Primadonnan

                                                  
Caravaggioamor
  

Caravaggio. En primadonna, med alla säkerhet homosexuell som på den tiden (1500-tal) var straffbart. Hade rykte om sig att vara grälsjuk och våldsam. Utlevande. Han var den första att använda modeller för heliga personer från gatan, tex en död gravid prostituerad som fick stå modell för Jungfru Maria - naturligtvis refuserat på den tiden, för så där kunde man verkligen inte göra...införde realism i sin konst och använde sig av starka kontraster mellan ljus och skugga för att uppnå en dramatisk effekt...

Han gick sin egen väg, otrevlig, utagerande, begåvad, gränstestande, skandaliserad, utmamande i livstil och konst, utmanar heligheten på den tiden. Därmed jordnära på ett sätt. Gud och kärlek finns på jorden, inom oss, runtomkring oss. Slutade sitt korta liv med att bli osams på en tennismatch och döda sin motståndare. Flydde. Dog i lunginflammation ovetande om att han blivit benådad från sin dödsdom.

Jag tycker hans själ fastnar i hans tavlor. Det vilda, levande, otyglade. Hur otrevlig han än var...han hade...kraft...Han hade taggarna utåt och en begåvning. Explosiv i livet och konsten.

Amor ovan, skälmskt leende, upprorisk, utmanande konventionerna på den tiden, utstrålar, nej dryper av förbjuden sexualitet...okväsbar.

//manon

Kommentarer
Postat av: carulmare

Ja, jag har nog tänkt detsamma om Caravaggio, när jag har sett hans bilder. Det är något speciellt... inte med alla... men med många av hans pojkbilder. Som denhär, vingförsedda. En erotisk lyster, ett poserande, en upphetsad rodnad... och samtidigt dethär lekfulla, livfulla, uppkäftiga... Jag gillar också Caravaggio! :)

Postat av: Inga M

Gillar också medeltida konst. Van Eyck är min favorit men många andra är också spännande att se. Det märkliga är att man under den här tiden och även senare kunde avbilda det mest förbjudna bara man satte på änglavingar eller gjorde någon av de närvarande till en helig figur. :-)
Egentligen är många av de gamla bilderna naturligtvis ett slags pornografi fast i förtäckt form. Det handlar i hög grad om frosseri i det som var otillåtet eller omöjligt; Vackra nakna människor, god mat, festande. Man inser ju att konst oftast är beställningsverk av någon som kan betala. Under medeltiden oftast kyrkan och senar oftast köpmännen.

2007-10-04 @ 06:25:30
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Manon

Absolut Carulmare! Och jag undrar vad denna amorängel haft för sig, med den stökiga sängen, instrumenten och noterna slängda på golvet, nåt vilt och förbjudet...
Inga - absolut! Bra iakttagelse. Precis så är det i konsten, mycket naket och bara de har änglavingar kan du göra vad som helst:))! Festande med mytologiska förtecken:)!

2007-10-04 @ 10:30:05
URL: http://manon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback