Otillräcklighet

Jag tänkte det där att en del svävar fram och tycker 5-7 barn är superlätt medan andra bågnar av 1 eller 2...det kan inte bara ha att göra med huruvida man jobbar heltid eller inte och alla enligt allas tycken fel och rätt val i livet. Vissa saker bara - är - ju.

Det måste också ha att göra med hur "lätta" eller "krävande" barnen är. Jag är övertygad om det. Hur mycket man måste hålla kolla på dem och bråka med dem.

I går hämtades barnen "sent" (relativt) av M och de satt och åt mackor när jag kom hem. Glad var jag - då slapp jag laga mat. 30 min senare klagade de på hunger ändå. Det blev havregrynsgröt med mjölk och sylt och de var jätteglada. Stående ovationer. Det var den dagens middag.

Jag hoppas läraren ringer tillbaka i dag för jag måste tala med henne om dottern och hennes dödsångest så hon slipper ett momen i skolan. Man måste ta rätt saker på allvar tror jag. Inte diffusa sjukdomssymptom, men detta. Barnet kan vara paniskt rädd och bara gråta och gråta av tanken på döden. Jag tycker hon ska slippa kyrkogårdsbesök än, om hon kan...hoppas läraren ringer.

*********

Läraren ringer. Barnet mår fortsatt diffust dåligt. Pratade med henne om döden och det ska tydligen vara ett tema det där i år...så hon verkade tycka att dottern ska vara med. Men nu lär dottern bli lägligt sjuk då...hur ska man hantera detta?  Med ångestfyllda barn och med obligatoriska teman om döden i skolan?

**********

Läraren ska ringa vid lunch igen och avgöra om dottern är sjuk eller inte. Är hon frisk i morgon så får hon gå till skolan och kyrkogårdsbesöket. Jag vill inte hamna i fällan "mitt barn är special". Men läraren är medveten om hennes dödsångest. Jag går vilse i omsorgen, allt krångel, att prioritera bland hennes behov...

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Var det inte tema döden förra terminen också? Är det samma lärare? Kanske hon skulle bearbeta sitt dödliga intesse på annat sätt än att låta det gå ut över eleverna?
Men jag förstår problemet. Var går gränsen för att man ska slippa, och vad blir nästa grej? Träffade som hastigast en gammal bekant igår. Hennes dotter fick alltid vara speciell och slippa, ända sedan dagis. Nu var det en ändlös historia om misslyckade gymnasieskolor och avhopp och börja om. Man tar sig för pannan och tänker "blir jag förvånad!" Samtidigt finns ju förstås tanken; ja men hon kanske faktiskt är så speciell, jag kanske är orättvis. Inom parentes har den där ungen alltid varit odräglig och talat om för andra vad som är rätt och fel. Den tjejen är dessutom ensambarn med total uppmärksamhet. Så det är minsann inte så självklart varför saker blir som de blir.

Postat av: Lotten

Oj, döden som tema? Av vilken anledning för så små barn? Att man någon gång pratar om det, OK, men obligatorisk besök på kyrkogård? Vad i kursplanerna är det som de tar upp med detta? Hmmm... verkar underligt!
Jag tror som du - det beror på hur krävande barnen är. Det vet man aldrig i förväg heller. Sen beror det på hur man kommer "överens" inom familjen. En del familjer utstrålar harmoni även när de kämpar på något sätt.

2007-10-03 @ 19:17:03
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Annaa M

Glömde kommentera det där med krävande och mindre krävande barn. Jag tror bara det är delvis sant, jag tror det sitter mer i de vuxna. Jag har vänner som knäcktes vid andra barnet, det blev så stort och tungt med barnen att äktenskapet inte heller gick att rädda - och det var inte några krävande barn, långt ifrån. Har nog även en del gamla bekanta för vilka ett barn har varit allra yttersta gränsen, det har inte ingått i deras föreställningsvärld att få rum med fler.

2007-10-03 @ 21:32:39
Postat av: Inga M

Alltså, nu får hon ta igen sig den här läraren! Man kan inte ha tema döden i en skola i någon ålder egentligen!! Det funkar inte. Det skulle i så fall förutsätta att det satt en terapeut bredvid varje barn beredd att ta hand om det barnets funderingar / erfarenheter av ämnet. Det här är bara för mycket! Det går inte att börja röra upp i barns liv på det sättet om man inte har en förberedelse för att hantera det som kommer upp. Och vi som lärare är bara proffs i barnens liv och ska inte in i deras privatliv på det sättet. Vi har inte med att göra hur vart och ett barn har det med döden, det är alldeles för privat. Där har enbart föräldrar och andra närstående rätt att klampa in. Nu börjar jag snart luta åt att det här med att byta skola nog inte är fel i alla fall för hos den här läraren verkar omdömet vara minst sagt grumligt! Slå klackarn i backen och säg ifrån! Det är så allvarligt att man kan undra om inte rektor tillsammans med skolpsykologen borde ta ett allvarligt samtal med damen i fråga!

2007-10-04 @ 06:37:58
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Zofy

hur har ni gjort nu då?
jag håller med övriga, jag tycker det verkar skumt med dödstema överhuvudtaget och jag tror man sk ata verklig ångest på allvar.

2007-10-04 @ 09:24:33
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Manon

Hej alla! Har tänkt så mycket på det där att särbehandla och allt!!!
jag vet inte vad som är rätt eller fel men vi låter henne slippa just det momentet. Tänkte nu att vi kanske kan gå med henne själva istället...med tanke på att hon inte litar på denna lärare heller (hur dte än det är med den saken så, läraren är säkert bra, menvår dotter har åsikter) så känns det - alltså dottern kommer inte säga nåt! Det finns ett krematorium där också, tror inte den används men...
Usch, allt känns fel...
Och med kräavdne/mindre krävande barn - ja dte handlar om föräldrars personlighet med...

2007-10-04 @ 09:39:33
URL: http://manon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback