Prat

Matteläraren har talat med en del elever om stökigheterna och tjafset. Detta är en lärare som tillkommit i fyran. Nåt sådant initiativ har aldrig klassläraren gjort under alla år.

Dottern var nöjd. Hon berättade att de pratat om vad de gjort, hur det var, om de själva gjort några taskigehter, hur de kände då andra sa/gjorde taskigheter, vem som stör på lektionerna, om man själv stör etc etc. Dottern ringde mig och berättade det och hon lät faktiskt supernöjd.

Jag tyckte själv att jag fick bättre kontakt med denna mattelärare än med Dotterns klasslärare. Att jag inte pratade med klassläraren i torsdags beror på att hon var ledig och skulle vara så till onsdag. Det är ofta klassläraren är sjuk eller ledig.

Vad än allt detta beror på, hur det än är, hur dottern överdriver, är känslosam, dramatisk eller inte så verkar hon vara jättenöjd med att vi lagt oss i. Att få pratat i skolan med en lärare och en grupp elever. Så nu har vi lite lugn. Det är rätt grymt egentligen, att rycka från dem ett välkänt fritids när de som bäst behöver det. Det alternativ som finns är inte lika bra, jobbar inte på samma sätt även om de har projekt som barnen kan vara med i.

Med dottern antar jag som sagt att vi får göra som hittills och lägag oss i då och då, men jag börjar tro att vi ska ta det lite kyligare med dramatiken dottern ställer till med. Få ner det på rätt nivå som faktiskt är hanterbar. Det blir för slitsamt annars. Det övergår mitt förstånd att man kan ställa till med så pass stor dramatik och vara så förtvivlad och verka må så otroligt dåligt över saker som är hyfsat hanterbara egentligen. Men jag antar att det är för att det är första gången och hon är av känslosam art. Och att det är mycket tjafs.

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Bra initiativ av läraren tycker jag. En del lärare verkar ha svårt för det där samtalen i klassen, är rädda för att det bara ska bli skvaller av alltsammans. Samma sak som att man aldrig på föräldramöten får prata om något konkret utan bara prata runt så att ingen ska känna sig utsatt. Eller på utvecklingssamtalen då man aldrig får nämna någon annan elev vid namn även om den ägnar sig åt svåra trakasserier. Det är ju bland annat därför samtalen med skolan ofta blir så meningslösa.

Du säger "alla år". Det innebär att det är samma lärare genom lågstadiet och uppåt? Hon går väl i fyran nu? Hm, jag tyckte det var bättre förr och som det väl fortfarande är för många att det blir nya lärare från fyran.

Ja jag tror det är bra med lite is i magen.

Postat av: Manon

Ja, de har haft samma lärare i klassen sedan ettan. N kom i tvåan efter flytten. Tycker som du, det vore bättre med speciella lågstadielärare och mellan och hög. Det är en speciell kunskap att lära ut hur man läser och skriver, ennat krävs när de blir större. Tycker att det blir för myclet för en lärare att följa så långt. Kräver oerhört för mycklet av läraren.

Nu har de en del andra lärare, 3 st (matte, engelska och slöjd) men mest samma gamla lärare.

Tycker också det var toppen att den läarren pratade! N är supernöjd!

Besvara ditt andra inlägg senare. Tvilling behöver gå på toa.

2007-10-13 @ 19:40:43
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Inga M

Lite häpen är jag över att klassens lärare inte pratat om det här tidigare.

Jag upplever ett stort behov av att kontinuerligt prata med min klass om hur barnen är tillsammans och i allra högsta grad när det fungerar bra.
Då kan jag tillsammans med dem
vaska fram vad de gör, som gör att det fungerar bra och spinna vidare på det, göra dem medvetna om det. Det besparar oss mycket lidande att fokusera på det som är bra, låta det få ringar på vattnet, spridas och vara stolta över det, hellre än att tvingas ta itu med det negativa hela tiden. Men det som är mindre bra kommer alltid ibland hur man än bär sig åt och då måste man ge det tid också.

Ni kommer att bli tryggare i detta både Ni som föräldrar och er "drama-queen" (Ditt uttryck!). Och då tonas problemen ner, ses inte längre som världens ände när de inträffar utan som något som man faktiskt kan lösa om man hjälps åt.

2007-10-14 @ 09:53:03
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Manon

Inga, nu har jag inte järnkol på vad hon gör. Nu var det så stökigt denna vecka så att tom står att det varit jobbigt i klassen och vi ska tala med våra barn.

Börjar redan känna mig tryggare! Inser att det är nu föräldraskapet börjar på allvar. Allt innan är så lätt...

2007-10-15 @ 10:09:40
URL: http://manon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback