jag inte vill det. Och lite press, nåt jag var pressad över. Konstig vecka. Har även varit bataljer mellan personer (jag inte inblandad). Men pressen kom därifrån. Det blir som dominobrickor som faller baklänges. Jag har hört så mycket klagomål på otrivsel på sista tiden...
Alla påverkas i ledet. Pratade med nån som nu har grava sömnproblem pga vissa problem som förstör sömnen. Trist. Det trista med mig är att jag är en sådant kass stöd. Vet aldrig vad jag ska säga. Kan bara underlätta med att själv vara punktlig med det jag gör som påverkar andra.

På lunchen i går skulle jag hitta ett par speciella strumbyxor åt Äldsta för hon skulle på sitt första disco i går!! Hittade inga dylika men jag hittade en alldeles underbar festlig jättesnygg kjol och då skulle hon ha nåt upptill också! Jag sprang på lunchen....så kom jag även på att hon inte hade vettiga festskor till så det blev det med. Det ena gav det andra. Hon blev jättesöt och jätteglad över kläderna!! Småbarnen var avundsjuka så de fick äta på kinderäggen vi glömt i lördags och vi spelade Memory och Pingu. Det var jättekul. Men jag var sååå sömnigtrött och det sa jag till dem för då har jag kort tålamod med. Och jag vill ju inte att de ska tro att mitt sura humör beror på dem!

Ska bli otroligt skönt att få ett brake mitt i hösten nästa vecka med höstlov! Saknar kidsen nu otroligt mycket!

**********

Undrar hur länge det går att cykla!? Jag har satt gräns till 1 okt, men nu har jag cyklat över den gränsen...Det funkar ju! Än så länge...

//manon



 


Sovande bebis

Att man inte kom på detta då man hade bebisar. Jag vill verkligen dela med mig av det här

/manon

Mindre charmigt

Bit för bit kom det fram hur alla barnen uppfört sig i går med barnvakterna. Inte så bra. Ganska fjantigt. Riktigt urfånigt bitvis. Får hoppas på förbättring. De triggar varandra på gott och ont. Hoppas på bättring av dem på fredag.

Funderar på att ta hem mellansonens avdelning nån timme på Halloweenfest. Dekorerera lite och bjuda på glass i apelsinskal som är utskurna med hemska ögon, typ som pumpa. Kan göras dagen innan. Funderar och funderar. Känns kul nånstans och det funkar med dagis. Jag kan bestämma mig så sent som dagen före...Jag känner mig mera social och aktiv nu. Låter bara kul att göra nåt sådant! Fast klarar ostrukturerade jag detta?

Det som inte känns kul är att Storasyster inte har nån att bjuda som det är i skolan just nu. Hon ska ringa sin gamla bästisgranne som även hon lär vara ledig på höstlovet. De brukar vara lediga alla lov med. Hoppas hon kommer. De tjejer hon har varit med hittills är väldigt uteslutande och man ska vara med på vissa villkor. Det ställer inte vår dotter upp på. Hon faller inte för grupptryck, aldrig gjort. Nu leker hon mera med en annan tjej Be i klassen som verkar snäll och rar. Hon har sovit hos oss en gång. Men dottern sörjer över de gamla kompisarna, fd bästis Te, Fri, Fel och Ha. Det är svårt för henne nu. Det är diskussioner flera dagar i veckan. Hon är ledsen. Samtidigt är jag/vi stolta över henne, för hennes integritets skull och för att hon inte faller för grupptryck. Man väljer inte sina klasskamrater.

Men det är svårt för henne att tänka om och leka med andra. Och så är de barn allihop, de kan förändra sig, och de lär bli klokare. Inget är hugget i sten. De kanske blir vänner om nåt år eller flera igen. Jag undrar om de andra förldrarna är medvetna om det spelet dessa tjejer spelar? Alla uteslutningar? Villkor? Inget jag tänker ta upp med dem i alla fall. Bara stöttar dottern.

Dagis är gulligt. På twinsens avdelning ska det sys dockor och de erbjuder sig att sy dockor åt oss. Personen sa att det är för att vi har så mycket ändå. La till att vi inte är de enda hon gör så för och jag tror att hon dessutom sa att hon hjälper de barn hon tycker om. Detta känner jag dubbelt inför. Men jag tyckte hon sa det...

Men halloween - bjuda mellansonens avdelning? Ska jag eller inte. Tänker på dottern med. Det skär i hjärtat hur hon har det och at hon inte kan ha en halloweenfest. Hennes grannT ska på en med andra...men det är som det är. Det är svårt att växa upp och barn kan vara  - omogna.

En sak vet jag, att jag ska tala kontinuerligt med mina barn om hur en bra kompis är. Att man måste inte leka med alla men vara snäll mot andra. Jag tror de lär sig i samspel med varandra med. Jag tycker att man ska föra den dialogen med sina barn alltid, då och då, kontinuerligt för barn glömmer och man kan aldrig veta. Bara för att de har kompisar betyder inte att allt är bra. Ställa obehagliga frågor när man märker att nån kompis försvinner. Höra sig för vad som händer. Diskutera. Jag tycker det. Kanske jag har fel, men så tänker jag göra.

Så social och utåtriktad vår dotter är trodde jag aldrig att detta skulle hända henne.

//manon

Dream on

Sagt av tvilingflickan om sin tvillingbror:

"När jag går i skolan  kommer S att gå på dagis och det kommer han göra jättelänge år"

Så hon känner sig som en storasyster! Upplyser då henne att hon är lika gammal som tvillingbrorsan, att de har legat i magen samtidigt och kommit ut samtidigt så de kommer börja skolan samtidigt. Tvillingflickan ser lätt missnöjd och misstroende ut men då upplyser snälla Stora Storayster att tvillingflickan faktiskt är hela 27 minuter äldre än tvillingpojken.

Tvillingflickan ser lite nöjdare ut.

//manon

Storebror och Lillasyster

De kan kivas och tjafsa men de kan verkligen vara så snälla mot varandra. En gång när Lillasyster blev arg över att hon var tvungen at bära sin egen ryggsäck på ryggen som de två andra och slängde i väg den över dagisgården med full kraft, då kom Storebror gentlemannamässigt och tog upp hennes ryggsäck och bar den en bit.

I helgen ville Lillasyster bära ner sin lilla söta vita docksäng med dockor i. Storebror steg in som den gentleman han kan vara och bar ner hennes docksäng åt henne. Hittade honom i trappan släpandes på docksängen.

Tänk att de kan göra sådant för varandra!

Att ha tätt är kul när de är så här stora nu. Det negativa för Storebrors del är att han sällan får känna sig större än sina småsyskon, tvillingarna, för att ålderskillnaden är för liten mellan dem. Häromdagen skulle han testa att äta med kniv och gaffel och det gick bra. Men de små twinsen blev inspirerade med av det och det gick lika bra för dem. Tyvärr för Storebror.

Men, han fick i alla fall gå i väg själv med några kompisar och deras mamma häromhelgen. Då kände han sig stor. Trots att han var lite nervös för att gå i väg utan nån av oss föräldrar och blev mutad med att få en glass efteråt. Han är blyg av sig i okända situationer.

//manon

Måndag morgon

....och jag har redan cyklat i väg utan den livsviktiga mobilen, fick vända och hämta den, råkat ta på mig jeans fast jag borde sett mer representativ ut i dag, åkte i väg med makens SL-kort jag lånat i helgen så han får lösa biljett.

Få se vad mer som händer....

Jag fick i alla fall en påse med frukost, juice, joghurt, macka aldeles gratis på väg till jobbet. Reklam. Så nu ska jag äta den. Bra med rött ljus i bland så jag saktade in!

*****************

Jodå. Det händer mera. Sonen är röd om ögonen. Dagis ringde. Ska kollas upp på en närakut i dag. Maken åker för blir det VAB (om det är smittsamt som dagis misstänker) så måste jag ta VAB i morgon. Eller så är det inte smittsamt!


//manon

Vad ska ni göra i helgen då?

Om nån är här och läser en fredagkväll och i helgen? (Eller ni kan sedan berätta vad ni har gjort?)

Vi ska göra ingenting. Bara vara hemma. Känns mysigt för jag har jobbat en del denna vecka och saknat barnen. Har alltså inte varit helt borta, men två kvällar och alla morgnar! Är nu van vid att äta frukost med alla barnen! Nästa vecka blir likadan jobbmässigt för jag ska vara ledig på höstlovet så jag måste jobba så jag inte känner mig så efter. Minst göra klart Företagets avstämning och helst ha gjort klart en årsredovisning av ett annat företag.

Få se om några grannbarn knackar på eller våra får lust till att knacka på hos nån. Leker de med nån är det helgerna. Efter dagis tycker jag det blir för sent. Har väl hänt, men då spontant! En gång bestämt i förväg.

Känner mig både sällskapssjuk och längtar efter att få mysa med barnen!

Antar att jag måste göra slag i saken och göra rent kaninburen. Smita ifrån urket trädgårdsarbete. Jag vill ju bara odla, inte rensa. Eller bara plocka frukterna! Sortera in tvätt, byta sängläder och annat tråkigt...

Funderar på cyklingen med, hur jag ska göra.  Känns meningslöst att köpa kort nu när jag ska vara hemma om en vecka. Fast vi lär gå på bio och jag vill till historiska för att se på utställningen om Ötzi. Så kanske kort vore bra...Men det snöar inte än. Det besvärliga är vad jag ska ha på mig medan jag cyklar för att inte bli läbbigt varm. Jag kan inte cykla så sakta så att jag inte blir varm! Funderar....Känns inte bra att cykla så långt med vanliga kläder 2 ggr om dagen...

//manon

Ut ur skuggan

Det finns egentligen mycket jag vill skriva och bena ut nu.

Jag måste berätta om det som hände på jobbet. Att jag faktiskt berättade att jag tycker att Företagets bokföring är för tungrott och att jag inte har tid för den. Faktum är att jag inte bara ska sköta de interna företagen, utan även en del av administrationen, avlasta min kollega, vilket jag i nuläget inte hinner med. Det är dessutom just det jag tycker om med jobbet, att det är omväxlande och allt från högt till lågt. Allt från att hämta bröd på ett familjärt café där vi skämtar och pratar med varandra till att upprätta en årsredovisning. Och under tiden sköta om hemsidan, ta hand om vissa andra saker med.

Jag mår faktiskt - riktigt dåligt - över att jag inte fixar att ta hand om Företagets bokföring också. Jag känner starkt att jag borde hinna med, att det beror på mig och mina tillkortakommanden som gör att jag inte hinner och tycker att det är besvärligt.

Faktum är att jag egentligen inte alls är noggrann och älskar siffror. Faktum är, som jag tidigare sagt på bloggen att min läggning är mer utav en konstnärlig och obehövd art. Men det kan man inte leva på. Jag kunde inte leva på arkeologi heller. Nåt måste man leva av. Det är faktum. Nåt måste jag göra.

Jag har haft två tuffa år yrkesmässigt. För detta är hittills mitt mest avancerade arbete - redovisningsekonom. Inte assistent ed. I praktiken är jag ekonomiansvarig med allt det innebär. Det är därför jag är med på diverse möten och det känns bara så - surrealistiskt för mig av olika skäl. Jag har fått lära mig själv allt som jag inte kunde innan. Jag har gjort mina nybörjarfel här. Jag klarar inte av att jobba snabbt. De fel jag gjort beror på att jag aldrig gjort vissa saker tidigare och inte haft nån att fråga.

Inte haft nån att fråga? Eller inte vågat?

Nu går jag vidare på denna tråd.

Under min uppväxt med mina föräldrar har jag lärt mig att det enda sättet att överleva, att få vara ifred, var att sluta sig och vara tyst. Göra så lite väsen av sig som möjligt. Inte svara på frågor för svaren jag gav användes mot mig på det mest sårande sätt. Jag var livrädd rädd för att bli skadad. För de kunde verkligen skada mig. Det har jag tagit med mig. Denna icke-tillit till andra människor, att vara rädd för att de ska skada mig om jag berättar nåt.

De sista två åren har jag fått tiillbaka allt mera tillit. Jag har upptäckt allt mer hur sluten jag är, opersonlig, håller på avstånd. Jag vet inte om alla märker det men jag har märkt att folk märker det. På min arbetsplats tex, nu när jag varit där i två år och man ofrivilligt lär känna varandra. Jag har aldrig tidigare varit så här länge på en arbetsplats och det är fantastiskt och nyttigt både yrkesmässigt och för mig emotionellt och socialt. Jag märker att folk finns kvar och pratar med mig. Jag inser allt mera hur jag drar mig undan, men jag har börjat vända på skeppt. Det är tungt.

Jag har inte vågat fråga nån m hur man gör vissa saker av rädsla för att bli skadad. Att de ska vända sig emot mig. Istället har jag suttit och kämpat själv. Och det är urdumt. Det gjode mitt allra första år till en kamp, det andra bättre, nu ännu bättre. Jag kan mina interna företag nu. Jag känner mera tillit nu men det finns i bakhuvudet- kommer  jag bli skadad? Få en kniv i ryggen? För jag är van vid det från Familjehemmet. Kan jag känna mig - trygg?

Nu har jag tom talat om att jag inte mäktar med en uppgift, Företaget, och det satt mycket långt in. Jag känner mig urdålig. Av flera skäl. För nånstans inom mig inser jag att det också beror på att ekonomi inte går som rinnande vatten för mig, att det är inte min starka sida. Men nu har jag lärt mig det. Nu vill jag förkovra mig i det jag behöver förkovra mig i, inte ta upp flera företag. Det sa jag till dem. Cheferna. Tex löner, där jag gjort två fel av okunskap under de två åren. Och ärligt - felen beror också på att de är specialare och skräddarsydda löner. Egentligen ligger det inte helt på mig.

Jag är livrädd för att de ska förstå att detta inte är helt enkelt för mig. Jag vill inte det. Jag vill lära mig mera, jag vill kunna det jättebra. Fast jag vet att jag kommer att göra vissa fel för jag är ingen noggrann typ. Jag tom avskyr detaljer som jag tvingas till nu. Men det är nyttigt och lärorikt på ett annat sätt. Jag behöver öva upp den förmågan men inser att den aldrig kommer bli riktigt bra. Jag är en ostrukurerad natur. Bohemisk. Intresserad av de stora skeendena, mer visionär, driftig - men nej - inte detaljer och noggrann. Impusiv - mycket. Tanklös. Kör mer efter trial and error än tänker före. Det är hemskt tydligt på de barnkals vi har haft. Jag är mer "Oj, ska de ha glas till saften också??". Jag är ingen planerare. Skönt att mammor rycker in, Jag är djupt tacksam. Skönt att de stannar på kalasen också för att de är trevliga. Som bonus att de hjälper fast de inte behöver. Jag förstår faktiskt inte varför alla vill bli av med förädrar på kalas så snabbt.

Att jag är så stum och icke-meddelsam kan också skada mig. Ta i dag, då Företagets VD pratade med mig om bokföringen. Han tyckte att han förenklat för mig genom att själv göra fakturor och lägga in betalningar. Jag förmådde mig inte att säga att jag tyckte mer att det stjälpte, att jag kände att jag förlorade kontrollen och ständigt försökte lista ut vad han har gjort. Att jag ändå måste lägga in allt  i systemet för han kör detta i Word. Han tyckte att jag dragit ut på tiden för mycket med. Han var vänlig och konstruktiv och jag förstod honom. Det gör jag. Jag visste också då jag talade med honom att vi ska säga upp avtalet pga min begäran men det är inte min sak att berätta för honom. Det känns  - skit - bara att jag inte har kapacitet nog för detta företag.

När man haft en barndom typ som min så är man brådmogen när man är 20 år. Man tycker att de andra 20-åringarna har så lite livserfarenhet, är så naiva. Så kände jag redan då jag var 15. Men sanningen är att det är fullständigt fel. För allt dessa normalt uppväxta ungdomar vet, det får jag surt lära mig under vuxentiden istället då man förväntas kunna det redan. Allt det alldeles vardagsnära, att säga nej, att sätta gränser, våga tala med folk, känna sig trygg, etc etc. Jag har bara lärt mig att ducka och överleva. Att ingen tar emot mig då jag faller. Jag har bara en öbverlevnadsstrategi - inget liv. Som de hade redan vid 15 och 20.  Visst, jag hade mer kännedom om livets mörka sidor, men det är inte så mycket värt. Det hämmar ett barns utveckling. Och det man missat, det tar man igen senare. Man är bara mognare på vissa plan. Och det långt i från i det mesta ens.

Ja, så jag sitter nu här och satt en gräns på jobbet. Jag är övertygad om att mer erfarna skulle fixa även hans bokföring ihop med annat - men jag gör det inte. Jag blev tvungen att sätta en gräns - "jag är bara så här bra". Är nu livrädd för avståndstagande, ifrågasättande pga detta. Att de inte vill ha mig kvar. Men jag tror att det var bra. För det skulle vara ännu dummare att vara tyst och misslyckas. Men det satt långt in för att säga det. Försvarsmekanismen, överlevnadsstrategin, är "ducka och spring genom det brinnande huset!" - "Om jag blundar riktigt hårt och låtsas som om det inte brinner så brinner det inte". Jag tänker inte ens på att den aktiveras. Det är autopiloten som sätter på den.

Jag beundrar de människor som kan sätta gränser, känner sina begränsningar, vågar ta för sig och säga vad som är fel och bra, ställa krav för sig själva. Det är jättesvårt att göra.

Jag tar gärna emot synpunkter och tankar kring detta. Jag vill klara mitt jobb trots min personlighet - mixen av erfarenheter och läggning. Jag har kommit långt, tycker jag, i att förstå detta arbete. Jag vill inte ge upp. Men jag behäver tid att fatta, att sortera, att förkovra mig. Jag behöver tom extratid pga det inte ligger lätt för mig. Men jag ska banne mig klara av det!

Jag satte en gräns nu och jag mår inte riktigt bra av det av ovanstående skäl. Jag har inte fått bassning för det, de har accepterat min upplevelse. Min sanning. Men jag undrar i mitt stilla sinne ändå vad de tänker om mig.

Jag behöver även tips på hur man blir bättre med denna läggning man har. Att sluta jobba och satsa på att skriva är inte ett realistiskt mål även om det är musik, konst, arkeologi, skrivande som faller sig lätt för mig - eller snarare att tolka det jag ser faller lätt för mig. Att analysera ett musikstycke, diskutera en kyrkfasad i timmar och sönderanalysera en bok och diskutera ett konstverk tills alla spyr, det kan jag. Tolka det jag ser. Se sammanhang. Detaljer spyr jag av. Noggrannhet ligger verkligen inte för mig men jag kämpar på. Jag är ostrukturerad och bohemisk.

Jag behöver era tankar.

Jag längtar efter att få känna mig trygg.

//manon

Här är jag...och med utmaningen

I väntan på ett längre inlägg ska bli klart (ej om dottern eller barn alls) så lägger jag ut en länk här till en film. Trögfattat-föreningen.

http://www.kuttle.com/visafil.php?id=330

Shit, är det nån som kan förklara hur man lägger ut länkar nuförtiden!? Hinner inte bena ut det just nu för jag har en armé av läbbiga siffror framför mig som väntar på att hitta sin rätta plats. Jag blir just nu attackerad från flanken.

Fick utmaning av Nynna! (länka lyckades jag men inte nu igen. Illvilliga röriga utlägg lägger sig i vägen och hindrar mig)
  1. Länka till den som taggat dig
  2. Berätta sju personliga sanningar om dig själv
  3. Tagga sju personer i slutet av ditt inlägg
  4. Skriv ett meddelande i de sju personernas bloggar, så de uppmärksammar att de blivit utmanade.

Sju sanningar om mig själv:
1) Jag köper ett julpaket till varje barn (4 st) till jul från augusti. Annars blir det bara för mycket i december!
2) När jag var 5 år trodde jag att 10-åringar var närmast pensionärer.
3) Jag VILL ha en katt till!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Och jag VILL ha hönor och en RIKTIG krokodil i trädgården!
4) Jag älskar böcker och drömde/drömmer om väggar fulla med bokhyllor och böcker. Just nu är de travade i källaren pga renovering som drar ut på tiden!
5) Jag är slarvig, ostrukturerad och bohemisk!
6) Jag är en bohem som gillar kläder
7) Älskar levande ljus och tänder nu värmeljus i ljuslyktor redan hemma då vi äter kvällsmat! Har de i fönstret.

Jag utmanar - Zofy, Blottenblogg, Abbelina, Nina, Indra73, Inga, THG, Annaa (om du vill)


//manon


Bilden klarnar

Jag vet att detta är tjatigt men...Jag tror att jag börjar fatta på vilken nivå allt ligger nu med dottern. Det är tufft i skolan nu. Utan fritids ballar tjejerna ut helt. Det har alltid varit mycket tjafs men fritids har balanserat det. Storasyster verkar ha integritet och stolthet. Hon drar sig undan med. Hon sörjer kompisarna som nu stöter bort henne, hon vill så gärna vara med dem...har svårt att se sig om efter andra kompisar pga detta. Blir säkert sur och känslosam då hon känner sig utsatt och därmed inte - behaglig pga sina känslor av oförrätter. Dottern är inte i puberteten och är därmed inte intresserad av killar. Hon har integritet nog att inte låtsas vara intresserad för att få vara med - och det är faktiskt bra även om det är hårt nu! Hon vill vara med för sin egen skull.

Ibland knackar A och S på men enligt dottern vill de bara gosa med katten så hon avfärdar dem. Hon säger att om man har nåt så blir man poppis. Som när fd bästisen T fick studsmatta ville alla vara hos henne. Ibland knackar Fel på men pga hur Fel beter sig i skolan vill inte dottern leka med henne efter skolan heller. Det är uteslutningslekar på gång.

En del av mig skulle vilja ringa till desa föräldrar, inte för att skälla, utan be dem tala med sina döttrar om hur de tänker och resonerar. Hur en bra kompis är. Berätta om att det är mycket tjafs. Nu säger jag till dottern att strunta i dessa tjejer, söka sig till andra, att om de beter sig så mot henne är de inte värda henne. Men nog skulle jag vilja ringa men jag tror det skulle bara förvärra, bli pinsamt. Frågan är om de skulle bry sig - deras barn har ju kompisar i skolan, går hem till varandra - problem - what!? Sanningen är att det är vettiga föräldrar. Trevliga då man pratar med dem. Jag tycker inte illa om dem alls. Men detta är svårt.

**********

Håll tummarna för mig med. Är så nervös för i dag ska det talas om att jag vill skippa ett företag att sköta. Jag känner mig smått misslyckad...men jag tror att jag egentligen bör gaska upp mig och sätta fler gränser. Är nervös för att alla inte ska förstå vilken tid det tar och hur besvärligt det är, att jag inte hinner med det....att jag bara 'r otillräcklig...

*********

Sedan är det så att de kan leka uteslutningslekar och tjafsa i skolan men kan höra av sig efter skolan - men här verkar Dottern känna att duger det inte i skolan duger det inte hemma heller. Hon är stolt. På gott och ont.

Det är fascinerande. En ny människa med sin personlighet och allt som händer, ont och gott, alla törnar kommer att forma henne. Nu står vi verkligen bara bredvid. Utan makt att beskydda.

//manon

Mossig och beskäftig?

Där jag bor har en del barn som går i fyran, samma klass som min, börjat åka och handla småpryttlar själva utan föräldrar på shoppingcentrum. Man ska åka buss dit, ha med pengar etc etc. Centret är hyfsat stort.

Jag vill inte släppa min fjärdeklassare på egna shoppingturer än, hänga i shoppingcentrum utan vuxen, men med kompis.

Det bär mig alltså emot trots att jag är praktiskt lagd, hon har fått åka buss själv till skolan efter eget tjat sedan andra klass, gått till skolan själv sedan första klass (vilket många tyckte var för tidigt på båda), hon åker på en aktivitet själv med buss, men hämtas därifrån för jag tycker det blir för sent och mörkt för henne att att sig därifrån själv. Men från dessa praktiska arrangemang som många tyckte var för tidigt till att börja shoppa själv på shoppingcentrum...?

Är så förvånad, har inte ens tänt tanken på att 10-åringar ska ha behov av sådant tonårigt beteende. Och föräldarrna är vettiga, barnen gått på samma dagis som våra små gör där alla är så måna och engagerade om sina barn...men när de väl börjat skolan så är det inte samma sak längre? Eller tror de att barnen är så stora nu? För det är barn som gått på vårt dagis som nu åker själva och shoppar i fyran! Samma föräldrar! Övertro på barnen?

Är det jag som är mossig??? Fast i ett kulturellt och socialt mönster? Hur tänker ni? Själv har jag inte ens tänkt på det som alternativ!!

Visst, de har inte fritids längre, men de är inte tonåringar än heller!! Inte ska de väl bli så stora så fort??

Vill tillägga att Storasyster har ingen längtan efter att shoppa själv med kompis än. Tvärtom, hon säger att de andra tycker att hon är barnslig (många kommit in i puberteten) och vill bara stå och prata istället för att leka - skönt - men ändå...bara för att många är i puberteten så är de väl inte stora nog för att bete sig så tonårigt?

//manon


Prat

Matteläraren har talat med en del elever om stökigheterna och tjafset. Detta är en lärare som tillkommit i fyran. Nåt sådant initiativ har aldrig klassläraren gjort under alla år.

Dottern var nöjd. Hon berättade att de pratat om vad de gjort, hur det var, om de själva gjort några taskigehter, hur de kände då andra sa/gjorde taskigheter, vem som stör på lektionerna, om man själv stör etc etc. Dottern ringde mig och berättade det och hon lät faktiskt supernöjd.

Jag tyckte själv att jag fick bättre kontakt med denna mattelärare än med Dotterns klasslärare. Att jag inte pratade med klassläraren i torsdags beror på att hon var ledig och skulle vara så till onsdag. Det är ofta klassläraren är sjuk eller ledig.

Vad än allt detta beror på, hur det än är, hur dottern överdriver, är känslosam, dramatisk eller inte så verkar hon vara jättenöjd med att vi lagt oss i. Att få pratat i skolan med en lärare och en grupp elever. Så nu har vi lite lugn. Det är rätt grymt egentligen, att rycka från dem ett välkänt fritids när de som bäst behöver det. Det alternativ som finns är inte lika bra, jobbar inte på samma sätt även om de har projekt som barnen kan vara med i.

Med dottern antar jag som sagt att vi får göra som hittills och lägag oss i då och då, men jag börjar tro att vi ska ta det lite kyligare med dramatiken dottern ställer till med. Få ner det på rätt nivå som faktiskt är hanterbar. Det blir för slitsamt annars. Det övergår mitt förstånd att man kan ställa till med så pass stor dramatik och vara så förtvivlad och verka må så otroligt dåligt över saker som är hyfsat hanterbara egentligen. Men jag antar att det är för att det är första gången och hon är av känslosam art. Och att det är mycket tjafs.

//manon

Säga nej

Jag skrev ett inlägg här förut i affekt men tog bort det. Nu ska jag skriva mer sansat. Jag har svårt att säga nej. Jag börjar inse att jag nog är en av de "duktiga tjejerna" som kämpar på tills de stupar. Hur feministisk oh allt jag kan låta - har jag nog väldigt kvinnliga drag. Att vända frustration och jobbigheter inåt tex.

Jag grät på verifikationerna i dag och gick hem sen. Vi har ett avtal med ett annat företag om att jag ska sköta deras redovisning. Men jag tycker inte samarbetet fungerar. När jag har påpekat saker säger VD-n att "andra har inte klagat förut" samtidigt som det krupit fram att han haft tre olika redovisningskonsulter de sista 5 åren inkl mig. Rätt mycket för så jobbigt är det inte att man måste byta så ofta. Jag ser inte rimligheten i det.

Jag har försökt att få in honom på andra rutiner som förenklar för mig, men han är ovillig. Jag försöker stämma av bankkontot nu och det känns hopplöst. Jag saknar tex taxikvitton och vissa fakturor etc etc för rätt långt back. Han lämnar inte kvitton på utlägg förrän två månader efter utläggen i fråga. Kan dröja 6 månader med att det ligger hos honom. Att stämma av blir därför tidskrävande och besvärligt. Detektivarbete.

Jag trodde att jag måste klara det för jag har givit mitt godkännande till att åta mig det.. Sanningen är att detta tar oproportionerligt mycket tid från det andra jag ska göra. Kände mig helt förlamad i dag på tanken att även hans om hans bokföring ska hinnas med nu. Han vill inte ändra sina rutiner för att det ska bli enklare för mig. Han vill ha det som är enklast för honom och säger att det är därför han betalar för det.

Jag ska tala om för mina chefer nu att jag inte vill ta hand om hans bokföring. Det funkar inte. Jag har inte tiden för det.

Känner mig lättad och rädd för att jag nu sätter en gräns för mig själv yrkesmässigt för hittills har jag velat visa mig kompetent och på hugget- men det är fel väg att tiga och lida. Jag tror absolut innerst inne att jag skulle fixa det - men priset i tid och möda är för högt.

Redan nu har jag ett jobb därjag faktiskt inte kan vara sjuk vissa tider i månaden - för ingen annan än jag kan ge oss lön tex. Då går det bara inte att stanna hemma oavsett om jag är magsjuk eller har 41 graders feber. Nån måtta får det vara.

Jag känner mig nu oerhört lättad i natten för detta har gett upphov till mycket stress och sömnlöshet av oro. Håll tummarna för mig att det funkar för mig i morgon, då jag ska säga till! VD-n för företaget är hal och slipad, jag vet att han kommer skylla på mig om nåt går snett. Jag måste dra mig ur. Jag litar inte på honom och han är inte hjälpsam och ovillig att förändra nåt för att det ska bli enklare för mig.

Trots allt negativt jag skriver sista tiden så måste jag säga att det händer mycket positivt i mitt liv. Ett annat synsätt på mitt eget värde. Jag vågar delta med och tydligen ställa krav och säga nej. Privat möter jag allt fler jag tycker om och nu kommer jag ta de första stegen yrkesmässigt att visa mitt värde. Sluta tiga och lida och kämpa - när det inte behövs. Sluta känna mig som en rookie. Jag har kommit en bit på väg, jag har klarat en massa saker och lärt mig alldeles själv de sista två åren.

Ni anar inte hur jag beundrar de som kan sätta gränser för sig själva! Som kan ställa krav!

//manon

Stabil

Efter lite panik över att vara sen med jobb, är jag lugnare nu.

Jag får inte låta detta påverka mig så mycket. Livet måste vara normalt. Hon ska ha hjälp med att komma i håg läxor så hon hänger med tillräckligt i skolarbetet och en massa kärlek. Så växer det bort. Även om det kanske behövs lite input från Bup.

Jag ska fortsätta mitt liv som förut, med jobb, förströelser och barn. I icke-ragnordnad ordning. Hon ska inte bestämma hur mycket och med vem jag umgås med. Gudarna ska veta att det inte är ofta. Det ger kraft, förströelserna och boken.

Life goes on. Som jag sa, det är rena rama Gröna Lund. Och Gröna Lund är inte bara skrämmande utan roligt. Det här kommer att växa bort, med tiden.

Men jag tror inte det är en så bra klass längre. Även om hon är en drama queen.

Hjälp, vad jag kommer vara erfaren och luttrad då Mellansonen är i samma ålder. För att inte tala om twinsen. Det lär bli helt annat.

Som sagt, jag mår bra, och för att fortsätta må bra måste jag forstätta på samma positiva väg som jag gjort hittills. Det hjälper dottern med.

Måste ta en sak i taget och inte hetsa upp sig. Ingen mår bra av att hon får styra hela familjen och ingen mår bra av att bli hispig. Att allt kretsar runt henne. Därmed inte sagt att jag inte kommer bry mig. Tvärtom. Det måste ner på rätt nivå. Hon är så pass social och intelligent att på sikt kommer det gå väl. Gäller att ha fokus på det. Lite erfarenhet har jag ju. Småbarnsåren bekommer mig inte. Dagistiden är superenkel. Enklaste tiden av alla åldrar om allt är normalt, tycker jag. Lätt att säga nej, lätt att umgås, man är Gud för dem. Och de är supersöta. Jag njuter av att de vill vara hemma, att umgås med dem, ibland tillsammans med andra. Gå på bio, teater, träffa andra föräldrar...

Så kommer även denna mellanstadietiden vara en historia blott ganska snart. Gäller att ha perspektiv.

Så bli inte rädda för mig, jag står pall. Jag kraschar ibland, men jag går alltid vidare. Ligger aldrig kvar. Men en enstaka kram behöver jag ibland. Och umgås med de jag tycker om. Skriva min bok. Det ger kraft.

**********

Vill tillägga att även om allt detta låter perfektionistiskt så gör jag en massa fel, finns saker jag måste tänka på vad jag gör. Hetsar upp mig, kan inte alltid välja striderna. Man gör rätt och fel om vartannat. Det är lätt att skriva upp sina intentioner och allt man tänker göra rätt och en annan att stå med det framför sig sedan IRL:

//manon


Ringt skolan

Äntligen, efter mycket ringande, fel telefonnummer fick jag tag i en lärare i fyran. Turligt nog Storasysters mattelärare. Jag sa till henne att Storasyster mådde riktigt dåligt, att hon bara skrek rätt ut i morse. Jag sa till henne att jag vet inte vad som är fel, men nåt är riktigt fel som inte funkar. Att hon säger att hennes fd bästis T, Fri och Fel har sagt till henne att de inte ska leka med henne i 1-2 månader och annat. Läraren sa att det varit vikarie i klassen i går och i dag och det har varit jättejobbigt i klassen. I dag hemskt. Ringde maken och förvarnade inför eftermiddagen. Att storasyster säkert kommer må dåligt.

Läraren sa att hon kommer vara rastvakt i morgon och då tala med Storasyster. Att det fanns en kurator. Jag sa att vi ska ta kontakt med Bup. Ringer i morgon, missat deras tid i dag.

Fel är en sådan som gärna vill utesluta och drar med sig andra. Hon hittar inget bra "offer" bara. Storasyster är stark i sig, inte så lätt att mobba. Men hon har det jättekämpigt, tror, jag i sina försök att försvara sig. Stå upp för sig själv.

//manon

Stå pall (har nu svarat på era kommentarer på "Lek")

Bråk, bråk, bråk...

Jag är så ledsen och frustrerad igen. Jag undrar om det inte är dags för Bup. Skriver kortfattat.

I går - tog hem mina smås bästisar, mamman följde med. Storasyster hemma. Hon satt med oss vuxna hela tiden och ville ha uppmärksamhet. Det är en av de mammor jag gillar lite extra, det känner Storasystern. Hon har sedan bebisåldern aldrig riktigt kunnat acceptera att jag umgås. Ställer höga krav på mig. Bevakar mig. Hon tjatar om att gå över till grannT. Jag säger nej och frågar om läxor. Hon har inga mer än engelskan säger hon. Jag läser på veckobrevet - men svenskaläxan då? Vi har ingen, säger hon. Det står här, säger jag, leta! Hon letar hittar inget. Hon tjatar hela tiden om att gå över till grannT. Jag säger nej, du har läxa och jag vill vara med dig. Besöket går. Storasyster hittar svenskaläxan i ett nafs och gör den. Frågar om hon får gå till grannT. Jag säger nej, jag vill vara med dig, du har varit där så ofta nu. Du ska vara hemma i kväll och jag ska vara borta i morgon och övermorgon, så jag vill vara med dig nu. Jättebråk. hon anklagar mig för att jag bryr mig bara om skolan och struntar i hennes kompisar. Det är ju att leka som är det viktigaste.

Det väller ut. Ingen vill vara med henne, hon är ensam i skolan. De andra vill inte leka med henne för de säger att hon förstör. Läraren är jobbig, allt är pest i skolan. Hon är ensammast i världen.

Jag tröstar efter bråket. Hon säger förlåt för att hon stötte bort mig då jag skulle krama henne.

Morgon.

Inga gympakläder och 5 djupa tallrikar sönderslagan av storasyster pga oaktsamhet. Panik kris om gympakläderna. Allt är dumt, fel, läraren knäpp, kamraterna vill inte leka med henne. Hon vill inte gå på gympan för att hon vill leka med grannT. Jag säger att så kan hon inte göra, inte av en sådan orsak. Hon har valt aktiviteten själv och det kostar dessutom tusentals kronor. Hon måste gå, så akut kan inte lekbehovet med T vara. Hon bara gråter och skriker över allt.


Vad ska jag göra. Hur hjälper man henne? Har försökt att förstå, att ta henne på allvar. Bup? Mår hon så dåligt? Är det så illa med kompisar? Hon är fullständigt känslostyrd och tar åt sig allt. Krånglar till det för sig. Glaset är alltid halvfullt. Blir så orolig för hennes del.

Tack så otroligt mycket för all respons om utetider. Nu måste jag jobba och jag måste sköta mitt jobb. Kollegan säger att hon märker att jag blir glömsk pga allt som sker med dottern. Jag får inte låta det påverka mig så. Life must go on. Jag måste sköta mig här. Fast just nu, känner jag mig lite misslyckad som förälder, men det viskar jag bara här och nu just nu. Lite tårar lurar just nu. Men det handlar inte om mig - utan om dottern. Jag mår inte dåligt, hon verkar göra det. Känner mig bara ledsen och frustrerad över hennes liv. Jag är OK. Bara orolig. Det handlar inte om mig. Jag får bita i hop och följa med i hennes berg och dalbanor. Göra mitt bästa. Kommer och gör fel och bra. Det är bara att hålla i sig i vagnen...Jag måste visa mig vuxen, lugn, trygg, stark inför henne. Inte ge vika, sätta gränser för mig och för henne. Jag tycker tex inte att hon ska bestämma vem/vilka jag umgås med. De gör henne absolut inget illa. Men här..vill jag blotta lite hur det känns för mig. För jag tror att om jag får ur det här så hjälper jag dottern bättre. Så, Kvasten nästa! Här är det Gröna Lund-livet som gäller. Skräck, skratt, förtjusning och fritt fall.

Jag vill vara ärlig mot er och jag vet inte hur mycket jag kommer orka engagera mig i andra bloggar just nu. Dottern tar väldigt mycket energi och tankekraft. Själv får jag mycket energi av att skriva min bok så trots att jag känner mig trött och urlakad så känner jag kraft. Kämparanda. Jag har hittat hem. Jag är konstnärlig och varit vilsen sedan pianot - men nu..äntligen! Livet känns bra för egen del. Men jag måste kämpa för dottern nu. Förstår ni?

**********

Vi har nu bestämt att ringa Bup och diskutera detta med dem. Man kan tydligen ta det per tel.  bara resonera med proffs. Så får vi se om vi går vidare med det. Om det behövs.

**********

Vill också säga att det är ytterst sällan vi tar hem barn från dagis och sällan att våra leker med andra vardagar, eller ens helger. Men denna vecka har det blivit 2 ggr, en gång spontant, och så detta förbestämda. Tycker att man inte hinner med sådant om vardagar...de är för trötta och behöver varva ner, lugnet...Är inte orolig på den punkten. Det sköter de, barnen.

************

Vill också säga att jag ville att Storasyster ska vara hemma i går för att hon varit där så otroligt mycket på sista tiden. Kommer vara borta ikväll.

//manon


Glömde

Glömde hjälmen i dag. Kom på det efter halva vägen. Ingen idé att vända då. Hjälp, vad van jag blivit vid att ha den, känns som en säkerhet. Cyklade fegt och långsamt som en tant. Lär cykla fegt och långsamt tillbaka.

Fick bannor när jag kom till jobbet för att jag jobbar så tidiga tider igen. Du mår inte bra av det, säger kollegan. Och det är sant, men det handlar om en begränsad period.

Jag slukar en bok och leker med en annan som är bara för mig. Lustigt. Det ger energi. Jag är trött och glömsk, men ändå...det jag gör ger energi. Vad trötthet kan vara olika.

Hämtade barnen sent i går för M har flugit sin kos ett tag. Jag hade inte ett dugg dåligt samvete. De var allra sist kvar men de blev bara arga för att de inte hann gunga som fröken hade lovat dem. Jag kom tom extra sent, senare än jag tänkt, strax innan stängningsdags, men jag hade ringt. Blev kvarhållen på jobbet. Tur att jag redan hade gjort i ordning maten kvällen innan. Allt gick smärtfritt.

Och det gick bra också. Allt handlar om attityd. Vara självklar. Inte ha dåligt samvete.Facts of life. Förutsättningarna. En del av dem är orubbara.

Vi hade en trevlig kväll för oss själva. Dåligt samvete är mammans värsta fiende. Och jämförelser om man är lagd åt det hållet. För att man vill så väl. Det som gäller är att blicka framåt, ta ett problem i taget som uppstår. Och gudarna ska veta att det kan vara intensivt och barnen har behov. Apropå det så gick Storasyster på kyrkogården ändå. Det blev inställt förra veckan d¨hon var så "sjuk" av nervositeten. Dagen innan sa hon det och att hon behövde matsäck. Jaha, sa jag. Du kan inte vara sjuk. Och så blev det. Hon gick och överlevde.

Märkligt, jag har fler unika besökare än nånsin, och färre som kommenterar! Välkomna alla nya.

***********

När jag ändå är i gång med ett vadagligt tråkigt inlägg så vore den inte komplett om jag inte berättade om dagens outfit. Vilket inte är speciellt, men jag har en kjol på mig från "Stockh lm". Jag gillar deras kläder. Den är lite kort, knäna syns, men ändå "dressed". Bara tröja till. Och höga stövlar. Så där. Komplett inlägg.

//manon

Lek

Här vi bor, skolan etc verkar det vara vanligt att 9/10-åringar leker med varandra typ varje dag och till sent. De är ute till 20/21. För mig känns det för mycket.

Jag är kluven, vill inte förstöra för Storasyster och jag vill inte ha det så heller. Jag stramar in. Men svårt är det ibland.

Samtidigt är jag bara så förvånad - personligen tycker inte jag att 9/10-åringar är så stora. Jag tycker att de har behov av stillsamt och tråkigt familjeliv fortfarande. Dessutom vill jag umgås med henne och jag tycker att med 4 barn så behövs mer tid med henne under vardagar för att riktigt kunna se med henne. För att inte tala om skolarbetet. Denna vecka verkar specials, ingen läxa, andra saker...

...sedan, nåt jag skäms för att berätta men som har grund i min bakgrund är att jag tycker på nåt sätt inte att barn ska "ränna ute" så där, att då är inte föräldrarna riktigt måna om dem. Jag tror detta är en kulturell och social bakgrund och jag tampas med det. Jag är fullständigt kluven. Och förvånad över att det ska lekas så sent och helst varje dag om man inte sätter stopp. Det är som om samhällsklimatet är omättlig på stimulans och "här och nu". Jag tycker faktiskt det finns ett v´ärde i att ha tråkigt och att vara med familjen.

En annan sak är fredag/lördag. Då är det inte skola dagen efter.

//manon

Städa

Städa

Mina barn har plockat sina leksaker i dag för det låg alldeles för mycket framme. Ni skulle ha sett tvillingflickan och med vilken omsorg hon la på leksak efter leksak ovanpå denna hög. Jag blundar och tänker att de faktiskt har ansträngt sig. Så jag sa bara "åh, så fint".

Sanningen att säga är att i vårt hus som renoveras med plankor och verktyg här och var, så har vi inte plats för alla leksaker. Så de har verkligen ansträngt sig.

Det blev en bra kväll. Med grannbarn över, pannkakor och läsning. Och alla ville gosa med mig. Pannkakor för goodwillens skull. I morgon blir det moussaka som bara Storasyster som gillar av alla barnen. Auberginer är inte poppis. Men jag bryr mig inte. De kan äta köttfärsen och potatisen. Desto mer auberginer till mig. Ska tillaga det mesta ikväll för i morgon kommer jag hämta sent tyvärr, för jag måste jobba.

Jag känner en sådan otrolig kärlek över tillvaron. Över alla jag tycker om och beundrar. Över alla som behöver lite extra kärlek. Jag tror på att man kan göra dumheter, säga plumpa saker, världen finns kvar ändå. Även för mig även om jag är lärd motsatsen. Allt och alla är en blandning av ont, gott, dumhet, tråkighet, klavertramp, passion, kärlek, smidighet, floskler, empati, dålig humor och bra humor, altruism, snällhet, elakhet, avundsjuka och sympati, jag, du och hela världen. Nej, jag skräms inte bort så lätt. Jag tror inte folk är så lättskrämda. Jag tror att de flesta är medvetna om detta. Imperfektionen är det levande och älskvärda. I nötandet av varandra möts man på gott och ont.

Trött hjärna? Mycket. Trött, geggig, förvirrad. Lika strukturerad som städningen ovan just nu.

**************

Och så är jag inte Guds bästa barn jag heller. Det lovar jag. Det kan vara svårt ibland.

//manon

På mitt bord (sitter inte lilla syster kanin)

Måste återta gamla vanor en kortare tid. Måste jobba järnet under oktober för att få ihop allt. Gå upp tidigt, jobba sent.

Mitt bord är fullt av gamla tekoppar, tomma cola-burkar, glas och papper. Nu gäller det. En enda kreativ röra som ska sorteras och sammanställas.

Det är jobbigt, kul, spännande, tråkigt. Jag kan ibland bli förlamad av tanken på allt som ska göras och hinnas med men jag får se det som en "tentaperiod".

Lördagar avskyr jag för då är jag så slut att jag inte vill göra nånting egentligen. Jag skulle önska mig tre helgdagar.  Men det är ändå bättre i år mot föregående år. Jag har en hel del utmaningar - återta min effektivitet och kontroll. Detta år satsar jag på att fullända jobbet. Jag tycker om att känna mig kompetent, trots att min begåvning och intresse inte är skapt för detta så är det kul på ett plan - att känna sig yrkesmässig, kompetent, viktig. Alla vill känna sig viktiga, tillhöra. Räknas. Min begåvning är mer åt det konstnärliga hållet men hur ska man skriva om man inte lever att vanligt liv också? Bara sitta på sin kammare och ägna sig åt navelskådning? Man måste vara med. Inte bara sväva.

Det är så mycket som händer privat mot föregående år med. Jag umgås mer och jag älskar det. Jag har kommit i gång med skrivande. Jag skriver om nätterna. Inte varje natt att jag orkar - no way - men några gånger i veckan. Jag är trött av den anledningen med men - tillfredsställd! En trötthet, men tillfredsställd, för skrivande är givande. Ett behov. Som att äta, sova och gå på toaletten. Det jag gör i Word alltså. Mitt projekt. Väl medveten om att det kanske aldrig blir utgivet - men jag måste.

Intensivt är allt. Jobb, familj, jag...


//manon


Lilla syster kanin

      

Var på teater med alla små i helgen. Såg på "Lilla syster Kanin" på Dockteater Tittut. Helt underbart! Jag tycker om lokalerna, stämningen, det mystiska där. Det är teater för barn mellan 2-6 år. Jag har gått där 2 ggr/termin i medeltal. Kände när jag var där nu i helgen att snart är mina barn för stora för Tittut! Så tråkigt! Jag kommer sakna det!

Men det finns andra teater att gå på då, men jag har gått på Tittut i 9 års tid. Först med Storasyster, sedan mellanbror och småsyskonen.    

Tog ett blad därifrån om teater i Stockholm. Har varit på en av stadsteaterns uppsättningar, "Else-Marie och småpapporna". Den var också jättebra! Så det finns alternativ - men Tittut - jag kommer sakna det!

Har ni barn tom 6 år, testa det nån gång! Passa på. De kan verkligen trollbinda barn.

//manon 


Odräglig

Jag har kommit i gång nu riktigt ordentligt med mitt skrivande. Jag är odräglig, småretlig, jag tycker allt är i vägen. Hem, jobb, städning. Det enda jag vill är att skriva och åter skriva. Det är som en feber.

Det har pockat på. Mitt undermedvetna har bearbetat stoftet och mina stora koncentrationsproblem beror på att skrivande pockade på. Allt annat är ointressant.

Hemmet förfaller, ingen städning, bara det löpande, att man plockar undan maten och torkar av. Det irriterar mig för jag tycker om att ha det välstädat men med så litet tid, så mycket allt jag inte vill göra tar så mycket tid ändå så irriterar det mig också att behöva avsätta tid till städande.

Det är märkligt vilket sug man kan känna.

Det är det här jag vill göra. Jag har inte känt denna känsla sen jag slutade med piano. Behovet, det outtalade, suget, att man bara måste. Det känns så rätt.

//manon

Möten (glöm inte Jane Austen nedan!)

Sitter och gör det jag ska. Hantverket. Tänker på Jane Austen, skrivande och boken jag köpt på lunchen.

Drömmer. Efter att ha varit hos Carulmare (länk på sidan) och läst på om änglar....

Jag gör nåt jag absolut inte har begåvning för. En kamp. Men samtidigt lite kul Som en resa i en främmande värld. Med siffror som lilleputtar som ska ha sin bestämda ordning. Helt mot min röriga obetänksamma natur. Men nyttigt. Tänker på min olycksbroder Kafka med samma yrke som jag. Men  - jag vill inte bli så negativ som han och fantisera om att bli förvandlad till insekter och låsa in mig på rummet och deppa. Nej, skulle Kafka ha förtrollat mig till skalbagge så skulle jag testat skridskoåkning med sex ben och fötter. Och skratta och retas med honom.      

Nä, jag sitter och har musik på högt och drömmer om att sväva i väg...likt en ängel...och flyga över staden. Sätta mig på ett hustak med hörlurar fulla av musik i öronen. Titta på folk. Tänka på änglar och tänka på filmen "Himmel över Berlin". Den var klart deprimerande med. Jag förstod aldrig varför han ville bli människa när det verkade så jobbigt att vara människa. Kanske för att han inte hade vingar? För det hade han väl inte. Och så var han kär förstås. Så han kraschade ner på jorden. Och fick ont i huvudet och bli olyckligt kär som alla andra...och bli smyglyssnad på av andra änglar.                                                                                            

Men jag vill vara en glad ängel. Som svävar över staden, hoppar på molnen. Dansar med Chagalls kor och festar runt med Breughel. 

                                                                                                     
Breaghelwedding


Alltid tyckt att Brueghels tavlor ser så - trevliga ut med sitt folkmyller! För jag skulle vara en busig ängel som skulle kunna väcka ting till liv, tavlor....Jag skulle vilja tala med Damen med slöjan och diskutera med Memling samtidigt som jag åt av Arcimboldos fruktporträtt...men, så kan jag inte göra - jag vill vara en busig, men snäll ängel. Det är inte snällt att äta upp andras porträtt även om de är gjorda av frukt. Brueghel - så - jordnära...jag tycker om det, trots att jag drömmer om att vara en ängel som svävar överallt...Jag är övertygad om att även jag skulle välja jordelivet ändå till slut och sluta vara en ängel...ser inte bröllopsfesten helt underbar ut? Vilken glädje och värme. En bland många, många bland en.

Så, yrket jag har, hantverket, det är ett hantverk. Det är som att spela teater. Ta på sig en roll. Tänker jag så blir det genast mer kreativt. Varit med på ett möte i dag på egentligen hög ledningsnivå om kostnadsfördelningar och nyckeltal och fördelningsnycklar och nycklar och nycklar och åter nycklar mellan systerföretag. Låter hur avancerat som helst egentligen men det är det inte ett dugg. Inte när det är så små företag. Kändes lite - märkligt - som att spela teater. Ägare, och så vi två vapendragare. Folk som bestämmer. Det är så jag får se det - jag får inblick i en värld jag med min begåvning inte skulle fått annars. Spännande.

Tänker alltså på kreativitet, fantasi, Jane Austen, författarskap....Själv är jag en person med uttrycksbehov på vift. Jag tänker på hur blyg, tunghäftad och stel jag kan vara i början med personer, tom de jag tycker om. Men det måste vara bagaget...tänker på, hur kommer ens själ mest till sin rätt? Jag kan skriva och lämna ut mig ord efter ord här...jag skulle kunna göra det i en bok i fiktiv form. Jag vill beröra, få andra att känna, förstå, känna igen sig. Jag tyckte jag kunde det med musiken. Jag hade den förmågan där. Jag vill kunna det i skrift också.

Är detta "jag" på bloggen? Eller "jag" i samspel med andra? Varför har jag ett uttrycksbehov? Här när jag skriver kan jag tänka efter lite innan jag "talar/skriver". Inte mycket, det är spontant, men jag hinner finna orden vilket jag inte alltid gör IRL.....men...vad är jag ute efter - det är en annan plattform, alltså att skriva mot att umgås. Uttrycksbehovet kommer till uttryck i skrift, men jag känner inte behov av att briljera och ta över IRL i samspel med andra. Då vill jag delta. Som i Brueghels tavlor. Vara en del av livet.

Min själ har definitivt vingar. Jag skulle önska att nån sa till mig  - du kommer att skriva och beröra...jag är inte ute efter att få rätt...jag är ute efter, ja vad - varför har man det behovet att vända sig ut och in att tala?


//manon

Unge Jane Austen

Såg filmen "En ung Jane Austen"  i går med trevligt sällskap. Romantiskt, lite humor...lite tänkvärt...klart sevärd i alla fall!

Jag måste läsa på mera om Jane Austens liv för jag är nyfiken på hur man blir författare...och vad som var sant eller inte sant i filmen om hennes liv i ungdomen.

Kan en författare vara helt nöjd med sin tillvaro på alla plan? Eller är författandet ett sätt att bearbeta ett tema i sitt liv? Nån issue man har? Som jag tolkade filmen bearbetade Jane Austen sina uteblivna kärlekar och äktenskap. Det faktum att hon var för fattig för att kunna gifta sig bra, eller gifta sig alls. Men - för att kunna göra det måste hon även ha förmåga att skriva, talang och fantasi. Inte bara "trauman".

Om man mår bra på alla plan i sitt liv - kan man då bli en bra författare som berör? Kanske om man är väldigt öppen, sensitiv och empatisk? Och om man har det bra men haft det ryckigt tidigare?

Jag tror att mycket handlar om igenkännande. Att man kan skriva så det suger åt sig läsare som berörs och fastnar i texten. Men framförallt igenkännande. Att man skriver om det alla tänker och känner till mans...?

Jag undrar hur Jane Austen skulle vara i dagens värld. Om hon hade en blogg.

//manon

Primadonnan

                                                  
Caravaggioamor
  

Caravaggio. En primadonna, med alla säkerhet homosexuell som på den tiden (1500-tal) var straffbart. Hade rykte om sig att vara grälsjuk och våldsam. Utlevande. Han var den första att använda modeller för heliga personer från gatan, tex en död gravid prostituerad som fick stå modell för Jungfru Maria - naturligtvis refuserat på den tiden, för så där kunde man verkligen inte göra...införde realism i sin konst och använde sig av starka kontraster mellan ljus och skugga för att uppnå en dramatisk effekt...

Han gick sin egen väg, otrevlig, utagerande, begåvad, gränstestande, skandaliserad, utmamande i livstil och konst, utmanar heligheten på den tiden. Därmed jordnära på ett sätt. Gud och kärlek finns på jorden, inom oss, runtomkring oss. Slutade sitt korta liv med att bli osams på en tennismatch och döda sin motståndare. Flydde. Dog i lunginflammation ovetande om att han blivit benådad från sin dödsdom.

Jag tycker hans själ fastnar i hans tavlor. Det vilda, levande, otyglade. Hur otrevlig han än var...han hade...kraft...Han hade taggarna utåt och en begåvning. Explosiv i livet och konsten.

Amor ovan, skälmskt leende, upprorisk, utmanande konventionerna på den tiden, utstrålar, nej dryper av förbjuden sexualitet...okväsbar.

//manon

Otillräcklighet

Jag tänkte det där att en del svävar fram och tycker 5-7 barn är superlätt medan andra bågnar av 1 eller 2...det kan inte bara ha att göra med huruvida man jobbar heltid eller inte och alla enligt allas tycken fel och rätt val i livet. Vissa saker bara - är - ju.

Det måste också ha att göra med hur "lätta" eller "krävande" barnen är. Jag är övertygad om det. Hur mycket man måste hålla kolla på dem och bråka med dem.

I går hämtades barnen "sent" (relativt) av M och de satt och åt mackor när jag kom hem. Glad var jag - då slapp jag laga mat. 30 min senare klagade de på hunger ändå. Det blev havregrynsgröt med mjölk och sylt och de var jätteglada. Stående ovationer. Det var den dagens middag.

Jag hoppas läraren ringer tillbaka i dag för jag måste tala med henne om dottern och hennes dödsångest så hon slipper ett momen i skolan. Man måste ta rätt saker på allvar tror jag. Inte diffusa sjukdomssymptom, men detta. Barnet kan vara paniskt rädd och bara gråta och gråta av tanken på döden. Jag tycker hon ska slippa kyrkogårdsbesök än, om hon kan...hoppas läraren ringer.

*********

Läraren ringer. Barnet mår fortsatt diffust dåligt. Pratade med henne om döden och det ska tydligen vara ett tema det där i år...så hon verkade tycka att dottern ska vara med. Men nu lär dottern bli lägligt sjuk då...hur ska man hantera detta?  Med ångestfyllda barn och med obligatoriska teman om döden i skolan?

**********

Läraren ska ringa vid lunch igen och avgöra om dottern är sjuk eller inte. Är hon frisk i morgon så får hon gå till skolan och kyrkogårdsbesöket. Jag vill inte hamna i fällan "mitt barn är special". Men läraren är medveten om hennes dödsångest. Jag går vilse i omsorgen, allt krångel, att prioritera bland hennes behov...

//manon

Hårt arbete

Spottar ur mig inlägg just nu.

Nu har vi järnkoll på Storasysters läxor, vi samarbetar med lärare. Allt frid och fröjd.

Nähä...nu är det svårt att ha henne kvar i skolan "jag mår så dåligt". Och hon passar på att säga det när vi inte är i närheten. Ringer. Messar. I går messade hon från skolan att hon nog inte orkade hela dagen. Lärare ringer. Kommer överenes med läraren att hålla henne i skolan till lunch och sedan skulle Storasyster och lärare bedöma huruvida hon orkar mer. Barnet i fråga går hem under lunch utan att meddela nån vuxen. Lärare ringer igen.

Jag talar med dottern att hon inte får gå i väg skolan utan att talat med vuxen först.

I morse cyklade jag hemifrån ca 45 min tidigare för att komma tidigare till jobbet. Barnet messar. "Jag mår dåligt, jag vet inte om jag orkar hela dagen". Jag messar, försök. Ringer lärare. Kommer överens om att hålla kvar Dottern med gemensamma krafter. Dottern messar tillbaka "jag ska försöka...".

Där gick min extra tid på jobbet dessutom. messa, ringa under cykeltur...

Alltså, när jag hört andra föräldrar som kämpar som djur med sina barn och känner sig kapitalt  misslyckade så brukar jag säga till dem att, ta bort det dåliga samvetet. En del barn är mer krävande än andra. Jag har sett det också IRL. Kämpande föräldrar som gör allt. Jag får säga detsamma till oss. En del barn är mer krävand ei perioder eller jämt. En del vill ha mera.

Det är en intelligent tjej som lägger krut på helt fel saker. Med stort uppmärksamhetsbehov. Ett barn som är väldigt krävande just nu och väldigt smart i sina sätt att komma undan. Men jag älskar henne för fullt. Hon är min. Och jag börjar vänja mig och bli krass. Det är bara att hålla järnhårt i tömmarna. Inte svikta. Bättre nu än när hon är tonåring. Jag tror vi lägger grunden (förhoppningsvis) för en hyfsat resonalbet tonårsperiod.

Jag är ledsen att jag inte hälsar på er andra bloggare, men vi har fullt upp hemma...


Det är både idyll och hårt arbete med barnen hemma. De är ljuvliga som småbarn. Trots - bryr mig inte. Det är lätt. Jag fasar tills alla börjar skolan. Men som sagt. De andra lär inte ha några primadonnadrag, de är vana vid att inordna sig.

//manon


Idyll

Alla fyra harmoniska. Ingen som klänger, ingen som gråter, ingen man diskuterar  med. Maten var lätt att göra så vi åt redan 17.30 och ändå redan läst och varit ute en liten stund med sparkcyklar. Mellanbror var leksugen efter dagis i dag men jag ville egoistiskt vara med dem för jag har varit så sur i helgen så jag ville vara med dem i kväll.

Maten - den ska jag skriva om för nu ska jag skriva så ofta jag kan vad vi äter för att ha spår av det med tanke på ekonomin. Vill nån kommentera, får den göra det.. Bulgur från i går, rödspätta (600 gr) och citronsås som var kvar sedan lördags. Jag bestämde att ha rödspättan i ugn och ha såsen över. Funkade bra. Paprika till. De åt rent allt. Inget kvar. Jag åt inget. Var inte hungrig.

De är så lugna och fina och lekte så fint tillsammans så jag bestämde mig för att skära högreven i tärningar medan de sov. Det blev tre påsar. Frös in.

Just nu leker de med "loppor" som Storasyster tillverkat åt dem. De är så ljuvliga...var och en med son personlighet....

Nu börjar trötthetstecken komma från mellanbror. Vilken lugn kväll...

Några ord om besöksiffror, kan inte låta bli, för de har dagligen fördubblats sedan förra veckan...märkligt...läskigt och roligt...och...vet inte varför för jag pingar inte nånstans, inte ens besökt så många på sista tiden heller...mest haft fullt upp med mina egna tankar...det har varit, är, intensivt med stora dottern, de små är bara så idylliska och det är en kontrast av idyll och "arbete"....Just nu sorterar jag allt som händer, jag reflekterar här...använde bloggen på olika sätt...olika tider...Kan siffrorna verkligen stämma?

//manon


Spara

Nya månaden har gått i sparandets tecken efter chocken med matkostanderna.

I helgen köpte jag varm korv på Pressbyrån till de två killarna. En av dem tappade sin korv på golvet, oäten...tänkte att på McDonalds får man en ny om man varit klantig utan frågor så jag frågade tanten om vi kunde få det. Hon blev lite ställd, lite skällde hon men hon gav oss en ny korv!! Och jag lovar, jag tjatade inte och när vi fått den och hon försvann med annan kund så stannade jag tom kvar och sa att hon glömt att ta betalt - men icke - hon gav oss den! Snällt!

I dag, pga kommunikationsbrister fick jag gratis lunch. Skulle haft representationslunch men så blev det annat, och en chef tyckte jag kunde gå till den restaurangen ändå och hämta mat - på företagets bekostnad pga missförstånden. Snällt, det med!

Fast, jag förstår att jag inte kan räkna med detta:)).


Funderar på en budget. Denna månad att kämpa för att handla mat för ca 1400/vecka, sedan lägga upp budget od. Vad trist mat låter nu...arbetssamt...men tvunget...

//manon


Crescendo

Efter samtal om Gud, Mozart och meditation så saknar jag musiken än mera. Det är meditativt att spela. Man glömmer sig själv, musiken tvingar in en i ett mönster, som Bach. Ett rytmiskt, matematiskt, själfullt mönster. Jag undrar om det inte är med mening....av Bach...undrar om han var medveten om det meditativa, upprepande, men ändå inte i sin musik? Hjärngymnastik, det slår an nånstans. Beroendeframkallande.

Bland det jag älskar mest även inom musiken är kontrasterna. Speciellt när jag är på ett visst humör. Att lekfullt arbeta sig upp från andante, via diminuendon, crescendon, arbeta upp sig på en gång bestämt, mjukt, kraftfullt till FORTISSIMO för att sedan efter några ytterst få sekunder av tystnad landa mjukt på tangenterna och mjukt, lågt, piano, lugna sig...

Hur ska man framföra detta, denna känsla med ord? Hur ska jag få fram temperamentet...klimax, uppbyggande, få andra att känna...att känna själv, att förlora sig och glömma tid och rum..

//manon