Skitungar till småsyskon

Skitungar


Jag råkade ha kameran på mig då jag såg detta. Små twins som bara så gärna vill störa Storasyster med kompis.
(jag har inte glömt den utlovade bilden på Krokodilen men han är som sagt lite sur nu)

**************
tillägg 1 aug - Har ni läst detta förresten apropå skitungar?
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1120316,00.html .
ALDRIG jag skulle gå med på detta!!!!!!!!!!!! En spark i baken är vad hon behöver...vi må verka flummiga i praktiska avseenden och inte verka ha tydliga regler (regler för reglers skull har vi inte) och de basala personliga behoven barnen har lägger vi oss inte i (tvingar tex inte i dem ärtor) - men detta! Lilla monstret säger "NEEEEEEJ".

//manon

Äntligen!

image2003

Hittade denna bild på en inredningsblogg,  
http://inredningsbloggen.blogg.se . Bry er bara om bilden överst med den öppna spisen med alla böcker! (Fast jag gillar bilden med porslin snyggt slängd på handdukar typ, bra sätt att torka disk - klurigt). Det där med att stapla böcker ovanpå varandra har jag kört med sedan lääänge. Faktiskt har vi ett gäng böcker nere i källaren staplade just så. Ungarna kör sannerligen med denna metod. De städar så här. Slänga allt i  nåt praktiskt-för-stunden-hål! Vi staplar även räkningar och tidningar. Ritpapper också. Och faktiskt skor. Barnen är jättebra på att stapla skor. Det finns mycket stapelbart. Tom kaninerna staplar sig. Kanske jag återkommer med ett "Hemma-hos Manon"-reportage. Fast först måste jag se till att få en bild på vår krokodil.

Underbart!! Stapla! Stapla!

**************
Tillägg 1 aug - http://www.expressen.se/levabo/1.764783/caroline-af-ugglas-om-barnfamiljernas-nya-roriga-trend-jag-stadar-aldrig

Ja, vad ska jag säga. Känner mig kluven, budskapet är bra, men kravet nu att ha "chic oreda"???? Även oredan ska ha en ordning i sig?? Håller annars med! Varför kravet att städa och feja så mycket bara för att man får besök? Avslappnat är bra, leva...acceptera varandra vilket även innebär att acceptera att det för andra är lika viktigt att ha det välstädat och det betyder inte att de vill visa en yta, utan mår bäst så! Själv älskar jag ordning men klarar inte av att leva upp till det. Får riktiga utbrott på röran. Så, jag vill kunna acceptera min röra! Att jag trots min förkärlek för städat aldrig får till det, aldrig lyckas prioritera det tillräckligt med andra ord för det finns roligare saker att göra än att städa!

Älska varandra och sig själv trots/ för ordning/oordning.

//manon

I min fantasi

...jag drömmer om min åker och traktor. Hur jag sår och skördar och de 4 barnen skrattande leker runt traktorn och slåss om vem som ska sitta på den. Jag drömmer om kor, hästar, grisar, höns, katter, hundar, getter, får. Jobba sida vid sida, vara helt fri.

Det är som i en målning av Chagall. En sol, barn som flyger, fjärilar, kor på hustak. Totalt anarkistiskt och drömskt. Bara glädje och lättsamhet. Meningsfullhet, för jorden är meningsfull. Man ser en direkt koppling till överlevande. Ser nyttan av det. Inget abstrakt.

Jag var nyttig i går. Typ.  Skickade efter frön. Frön med posten! De ska jag så på min miniåker. Och i krukor inomhus.

Jag vill känna meningsfullhet. Varaktighet.

De åtta timmarna är om dagen är som ett plåster ändå. Man river av dem snabbt och de lämnar bara en liten sveda. Inom mig slåss bonden och stadslollan. Hemmafrun och yrkeskvinnan. Det finns så många alternativa liv.

Jag ska för övrigt ta bild på krokodilen men den är sur sedan jag beskyllde honom för kakstöld.

//manon

Tabberaset

tabberaset

Illustration till mina snälla barn. De skulle aldrig göra så här. Äta upp en kvarglömd halv sockerkaka på altanen i smyg. Ni kan ju själv se på bilderna längre ner vilka små flitiga arbetsmyror de är på våra köksfält! Skötsamma.

Måste vara katten. Efter allt sockerprat hos
http://annaamattsson.blogg.se/ tänker jag nu köpa en chokladkaka på lunchen. Jag behöver den.

//manon

Arbetsliv

Har i smyg skapat en kategori till - arbetsliv. Men hpjtar nu.

I dag är första dagen och jag ska mjukstarta med att sortera och göra upp med surdegar även här medan det är tomt på kontoret utan stress.

En jag sköter ekonomin för är också här och vi pratade i morse. Döm om min förvåning då det första han säger till mig helt apropå är att han inte jäktat på mig med sina papper för han har sett hur avbruten jag blir hela tiden. Att jag har en svår position och ledningen är otydlig vilket ger extra stress och gav mig tips om hur ändra det. Inte genom att gnälla utan konkreta tips. Han jobbar med management och effektiviseringar od. Jag har faktiskt undrat varför denne företagsledare som är hemskt noga inte har jäktat på mig mera och varit så - lugn. Nu har jag svaret. 

Jag har bävat för denna första jobbdag men den kunde inte ha börjat bättre än med bekräftelse och ha blivit  - sedd. Jag har nämligen varit tacksam över mitt jobb, att de gav mig förtroendet att jag ska få göra allt jag gör, vilket även är rätt avancerat och som jag aldrig gjort förut. Mycket har jag fått lära mig själv via läsning eller revisor. Jag tycker alla är rara människor och de har  förståelse för att jag vill vara med familjen - jag kan vara ledig på skolloven vilket gör att barnen är hemma 11-12 veckor om året på heltid för jag har föräldraledighet att ta ut vilket jag utnyttjar på skolloven. Visst - annars jobbar jag heltid men detta upplägg passar mig bra.

Jag har faktiskt känt mig lat över att inte ha ork och inte ha orkat hålla alla trådar i schack. Så denna bekräftelse var skön att få. Han talade om utbrändhet med och olika grader av det och det kändes lite som en varning åt mitt håll.

Sanningen att säga - första semesterveckan trodde jag att barnen skulle vara så glada över att vara hemma så de inte krävde så mycket aktivitet och jag kunde vila lite så när det inte blev så - de var uttråkade - så satt jag till slut och var frustrerad av besvikelse över den uteblivna vilan. Att åka i väg på semester en vecka kändes bara jobbigt. Jag ville bara vara hemma och se på TV eller ligga i sängen. De sista två veckorna var OK och sista semesterdygnet var ruschig men kul med alla grannbarn som sprang hit och dit mellan husen. I går var alla mina tre små över hos en grannflicka och jag såg på en film (nästan hela) medan Storasyster låg hos mig i soffan och läste. Urmysigt. Sedan kom alla små över och grannbarn och det var en jakt på katten som alla vill krama och gulla med så man fick styra upp det. Storasyster ville spela barngeni, grannbarnen var med (ett tag, var lite för svårt för 5-åringar) och Storasyster som svarar rätt på 9 av 10 frågor blev sur över att jag hjälpte en 5-årig grannflicka med svaren...suck...En annan liten kille vill alltid att jag ska ta fram vårt fotbollsspel när han kommer. Så även i går. Ingen annan än han spelar detta vårt spel (är ca 5 år gammal) och hade inte vår företagsamma pojktvilling plockat bort en del magneter ur en del spelare (han är hemsk på att pilla bort småsaker, typ bildäck på småbilar med, speciellt då han var kring2 år) hade jag övervägt att ge spelet till honom eftersom ingen annan är intresserad och jag vill göra mig av med onödiga leksaker...

Jag tycker det är skönt med all denna spontana lek mellan barnen. Tycker det är kul för ungarna att kunna umgås utan att bestämma i förtid och allt, och ha föräldrar som hänger i hasorna som måste följa med, ringa och boka och allt det där, utan kan leka när lusten faller på och faktiskt - jag får vila utav det även om alla är hos oss! Jag tycker bara det är kul, barnen är bara sköna att vara med. Allt måste inte vara så planerat och när man är barn är det bara så skönt att hitta lekkamrater då lusten faller på. Att bara flyta med dagen. De leker. Jag har just nu inga krav för mig själv just nu mer än att vila och slippa ge mig i väg. Jag tycker det är bra att kidsen leker med många. För mig är det inte viktigt med "bästisar", tycker det är bättre att de inte begränsar sig utan leker med flera även om de kan brinna extra för vissa. Det berikar och utvidgar. Själv pysslar jag gärna med mina hemmaprojekt som kökslandet, katten och kaninerna medan barnen leker än här än var. Och är med barnen! Pratar med grannbarnens föräldrar här och där. Det räcker för mig just nu. Det har varit avstressande. Katten är också ett hemskt avstressande gulligt litet sällskap! Ingen extra börda alls. Har ett dåligt, superdåligt, samvete mot en kompis som faktiskt är av den avslappnade sorten och vi skulle träffas mera under sommaren och det har bara känts oöverstigligt att ringa. Hon har ringt så det är min tur. Åh, vad jag skäms! Har även inte haft krafter att kommentera på andras bloggar så mycket även om jag läst!

Det jag känner är att jag förr såg mig som hemskt stresstålig, nu stressas jag av ingenting. Jag vill bara ta saker i min egen lugna takt. Skriver mest av mig...

Men jag klarar mig. Ska bara ta det lugnt, så lugnt jag kan! Det är skönt med cyklingen igen och skönt att vara med barnen och skönt att veta att jag utan störningar för röja på jobbet och sedan ha en underbar vecka till med barnen! Skönt att ha blivit sedd, att det nog inte bara jag som är lat utan att andra ser hur avbruten jag blir och "allt"...Bara det är en hjälp.

//manon

En film jag såg

Jag lyckades se delar av ett program om adopterade och hur de upplever sin situation medan barnen lekte i går. Det var en flicka de följde.

Jag kände igen mig i henne. Hon träffade nunnorna hon hade blivit inlämnad hos och där sa hon att hon inte visste vad hon skulle göra då hon kunde känna sig så väldigt ledsen stundtals när hon hade en underbar man, barn och hem, när allt var bra. Så väl jag kände igen det där! Nunnorna sa att hon borde fokusera mer utåt mot andra i stället för inåt mot sig själv. Den vuxne adopterade var inte helt med på det konceptet. Jag tror även hon förstod varför nunnorna sa så och även jag. Att fundera och tillåta sig ha dessa känslorna - det har med välstånd att göra med - man har tid att fokusera på det dåliga och låta det påverka sig? Som nunnorna sa, hon hörde till de lyckliga som överlevde och tom fick ett hemskt bra liv, hon borde fokusera på glädjen och lyckan i sitt liv. Men där är det fattigare och inte lika enkelt liv som här.

Likadant i Ungern - folk kämpar på och har helt andra krav på ett fullgott liv än man har här. Det vet jag med. Jag är också en av de lyckliga som inte skulle klarat mig så bra i mitt hemland pga politiken. Jag hade 24 timmar på mig att lämna landet då tillståndet kom. Varför kan man ändå inte låta bli att känna sig stundtals olycklig - som den adopterade i dokumentären? Hon sa även att hon har två personer inom sig - flickan som övergavs och bodde på barnhem och den unga danska kvinnan med gott liv inkl familj och hon ville få dessa två att mötas. Precis så känner jag med. Flickan som övergavs flertal gånger och som i dag har ett fullgott liv...att föra i hop dessa två.

Psykologer uttalade sig om separationer i dokumentären. Att det är annat med egenfödda barn och adopterade som i regel redan har två separationer bakom sig då de kommer till sina adoptivföräldrar. Att dessa barn redan har en föreställning om relationer och att de överges då de kommer till adoptivföräldrarna vilket adoptivföräldrana måste överbrygga. Jag hade fler än två separationer till mig då jag först kom till min mamma och sedan 2 år senare till min pappa. Det påverkar alltså mycket ens föreställningar om relationer enligt psykologerna.

Många tankar väcktes och för mig innebar filmen hög igenkänningsfaktor trots att jag inte är adopterad - uatn kom till mina biologiska föräldrar då jag var 7,5 år. Min far såg jag för första gången som jag minns då jag var 8,5 (de bråkade om vårdnaden). Kom till min far och styvmor då jag var 9,5.

Tänk att dessa första år verkar kunna påverka så mycket...på lunchen i dag ska jag ut och leta sushi och dr Phils bok. För jag tror på nåt sätt att nunnorna är nåt på spåren...mota bort sorgen...som tynger trots att man har det bra och inte vill vara tyngd!

//manon

Umgänge

Har skapat en ny kategori - kulturella skillnader. Läst två artiklar från DN Insidan. Här är de:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=672043

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=674014

(ps jag säger återigen inte vad som är rätt eller fel utan konstaterar skillnaderna, och därmed även avslöjar en del om mig själv förstås, för det jag längtar efter och saknar här är ju nåt jag skulle vilja ha av mera, att lättsamt kunna lära känna andra människor även som vuxen)

Artiklarna tar upp skillnaden i umgänge/liv mellan Sverige och USA respektive Israel.. Tänker då på de äldre centraleuropéer jag träffat och hur klagat på att man i Centraleuropa kan lägga sig i för mycket. Och det är sant. Folk lägger sig i och det kan vara väldigt jobbigt. Samtidigt blir man aldrig/sällan ensam. Min farmor som är utan närmsta släktingar, hon får hjälp utav grannar att handla. De ringer på och hör hur hon har det. Om hon behöver hjälp. Det är den goda sidan av "att lägga sig i".

Tänker på artikeln i USA. Tänker på min längtan efter studentvärlden. Längtan handlar inte om total ansvarslöshet utan om den lättsamma umgängesformen som gavs med studentliv. Att bara kunna dela en pizza. Inte vara så noga.

När blev det så att när man har blivit uppåt 30, har familj, så ska man bjuda på middagar? Städa en massa och göra en god middag. Kan man inte bara bjuda in nån för att som i beskrivs i USA "man har råkat laga för mycket mat"?

Jag undrar hur det blev så att man över 30 år och familj måste boka in allt så minutiöst. Att inte bara flyta med och se vad livet kommer med. Prata med vemsomhelst även efter 30. Inte ha så höga krav på allt runtomkring umgänge, vara mer spontan. För jag tror inte det handlar om att man har familj och jobb, för andra över 30 klarar av det i andra länder. Att bara prata bort tid med nån främling på café, busshållplats (även om man är där med barn), alltså prata med folk runtomkring en. Mycket av det leder ingenstans (om man vill att det ska leda nånstans) men man har roligare under tiden. Och en del fastnar för varandra på vägen.

Det är bland annat därför jag tycker om barn. För de har kvar den spontaniteten. Att kunna umgås med i stort nästan vem som helst. Även om även de har vänner de brinner extra för.

Det var en härlig dag i går. Grannflickan vågade till slut inte sova över. Hon tyckte det var alltför spännande att sova i våningssäng, tittade ut och kommenterade det hon såg. Jag låg på madrass bredvid och försökte få henne att sova. Hon snodde runt och pratade tills hon sa att hon ville hem. Helt OK. Jag tyckte det var roligt. Att allt kunde ske spontant, att barnen bara kunde fråga om det gick bra att sova över utan att bestämma långt i förväg. Och se om det gick eller inte, no strings attached. Det kändes som en frihet. Inte som att jag offrar mig för barnen och deras umgänge. Jag uppmuntrar spontanitet, att ta för sig av livet, testa, kunna ändra planer. Jag kan klaga på mycket att göra men det handlar inte om barnen - utan allt runtomkring som sliter. Sådant här är bara så roligt! Och se hur spontant barnen leker, flyta med vad som händer under dagen....


Detta, med mer icke-spontant umgänge kan ha att göra med det maken säger (om jag nu fattat det rätt) att det är en rest från bondesamhället, folk har haft sina gårdar en bit i från varandra, ingen har kunnat lägga sig i så lätt - vilket förändras med urbaniseringen. Folk kan plötsligt se vad man gör och lägga sig i vilkt kan upplevas som besvärligt. I Centraleuropa så levde/lever bönder och borgare tätt inpå varandra. Där har man en annan vana kring det hela och ingen föreställning om att vara i fred - även detta på gott och ont!

//manon


Sommaravslut

På måndag börjar jag jobba igen. Fast bara en vecka, sedan ska jag vara hemma en vecka till med barnen. De har nämligen två veckor sommarlov till som maken och jag delar på.

Ärligt, känns otroligt skönt att veta att jag inte ska börja mastodont utan får en vecka ledighet till senare!

Jag ska absolut inte klaga på vädret. Trots det myckna regnet. Tycker det har varit rätt skönt. Senaste dagarna har jag varit däckad men jag tror mycket berodde på att vi haft det hemskt kvavt och varmt inomhus pga stängda fönster pga kattungen som vi inte vill ska smita ut. Nu har vi tillverkat tre st myggnät att sätta i fönstrer. Urskönt!!
Mellansonen börjar längta efter dagis och sina kompisar, speciellt en.

Att vara hemma i snart 6 veckor - barnen har varit änglar och monster, herregud vad de kan bråka!!! Och oj, vad de är tighta!

Jag har surdegar jag vill städa i (framförallt papper) jag inte hunnit med. Men det handlar om prioritering. Det är fasligt jobbigt att tvinga sig till att göra sådant även på semestern. Lite har jag gjort i alla fall. Läste på en föräldrasight där föräldrar gav råd till varandra under en enkät, "det är inte noga, oavsett vad, ha inte dåligt samvete, ta hjälp, räkna till 10, älska dina barn så kommer folkvettet (nån som lyssnat på Astrid Lindgren), sänka kravet på städat, struket, hembakt" var de bästa.

I dag har jag organiserat och tagit tag i en del papper och satt i pärmar (fakturor od), betalat en del räkningar och handlat inkl 4 pärmar för alla teckningar som produceras hemma. De har sorgligt nog bara slängst nånstans och hamnat i sopkorgen en del...Men nu har alla tre små var sin pärm med namn och bild att sätta sina alster i! Storasyster har också en egen pärm men inte lika "barnslig".

Jag vet vad min kollega kommer att säga om katten - "men du som redan har fullt upp!" - men sådant som djur och barn är inte besvärligt. Det är bara när de slåss och allt praktiskt runtomkring. När dagen är till och från jobb. Insett bla än mer under sommaren att min längtan efter att vara bonde har mycket att göra med att jag egentligen trivs bäst med helt fria jobb. Utan tider. Vara helt egen. Men finns det sådant? Kanske jag borde slå mig in på skriverier, använda mig av mina arkelogi och konstkunskaper? Jag vet inte...

Jag vet i alla fall att gräva kökslandet var roligt med. Att det är lätt att jobba med barn som hjälper till, gräver, även om de gräver på fel ställe, de tar bort tuvorna, rensar ogräs. Känner sig behövda och viktiga. Även om det är två minuter i taget.

Önskar man kunde ha sådana jobb...eller suck...nåt fritt jobb. Extremt fritt...utan tider att passa, så man levde mer enligt sin personlighet.

//manon


Oväntat pedagogiskt

Regnig sommar och därmed mycket filmer. Alla barnen har sett "Natt på muséet" och "Pirates of the Caribbean". Även Harry Potter.

Dessa filmer resultearde i museibesök, Naturhistoriska och Wasamuséet. Barnen var mer intresserade än någonsin.

Harry Potter-filmerna - Stora har börjat läsa Harry Potter med stort intresse. Upptäcker att en hel del som inte finns i filmen men i boken. Tänker på hennes lärare som dragit sig i håret en massa gånger av förtvivlan över att Stora inte läser, inte har koncentration och vilja nog. Bett oss om hjälp att hitta en riktigt bra bok, gå på bibliotek etc. Trots att vår stora tom ligger över förväntad läskunskap i för treans klass hon gick ut i våras!! Nu läser hon!

Jag och bibliotek hör inte i hop. Jag kan gå dit men lämna tillbaka böcker...jag är hemsk. Så jag undviker bibliotek. Billigare i längden att köpa.

Själv var jag aldrig orolig för att Stora inte läste. Hon är intresserad av annat. Rörlig. Och Harry Potter-filmerna gjorde susen då! Gå via filmer till böcker. Var inte vår tanke, men så blev det! Vi har inte direkt tagit upp denna sak om att läsa med henne. Det där har sannerligen med lust att göra. Kan inte tvinga henne.

Man vet aldrig vad som är pedagogiskt eller inte. Vet bara att det där med lärande måste ha med lust och nyfikenhet att göra och att man kan även döda den lusten och nyfikenheten. Därför kan även fåniga filmer resultera i ett intresse. Och - jag tror att läraren tjatade för mycket, eller på fel sätt,  på vår envisa unge. Så pass att Stora slog bakut. Och läraren fattade aldrig att vår tjej funkar så. Att man inte ska tvinga och tjata. Precis som med matten. Även där kan hon, men vill bara inte. Det säger läraren med. Men nu ska hon i alla fall få ny mattelärare och hon ser fram emot det.

De tre små! De älskade Naturhistoriska och Wasamuséet. De var riktigt stora öron och frågade en massa. Ville inte går därifrån. Var mäkta imponerade av Wasa. Tack vare filmerna. Oväntad följd av dem.

//manon

Stadslollan

Jag har skapat en ny kategori " Stadslollan" för jag är en bonde wannabi. Känner mig stolt för jag har grävt att i mitt tycke stort  trädgårdsland. Torvat av och grävt för första gången i mitt liv. Jag vet att detta inte gör mig till bonde, men känner mig stolt ändå för det var för första gången! Jag är en alternativ stadsbonde med kaniner, katt, trädgårdstomte, krokodil och köksträdgård. Och vilket år som helst höns.

Jag tänker odla (på begäran) morötter och sedan, rädisor, sallad, mangold, ruccola, jordgubbar och ni som är trädårdskunniga - vad mera? Finns det nåt man kan så nu på hösten (otåliga jag hoppar jämfota utav otålighet över att så och odla).

Ska även odla kryddväxter på kruka inomhus men hittar inga fröpåsar i affärer, ens i välsorterade trädgårdsaffärer. Kan man hitta frön, basilika, persilja, gräslök, timjan, oregano på nätet? Var i så fall?? Ruccola, kan man odla det i kruka inomhus? Var får man tag på frön?

Kökslandet

Här är min stolthet! Med gång emellan för att kunna köra skottkärra till komposten. Inte klar än! Ska vända i kogödsel och barkmull. Men första ska jag rensa lite ogräs i men alra först städa inomhus!

I kökslandet 2

Här är tre små som rensar ogräs. Tidigare plockade de äpplen som ramlat ner på marken och la i komposten. Visst har jag superduktiga barn?
(OK. Det varade i 10 minuter detta (men mellansonen plockade faktiskt upp samtliga äpplen från marken). Ja, de blev mutade med att jag ska baka sockerkaka med! Men söta är de! Hittade myrbo i kökslandet inklusive myrägg som beundrades. Och faktiskt, de kom åter då och då för att plocka ogräs! Även Storasyster rensade en vända.)

Ännu tidigare så slogs de för fullt och sprang omkring och busade för mycket. Så jag fick strukturera upp dem lite och muta:)! Råd om hur man gör när alla löper amok tas alltid gärna emot. Är det "bara" struktur under dagen de behöver? Kändes så i dag! För de är så små, det spårar gärna ut utan vuxeninblandning/struktur...misstänker jag? Stämmer det? För de är fasligt duktiga och snälla annars! Men tre så små så tätt kan vara en utmaning för de har en enorm trygghet i varandra!

//manon

Ensamhet?

Pratade med min farmor i dag. Jag orkar inte berätta allt, alla vändningar. Kan bara berätta att min far, styvmor och deras två minderåriga barn är i Budapest just nu. Att min styvmor rusade högröd, arg och gråtande ut ur farmors lägenhet för min farmor hade ett förlslag till dem som även kan gagna mig.

Min farmor säger att det inte kan bli bättre nånsin. Min styvmor har en alltför stor svartsjuka gentemot mig. Minsta lilla som kan gagna mig gör henne i obalans. Min farmor har alltid stått på min sida, hon är den som agerat som en riktig förälder, hon är den som är min mamma. Det stör min styvmor. Hon har nu två barn med och vill att de ska få det bästa och jag...ska helst inte finnas...Det handlar om eventuell framtida arv, om hur min farmor vill dela upp det kort sagt...

Jag mår som sagt bäst utan mina föräldrar. Varje gång jag hör om dem blir jag - ledsen. Detta är inte nåt som hänt bara i min barndom. Hatet fortgår. Att vara föremål för en sådan illvilja och svartsjuka från min styvmor. Att ha en sådan ryggradslös feg far som hellre låter sitt barn förgås än förlora sin fru. Att jag inte är värd att få eller ha nåt över huvud taget!

Jag vet att detta är svårt att greppa. Att det är så oförståeligt att nån kan känna så gentemot ett barn, som jag var, och att det fortsätter. Att nån (min far) tillåter det att ske om och om igen.

Min farmor sa till mig i dag att det är skillnad på mig och deras två gemensamma barn. Att hon vill dela 50/50 mellan mig och min far för alla åren de förstört för mig under min barndom. Att de två andra klarar sig för de har växt upp helt annorlunda. Min farmor är den som ansett och anser mig vara skyddsvärd. Jag vore inget utan henne.

Just nu, ansikte mot ansikte med detta och att återigen få veta vilken hat och svartsjuka jag är föremål för känns det tungt och obehagligt. Det existerar än. Det blir aldrig bättre. Mina barn kommer aldrig att få en farfar med detta, jag aldrig en far. Jag vet att detta låter fullständigt ofattbart för nån som växt upp hyfsat normalt, men det är min verklighet. Sinnesro kan jag bara ha utan dem. för med dem så existerar det jag flydde i från i högsta grad. Det är inte över och kommer aldrig gå över.

Min farmor är nu nära 90 år. Jag måste tänka tanken att hon kommer en dag att inte finnas. Men hennes kärlek kommer att finnas och leva. Utan det jag fått av henne skulle jag absolut inte existera. Hon är dessutom den enda familj jag har förutom min man och mina barn. Hon är den enda jag kan lita på finns och älskar mig villkorslöst.

Hur jag växte upp, speciellt tiden hos dem, min far och styvmor, det var aldrig på normal nivå. Det handlar inte om enstaka oförätter. Det handlar om systematiskt utfrysning. Att hon vägrade gå på toaletten direkt efter mig (ett barn), att jag inte fick äta tillsammans med dem för hon tålde inte se mig vid matbordet och liknande. Att jag inte fick sitta i solstolen för mitt svett var så äckligt. Det är några få ytliga saker som går att peka på. När hon sa att om hon fick ett barn som liknade mig skulle hon kasta det i soptunnan. Farmor säger att min styvmor var avundsjuk även på mitt utseende. För min styvmor är inte vacker och överviktig, jag var liten och nätt. Och på nåt underligt sätt känns det lite skamligt att skriva om det. Att jag var så hemsk. Fastän jag nånstans vet att det är de som betedde sig illa. Men ändå. Skam att inte vara värd att älska. Jag tror ärligt talat att det mer handlade om psykisk misshandel. En mobbning hemma som pågick i åratal. Mobbning av ett barn som dessutom redan haft det svårt med flertal separationer bakom sig. Aldrig känna sig trygg och alltid känna sig fel och dum. Och den pågår hos dem än.

Enda sättet att leva lyckligt är utan dem och utan att höra några nyheter om dem. Det där kommer aldrig att ändra sig. Jag fattar inte själv att folk kan bete sig så illa mot barn. Och nånstans funderar jag på om jag har skuld i det hela. Kanske är jag en hopplös och omöjlig människa. Eller kanske inte. För hatet är så ofattbart. Även för mig. Men redan som 7 år? Kan barn vara så hemska?

//manon


En ny familjemedlem

Ivrig att säga att vi fått en ny liten familjemedlem, en liten kattunge på 12 veckor! Alla barnen är stormförtjusta. Kattungen verkar trivas hos oss och blir hemskt bortskämd med uppmärksamhet. Så nu har vi två utekaniner, en katt, en krokodil, och en trädgårdstomte och jag vill ha höns. Men det är lite jobb med att bygga hönshus. Så, jag som är lite bonde wannabie - jag har snart min alternativa stadsbondgård färdig. För jag ska gräva upp ett trädgårdsland med och odla gräslök och jordgubbar bla. Och så mitt projekt med att odla kryddväxter inomhus...

I går hade vi lunch vid en sjö och blev fotade av en man från Israel som tyckte vi var exotiska med cykelkärra. Så, Elisabeth - jag vet att landet är hyfsat stort men om någon visar dig en exotisk bild med två barn med cykelhjälm i cykelkärra så är det våra twins.

I dag har vi haft äventyr på två museum och twinsen sover. Mellansonen ville leka med grannbarn när vi kom hem då han hörde att de frågat men kände sig sedan för trött när han väl stod där. Usch då. Man ska inte ändra sig så där, men en enstaka missbedömning av trötthet kan man nog få göra både som vuxen och barn. Så jag lät honom ångra sig vid dörren som enstaka tillfälle. Normalt är de duktiga på att själv känna hur trötta de är så jag brukar inte lägga mig i, men nu blev det fel...tyvärr...

Katten C

Här är vår nya lilla familjemedlem med tvillingflickan.


Våra två utekaniner

Våra två utekaniner


Fredlig trädgårdstomte

Här är vår Trädgårdstomte. Han är glad och hjälpsam bara han får leverpastej och glass.

Syskonen

Alla syskonen....och bockarna Bruse

Manon

När jag ändå är i gång med familjen - här är Manon


Också andra hälften

Och det vore ju orättvist om inte hela familjen kom med så här är andra hälften i köket och bygger. Och vårt nya köksgolv och lite skåp som ska upp!!

Krokodilen vill fortfarande inte vara med och bara nafsar efter våra fötter ilsket då vi närmar oss med kameran. Tyvärr har han lärt vår katt att nafsa efter fötter med...

//manon

Kulturella skillnader - bad

Sedan jag surfat runt på bloggar av utlandssvenskar så har jag funderat på de små små skillnader som finns i Europa.

Ta det där med bad. Jag blev uppmärksammad på de kulturella skillnaderna som finns av maken häromdagen. Att man här i Sverige badar för att det är kul medan man i mitt land för att svalka av sig. Och det är sant. Till stranden, utomhusbad åker man till då det är riktigt varmt. Dett förklarar min obenägenhet att åka då det bara är kring 20-25 bara för att det är kul. Badar gör man då det är varmt, enligt mig.

Tänk att sådant kan sitta så djupt...små små skillnader som egentligen inte spelar någon roll och som har med klimat att göra i grunden. Här ska man "passa på" där, "svalka sig". Det är mer "press" kring strandliv här än där och det har nog bara med klimat att göra.

Jag säger inte att nåt är mer rätt än fel, bara konstaterar de små skillnaderna som i grunden har med klimat att göra...

//manon

Komma vidare

Återigen är detta utlämnande och jag är än mer rädd för att de som läser och vet vem jag är blir rädda för mig. Jag vill inte ha mitt inre mörker och känslor av värdelöshet, att känna sig så oälskbar och fel. Jag kämpar på. Hur talar man om detta, framförallt hur kommer man vidare utan att folk överger en för att man säger detta?

Jag vill inte ringa någon och vara jobbig. Jag undrar om jag ska prata med kurator. Jag har kommit till insikter under våren men nu, jag kommer inte vidare. Jag är samma trista värdelösa människa inkapabel till att ge kärlek och få andra att känna sig älskade. Egocentrisk. Jag känner mig otroligt tom och värdelös. Jag vet inte hur jag slungades in i denna känsla. Jag klarar inte av att vara vuxen. Sårar folk. Tanklös och dum.

Förmodligen är jag bara barnslig och bortskämd och borde skärpa till mig. Tänka mindre på mig själv. Kasta mig in i man, barn, jobb och inte tänka. Antagligen borde jag bara bosätta mig långt från alla.

Jag måste vara skitjobbig att leva med med det bekräftelsebehovet jag har med den ynka självkänslan jag har. Jag försöker skrapa till mig självkänsla men den försvinner lätt. Hur ska jag kunna lära barnen självkänsla och att tycka om sig själva när inte ens jag kan? Stackars barn med sådan mamma. Jag tål ingenting.

Jag borde inte heller skriva på denna blogg. Vad hjälper den? Navelskådande och exhibitionistisk. Sluta gnälla börja leva, glömma, inte känna. Jag hoppas ingen blir arg eller sårad eller less av att läsa detta. Jag vill inte vara en tom ynklig patetisk typ. Jag sluter mig. Bättre att ingen känner mig. Då vet ingen heller. Ingen som kan genomskåda vilken bluff jag är. Jag flyr.

Jag vill förändra mig men jag lyckas inte. Inte på egen hand i alla fall. Jag lyckas verkligen inte. Jag bättrar mig inte. Jag vet inte vad jag ska göra hur jag ska be om hjälp, om jag ens ska det. Jag vet i teorin hur bete mig, men i praktiken låser det sig. Jag blir sluten, säger inget, har inga tankar alls. helt tom. Förlamad. Bäst att inte skriva om det för då kanske jag cementerar detta istället att förändra. Men hittills har jag alla fall inte förändrat nåt. Vilket bara jag förlorar på. Jag klarar inte av nära relationer. Kanske inte ens icke-nära...Jag känner mig på botten. Komemr jag nånsin  vara värd nåt?Bråk

Är ensam i kväll. Kidsen bara retar och knuffar varandra. Jag blir galen på dem och skriker åt dem att det är helt fel att hoppa på varandra och tar till slut tvillingpojken som skrattar mest och sätter honom bakom barngrinden för att bryta. När jag är klar med disken försöker jag prata med dem då att reglerna är "inte slåss, sparka, kasta, bitas, spotta". Enkla handfasta sociala regler, liksom, som de flesta är överens om.

Nu sover alla tre små och jag känner mig genomrutten. Tvillingpojken tog såååå illa vid sig av att sitta bakom grinden. Usch...det känns inget bra det här, inget bra alls. De säger att man behandla med respekt, men när de är så här? Bara skrattar och inte lyssnar? "Naughty corners" säger många är fel, men om de inte slutar göra varandra illa? Jag har inga verktyg! Vill inte vara denna skrikmorsa...utan tålamod...tröstar mig nu med coca-cola och engelsk deckare på TV. Vill bara väcka barnen och gosa med dem...de är ju det käraste jag har!

Jag vet, jag har skrivit om det nyss men på sista tiden - vilken cirkus det kan bli! Vad de triggar varandra. Vilken styrka de har i varandra...jag säger bara nej och åter nej och blir gnällig själv. Jag gissar att de lyssnar mer än vad man tror...ändå...?

//manon

Olika sidor som samsas

Jag har för första gången varit på Allsång på Skansen med min ystra ibland alternativa kulturförening. Vi var en liten trupp på 5 personer. Hade picknick med köpta mackor och läsk innan sången och sedan stod vi och lyssnade. Såg lite av personerna på scenen.

Det var verkligen svenskhetens högborg! Och jag kastade mig i med liv och lust och sjöng med och allt. Det var faktiskt riktigt kul att göra nåt sådant och jag kände mig verkligen hemma. Jag har valt att bo här, jag flyttade till Stockholm av fri vilja. jag sökte mig hit. Jag kände mig faktiskt som en av alla andra och det var en bra känsla! Att höra till. Hur kameleont man än är vill man höra till...jag vill det i alla fall.

*****************

Så råkade jag se delar av en film som handlade om en rysk musikermamma som ingick skengifte med en musikerkollega och hoppade av till väst och lämnade sin son hos mannen. Kring 1970 utspelades detta. Och jag kände mig "hemma" när jag såg det där. Jag var ett sådant barn som 5-åringen i filmen. Jag kunde identifiera mig med pojken. Jag blev barnet Manon. Att även detta är en del av mig, men nåt som inte syns i vardagliga livet. Det är få som frågar. Mindes händelser och känslor. Den där filmen gick rätt in i mig. Det var skönt med att se, att det hände andra även om det var film. Att det har varit vardag att bli övergiven. Att jag inte är udda. Att den tiden verkligen fanns för det känns verkligen som overkligt och som en dröm. Det finns ju inte kvar. Och då borde det inte spela nån roll. Allt är bra nu.

Stockholm har den familj jag har skapat. Förut, när vi flyttat hit skrämde tanken mig att vi ska bo här på obestämd tid i massor med år för barnens skull. Det gör det inte längre. Nu vill jag odla rötterna här. Barnen gör det automatiskt och även jag vill känna mig mer hemma. Jag vill vara nära dem som är nära mig här. Bygga upp rötter. För rötter handlar inte om platser - det handlar om personer man älskar och/eller tycker om och upplevelser. Både familj och/eller utanför familjen. Det finns många jag tycker om här och gärna skulle knyta närmare kring mig om de också vill. Ibland måste man våga fråga också. Hoppa på tåg som bjuds. Vinna, förlora. Testa. Det vet jag, flyttat så ofta jag gjort...Kanske människorna stannar kvar denna gång...kanske jag äntligen får tillhöra...eller våga tillhöra...

Fönstret är öppet och jag hör regnet och känner mig alldeles vanlig. För alla har sina kors att bära. Och det känns bra. Regn och natt och mörker - helt underbart! Det känns hemtrevligt. Finns inget bättre att lyssna på än regnsmatter.

//manon

De rotlösa rötterna

Har surfat lite på utlandssvenskars hemsidor. Intressant! Jag kunde inte låta bli att fundera på vad jag ger mina barn av min bakgrund. Ger jag nåt ungerskt? Nä, inte ett dugg! Sällan jag ens talar om Budapest trots att det ligger mig så varmt om hjärtat.

Så kom jag på att jag visst ger av min "kultur". Att jag ger själva rotlösheten som rötter. Att jag är italiensk/fransk/tysk/ungersk. Att hemma är "whereever I lay my hat". Att det är därför jag inte tjatar om Budapest. Det är viktigt för mig att hålla kontakt med min födelsestad, jag får nostalgi, jag älskar att insupa staden - men mina barn är födda här. De kan aldrig känna detsamma som jag inför den staden. Varför skulle de? Lite mycket att begära! Detta är ingen big deal för mig med att byta städer och länder, att flytta. Det är vana. Vi flyttar. Jag för vidare det urbana och flyttandet  - det "kulturlösa". Att det är tredje generationen som är födda i valfri europeisk huvudstad, fjärde som bytt land. Metz - Wien - Budapest - Stockholm. Det är de stora hållpunkterna, med lite mindre städer däremellan. Detta är "födelsestäderna". Jag bryr mig inte ett dugg om att mina barn inte kan mitt förstaspråk. Jag bryr mig inte om att jag inte kan så mycket tyska trots att jag kallade min farfar för "opi" (smeknamn för grossvater). Det finns reminiscenser, som det tyska exemplet. Men Opi är Opi. Han var tysk. Och halvfransk. Men han tyckte att franska var fånigt och att hans franska mostrar pratade fjantigt. Hans mor talade franska med honom och han vägrade svara. Det var farfar som ville bli kallad för "opi" och jag tyckte det var naturligt. Jag vet faktiskt inte om han kände sig mest som tysk eller ungersk innerst inne (trots att han inte hade ungerskt blod i sig). Han umgicks i båda sfärerna - men han tyckte det var viktigt att bli kallad för "opi".

Vad är kultur? Jag vet inte. Jag är jag född i Budapest.l Mina barn är mina barn födda här. Jag känner inte att försakar "min kultur" ett dugg. Detta är min kultur. Jag är jag. Inget kollektiv. En individ. Att det inte spelar nån roll. Whereever I lay my hat.

Man är hemma där man känner sig hemma oberoende av var man är född. Så enkelt är det. För mig. Det är det jag lärt mig och för vidare.

Mina rötter är rotlösheten.

Men just nu vill jag "vila" för jag känner mig hemma. Jag har hittat hem. Det känns skönt. Och jag känner ingen dubbelhet ett dugg i att älska Stockholm och Budapest. Man kan älska på olika sätt.

Undrar om nåt är förståeligt i detta...det här var svårt att förklara....Och jag vet att min bakgrund inte är ett dugg exceptionell i centraleuropa. På den tiden, för hundra år sedan då min farfarsfar och farfarsmor flyttade från Elsass-Lothringen, var det som är tanken med EU i dag. Man flyttade hejvilt över gränserna. Många är väldigt blandade.

//manon


Kock

Kock

Min konkurrent i köket, tvillingbrorsan som bara älskar laga mat. Köpte en leksaksspis men inget går upp mot det riktiga...här har han släpat fram en kastrull han fyllt med vatten, sträckte sig efter spagettin och...vi upptäckte det...Ibland har vi dragkamp om diverse hushållsattiraljer...han är fruktansvärt företagsam i köket så vi längtar efter vårt nya kök som blir barnsäkrat...

//manon

Sova

Sova


Man kan inte renovera hela dagen...

Mot mina principer med bild på barnen men denna var lite kul...

Mellanbror  fyller 5 år på fredag och har ni tips eller idéer om hur man kan göra en jordgubbstårta utan grädde tar jag gärna emot det! Funderar på mascarpone på nåt sätt??? Mellanbror avskyr grädde men har beställt jordgubbstårta!!!

//manon