Skilda världar

Det regnar och regnar och vi är inne och slöar. Tittar på film. Barnen sitter på mig, sover på mig,  jag slumrar. Det är helmysigt! En härligt lugn dag. Med massor av film. Nasse, Emil, Mio min Mio (som ingen gillar, dålig filmatisering men är på ändå) och så Pirates of the Caribbean del 1 och 2. Gillar de filmerna. Så fort 3-an kommer ut ska jag köpa den och ha en riktig 8-timmarsorgie i Jack Sparrow/Johnny Depp.

I kväll ska jag ut, ett av de ytterst sällsynta tillfällena jag gör det. Undrar om jag kommer få en kulturkrock! Om jag lyckas släpa mig ur all denna mys i dag. Oxytocinet flödar, gör mig lugn. Det finns inget härligare än att gosa och mysa i soffor med barn! Som dessutomn är snälla och icke-trotsiga och helt underbara i dag.

Jag kommer få en kulturkrock. Lär bara tänka på dem...

Jag läste på en blogg om mat. Att maten här uppe är mer dålig än nere i Europa. I vissa fall är det det. Jag längtar tex efter riktigt mogna smakrika söta persikor. Köpte persikor i går och smaken är inte ens en femtedel av det borde vara. Likaså med tomater - vattniga även de - inte söta och smakrika och helt underbara! Paprika, nektariner - alla frukter och grönsaker jag gillar är helt smaklösa här uppe. Jag förstår att det är avståndet. Men åker ni neråt Europa under sommaren - ät persikor och tomater. De är gudomliga när de är riktigt mogna.

I natt ska jag cykla hem med min cykel jag dumpade på jobbet. Jag har en historia av dumpade cyklar bakom mig, men hem ska denna cykel!

/manon

Back on track - 2

Nåt jag kommer att sakna då jag har semester nästa vecka är just de där 2,6 milen om dagen jag cyklar.

Det tog mig i dag 25 min att komma in till stan i dag. (dumma rödljus, väskor och vingligt folk). Jag erkänner att jag är feg med fart egentligen. Jag är hela tiden rädd för att nån ska vingla ut på cykelbanan och det händer titt som tätt. Senast i dag. En tjej som bara gick utan att se sig om åt nåt håll över cykelbanan så jag höll faktiskt på att köra på henne. Det var nära. Stannade i sista sekunden. Dessutom så kan jag ha allehanda fantasier om hur jag ramlar och slår ut tänderna liksom...jag är livrädd för att cykla omkull, trots att jag gjort det 2 ggr nyligen och tom flugit över styret och just då är det inte så farligt faktiskt! Är inte rädd då det händer, inte tänker bara på att ta emot mig. Inte direkt efteråt heller, tänker bara "det gick ju bra" - Men i förväg, hu...fantasierna.

Sedan observerar jag alla cyklister som kör mot rött ljus. Mitt i stan. Visst så tidigt på morgonen är det inte många bilar, men ändå...dålig vana kanske. Men jag ser det även mitt på dagen...mitt i stan...Visst är de röda ljusen irriterande men, nä, inte köra mot!


Antar att jag får cykla ändå under semestern, Kan cykla och undersöka området. Se hur långt det är till hittan och dattan och om det är tillräckligt kort för att mellansonen ska kunna cykla dit.

Sedan slås jag ständigt av hur snälla vilt främmande människor kan vara mot varandra tvärtemot alla rapporter att alla tänker på sig själva. Min väska föll av från pakethållaren i morse och en buss tutade och vinkade åt mig för att uppmärksamma mig på det (jag hade märkt det själv) och när jag stannat så hade en kille redan tagit väskan och kom gående mot mig med den! ALltså, folk är så rasande snälla och omtänksamma! Vilt främmande...Jag tycker inte att nån av dem hade behövt göra det, bussen hade inte haft tid kanske eller nåt...

************

Så lite om bloggande. Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva längre om utan skriver nu om allehanda fåniga saker och vardagligheter. Bloggen spretar åt alla håll. Jag har mitt lilla projekt på hårddisken jag vill göra mer utav. Jag tycker om alla er som kommenterar och det känns som en trevlig dimension. Det är trevligt med olika rum! Skulle vara trist att sluta blogga nu fast ofta känner jag att jag står i stå. Har inget att säga. Tycker att jag säger för mycket om allt möjligt oftast. Vrider in och ut på mig för mycket för min egen smak. Samtidigt kan det vara skönt också...och samtidigt vill jag faktiskt inte. Ångrar mig ofta. Är egentligen hemskt kluven till bloggande. Läst runt på bloggar och sett så många olika sorter det finns. Det trevligaste är alla ni som kommenterar och den kontakten man får som man inte skulle haft chans till i verkliga livet pga avstånd tex...


//manon


Back on track - 1

I går la jag mig 19.30 för jag behövde verkligen sova.

Efter att inte ha kunnat koncentrera mig på hela dagen...väl hemma skulle jag cykla och handla. Första omgången glömde jag pengarna, upptäckte det i kassan...andra gången ramlade jag med cykeln medan jag skulle sätta mig på den...gissa om jag skämdes då!!! Många såg....fumlade med låset med....

Varit helt oskärpt och vimsig hela gårdagen. Omdömeslös.

Har sovit rätt lite sista tiden. Går oftast bra nuförtiden och jag kan hålla mig i styr men gårdagen var extrem. Vanligtvis fixar jag det där nuförtiden och sover ut en gång per vecka typ...Kan tom hålla mitt humör i styr nuförtiden.


Semester nästa vecka och det ska bli underbart att få sova och leva efter sin egen dygnsrytm - för det är mest denna hemska dygnsrytm som sliter. Det blir inte samma kvalitet på sömnen för mig om jag somnar 22 och går upp 05 än att somna 02 och gå upp 08/09. Är övertygad om att det är genetiskt det där...jag är ingen morgonmänniska....är ett monster om morgnarna då...därför brukar jag gå upp innan barnen för att ha en startsträcka....Varit så trött hela veckan så dessvärre har jag inte varit effektiv och kunnat koncentrera mig så jag behöver gå in några kvällar nästa vecka i alla fall för att fixa och dona, men det gör inte så mycket - för det blir på kvällen och efter min rätta dygnsrytm så jag lär bli effektiv!!!

Känns aningen fånigt att klaga på detta men samhället är ju uppbyggd efter alla morgontidiga! Men det finns en förening i Danmark, tror de börjar komma hitåt, som ska försöka ändra på det där...borde gå med!? Glömt vad de heter...

I går var allt så svart och jag tänkte att jag måste vara den mest deppade typen i hela världen. I dag är jag pigg och känner inte alls så. Jag höll faktiskt fast vid den tanken i går, att jag visste att alla deppade tankar var pga sömnbrist. Att jag kommer att må bättre då jag fått sova. Det där håller nämligen ihop nåt otroligt mycket för mig. Det där sambandet mellan sömnen och hur jag mår är klart tydlig. För innerst inne vet jag att jag inte alls benägen för depp, inte på det sättet. Det ska mycket till innan jag tappar framtidstron eller tro öht att det kan bli bra/bättre. Denna gång var jag så trött att jag tom var småsur på jobbet för jag lyckades inte hålla en trevlig fasad. Men jag förklarade det för mina två kollegor att deinte skulle ta det personligt, jag behövde bara vara sur och i fred (nåt mina kära barn inte fattar) och den en av dem är så humoristisk så hon fick mig att skratta ändå och vi skämtade om det. Kändes bra!

Blir bara ständigt förvånad över hur mycket sömnen betyder för välbefinnadet! Men jag tror jag lärt mig det nu så jag kan hålla tankarna i styr. Sömn, lite trevligt sällskap (som inte är barn också), tänka i fred, mat. Mer behöver man inte egentligen!

//manon


Rövarliv

I morse var det full myteri! Mina order följdes inte, ignorerades. Kedjor rasslade. Ingen ville segla åt mitt håll. De gaddade ihop på undre däck.

Jag svor och osade och exploderade. Lyckades behålla kontrollen, fick läget under kontroll med hot och suck och lämnade av dem i närmsta hamn. På ett ställe med grindar och staket.

Nu sitter jag här skamsen och ångerfull. Morgnar är inte min grej alls. Morgnar borde avskaffas. Jag behöver lång startsträcka i fred för att bli människa igen efter natten.

Kan säga ett litet förlåt här? Usch vad jag avskyr när jag fallerar så där. Man måste kunna kontrollera sig själv! Det där är nåt jag verkligen försöker arbeta med att inte tappa konceptet när jag är trött. Då har jag världens kortaste stubin...jag liksom glömmer bete mig...

Sitter här ångerfull och skamsen och längtar till i kväll....jag kan inte vara så psykologisk jämt - men jag behöver väl banne mig inte bete mig så där heller!!!


Fick ta bussen i dag  dessutom för jag dumpade min cykel på jobbet pga regnet i går. Och ingen frukost heller fick jag för jag glömde köpa nån macka på väg till jobbet för inte hann jag äta i morse!

Blä för morgnar och för temperament!

Jag kan väl inte vara den enda!?

******************

//manon


Krokodilen i tunnelbanan

Denna kyliga morgon skattade jag mig lycklig över att tunnelbanan kom precis när jag kom så jag slapp stå på perrongen och frysa. Jag hittade inte ett enda par av mina vantar i morse så jag frös nåt sanslöst om händerna. Jag satte mig, som vanligt med hörlurarna fastvuxna i öronen, med en lagom upptagen min och en blick som såg på allt och intet, var djupt insjunken i mig själv.

 

Jag satt och lyssnade på musik i godan ro utan att bekymra mig över nånting. Så reste sig passageraren framför mig och klev av. Mitt blod frös då till is då jag såg på sätet framför -  en tjock ljus hårlock. Tvärt avklippt bunt. Riktigt snyggt gjort faktiskt!

Naturligtvis tänkte jag direkt på den lilla krokodilen som min lillpojke hade tappat i vintras i tunnelbanan.

 

Han måste vara rejält stor nu alltså. Kan inte tolka det på annat sätt. Jag låtsades som om jag inte visste om nånting när jag såg medresenärernas undrande blickar. "Det finns inga krokodiler i tunnelbanan" sa jag. För att dessutom se riktigt oskyldig ut satte jag även på mig mina solglasögon och log förbindligt för att ge eftertryck åt mina ord. Skrapade samtidigt diskret bort de hittelönslappar om vår borttappade krokodil vi har satt fast i tågvagnarna.

 

Nu har det hänt, precis det jag oroat mig över. Krokodilen har växt och blivit allt hungrigare. Eftersom vi numera lyssnar på allehanda sockerlarm och inte äter godis så mycket och därmed skräpar ner så har krokodilen uppenbarligen blivit fruktansvärt utsvulten. Det är ju allmänt känt att deras basföda är godis, sega råttor, choklad, geléhjärtan och saltlakrits.

 

Jag tänker i alla fall ha en rejäl påse godis med mig på väg hem. Sedan får jag nog leta efter krokodilen i kväll. Med ännu fler påsar godis. Jag vill ju inte stryka med. Jag får ta med mig vår kaninsele så jag kan leda hem krokodilen. Banna den för sitt tilltag. Den är faktiskt snäll bara den får godis!

 

Den är för stor för att ha inomhus nu så jag antar att jag får knyta fast honom vid ett träd där hemma så länge. Och säga åt grannarna att alltid ha godis i fickorna. Jag menar det vore högst beklagligt om nåt hände! För att inte tala om hur lidande grannsämjan skulle bli.

Lite bekymrad är jag över att vi inte har staket runt hela trädgården...Men är det inte så att krokodiler av naturen inte är rymningsbenägna utan mer borttappningsbenägna? Nån som vet? Det kanske finns böcker typ "Krokodilen - din vän i huset"? Ni vet sådana där djurskötselböcker? Jag vet inte så mycket om krokodiler....

För övrigt. Går nån på vår tomt utan att vi är hemma för de skylla sig själva!

 

//manon


04.23

Ett magiskt klockslag....Varje dag på sista tiden oavsett när jag lagt mig så vaknar jag - 04.23...

Jag vaknar, försöker somna om. Jag tittar ut genom fönstret och ser diset vid skogsbrynet - letar - är det Bacchus följe som väcker mig när de skrålande är på väg hem? Men jag ser ingen, jo, ett ragglande, snubblande tyst fnissande och "sh-ande" följe som och pekar och hötter åt mitt fönster för jag har skällt på dem förr....Denne okuvliga livsnjutande överliggare från den grekiska mytologin. Jag ska slunga honom tillbaka genom årtusendena tillbaka till de gamla grekerna nästa gång!!

Har ett UFO kraschat på på gräsplätten och förtvivlat hamrar och sågar för att laga felet ? Fast hamrar och sågar aliens? De kanske tjattrar och bråkar med högfrekventa ljud som går genom märg och ben och bråkar om vem som tryckte på vilken knapp eller om vem som tänkte fel och därigenom fick skeppet ur kurs med sin telepatiska förmåga? Kan inte vara lätt med hypermodern teknik och att hålla sina tankar i styr...

Är det älvorna som har råkat i slagsmål med faunerna om bästa platsen att dansa på? Eller har faunerna plankat in på deras party nu igen och försöker flörta med älvorna och använder sig av allehanda tråkiga raggningsrepliker så örfilarna yr i luften? Pang, smash, svisch - faunerna lär sig aldrig....

Eller - är det gastarna och spökena som grälar högt om vem som har störst, bäst och finast gravstenar? Eller vem som får flest lyktor och besök till sig?

Hur som helst - NÅT HÄNDER VID 04.23 OCH JAG VILL VETA VAD!!

Men i morgon ska jag banne mig ta reda på vem f-n som väcker mig!!! Och tar fast sömntjuven...Jag blir inte nådig för arg kan jag bli, en furie, och det vet Bacchus, minsann...



Ser ni nåt misstänkt på morgonkvisten eller har misstankar om någon/något så säg till! För fast ska jag ta tjuven...

//manon

Klagomuren del 2

När jag ändå är i gång med att klaga.

Jag tycker så här. Man kan umgås med de flesta människor. Egentligen med alla. Det finns inga (eller ytterst få) som verkligen är genomruttna. Alla har sina sidor. Visst slår hjärtat extra för vissa men i stort....visst tycker man mer om en del än andra, men från det att tycka att folk är omöjliga...kan finnas omöjliga låsta situationer men få personer som är låsta...förstår ni? Eller är jag otydlig?

Jag har en på jobbet som jag just nu har svårt för vissa saker personen gör. Jag tycker att hon är på väg att bli bitter. Missnöjd, för all del med all rätt på vissa områden, och på andra så tycker jag faktiskt att personen har för höga krav. Personen får tycka och känna om vad och vem den vill för mig, jag lyssnar gärna - men inte varje dag flera gånger om dagen med detta ältande och felsökande! Saken är att jag måste kunna koncentrera mig på det jag gör utan att bli störd. Jag behöver gå in i min lilla värld och lösa problem, vara koncentrerad. Det går inte när jag ständigt blir avbruten. Jag tror inte personen inser vilken grad av koncentration jag behöver ha stundtals. Har försökt säga det, men...det funkar inte.

Jag märker också att personen gärna går och pratar med en annan under arbetstid, vilket är precis det personen klagar på att en viss annan (personen inte gillar) gör (och stör ) så därför har jag noterat det. Fast har man mer typ vänskapsrelation på jobbet så blir det nog så å andra sidan...det flyter i hop, jobbet och det privata?

Jag kommer  heller inte undan skitsnack. Jag tycker att folk har sina sidor, man måste inte ta upp de dåliga varje dag och finna nya synder att lägga till. Alla har sina goda och dåliga sidor. Det blir faktiskt rätt trist och upprepande att höra på det. Jag vill inte delta i det men ofrivilligt hamnar jag i det. Jag avskyr sådant. Men jag gör mitt bästa för att uttrycka mig så neutralt och ge en objektiv bild (bah! fast även jag är subjektiv förstås, men, äh). Kan inte låta bli att undra om och vad de säger mig...

Ibland blir det komiskt när man hör ett samtal återberättas på två olika sätt under en och samma dag. Försöker skjuta in att  "det var nog så här den menade bla bla" eller "tänk det hörde inte jag!", för det är märkligt så mycket man kan läsa in i ett samtal...när man redan har negativa känslor och tolkar därefter. För det är mycket tolkningar, gärna negativa...att folk inte hör vad som egentligen sägs...Jag balanserar och manövrerar mellan dessa grupper...staying alive...

Känner mig nu rutten och orättvis för personen i fråga är godhjärtad, resonabel och tänkande. Vänfast och ställer upp. Känns som om jag nu ser grandet i nån annans öga istället för bjälken i mitt. Man kan jag här få säga att jag tycker det är - besvärligt.

Just nu känns det som att jag blir ständigt avbruten både på jobbet och hemma. Det stressar mig faktiskt. För att få stunder av sammanhängande koncentration så har jag börjat jobba väldigt tidigt de dagar jag hämtar och sent de dagar jag lämnar. Så kan jag lyssna mindre stressad under dagen. Jag behöver obruten tid för att få saker i land. Obruten koncentration.

Trots att jag var trött i dag tog det mig 20 minuter att cykla in. Men det var tidigt och nästan inga andra ute så jag kunde susa på. Måste erkänna att jag tycker det är lite läskigt att cykla med många andra ute för jag vet aldrig när nån för för sig att kliva på cykelbanan. Är rädd för att cykla omkull trots att jag gjort det 2 ggr sista tiden och det  var inte så farligt...är inte rädd då det händer, då går det bra! I alla fall, de 20 minutrarna in var alldeles för kort. Känns inte som om jag tränat och inte som att jag fått ur all stress ur kroppen. Vill ha en ny bra cykel, typ den som jag dumpade i Uppsala...(vad gjorde jag det för?? )..så jag kan cykla fort och länge...

Gud, vad taskig jag känner mig nu...efter att ha vräkt ur mig så här...ge mig cykel och vin...

//manon

Trots - triss - klagomuren del 1

I dag var jag tvungen att ta en lugnande promenad  - en mammatimeout - så fort maken kom hem för att lugna mina uppstressade nerver. Tro mig, jag flydde snabbt och omärkligt så ingen kunde komma i fatt mig. Jag rymde så fort jag hörde makens ljuva stämma i dörren. De tre små har bara gnällt, trotsat och varit allmänt ohörsamma och pestiga.

Jag lät dem leka med vatten ute när vi kom hem, för de var så varma efter att ha varit ute på dagis gård i solen. Funkade ett tag.  Inomhus stojade de och var allmänt oregerliga och pestiga mot mig och varandra, jag var tvungen att laga mat (tack Findus för dessa nödsituationer!) och är i valet "evighetsjobbet att få dem tysta = ingen mat" eller strunta i allt och laga mat. Jag väljer det senare.

Vid matbordet är de fortfarande tramsiga och leker med mjölken. Jag tar bort glaset för mellansonen och lillebror. Då exploderar mellansonen och han skriker och skriker i 10 minuter. I 10 minuter står vi ut med att äta i hans skrik. Jag lirkar och varnar under 10 minuter och till sist rinner sinnet och stresshormonerna till och jag bär honom upp till rummet. Han skrek så högt att mina öron dunkar än. Han kan inte vara med oss andra med de decibellen. Han gör verkligen illa våra öron då han skriker. Systrarna flydde ut i trädgården pga hans skrik för att slippa höra. Alla tre syskonen höll för öronen...Jag förstår inte varför han ska skrika så där!! Tills han var ca 3,5 kunde han dessutom skrika upp emot en timma och vara fullständigt okontaktbar. Han skrek tills han somnade och inget hjälpte!

Tre små tätt kan verkligen trissa upp varandra. Det är svårt ibland att lugna ner dem. Att ta en fight med 3 stycken samtidigt som finner trygghet och kumpaner i varandra.

Hur lugnar man dem!? Känns som om jag bara tjatar, hotar och säger nej mest hela tiden...och inget händer!
Hur gör man!?!?!?
I dag har jag verkligen varit långsint och mest velat att de ska låta mig vara efter allt strul!
Jag vill att de ska kunna fungera i möblerade rum, gärna andras med!
En femåring och två treåringar, alla kaxiga och trotsiga på tre olika sätt...som dessutom finner en enorm styrka i varandra mot oss, eller mig åtminstone!

Och varför kan de aldrig be om nåt eller säga nåt utan att gnälla!?

Jag lät dem vara ute en liten stund efter maten bara för att det var skönt att vara inne...jag hörde dem, brydde mig inte att de smet ut. Dörren var öppen för att det var så varmt och jag ville bara vara i fred. Tog in dem sedan för de kan inte vara ute och låta hur länge som helst.

...och så denna påhittighet mitt i allt som lockar mig att skratta utan att jag vill när jag är som argast..som när jag tog glaset med mjölken...säger mellansonen "Men mamma, på dagis har de sagt att man dör om man inte får dricka!" OK, kanske inte sååå fort....

Suck - vad gör man? Och inte måste man alltid vara psykologisk!? Jag rår inte alltid över dem! Erkänner det! Jag skäller, hotar, lockar, lirkar pratar och de springer fnissande åt tre olika håll...de är en kraft! Hur gör man, vad gör man för att sätta sig i auktoritet och respekt och få dem att lyssna. Pratar ni alltid efter varje konflikt?

Ser ni tre par tappade öron nånstans - posta dem till mig!

Skulle kunna sitta bra länge på uteservering med vin nu...antagligen skratta åt eländet men i dag blev jag arg, frustrerad, sur, ledsen och uppgiven i allt! Jag var ute och gick i alla fall!

Hjälp!


//manon


Trevlig midsommar!

Tiden går fort och jag upptäckte nyligen att det är midsommar till helgen. Lyckligtvis bjöd nån in sig (som har koll på detta med midsommar) så det blir bra! Roligare med flera!

Jag får önska er alla en trevlig midsommar!

//manon


Olika språk + en fråga

Mina barn verkar rätt leksugna. Inte hela tiden för de säger stopp med men ofta. Jag har själv inga restriktioner för det där med att varva ner etc, det går inte med 4 stycken, de leker ju ändå, är en grupp redan från början liksom! ...och jag känner ändå att jag är med dem för jag är bredvid oftast och fixar med nåt, eller vaktar dem. Städa är inte lika inspirerande liksom...Dessutom, jag tycker de sköter det där så bra själva med lugnare lekar/vildare. Vill att jag ska läsa ibland. Skriker efter pennor då de vill rita och jag har tyvärr bara köpt dåliga hittills så vi har inte så mycket...

Så vi knackade på i går igen och eftersom jag själv tyckte det var mycket sista tiden så sa jag till föräldern att det är bara att säga ja eller nej. Föräldern sa då att det bestämmer barnet (självklart om det vill leka) och jag säger att om det inte går så måste de säga till. Jag tyckte föräldern såg konfunderad ut och säger återigen att det är ju barnet som bestämmer.

Efteråt kom jag på att vi talade ju om olika saker. För jag tyckte han sa självklara saker som att det är barnet som vet om det vill leka eller inte, medan jag var inne på att det kanske inte alltid passar familjen i fråga, att det blir för mycket för dem, vill göra annat, och jag själv känt att det kanske blir för mycket för dem...och vill påpeka att de får absolut säga nej om det inte passar. Men jag tror inte jag var så tydlig med det...

Jag är inte van vid det här konceptet med knacka på och trädgårdar. Är kluven. Själv är jag uppväxt med att bara springa ut och leka när jag ville, med en massa barn att välja på. Bli inropad. Ibland satt de vuxna i skuggan och tittade på och pratade med varandra. Min äldsta är uppvuxen på samma sätt. En lekpark mitt bland husen och springa ut närsomhelst. Ibland sprang de in till varandra men både hon och jag har skött våra kompiskontakter själva från tidig ålder. Redan vid 3-4 års ålder.

Nackdelen med att bo där vi bodde förut var bristen på att kunna vara privat utomhus. Grillade man, eller åt ute, så kom en skock barn och tittade på. Såg ingen skillnad på tomtgränserna (fanns inga avgränsningar av nåt slag)utan allt var en lekplats. Vilket var OK för det mesta men inte alltid. Jag tycker att det är skönt, att man kan vara privat i sin trädgård här, men jag saknar den gemensamma lekplatsen! Dit det är bara att springa helt spontant då andan faller på och hitta lekkamrater. Inom synhåll för husen, bara utanför dörren.

Det är mer därför jag var noga med att påpeka att de får absolut säga nej till föräldern. För det finns ingen neutral mark här. Det här är nåt jag komplicerar till av ovana:). Den föräldern tog ju det fullkomligt naturligt. Jag ser och lär. Det är nytt för mig detta. Jag är van vid konceptet "springa ut och leka med nån av de 10 barn som brukar leka där".

Men i dag har jag smält detta och inser att jag tänker nog annorlunda kring detta och komplicerar till det just för att jag inte är van vid det - alltså det där med så mycket föräldraengagemnag kring kompiskontakter i förskoleåldern. Jag är nog övertygad om att de flesta säger nej om det inte passar. Jag antar att det är bara att låta dem knacka på och ta sina egna törnar. Kanske man kan påpeka tydligare att man menar just det där att de får säga nej om det inte passar för familjen. Eller så kan man kanske hålla sina barn tillbaka lite....Se där! Jag komplicerar till det av ovana! Men den som lever lär sig! Jag får låta mig vägledas av barnen och andra föräldrar...se hur de gör...hur det funkar här...känner jag mig rätt så har jag lärt mig det lagom tills mina barn är för stora för föräldraengemang...jag tycker det är lite svårt (fånigt, jag vet!) men som sagt, jag har inga egna erfarenheter av detta varken som förälder eller barn.

Hur har det gått för Äldstas del som växt upp som jag under sina förskoleår? Hon är så stor så hon har samma koncept hår med. Hon är stor nog att sköta sina kontakter själv och springa mellan husen. Och längre. Hennes sfär är stor nu. Det ska bli skönt när de små också har etablerat sig på samma sätt och slipper mig och mina fåniga tillkrånglingar.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Och så mina otroligt fåniga frågor - låter ni barnen knacka typ (nästan) som de önskar eller håller ni dem tillbaka? Jag har faktiskt hållt dem tillbaka med, men äsch, nu krånglar jag till detta, jag vet, jag vet!!!! Är så ovan vid detta med att föräldraengagemang kring detta för så små barn! Har ingen "gut feeling" kring detta...

//manon

Wilhelm, Chopin, Jablonsky och Manon

Jag har spelat stycken av Wilhelm Peterson-Berger. Hörde ett av hans orkesterverk på TV nyss. Kritiken jag fick när jag spelade Peterson-Berger var att jag spelade honom med för mycket passion. Jag tycker att han blir ointressant utan minsta gnutta uttrycksfullhet. Jag tyckte att som han spelades nu var hemskt trist. Oengagerande.

Vem har tolkningsföreträde? Är det fel att spela nåt med för mycket temperemant? För lite? Allt handlar om tolkningar bara. Det man hör och ser i stycket.

Mitt intresse för Chopin försvann då jag läste att han inte tyckte att man skulle lägga personliga känslor in i hans stycken. Hur ska man spela opersonligt? Svalt? Är det falskt då? Hur kan man frigöra sig från sina egna känslor då man läser en bok eller lyssnar på musik? De berör nåt i en. Har man sjösatt ett stycke, vare sig skrift eller musik, eller nåt konstverk  - så lever det sitt eget liv, tycker jag. Den som gjort det kan haft nån för denne viktig tanke bakom verket i fråga, men andra som ser det kan se annat. Det är det som gör konst, musik och böcker så spännande. Att det lever ett eget liv. Det var därför jag fick antipatier mot Chopin. Han tyckte att det bara fanns en rätt sorts tolkning av hans musik - nämligen hans. Se världen bara genom hans ögon. Fast jag kan hålla med Chopin om att man inte alltid ska lägga personliga känslor i ett musikstycke. Att man kan vara som en skådespelare som tolkar, vara redskapet för musiken. Samtidigt kan man inte helt befria sig från personliga känslor för vad det än är så talar det till nåt i en vare sig man förstår stycket eller inte.

Jag har varit, är, rätt nere i helgen. Jag tänkte tusen tankar om varför men jag tror jag har löst det. Jag är aldrig/sällan bara jag. Jag är rasande sällskapssjuk. Jobbigt sällskapssjuk. Jag vill tala med andra än med barn. Jag gör inget annat än är med barn då jag inte jobbar.

Jag vill vara mer med vuxna. Pröva mina vingar. Sitta och dricka vin på nån uteservering och bara prata. Eller bara prata och vara vuxen varsomhelst. Inte gå på barnkalas och vara nåns mamma hur trevligt det än kan vara. Vara mamma med andra mammor. Jag vågar nämligen aldrig ta steget längre än så. Jag är glad om det funkar mellan barnen och det gör mig glad att se att de har kompisar men själv sprängs jag av längtan efter mera vuxenkontakter. Jag vill inte att mina barn ska bli som jag var, isolerad framför pianot, ett löfte för framtiden. Jag vill att de ska ha vänner och vara delaktiga. Inte stängas in i familjen. Och jag vill också vara med dem. Men det är jag, även om de leker med andra, så finns jag där. Njuter av dem. Men sprängs av att själv vilja ha vuxenkontakt som vuxen.

Hur underbara barnen än är, jag längtar efter att få vara mig själv och med vuxna...sällskapssjuk trots att jag är bland folk jämt. Men aldrig i lugn och ro. Aldrig bara för mig. Aldrig som bara jag. Bli sedd som nåt annan än som nåns mamma.

Men jag får inte krampa i det. Bara acceptera att det inte är så. Just nu. Så släpper denna trista känsla nu när jag identifierat den. Då kan jag hantera den.

Sen tror jag inte att jag kan skriva längre. Kanske det där med musiken och skrivande bara är för att bli sedd. För barn som aldrig blev sedda tar igen det på ett eller annat sätt. Kanske jag bara är kass på skrivande. Jag vet att jag var bra på musik. Jag var som Jablonsky - hans och min förmåga är lika. Men jag blev sjuk i ett helt år och slutade spela - han fortsatte. Han och jag har samma temperament, det vet jag. Jag har hört honom och känt igen mig.

Jag saknar att uttrycka mig. Jag önskar jag kunde förvandla musiken till ord. Jag önskar jag kunde ta ett glas vin en kväll och bara prata vuxet och se på folk. Prata om stort som smått, om hur folk klär sig, beter sig över musik och allt annat viktigt/oviktigt.

Jag börjar känna starkt som flasknosen, viljan att vara privat men ändå inte klara av det. Det måste vara behovet att synas, nånstans. Att skriva en blogg så här gör en uppmärksam på när man fastnar i beteenden och tankemönster. Jag tycker jag har fastnat. Jag vill ha mer intryck...Inte bara vara nåns mamma...och jobba...Sluta fly till musiken och skrivande...jag har inget att ge känns det som...för varken "konsten" av nåt slag eller människor. Kanske jag kan bli sedd bara genom konsten. Jag var jäkligt bra på pianot. Spåddes en karriär. Men inte längre. Och min utbildning var skral, eller stel. Bara klassisk skolning, inget gehör eller lekfullhet. Men det hade man kunnat ta igen...

Jag önskar jag kunde skriva som jag kunde spela. Och få småprata mera som jag.

//manon

Dygnsrytm

Jag börjar verkligen bli övertygad om att det där med dygnsrytm är högst individuellt.

Jag åkte hem i går för jag kände mig lite - konstig. Jag skyllde på cykelvurpan och kände efter rätt ordentligt men jag tror faktiskt att det var brist på sömn. Det är det som gör mig oskärp och glömsk. Inget värre. Att sova mellan 22-05 har inte för mig samma kvalite som 02-09. Långt i från. Att jag dessutom ofta har sömnstörningar gör inte saken bättre.

Jag gör knappt nåt vettigt, eller med stor självövervinnelse, på förmiddagarna. Om kvällarna börjar jag piggna till - men då måste jag sova för att orka gå upp så tidigt!

Likadant med maten. Jag tror inte på att alla behöver äta med 3-4 timmars mellanrum för blodsockrets och välbefinnandets skull. Jag började gå upp i vikt och känna mig däst då jag började göra så, ivrigt påhejad av BVC, att laga mat även om kvällarna. Och föregå med gott exempel och äta typ 17/18 om kvällarna. Jag formligen avskyr denna sena varmatsätning. Känns som korvstoppning vilket gör att min fantasi för mat bara försvinner. Men jag börjar luckra upp detta. Fast jag kan inte helt, för jag märker att tex Storasyster har en ämnesomsättning som gör att hon faktiskt behöver två lagade mål mat. Men jag tror inte det är så för alla barnen, faktiskt...

Jag tycker bäst om att äta om morgnarna. Då kan jag äta mycket och länge. Att småäta enligt alla experters råd - det funkar inte för mig. Jag tycker om mat, älskar mat, men att äta konstant, frukost, mellis, lunch, melllis, kvällsmat tar död på min aptit. Och nej, jag mår inte bättre, känner mig däst och mätt hela tiden. Korvstoppad. Bäst är frukost kring 8-9 och kvällsmat vid 17. Då klarar jag av att äta varm mat sent, om jag slipper alla mål däremellan.

Jag säger inte att nåt sätt är mer rätt än andra vare sig med sömn och mat, men jag är övertygad om att det inte finns ett rätt där heller oavsett expertråden. Att det är en vanesak som de säger. Speciellt med maten. Nej, jag tror inte det.

Att jag är trött kan man förresten märka på antal inlägg på sista tiden...

//manon

Matvanor och annat

Pga diverse ärenden så har jag ätit en del på stan. Tre ggr på Burger King. Sista gången ångrade jag det djupt. Men det var gott för det var längesedan.

Jag har även ätit överbliven rabarberpaj till frukost. Men det var inte i dag.

Antagligen pga värmen som varit så var jag väldigt hungrig i dag, så jag och min universitetslärare från England åt sushi i dag. Eller hon åt en liten sushi med 8 bitar. Jag åt 8-bitarssushi och en stor yakuniku (eller hur det var). Jag är bara sååå mätt...varför tog jag inte en liten...

Pratade om England och Sverige och barn under lunchen. Läraren (som är svensk från början men bosatt sedan urminnes tider i England) tycker att man där släpper barnen för lite. Enligt en undersökning tyckte 60% av engelsmännen att barn under 14 år inte fick gå ensamma till skolan och andra ställen. Inte ens få vara ensamma nån gång nånstans utan förälder/annan vuxen. Läraren säger att engelska barn kan inte ta hans om sig själva. När de kommer till universitetet vid 18 års ålder har de aldrig varit ifrån föräldrarna och gråter sig tydligen till sömns det första året. Tydligen är det tufft att vara lärare i skolan där för de har ett enormt ansvar för barnen. Händer minsta lilla blir de avskedade och eftersom barnen inte kan ta hand om sig själva blir ansvaret gigantiskt. Enligt läraren tror de engelska barnen att vuxna/föräldrar ska fixa allt åt dem. Även om de så faller i vattnet från en brygga och föräldrarna är 10 mil bort. Händer det under en skolresa är det automastiskt lärarens fel och ansvar och avskedande är ett faktum oavsett vad som föranledde fallet. Den läraren får aldrig mer jobba som lärare.

Hon tycker att den svenska modellen är bra. Att de lär sig lite självständighet. Tydligen är detta överbeskyddande nytt även i England. Men börjar det inte komma hit också, smygande? Läraren är i alla fall väldigt skeptisk.

Få se vad mer jag får lära under kvällen, för vi lär sitta här ett bra tag...Gud vad jag vill kasta mig i väg till dagis och deras fest just nu...men det går bara inte...lär sitta här ett tag...måste sammanställa materialet i kväll...

//manon

Mycket i juni

Sonen frågade när vi ska komma till dagis, det är nämligen gåprdsfest och loppis med medhavd matsäck i morgon. Jag kan inte komma. Skulle gärna ha hgjort det men i juni är det många röda dagar, dagis hade stängt för planeringsdag, det är skolavslutningar och "allt". Man jobbar dessutom järnet för att det är snart semester och man måste få undan saker...Det bara går inte att vara med på allt!!! Jag var på skolavslutningen. Jag lämnar den dagen och herr Manon hämtar så det blir han som får vara där och han har mycket också och likadant. Frågan är hur 17 och vad man ska ha för medhavd matsäck när man kommer direkt från jobbet!? Blir väl muffins köpta på ditvägen i morgon eller jag på väg hem i dag...

Suck, varför är det så mycket i juni? Önskar att dagis hade haft sin  planeringsdag nån annan månad än juni och gårdsfesten, maj tex...Så man hann med bättre! Och de ska ha 2 planeringsdagar i tidig augusti igen så jag förstår inte vikten av att ha en just i juni. Hade förstått bättre i mars liksom eller nåt...

Ja, vi kan i alla inte vara med på allt...Få se om andra barn också bara har en förälder med sig. Det vanliga är båda och släkt, verkar det som vid dylika evenemang...hur hinner man!?

//manon

Dress code

Efter att ha läst hos AnnaaM olika utsyrslar så började jag fundera på hur man kan se ut i värmen och halvvärmen på jobbet.

Ibland behöver jag vara anständigt klädd pga besök och då får jag vara det. Men annars, när man inte syns utåt - hur viktigt är det?

Kan man gå i kortare jeanskjol tex? Fast med inte nåt alldeles för avslöjande upptill?

Där jag jobbar kan äldre kvinnor se väldigt "piffiga" ut. Dräkter od, kjolar över käna, knän syns. Men ändå värdigt och anständigt. Men piffigt liksom om jag får använda det ordet! De bryr sig om utseendet. Snygga frisyrer, längre hår. De unga är av blandad kompott. Beroende på vad de jobbar med från rätt ledigt till strikt. Och ibland ledigt och vid måste strikt.

Jag hittar aldrig min stil, gillar olika, ledsnar tyvärr snabbt...har ingen röd tråd, tycker jag (fast jag har nog det ändå på nåt sätt). Jag skulle fortfarande vilja ha kvar min 20-25-årsstil, ha korta kjolar, samtidigt som jag vill även se mer "ordentlig" ut - men vet inte hur alltid!! Gillar jeans. Skulle gärna experimentera mera också och ser med avund på en del unga tjejer. Men jag skulle inte bara vilja göra det, utan jag vill byta stil efter humör! Tyvärr har jag inte råd med det...:)).  Skulle så gärna vilja ha input egentligen...tycker jag ofta ser så trist ut, har samma saker...eller så är det jag som ledsnat...de flesta andra ser bara så mycket roligare och mer genomtänkta ut...

Alltså öht, nån allmängripande dresscode på jobbet? Sådant man absolut inte får ha? Linnen är väl OK med hyfsad kjol till? Do´s and dont´s alltså enligt er!! Vad får man göra i klädväg när man är i min ålder?? Finns det sådant numera förresten, "ålderskläder"? Hur tänker ni kring det?

//manon


När blir cykelhjälm oanvändbar?

Upptäckte nu på morgonen att min hjälm är skrapad sedan i går. Min kollega ser en liiiiten pyttebuckla i den, men den kan ha varit där sedan förut. Det är ju plast (blir det buckla på plast?). Är öm på en punkt på huvudet strax bakom/ovanför ena örat. Jag förstår inte varför jag skulle vara öm i huvudet om det inte vore för fallet. Det var därför jag tittade extra på hjälmen nu på morgonen.
 
Kan man använda hjälm efter ett fall? Ser OK ut annars...Vill ju gärna ha en bra hjälm i fall jag skulle tappa fler hjul på vägen igen:). Fast jag tror nog att den är OK, men hur tänker man kring det där med hjälmar och fall? Den ska klara ett i alla fall, eller hur?

*************

Tillägg - blev fasligt förvånad när hjulet åkte av (en mutter gick loss) och jag flög över styret. Vet ärligt talat inte hur jag föll utan tänkte bara på att ta emot mig. Sedan kollade jag om jag tappat nånting och tänkte, fasiken, hur ska jag nu ta hem cykeln!!! Så jag tog det lösa hjulet i ena handen och vraket i andra och började gå. Men folk var snälla. En kille erbjöd sig att hjälpa mig bära hem cykeln och jag tog tacksamt emot. Medan jag väntade på att han skulle låsa sin cykel på andra sidan gatan så erbjöd sig en dam (40-50??) att hjälpa mig hem men då hade jag redan hjälp! Tänk vad folk är hjälpsamma!! I går hade jag faktiskt inte ont, men i dag har jag ont i ena handen/handleden/fingrarna, i huvudet då, knän, lår, och det gör lite ont att lyfta ena benet. Skrapad. Men det är OK ändå och maken lagade min cykels punka i går kväll så jag kunde cykla i dag! Stackars cykel och make - den är ny!! Stänkskärmen fram är kvaddad. Måste köpa ny sådan....och ny mutter...och laga cykeln...

//manon


Personkemi

På sista tiden har jag funderat lite på personkemi. Först trodde jag att så mycket måste klaffa mellan två personer för att det ska funka. Typ likartade intresssen etc etc.

Men jag börjar undra över det. Man kan ha olika intressen och uppfattningar och ändå stämma i hop, att umgänget fungerar smidigt. Att det viktigaste kanske är mer grundinställningen till livet som ska stämma än mer "ytliga" saker. Att om man tycker bra om person A och B, men med person A  stämmer fler saker i hop, man kanske har roligare, eller nåt, uppskattar den personens tankar eller sätt, eller beundrar nåt den gör, men ändå kan umgänget med person B flyta bättre och man blir "mer" vän ändå....Jag tror att det då mer grundinställningen till livet som stämmer då. Man kan tom kanske irritera sig lite på vad person B gör, men ändå är man vän och överser för resten funkar så bra!

Det betyder inte att man ogillar varken A eller B mer eller mindre egentligen, olika personer passar en olika och tar fram olika sidor hos en, och man gillar olika sidor hos olika personer, men, vad jag menar är att det som vid första anblicken verkar så främmande kan passa så bra ändå trots att "allt" inte klaffar och man kanske tom ogillar en del, eller mera än hos andra där umgänget inte funkar så smidigt!

Det har fått mig att tänka att man kan umgås med vemsomhelst egentligen, att det är spännande att umgås med folk för de bjuder på så många överraskningar! Och att man ska vara öppen för alla. Man vet aldrig.

Hänger ni med? Kan det vara så? Det där med grundinställningen till livet mer än andra saker?

//manon

Ta en treåring på allvar

Min tvillingflicka vill klippa håret hon vill ha kort hår, likadan frisyr som sina småbröder...
Hon vill även ha visa saker likadant som sina småbröder, tex badshorts.

Och Zofy - jag tänkte på dig och din dotter i går för när hon satt på toaletten sa hon att hon också hade en snopp. Jag sa att hon inte hade det, att bara bröderna hade det. Hon sa att hon hade visst och visade...en liten...

Jahaja! Vad gör man nu? Hur pass mycket på allvar ska man ta henne? Ska man klippa hennes fina hår till samma frisyr som småbröderna!?

//manon

Helg igen!

Måste åka och bada denna helg!!!

Känner mig gladare nu när vi fått reda på exakt vad som är problem med dottern och pratat med läraren lite. Tror inte resten blir lätt med hennes envishet men, ändå! Får försöka hålla henne på rätt spår, den envisa viljestarka ungen!!!

Jag tänker på vad tvillingpojken sa i onsdags kväll, att han haft en bra dag och så sa han "jag älskar hela världen!". Det tror jag absolut att han gör. Han är ett enda stort hjärta som tar in allt.

Tänk att kunna känna så från botten av sitt hjärta! Så vill även jag känna!

Trevlig helg!

//manon

Explosioner

Fick tag i läraren. Dottern störtvägrar räkna matte fortfarande. Läraren själv fattar inte vad det är demonstration mot för läraren säger att hon kan, det är inte det, hon vill inte bara.. Det har inte blivit ett dugg bättre. Det har pågått i två år och bara eskalerar.

 - besviken på läraren för vi kom faktiskt överens om att hålla koll på det där tillsammans, det hon inte gjorde i skolan skulle hon gör hemma. För att dubbelkolla henne skulle läraren tala om när hon inte gjort läxan hemma dvs det hon kom efter med på lektionen. Det gjorde hon inte och i  månader trodde jag att dottern skötte sig nu! Visst frågade vi, visst höll vi koll på läxor men hade noll koll på boken hon skulle göra i skolan....inte upplyste hon oss heller.

 - talade med dottern och hon säger att boken är tråkig och att hon inte litar på läraren. Jag kan förstår det för läraren sa tex att hon skulle leta upp en annan mattebok åt dottern, men det gjorde hon aldrig. Men, man kan inte strunta i nåt för att boken är tråkig!!!! Så detta är tydligen en protest mot läraren. Hon har klagat på matten sedan vi flyttat, går för långsamt, fel bok, redan kan etc etc. Förtroendekris alltså.

 - Dottern har en sådan enorm envishet och viljestyrka att hon hellre gör ingenting för att visa hur illa hon tycker om situationen. Statement alltså. Även på dagis, hennes första skola har vittnat om hennes envishet men att det var till en sådan grad! Hon vägrar skriva matteprov med!! Skriver inte på en enda rad!!

Hon har ljugit om detta hemma med, ville inte att vi skulle veta om hennes batalj i skolan. Arga blev vi. Nu sitter hon och räknar i boken, hon ska göra den färdig i sommar - och det värsta (eller bästa mitt i allt?) är att hon kan. Inga problem.

En sak om hon gör sitt bästa men inte klarar av det - en annan att strunta i det!

Vad gör man med ett sådan envist barn? Hur skolan lyckas för henne beror helt på hennes vilja. Förmågan är det inte fel på. Hon är lättlärd. Envishet och viljestyrka är bra - men det ska inte förstöra för en!

Nästa år ska den nuvarande läraren bara ha dem i svenska och fortsätta vara klassföreståndare. Dottern får en ny mattelärare. Hennes nuvarande lärare säger att hon kommer informera den nya läraren om denna sits med dottern och matte. Pratade med min kollega om detta i dag, hon har varit lärare i tiotals år, och hon säger att kanske läraren borde vänta nån månad med att informera om svårigheterna så att dottern kan få börja från scratch och visa vad hon kan utan förutfattade meningar. En bra ide! Ska prata med läraren om det. Kanske det blir bättre med ny lärare.

Vad säger ni om detta? Så envis och viljestark!!!

//manon

Usel

Usel och rutten känner jag mig denna morgon. Bråkade med Storasyster. Jag har bett henne ta reda på tiden för skolavslutningen i morgon ett tag nu men hon har inte brytt sig. Bad henne att göra det i dag och ringa mig under dagen så fort hon kan så jag kan planera för det. Sa till henne att det är urkasst att få reda på det dagen innan. Bråk om det. Det är ofta Storasyster inte säger nåt förrän dagen innan och det gör mig frustrerad.

Usch. Och jag vet att det ibland kan bli maktkamp mellan oss men jag vet inte hur jag ska hantera vissa saker. Få henne att fatta vissa saker. Som att det faktiskt är viktigt för en att få reda på vissa saker i god tid. Att hon ska lägga in sina skor i skorummet när hon kommer hem. Sådana saker. Vill inte hacka på henne. Måste förändra mitt sätt - men hur!? Till slut blir jag galen när jag tex ser skorna där dag efter dag flera gånger om dagen och jag har sagt till flera gånger om dagen, alla dagar...Eller bett om att hon ska ta reda på tider...och inte gör det.

Inte kul att skiljas åt då det varit bråk om morgonen.

Sedan är jag dessutom frusterad och sur över hennes lärare just nu. Vi skulle ha ett uppföljningssamtal om hennes matte. Saken är att hon kan men tror inte att hon kan. Läraren gav vissa tider förra veckan och bad oss höra av oss till fritids om det inte går. Vi kunde inte pga sjukdom. Ringde till fritids. Hon ringer inte tillbaka. Har hennes mobilummer men hon har tydligen nytt. Jag vill verkligen veta hur det gått! Nu ska hon dessutom byta lärare till nästa läsår så...får försöka ringa i dag igen.

..och jag vet att när tvillingarna, eller tom Mellanbror är lika gamla så har jag lärt mig att hantera det...Storasyster är "prövobarnet" jag gör alla mina misstag på...fast visst gör jag andra misstag med de andra, men ändå...inte lika många för jag har perspektiv på ett helt annat sätt....

Känner mig rutten, rutten, rutten. Vill inte bråka med henne. Tycker om henne ju. Hon verkar dessutom extra känslig nu sista veckorna. Man kanske inte ska bry sig så mycket...vad gör egentligen skor i hallen för illa, en piss i havet, men, äh...nånstans vill jag ha liiite fint!


//manon

Det enda rätta

När man får barn vill man göra så rätt. Man minns sin barndom, sina egna fel och brister och vill inte att barnet ska gå igenom detsamma som en själv och göra samma misstag.

Det är bara det att barnet är en helt annan person än en själv, med helt andra förutsättningar, erfarenheter och personlighet. Slåss mot andra saker, älskar andra saker, har sin egen uppsättning av "spöken". Det man vill att barnet ska undvika att falla i, det kanske aldrig kommer att falla i av sig själv, dvs man oroar sig och kanske hindrar i onödan, det man vill att barnet ska lära sig, det kanske man inte behöver lära dem för de vet det av sig själva. Man är olika helt enkelt, förälder och barn, trots den ytterst nära släktskapen.

Det är nog det som är det svåraste i föräldraskapet, för man har sina egna erfarenheter och ansvaret att lotsa en annan person genom barndomen och helst ge det några lärdomar och visdomsord och rättesnören på vägen. Man vet bäst, liksom pga ålder och erfarenhet.

Men är det verkligen så alltid?

Jag har tex min "issue" med flytt. Jag vill verkligen inte att mina barn ska flytta så ofta för att de ska växa upp i lugn och ro och få rötter. Jag tyckte det var jobbigt att flytta ofta och börja om. Men det är jag. Mina barn skulle kanske uppskatta det. Min äldsta vill byta skola och vi har sagt nej av olika skäl - en av dem för mig är just det ovan. Jag kan inte vara riktigt säker på att det är rätt beslut nånsin. Hon kanske skulle behöva det. Men jag vet inte. Och jag tvingas ta ett beslut utifrån mina egna erfarenheter - men också andra skäl att inte flytta henne har vägt in!

...kanske skulle vi flytta henne och hon själv inse att gräset inte är grönare på andra sidan. Det är inget vi kan lära henne, det måste hon lära sig själv....eller aldrig lära sig...

Man kan inte lära andra hur man lever sitt liv, inte ens sina egna barn. Skillnaden mot andra är att sina egna barn har man ansvar för och man måste göra sitt bästa enligt sina egna förutsättningar. Man försöker lyssna men hör med sina "glasögon" hur man än försöker vara objektiv. Tolkar vare sig man vill eller inte i varierande grad. Alla måste göra sina egna misstag. Tom ens egna barn hur ogärna man än vill det, även när man ser hur de krånglar till det.

Barn är kompetenta att ta hand om sig själva. Det svåra är att inte lägga sig i för mycket. Man får ha mantran "jag tar emot då det faller" i tanken, bita sig i tungan och låta barnet göra sina egna fel och misstag och sina egna rätt. Men det är svårt för man vill så väl.

För övrigt ska man göra som man tycker är bäst själv och då har man inget annat än sin ryggsäck. Man kan inte agera utan den, lägga ryggsäcken bredvid sig och köra in blindo liksom. Man kan inte göra sig fri. Barnets uppgift är att protestera mot det den tycker är fel på nåt sätt enligt dess världsbild. Helst ger detta lärdomar åt föräldern. Man "uppfostrar" varandra, liksom. Man lär sig mycket om sig själv och sina egna tillkortakommanden genom barnen....

//manon

"Mamma, i dag gör jag inget bus!"

Detta sagt av min tvillingflicka på tre år.

Nej, hon gjorde absolut inga bus i dag. Bara:

1) Kastade en näve stenar på bilen så att den blev repad
2) Ritade med kulspets på en tallrik
3) Sprang ut från trädgården ett flertal gånger ut på vägen
4) Snodde godis av Storebror som varit på kalas

Det var väl allt. Räknas väl knappt? Och hon ler och skrattar under busen och när man säger till och pratar med henne.

Trots kan te sig på så olika sätt. Aldrig haft ett barn med denna sorts trots. Utagerande trots. Jag vet ärligt inte riktigt hur hantera detta för jag är ovan vid denna sorts trots. De andra har inte detta även om de kan tappa öronen vid tillfällen.

Samtidigt beundrar jag henne för hennes spirit och "go". Tänker på speglingar. Egenskaper man uppskattar men inte har så uttalat själv som andra har, kan man beundra och/eller gilla en person för. Kanske tom ogilla om det ligger dolt inom en och man inte vill kännas vid det...?

Jag hoppas verkligen att inget jag säger till folk får dem att tro att jag vill köra över dem. Mitt rätta är inte allas rätta och alla löser allt på olika sätt...

De andras trots är jag van och inkörd vid och de är egentligen inte speciellt trotsiga, mer envisa och viljestarka på olika sätt. Men inte trotsiga. Och deras "trots" har oftast en anledning, må vara trötthet eller tristess eller whatever. Menar att trotset är mer ett uttryck för de saknar ord på vad de känner och vill...Tvillingflickans är mer "gladtrots" liksom. Men vad 17 gör man med denna sorts trots???

Måste också säga att detta är inte jämt, långt i från. Men när det väl händer är jag lite handfallen måste jag erkänna...

//manon

Är det värmen??

Alla barn typ supergnälliga om kvällarna denna vecka. Mamma blir därmed också det. Det gnälls och gnabbas, retas, bråkas. Puh. Nu är de ute i trädgården i svalkan och jag pustar ut. De är söta när de sover (snart) men man saknar dem ändå då. Trots allt gnäll....

Får hoppas på att det är ovanan vid värmen...

//manon

Registrerad!

Åkte till Universitet på lånad månadskort. Upprop, info och det här var den smidigaste registreringen jag varit på nånsin! Eftersom jag redan läst vid Stockholms Universitet (läste företagsekonomi, inskriven nationalekonomi där, humanioran tog jag i Uppsala) så behövde jag inte skicka med nåt betyg alls. Bara anmäla mig via hemsidan och klart! Jag börjar misstänka att jag fortfarande är inskriven vid nationalekonomin, jag borde ta och kolla upp det och eventuellt fullfölja det. Ta upp trådarna som jag lät falla då mitt första barn föddes och det inte längre var möjligt att plugga och jobba på heltid parallellt.

En del har förändrats på 10 år, de använder sig av webben för info, för tom föreläsningsanteckningar, tänk så slött! Så jag behöver inte ens bekymra mig om att jag inte har några anteckningar då jag missar föreläsningar. De lägger ut artiklar på hemsidan med som man får plocka upp. I år är sista året de kommer att ha de gamla betygen VG, G och U, från nästa år används en mer differentierad skala, A, B,C,D,E, Fx, F.

Om jag hade varit smart hade jag bytt hämtningsdag med maken för den första föreläsningen var samma dag. Lite pyrt, för det hade varit roligt!

************

Vad tror ni om detta betygssystem egentligen?? A, B motsvarar VG i olika skalor, C,D,E motsvarar G och Fx samt F motsvarar U.

//manon

"Jag som trodde vi hade det jobbigt"

Kom i samspråk med en pappa med tre barn mellan 2-5 år i en lång kö i helgen. När han hörde om våra tvillingar och tre barn på 1,5 år så utbrast han "Jag som trodde vi hade det jobbigt". Vips blir samtalet ojämlikt och jag väger mina ord på guldvåg för att det inte ska verka som att jag klagar.

Men jag tror i botten att utropet var sprungen ur hans egen frustration för 2-åringen var väldigt aktiv och smet i från kön hela tiden. 2-åringen var tydligen även annars väldigt  - milt sagt - rörlig. Han nämnde även att det var fruns idé att ha barn tätt så att de kunde ha utbyte av varandra. Det märktes att han älskade sina barn men det märktes också att han kanske inte tyckte idén var 100%-ig.

Det där händer ibland. Och inte bara då man har 3 barn på 1,5 år utan även om man "bara" har tvillingar. Att det man får höra är "åh, så jobbigt". Har man tvillingar så får man vänja sig vid den kommentaren och att vara allmän egendom speciellt då de är bebisar och man förväntas besvara en massa frågor. Jag fick väldigt svårt att tala med en skolmamma av den anledningen. En skolmamma med två barn inte så tätt. Varje gång jag mötte henne i början så utbrast hon "Men gud, jag skulle aldrig vilja ha fler än två, skulle aldrig orka!". Vad ska jag svara på det? Standardsvaret är "nä, inte alls, de leker så bra!" Och hon skulle vara den sista jag beklagade mig för om jag behövde det.

Nu är det inte lika tydligt att de är tvillingar som större iom att de är pojke och flicka och jag får inte kommentarer lika ofta längre. Men ofta får jag däremot, glada utrop "men se, tre stycken små!" speciellt av äldre damer som ler och ser glada ut och verkar tycka det ser så roligt ut. De äldre damerna kan även kommentera om hur rik jag är med alla barn och jag blir glad!

Jag måste säga att ha så många barn är inte så svårt som folk tror. De leker med varandra väldigt bra. De är olika och lika allihop. Spännande att se personligheterna ta form och samsas med varandra. Själva barnen är absolut inte jobbiga eller besvärliga även om hornen växer ut på dem ibland! Men det gör det på de flesta barn...oavsett antal i familjen.

Det som kan vara besvärligt enligt mig är logistiken och planerandet. Å andra sidan skulle jag tycka det även med två barn, för jag är slarvig. Hemskt slarvig. Men jag föredrar att säga "bohemisk". Låter mycket bättre än slarvig i alla fall. Även med två skulle jag ha svårt att hinna med städning och matlagning. För mig är det inte antalet barn det beror på. Det beror på min personlighet.

Tänk, om jag kunde få lite mera ordningssinne! Jag ser och lär av de som har det...jag inser ju att livet vore mycket enklare så på en del sätt.

Och pappan i kön och skolmamman - jag förlåter dem:). Jag inser att det inte handlar om mig utan om dem och deras situation och deras ork. Inte om min. Men det är ändå bra mycket trevligare med de äldre damernas kommenterarer!

//manon

Vårt val

Vår Mellanbror tog för första gången upp ämnet donation själv häromdagen. Han sa spontant att "pappa har lite pappafrön och därför fick vi låna pappafrön av någon annan pappa". Vi blev glada, för det är det som är meningen. Att han tagit upp det spontant själv betyder att han fattar nåt, om än inte hela vidden av det. Han är ändå knappt 5 år.

Han är även nyfiken på hur han kom in i magen och hur han kom ut. Så jag passar då på att berätta hans historia, hur han kom in i magen. Att det var en läkare som gav mig pappafröna i en "slang".  Lillasyster satt bredvid och lyssande med och jag säger att så kom alla tre in i min mage. Jag kan ibland undra vad han säger på dagis....men jag frågar inte personalen. Jag tänker som att de får fråga mig om de undrar över nåt han säger. Fast jag undrar om de vågar fråga? Nåja, jag vet inte. Det jag vet är att jag på nåt sätt inte känner för att berätta för dagis. Inte för att det är en hemlighet utan, det känns onödigt. Jag kan inte förklara bättre. Mer än att det viktigaste är att de berörda personerna vet, att Mellanbror och hans småsyskon vet än att alla vet. Även om jag kan berätta det för enstaka, visst! En balansering återigen...Man berättar ju inte allt för alla, vad det än är, eller hur?

Vi såg mycket på filmer om vuxna barn som blivit till via spermadonation innan vi fick barnen. Läste om adoption. Lärde oss mycket kring det där. Spermadonation är inte adoption men...vi lärde oss sättet att berätta för barnen via adoptionssidorna. Att tex berätta redan på skötbordet, fast de inte förstod ett ord.  Jag minns alldeles särskilt en ung tjej som sa att hon alltid upplevt sina föräldrar som så kärlekslösa, inga kramar eller nånting, att när hon fick reda på om donationen så hade hon önskat att hennes mamma hellre gjort en one-night-stand än nåt så kliniskt som en insemination. För då skulle hon visat att hon kunde älska, att det fanns känslor, att det var fysiskt. Inseminationen i sig var inte fel, utan det förstärkte dotterns känsla av känslokalla föräldrar. Hon undade varför de öht skaffade barn.

Det är nåt vi båda tänker på. Visa kärleken. Kärleken är viktig för alla barn oavsett hur de blev till absolut. Jag vet inte hur jag ska förklara det, jag tänker på den unga tjejen ovan - jag vill inte att de ska tänka att det var kliniskt och känslokallt, utan vi gjorde det av kärlek! Svårt att förklara detta för även om ett barn blev till oplanerat så är det oftast högst älskat och välkommet ändå. Absolut inte mindre oälskat än ett barn som kommit till efter åratals längtan, det handlar inte om det, man kan inte jämföra det så - kanske jag menar att man tänker mer kring det, vill så gärna, att det finns en extra dimension, känslighet från förälderns sida? Det finns en känd frågeställning med deras liv från början. Jag vill aldrig att de ska tvivla på att vi ville ha dem. Vi har verkligen kämpat för att få dem. Det gör inte vår kärlek till dem större än till ett barn som blev till oplanerat - det är bara mer att förklara och bevisa. Kanske. Stå pall för eventuella obehagliga frågor kring detta. Bli eventuellt prövad på grund av detta. För detta är nåt vi vet kan bli en frågeställning för dem. Själva förutsättningen för deras liv. Men det är inte säkert...De ska aldrig behöva tvivla på vår kärlek, jag tror det hjälper dem. Jag hoppas de aldrig kommer att tvivla. Gör vårt bästa.

Av kärlek blev de till och även av egoism. Egoism, för vi  ville ha barn. Så gärna att vi valde spermadonation när provrörsbefruktningarna misslyckades gång på gång. Men den egoismen delar vi med alla som skaffat barn oavsett hur. Själva handlingen är egoism. Ingen skaffar barn för att det vore trevligt för den nye personen att bli till utan för att man vill ha. Man kan inte alltid förklara varför, men man vill ha. Det jag tänker på är just att det är svårt för dem att få namn på donatorn eftersom vi gjorde inseminationen i Danmark med anonym donator. Blir det ett problem för dem?

För oss var det viktigt att ha mer än ett barn som tillkommit via donatorinsemination i familjen. Visst, vi önskade oss tre barn i familjen från början men iom att ett kom till via spermadonation så blev det än mer viktigt att ha ett till med samma ursprung - för att de skulle ha varandra i sina eventuella tankar om donationen. Att det skulle finnas nån nära att dela bakgrunden med. Och vi fick två till! Så de blev tre. Jag tror det är bra för dem. Jag hoppas att de blir stöd för varandra i sina tankar oavsett bra eller dåliga. Att det minimerar risken för att de ska känna sig ensamma i de tankarna. Jag hoppas det.

En sak jag kan känna (talar nu bara för mig själv) ibland kring detta är att de dagar jag inte har tålamod, kan jag känna extra krav på mig att ha det just pga att de bad aldrig om att bli till och pga valet vi gjorde känner jag extra krav på att deras barndom ska bli så oproblematisk som möjligt, känner ett extra ansvar. Så därför känns det som ett extra misslyckande att inte orkat  vara tålmodig. Samtidigt, tar jag ett steg tillbaka. Inte heller vi är mer än människor. Man kan inte sopa undan allt framför dem. Det vore orätt. Och när jag talar med "vanliga" föräldrar så säger de samma sak, samma dåliga samvete då orken har trytit. Så, när jag ser nyktert på det så tror jag att det är nyttigt för våra barn att vi inte är superföräldrar utan alldeles vanliga som älskar, skäller, är otåliga, ledsna, arga, glada, lyckliga, olyckliga, jobbar lite, för mycket ibland, trötta, vresiga, lugna, tålmodiga, skojiga om vartannat.

Tar jag ytterligare ett steg tillbaka inser jag att det är mitt samvete som talar de gångerna - för jag vet på förhand att en viss sak kan bli problem, att jag gjorde ett val jag vet var rätt för mig men inte nödvändigtvis för dem, och att det är den jag vill döva genom att ha en ängels tålamod. Fast, jag vet att jag aldrig kan ha rent samvete. Det jag kan känna jag gjorde dåligt, kanske var bra, och det bra, dåligt. Det vet bara mina barn hur det är. Det jag kan göra är att ta emot deras eventuella kritik, ilska, sorg, nyfikenhet, glädje, ointresse eller vad det än blir i framtiden. Och stå pall. Ta emot den dagen om det kommer nåt. Inte överge i deras funderingar. Svara. Dialog.

Vi  hoppas att de kommer att  ha glädje av varandra, inte bara som kompisar, utan att de kommer att kunna prata med varandra om detta med donationen och stötta varandra som större om de behöver det.

//manon


Nyfiken

Vilka läser här egentligen? Jag ser ju att det är en del på bloggen. Inte för att ni måste stilla min nyfikenhet, men...om ni vill? Vore bara lite kul...ni som kommenterar, ni som inte gör det så mycket...

...ni vågar även om ni känner mig...:))

//manon


Borttappat

Vad ledsen jag är. Köpte "Littlest pet shop" - grejer till Storasyster för hon vill så gärna ha! Och jag tyckte att hon har på sista tiden varit så hjälpsam och inte fått den uppmärksamheten hon behöver för det. Eller den uppmärksamhet hon öht behöver. Cyklade glatt hem i går med de tre paketen i går, la dem och min laddare i cykelkorgen jag hängde på pakethållaren pga det är bökigt fram - vad händer - den föll av utan att jag märkte det!!!

Jag cyklade tillbaka, ända till jobbet, kollade om jag glömt korgen där, men nej. Letade på väg tillbaka. Fram och tillbaka. Allt borta. Alla paket och min laddare. Ingen skymt av nåt. Ledsen Storayster. Jag ledsen och arg på mig själv.

Måste köpa laddare i dag. Maken köper nya Pet shop-grejer i dag för han ska ändå vara hemma mitt på dagen pga tvättmaskinsreparatören kommer. Hinner han inte får jag göra det.

Cyklar inte i dag. Är matt och har ont i halsen och det regnar. Är nog dumt att cykla 2,6 mil då. Fast det känns som om jag borde. Men nån måtta får det vara...men jag vill inte tycka det.

Pratade med maken - vi måste se till att få tid över till mera Storbarnssaker med Storayster. Har inte gjort det på ett tag. Hon behöver det. Det märks.

Mellanbror har fått två kalasinbjudan under loppet av 2 dagar. Glad jag är. Även tvillingarna blev bjudna till en av dem, en granne som fyller år. Det blir Mellanbrors fjärde kalas sedan han bytte dagis. Två med grannbarn och 2 med dagiskompisar. För mig känns det som om han har landat i flytten. Jag är inte orolig längre för hans del, all hans blyghet, det förra dagiset vi hade i ett år i väntan på det vi har nu, ett års kö...Det känns väldigt trevligt här, gulliga barn och nu känns det verkligen som att barnen landar i detta nya.

Fasiken vad ledsen jag är över att ha tappat korgen med leksaker. Måste dessutom köpa ny laddare i dag på lunchen...

(fortsätter gärna prata om inlägget nedan)

//manon