Brother Louis

Sitter och lyssnar på radion och plötsligt dyker den gamla 80-talslåten "Brother Louis" med Modern Talking upp...

....minnen dyker upp, när jag var med mina två kusiner på en liten bydisco i Ungern 1986 och de spelade just den låten. Den ena av kusinerna är den som sökt efter make och längtat efter barn i många år och är i dag 38 år och gravid med första barnet som jag skrev om längre ner. Hennes yngre bror på i dag 36 är i dag tandläkare i London, men ska tillbaka till Ungern. Som det ser ut nu i alla fall.

Jag minns hur vi gick i väg, hur vi mötte unga gifta killar på discot som flörtade med oss, hur arg hennes pappa blev (hon borde veta bättre, de var gifta och han var arg på killen med för han var gift och hon fick utegångsförbud några veckor), hur spännande det var att bli uppvaktad på det där speciella charmiga ungerska pojksättet....vi drack coca-cola som var STORT där då! Nytt! Tänk att man kunde köpa COCA-COLA på ett vanligt utefik 1986, på andra sidan järnridån, coca-cola, som de sett film om i skolan bara året innan eller dessförinnan, som handlade om den dekadenta västerländska ungdomen som däckade ned sig och drack litervis av coca-cola och inte brydde sig om någonting! Inte nåt om De Högre Värdena! Hur de grillade mig på sångtexter, vad de sjöng om för de kunde inte (inte då) engelska. Hur jag inte helt fattade värdet av det för dem, för att för mig var det vardagsmat, och svarade med axelryckning "kärlek, som vanligt" men de grillade mig mera och tvingade mig att översätta - "broder Louis, broder Louis Louis". Den låten är för mig det där bydiscot...Det var över huvud taget fantastiskt att de kunde hålla sig ajour med hitlistorna från Väst! 9 år efter min flytt hade världen förändrats så dramatiskt att man i en liten by i Ungern drack Coca-Cola och hade koll på de västerländska hitarna...Så fort det gick! Inte kunde man ens ana det 1977.

...och så minns jag ett samtal i dag om sommaren...att jag kanske ska ta mina två äldsta till Budapest i år. Hur det slog mig att tre av mina barn aldrig varit i Ungern, att de tre yngre inte ens har en susning om att deras mamma inte är född här! Men, what the fuck! Vad spelar det för roll! Men jag vill att de ska se, veta...

Jo, jag blev en extremt dekadent västerländsk ungdom. Med simmiga ögon helt beroende av coca-cola, flera stycken burkar om dagen...Jag som tom har både en blå och en röd scarfe, jag som varit pionjär i kommunistpartiet. Wannabiekommunist. Fast det var ju alla! Vare sig de ville eller inte. Jag har scarfarna kvar som souvenir från en svunnen tid. En symbol som jag faktiskt dagligdags använde under hela mitt första skolår, en symbol som jag fick under högtidliga former under röda fanor på skolgården. Men jag skulle aldrig ha fått avancera i partiet och aldrig ens fått gå på gymnasiet med föräldrar som dissiderat från det goda kommunistiska samhället. I dag ligger scarfarna inknölade i ett skåp. Rest av järnridån, en artefakt, historia. Skamsna. Intill kassarna med colaburkar jag ska panta med tanke på miljön.

Tänker på bråket i Estland. OCh jag förstår esterna, det gör jag till 100%. Med bråket om monumentet. Det är ingen frihetssymbol för dem. Visst, ryssarna som bor där är födda där, men de var en ockupationsmakt. De flyttade dit av order av Sovjet för att ockupera och assimilera mera. Hade inget med fred och frihet att göra. Pest mot kolera snarare. En ofrihet mot en annan. Jag lider med esterna och ryssarna där i Estland. Det är inte lätt. I Ungern finns inget sådant därför har Ungern kunnat förvisa alla "befrielse- och frihetsmonument" till en historisk park där man i dag kan beskåda de groteska skulpturerna.

I dag sitter jag och hinkar i mig coca-cola. Det är i alla fall rött. Om det nu spelar nån roll.

//manon

Min Morgon

I går jäktade jag på barnen för jag skulle både lämna och hämta. Väckte dem som vanligt 6.30 och lämnade dem tidigare på dagis, var där 7.50 - snacka om jäkt! Annars är vi på dagis 8.15. Tidsvinsten var inte så stor heller - 20 minuter för mig.

Så i dag skulle jag lämna igen, men inte hämta, och maken vill ha hem mig i någorlunda tid för han ska på nån galej av nåt slag (kunde jag också gjort om inte han bokat in sig före!!!). Jag cyklade som vanligt med alla tre. Fick baxa lillpojken uppför en backe han inte helt klarar med cykeln i ena handen - för jag cyklade också för första gången! Tänkte jag skulle se hur lång tid det tar att cykla till jobbet.

Har fått en vägbeskrivning muntligen som jag fattade typ. Jag har taskigt lokalsinne. Åkte under bron, men misstänker starkt det var fel bro för jag hamnade på fel sida av cykelvägen. Det tog mig ca 35 min att komma hit. En kollega kollade hur långt det var hit från mig och slog på adresserna - 10,3 km. Så i dag kommer jag ha cyklat 20,6 km!!

Det kändes faktiskt bra! Måste bara ha en cykelhjälm (blä, fult men) så jag hoppas köpa på lunchen om jag hinner för jag ska till Universitetet i eftermiddag. Jag har inte cyklat sedan jag var student i Uppsala....där det alltid var motvind åt vilket håll man än cyklade...urk...Tänk att det verkligen kändes trevligt att cykla! Annars har jag tvekat för har jag gått eller åkt kommunalt så har jag samtidigt lyssnat på musik! Och det är avstressande.

(måste man ha cykelhjälm och är det heeelt åt skogen att lyssna på musik medan man cyklar, det är typ cykelväg hela vägen!?!)

Cyklar ni?

(Ullis - jag har svarat dig längre ner)

//manon


Genesis

I begynnelsen skapade Gud himmel och jord
Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet.
Gud sade: "Ljus, bli till!" Och ljuset blev till.
Gud såg att ljuset var gott, och han skilde ljuset från mörkret.
Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Det blev kväll och det blev morgon.
På morgonen såg han att vatten och land flöt i hop och blev en enda gegga då han svepte ner för att inspektera. Han blev geggig och våt om fötterna och om kvällen tillbringade han åtskilliga timmar i badrummet.
Följande morgon sade Gud: "Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats, så att land blir synligt." Och det blev så.
Gud kallade det torra landet jord, och vattenmassan kallade han hav. Och Gud såg att det var nästan gott ty geggan fanns där havet mötte landet ändå om än i mindre omfattning.

Gud sade: "Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden."
Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. Och Gud välsignade dem och sade: "Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden med hjälp av dessa GUMMISTÖVLAR." Ty Gud hade resignerat och insett att skapelsen inte var vattentät. Och han insåg att gummistövlar lär behövas i tusen och åter tusental och skapade dyiika med jordgubbar på, randiga, gröna, med prickar och blommor, ända tills hans fantasi tröt. Och Eva och Adam sågo förvirrat på sin hög med gummistövlar i olika storlekar och förstodo ingenting - tills de fick en tvååring. Och ännu flera tvååringar.

2-åringar är de visaste små människorna på jorden ty de är våra profeter vad gäller gummistövlar. Lätta att ta på och av, vattentäta, funkar till allt från blöjor till sommarklänningar och shorts och allt däremellan.

Gud såg att allt som han hade gjort var mycket gott. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den sjätte dagen.

rosagummi

__________

Denna har jag redan publicerat men vill det igen för jag tycker om den. Och jag vill vara glad. Jag vill leta upp saker jag är nöjd med som jag skrivit. Den här vill jag dela med mig igen! Den påminner mig dessutom hur kul det är med 2-åringar! Med deras små idéer...

//manon

Lek och svek

Jag har nu funderat mer på vad det är som tynger mig och tror jag har kommit fram till det. Och det är jättefånigt.

Jag tror att alla vi vuxna är stora barn med en massa fernissa. Istället för att slå varandra spelar vi spel.

Det finns en person jag uppskattat och uppskattar att prata med. Det gick lätt att prata med henne. Vi brukar skratta och tala om barn och hur vi skriker åt dem. Hon är jättetrevlig. Så, har jag upptäckt - vad ska jag säga - en viss feghet. Jag ger ett exempel. En kväll pratade vi om mörker. Om hur mysigt det var med varma mörka sommarkvällar och tända ljus. Så en annan dag råkade det ämnet komma upp i en annan grupp vi tillhör och då sa jag det där - att jag tyckte om sköna varma mörka sommarkvällar. En annan i gruppen sa att att ljusa var mycket härligare. Och då höll hon med den personen. Jag såg på henne. Oförstående. Jag menar, i min värld är detta en skitsak. Knappast nåt provocerande eller nåt som kan såra. Varför sa hon plötsligt så? Höll hon med mig den kvällen för att inte säga emot mig? Vilket bara skulle vara så tråkigt om det var så! Eller tycker hon verkligen så men vågade inte säga emot denna tredje person i grupp? Gjorde hon det då för den personen har högre rang än mig socialt (mer säker ställning i gruppen?). Hon sjönk i mina ögon när jag upptäckte dylika diskrepanser. Och inom mig - jag vill inte att hon ska göra det! Sjunka alltså. För jag tycker om henne ändå. Jag minsn våra samtal. Som jag ser det har vi haft trevligt tillsammans. Otvunget. Pratat strunt, skrattat och berättat om våra roliga tillkortakommanden. Samtidigt är jag besviken. Men jag sa inget. Men jag minns att jag höll fast hennes blick. Jag tror jag såg lite vånda i den. Hon vet ju vad hon sa till mig.

En annan relation - ja där är jag som den där 3 eller 5-åringen som bara vill leka med nån. Jag vill knacka på och leka. Men jag vet inte om personen vill leka med mig. Jag vet inte vad den tycker. Och här står jag, en lekberedd 3-åring som avundsjuk ser på vilka den personen leker med. Stampar med foten och bara vill slå personen i huvet och släpa hem. Eller sno dens cykel för att bli uppmärksammad och retsamt cykla i väg. Men sorry, jag är vuxen. Tyvärr. Jag gör inget sådant. Istället står jag där och suktar när jag egentligen bara vill LEEEKAAAA!!!!!! Jag är hemskt svartsjuk på den personen leker mera med. Till synes i alla fall.

Tredje  - där är jag boven. Det finns nån jag uppskattar. Nån som är rättfram. Men där har den lägre social status än jag (jag har säkrare ställning i gruppen) och jag gillar personen. Rent intellektuellt passar vi som hand i handske. Med den personen kan jag prata om saker, företeelser, sådant som har med det kreativa att göra, böcker, konst, teater, film. Mycket givande. Men - vad skulle de andra säga om vi började umgås mera? Skulle jag förlora min ställning då eller skulle jag lyckas ha kvar den. Jag vill ha både och. Jag måste manövrera klokt. Så låg är jag. Men - de andra misstänker detta, de vet att just vi komemr överens och jag - bryr mig inte så mycket. För jag tror jag kan hålla balansen. Och personen är intelligent och vet vad jag håller på med. Det vet jag. Jag ser det på personen i fråga. Jag balanserar. Jag tar kontakt allt mer frimodigt utan att bry mig, men inte helt.

Tänk att relationer kan vara så krångliga. Att man som vuxen inte bara kan gå fram och fråga om nån vill leka. När förlorar man den förmågan? När börjar man bry sig om vad andra tycker?

Nu under min vemodhet har jag försökt att vara glad. Hälsa på folk. Prata. Gjort mitt bästa för att sprida värme. Ja, männen hakar på det minsann. Fick en riktig raggreplik i hissen i dag av en lång snygg yngre (än mig) man i dag då han klev ur på fel våning i hissen "åh, jag blev så rädd för en vacker kvinna att jag klev av fel" Haha! Tror jag det! Men det var kul i alla fall. Att våga vara tillgänglig, att våga låta folk pratat med en. Pratade med en receptionist i dag med medan jag väntade på nåt och bara för skoj inledde jag en konversation. Berättade för henne att jag på morgonen hade råkat ta på mig omaka stövlar och vi skrattade gott. Och det är sant. Det gjorde jag i dag. Lyckligtvis med lika hög klack och samma färg. Upptäckte det där i receptionen.

Jag tänkte att om jag sprider lite glädje till alla jag möter. Vinkar glatt åt bilar som släpper fram mig, tänker på att säga tack och vara så där Budapestsk artig och allt och pladdrig - då kanske glädjen kommer till mig till slut.

Men  i dag har jag även låtit tårarna rinna tyst vänd mot datorn, med ryggen mot min kollega och hoppades på att hon inte skulle märka och det tror jag inte hon gjorde. Jag har även stoppat i mig 2 st chokladkakor och 2 st coca-color för att trösta mig. Och flörtade däremellan och hälsade och gjorde allt för att tvinga glädjen tillbaka. Och tänkte på saker jag skrev i förra inlägget. Är det mig det är fel på? Vågar ingen säga emot mig? Låter jag för intensiv? Vad är felet? Hur får man folk att leka med en som vuxen? Jag kan väl knappast slita nåt kärt ur händerna på personen och springa glatt skrattande i väg som mina barn gör? (eller kanske man kan!?)

Så här fånigt kan en vuxen bete sig och känna. Inom mig känner jag mig som ett stort barn. Men det i hissen var kul ändå! Hur fånigt sagt det än var - han var i alla fall hemskt snygg!

//manon

Splittrad

Ni anar inte hur mycket jag uppskattar era kommentarer. De ger mig så mycket. Jag känner mig splittrad på sista tiden. Jag har försökt utröna varför. Skrivit för mycket här. Tagit bort inlägg.

 

Jag vet inte vad jag vill, vad jag känner. Bara splittrad.  Och så går det inte heller att åka tunnelbana. Med benen längst bak, en arm i mitten och en annan under stolen. Det är lite svårt att plocka ihop sig och föga uppskattat av medpassagerarna att man brer ut sig så där.

 

För tillfället är jag så äckligt självmedveten. Jag vill inte vara det. Jag tycker inte om det jag ser. Jag har kommit till många insikter genom er, men sen då? Vad gör jag?

 

"Manon, det spelar ingen roll om om 95% av alla människor ogillar dig, för de 5% som gör det är alldeles tillräckligt" Fick jag höra då jag beklagade mig. Inte ens jag vill vara med mig. Men jag måste.

 

Jag borde samla ihop mig i en burk och stänga locket. Sätta mig på Nordiska museet på en dammig hylla med andra exkrementer. Stänga dörren.

 

Jag gör så många blunder nu. Jag vill så mycket. Känner mig som en tonåring, det bara spritter i kroppen. Jag vill så gärna höra till. Jag vill så gärna att barnen ska höra till. Får man göra blunder som vuxen? Får man göra blunder alls? Minns en gång då jag erkände för min sk far en sak jag gjort och skämdes för. Jag var 9 år och behövde stöd -  han stod där, vänd mot fönstret och gick ifrån mig utan ett ord och utan att se på mig. Sånt finns kvar i kroppen i medvetandet även om man inte minns det. "Jag får inte göra fel för då förlorar jag kärleken." Det var vad han ordlöst sa till mig. Och nu när jag tänker tillbaka var saken jag skämdes för absolut inget konstigt eller exceptionellt. Jag anförtrodde mig aldrig mera till honom efter det där.

 

"Men spänn av nu Manon. Du måste inte kontrollera allt och du kan inte göra allt."

 

För handlar det inte om kontroll på ett plan? Kanske. Kontrollera mina negativa tankar. Kontrollera lyckan så den inte försvinner. Att jag aldrig duger, är jobbig, provocerande...

 

Samtidigt vet jag att folk kan uppskatta mig. Jag klarar mig väldigt bra i akademiska miljöer, som på jobbet. Jag får respekt för mina tankar. Speciellt av en man och en kvinna. Men socialt är jag kanske ett ufo.

 

"Men - vem är jag? Kan nån berätta det för mig? Är jag den person som framträder på bloggen? Jag ger bara min sanning, min tolkning, min upplevelse. Det är ganska ensidigt. Hur kan man vara sig själv när man inte ens själv vet vem man är efter alla dessa år?"

 

Vet ni. Jag är rädd. Rädd fortfarande för att bli avvisad. Jag tror inte att jag förtjänar att vara med. Att jag måste roffa åt mig smulorna. Tvinga till mig lyckan, inte vänta på den. Ibland känns det att jag inte ens är värd mina barns kärlek. Tycker synd om dem för att de har en sån mamma som mig. Är livrädd för att förstöra för dem. Sedan kan jag tänka i mina bra stunder - att inte är jag lustigare än nån annan. Att de flesta är äckligt självmedveten och bryr sig inte ett smack om andra.

 

Jag tänker för mycket nu. Jag vill vara mjuk och tillfreds. Inte vara hård och kantig. Det jag har lyckats göra är att göra mig mottaglig för en massa känslor både utifrån och inifrån. Men det kanske är en bra början. Det kanske är muren som revs när jag gick över gränsen förut för sedan dess har jag känt mig vilsen. Kanske det som gör ont. Att den är borta. Att man är här utan skydd i livet.

Naken. För jag har avslöjat min värsta demon, en av mina värre hemligheter, och det gjorde mig svag. Eller blottad.

 

Jahaja, jag tar nog bort detta inlägg med?

 

 //manon


Tvillingar

I dag fick jag se det dagis sa på utvecklingssamtalet. Det där om hur flickan är försiktigare än pojken. Att hon är mer beroende av honom än tvärtom. Jag tänkte i dag då på en annan tvillingmammas ord, hon har också pojke/flick-tvilling (och 3 barn till) mellan 9 och 23 år. Hon sa att det lätt blir en utrikesminister och inrikesminister av tvillingar som hon uttryckte det.

Flickan är inrikesministern - hon är tuff och hårdför hemma, testar sina egna gränser för hur fri hon kan vara från oss föräldrar. Är gärna taskig mot sin tvillingbror ibland. Precis som mot sin älskade nalle som hon släpar på jämt. Kan lägga nallen i ugnen ibland. Stängde in sin tvillingbror i ett mörkt skåp och höll för en annan gång fnissande...Jag tror att det är för att hon känner att hon behöver dem så mycket att hon bara måste manifestera ett ickeberoende ibland  - "haha - tror du att jag behöver dig!?" Men är vi borta eller kommer nån hit, eller är hon på dagis, då är hon helt annan. Avvaktande, tittar, vill ha världens kontroll innan hon kastar sig in i nån lek. Såg det i dag, men tänkte, hon är bara 3 år, ingen fara på taket, jag låter henne vara. När man är tre år leker man ändå oftast mer bredvid än med. Men jag ser hur hon tittar, vilken koll hon har på andra barn här på området. Hur medveten hon är. Hon är den som frågar efter andra men håller sig på sin kant. Står bredvid och tittar. Hon har bra ordförråd men talar otydligt (gäller bägge) så hon får växa till sig. Jag tror hon än så länge är rätt OK med att bara titta på. Fortsätter det så nästa år får vi nog hjälpa henne på traven.

Pojken är vår utrikesminister - hemma är han vår Cry Baby. Söker vårt skydd, verkar mycket svagare än flickan. Tar för sig mindre. Visst kan hornen växa ut på honom med och han snor saker från andra - men tar de tillbaka eller ger tillbaka på hans bus blir han helt förstörd. Kan leka själv bättre än flickan. Eller snarare mer självständig, inte den beroende av henne ett dugg faktiskt, tror jag! Kan pinna av åt nåt håll, eller sitta och spela Anki och Pytte länge. Med andra, då är det han som kastar sig in i leken oavsett om han är välkommen eller inte. Han är bara tre år så han leker mest bredvid, hänger på och gör samma saker. Tar för givet att han får vara med. Han som tar kontakt och initiativ.

Våra tvillingar är tighta, det säger de på dagis med. Men de är hemskt olika. Jag vet inte om tight är rätt ord, de är otroligt samspelta och känner varandra utan och innan. De tar varandra för självklara på ett helt annat sätt än syskon som är täta. Det går inte att jämföra täta syskon med tvillingar. Det är inget magiskt - det handlar om att de känner varandra utan och innan nåt vansinnigt väl. De har nytta av varandra med. När flickan efter avvaktandet bestämmer sig för att delta i lek så är det via tvillingbrodern - och han låter henne vara med för han är så van vid att hon är med, att de är nån sorts enhet. Hon är självklar. Är det nån som testar på att utesluta nån så är det Storebror. Aldrig "tvillingarna" varken varandra eller nån annan. Tvillingarna "hjälper" varandra på ett helt annat sätt.

Det kommer att gå bra. De kommer att finna trygghet "enbart" i sig själva på sikt. Är inte orolig. Dagis är bra och en på avdelningen har tvillingar i släkten och läst på hur man gör. De lockar och uppmuntrar till lek med andra, tvingar inte, tvångssärar inte, de tar inte tightheten för given heller.  De gör helt rätt, det märks på barnen.

Vissa saker kommer bara ta längre tid för de kan ta skydd av och i varandra. Svårare än så är det inte. Jag är inte orolig alls. Bara observerar.

Och fattar inte att de är tre år - känns fortfarande som att de är mina bebisar!! Känns mindre än vad de är...kommer i håg hur stor jag tyckte äldsta var vid tre års ålder...

//manon


Kan pojkar leka med flickor? (la till på slutet)

Värst vad en del är fast i oreflekterat könsrollstänkande. Det verkar vara som en del anser det vara lagbundet att tjejer är på visst sätt. Att pojkar i 4/5-årsåldern ännu inte förstår att tjejer är på visst sätt och vill tissla och tassla själva. Att de, så unga pojkar, ännu inte fattat tjejers "natur" och därför stångar pannan blodig i sina försök att leka med dem.

NEJ - det är inte alls så! De lär sig att det är så. Av de oreflekterande vuxna som ojar sig över att det är så men i samma andetag säger "klart han inte fattat än hur tjejer är, han är bara ca 4-5"


Det handlar om personligheter, hur pass öppen barnet är för precis som vuxna har en del lättare att ta sig in i grupper och andra inte. En del tar för sig, andra är mer avvaktande. Jag tycker att om man märker sådana tendenser, uteslutande, som vuxen så ska man reagera och inte säga "tjejer är ju så, han har bara inte fattat det än". Gå in mera och styra upp leken. Engagera sig. Inte bara halvhjärtat säga åt tjejerna och låta killen leka med annat. Vad jag vill säga är att detta problem inte handlar om könsroller utan att barn inte är så smidiga än och man får lära dem spelreglerna. Man får inte springa från nån tredje eller fjärde och tissla och tassla. Det är inte tjejigt utan otrevligt. Lika otrevligt och okilligt om killar gör så. Har inte ett dugg med könsroller att göra. Men ser man på det på det viset så uppmuntrar man det beteendet och vips - så har man tjejer enligt den gängse kulturella mallen. Och killarna står där och lär sig att det där med nära relationer är nåt exklusivt för tjejer det.  Bäst att ta ut moppen och köra en sväng. Och bröla lite. Så står den vuxne där antingen förvånad eller bekräftad över beteendena.

Man måste inte leka med alla, det är inte det jag säger. Absolut inte. Personkemin måste stämma någorlunda. Det jag säger är att det handlar om dagisbarn som ännu behöver hjälp och assistans att lära sig de sociala koderna - inte könsrollerna.

Barn som har varit hemma hos mig har jag inte sett det beteendet på. Nånsin. De har lekt i grupp. För jag tillåter inte det beteendet. Tillåter man det - klart det blir så!! Man kanske tom uppmuntrar det pga man själv är så omedvetet fast i könsrollstänkande. Man måste vara där, se vad som görs och sägs. Vem som blir utanför. Man måste lägga sig i som vuxen så ingen hamnar utanför. Inte lägga armarna i kors och säga - klart, det är en pojke och han fattar inget än om tjejer. Bullshit. Det handlar om barn som inte ens gått ut dagis och ska lära sig samsas.


Missförstå mig rätt - jag ingen fanatiker på könsroller. Jag tvingar inte min son till dagis i rosa tyllkjol. Jag märker att de gillar olika saker men jag väljer att se det som individuellt. Och de får inte bete sig taskigt. Oavsett kön. Men vissa saker känns så självklara för mig - att de är individer i första hand och kön i andra. Inte tvärtom.

//manon

Tillägg 20 apr kl 09.35

Hur bemötte jag detta då om könsroller? Det är svårt. Det jag sa var att jag tror inte att han tänker på att det är tjejer utan bara vill leka. Svårt att bemöta för jag inser att vi är alla saliga på egen tro. Jag kan inte missionera om könsroller. Jag kan bara göra vad jag anser är bäst. Önskar bara att fler var medvetna om vad de gör och hur de pressar in barn i roller. För det är framtidens samhälle det handlar - människors chans till det liv de vill leva. Jag ska ställa frågor i framtiden hur det var tänkt. Men det är svårt i samtal som går fort. Jag är bättre i skrift. Men jag går inte med på detta extrema könsrollstänkande. Att lojt bara acceptera. Inte för egen del. Jag blir ledsen när jag hör om sådant här, men jag vet att det inte går att göra nåt åt. man kan bara tänka på vad man själv gör och göra så. Missionerar gör jag här med denna skrift!

Intresserad av hur ni tänker kring detta och bemöter detta, IRL, hemma hos er, andra, samtal etc etc etc. Faller ni in i "lojt prat om killar är si och så och tjejer si och så" trots att ni inte tycker så? Hur smidiga är ni?


Orden

Cyberordpolisen tar mig snart. Jag skräpar ner. Med ord och åter ord. Massor av ord. Mest i oordning. De rusar runt i rymden och ställer till. Sist lyckades de tränga sig in i ett bibliotek och ställde till en faslig oreda bland Balzacs verk. Werther - från den unge Werthers Lidanden  av Göthe - ja, han blev nästan gift med Madam Flod. Mina ord satt och fnissade bredvid och höll just på att anordna en storslagen bröllopsfest med hjälp av orden från "Brides Magazine" när Cyberordpolisen kom. Då skingrades de och försvann åt alla håll. Konsulter blev tvungna att anlitas och det blev en fasligt dyr historia.

 

En annan gång höll de på att skriva om Odysséen. Sno orden därifrån. Locka med till Harry Potter.

 

Det är tur att det regnar i dag för då blir de mindre bråkigare nu när jag inte har tid att hålla reda på dem. Jag har nu några (tusental) under mitt bord. Jag ser dem i pappersåtervinningslådan. De är gröna i ansiktet och raglar bort därifrån i avsky. Det är de som har lyckats rymma från pappersåtervinningen. En del klarar inte att ta sig därifrån, det är de som börjar med "årsredovisning" och "debet" och "kredit". De försöker hitta ny mening men lyckas inte. De flesta sitter och läser Kafka nu. Desillusionerade. Utan hopp. Resignerade. De andra som lyckats klättrar ovanpå varandra för att komma ur lådan och slippa tristessen. Några försöker klättra upp på hyllan för att nå en tidning att hugga tänderna i.

 

De lockar och pockar på min uppmärksamhet - "Men skriv då! Ge oss mening!"

 

Nej, jag har inte tid...tyvärr...hur gärna jag än skulle vilja dansa med dem. Jag sparkar bort dem surt med min fot och hoppas att de försvinner. "Jag har annat att göra!!!!" fräser  jag åt dem otåligt. Tyvärr. För jag gillar ord.

 

Nä, nu ska jag ta itu med slutboken, nej, stämavningen, äsch!!!!!! Sluta nu!!!!!

 

//manon


Min "kusin"

Måste dela med mig av lycka - min kusin som bor i Budapest (eller egentligen min pappas men vi räknar varandra som kusiner för hon är ett år äldre) har mailat mig i dag! Det var längesedan hon hörde av sig.

Åh, vad jag är glad - jag har familj!? Allt är inte kört min pappa har inte förstört allt!

Hon har nu äntligen hittat nån att gifta sig med (ska gifta sig till nästa helg) med och är gravid i ca v. 20! Hon har velat detta länge men inte funnit nån. Hon ställer frågor om hur det var när jag var gravid. Glad är jag - inte för att jag får berätta om mina utan för att få äran att bli tillfrågad och hjälpa till! Att räknas...

....hon hade absolut inte behövt maila flera hundra mil längre bort för detta. Prata om graviditet kan hon göra med vänner där nere så mycket lättare!!!

Budapest finns, kommer aldrig att försvinna. Den finns kvar för mig. Lever, inte bara en massa minnen...det vore fantastiskt för mig att ha nån tråd bakåt...nåt som är fast...inte bara guppa fram på gungfly efter gungfly...


//manon


Matstress?

Vet ni, jag älskar mat, alltid gjort men jag har på senare tid upptäckt att jag inte tycker särskilt  mycket om att laga mat. Eller, jo, om jag får laga det jag vill äta och när jag vill äta och eftersom jag är ganska knepig med det så, blir det sällan jag lagar nåt jag verkligen vill äta när jag vill äta! Jag tycker om att äta en blodig köttbit med sallad till och liknande. Sushi. Kyckling. Wok.

 

Eftersom det är på det viset så är jag dålig på att variera maten. Efter klagomål av barnen i helgen så tänkte jag att nu måste jag söka nya recept. Av en slump så såg jag en liten snutt på "Saras kök" för första gången. Billig och bra mat.  Hon slängde ihop veckans rätter på 15 minuter.

 

Hon sa att kokosfisk med grönsakswok var poppis bland barn. OK tänkte jag. Varför inte testa nåt från TV för en gång skull nu när jag har idétorka.

 

Så jag testade i går. Det tog över EN TIMME!!! Jag stod där till slut och svor över programmet, svor över Sara, över fisken och Svt. Barnen var hungriga och extra trötta och tjatade "när blir maten färdig?". Jag svor ännu mer.

 

Jag lät barnen hjälpa till. Twinsen försökte skala morötter och kom på en bra teknik till slut - sitta på köksbänken och ha moroten bredvid sig och skala ner mot golvet. Små morotsskal över hela golvet med andra ord. Jag hade valnötter hemma och de tjuvåt (lät dem för de var så hungriga) och så hade jag valnötssmulor över hela bänken och över hela mattan och hallen till slut. Så det var bara att städa med?

 

Själv längtade jag bara efter Findus sprödbakade torsk vid det här laget. Och svor ännu mera. Fast i köket och däremellan hjälpa på toalett, potta, byta dataspel, leta spel på nätet, medla etc etc. Det är sådant som matfascister som säger att " man är patetisk om man inte har en timme att lägga på matlagning om kvällen" inte tänker på. Som bara utgår från sin egen verklighet och där är det säkert så!
 

Till slut var maten på bordet och barnen åt. Den enda som åt av woken var min stora men hon räknas inte - hon har alltid ätit ALLT. Tvillingflickan vägrar grönsaker till 100% så hon åt bara fisken. Likaså tvillingpojken och Storebror.

 

Nu har vi så mycket kvar att det räcker till matlåda för mig  och att de ska få samma mat ikväll igen, vill inte ha samma stress i kväll och maten vill jag inte slänga!

 

Det jag är förvånad över är tidsåtgången, det lät inte så farligt, skära lite grönsaker och så fisken, borde ta ca 30 min. Inte då?

 

Svårt att hitta balansen! Balansen med att göra nåt man själv tycker om hyfsat och som går hyfsat fort även om barnen hjälper till vilket de vill. För jobbar man heltid så är den stunden på kvällen så dyrbar och jag tycker om att de hjälper till för det blir ett sätt att umgås för oss. I går blev jag tyvärr tvungen att avhysa dem från köksbänken pga tidsbrist och så vill jag inte ha det!

 

Jag erkänner, jag bryr mig om mat på ett plan, det bör vara hyfsat nyttigt, jag tror på halvfabrikat om man har bra grejer till, men det måste gå snabbt till, barnen ska kunna hjälpa till utan större tidspress. Så vill jag ha det!

 

(Har nån här tips (inte nödvändigtvis recept, men idéer) är jag tacksam över det! Jag har total idétorka...det vore bonus)

 

//manon


Stressa av med babyspa

Maken är borta i kväll och jag passar på att för första gången kolla in "Babyboom" på TV4plus. Maken är allergisk mot dylika program så jag passar verkligen på.

I kväll skulle en käck och hurtig och ivrigt leende höggravid Pernilla Wahlgren ta upp ämnet "Barn och stress".

Jag försöker låta bli att fnissa nu. (hörs det genom nätet, mina kvävda fniss?).

Jorå. Superkanontips. Babyspa var ett tips för att stressa ner i tillvaron. Ta och klä på din bebis som sussar gott i sin spjälsäng, alternativt slit klossarna ur händerna på det, klä på mössa, overall, vantar, you name it, och ta ut den nu vilt skrikande och protesterande babyn i -20 graders kyla för att gå på ett "mammababyspa" där du klär av bebisen helt och badar med det och ger det massage. Inte du alltså. Utan personalen. Detta skulle stressa av både mamma och barn. Sedan ska du klä på hela konkarongen igen och traska hem igen lugn och avstressad. OK. vad har hänt med badkaret hemma? Klagade grannen under på översvämning!? Man kanske renoverar? Inte hittade badskum i affären? Vad hände med alldeles "plain" vanlig närhet? Nåt måste ha hänt eftersom hon måste i väg hemifrån för att bada i badkar i alla fall..stackarn...

Det där med att spänna av verkar vara ett rent projekt...ett heltidsjobb alltså...Jag kan se mig framför mig med mina tvillingar, 6 månader gamla och Storebrorsan då 2 år knacka på dörren till babyspat....för att stressa av lite...

Apropå heltidsjobb. En annan familj valde att inte jobba heltid längre för deras två barn bara skrek om morgnarna. Nu var kidsen små änglar. Gäsp. Så klassiskt. Ska det vara nåt nytt? Nyare är då en kändispappa som i stället väljer att svara på mail i pyamas och låtsas vara på möte när han egentligen leker med dottern på 3 år och dansar balett i tyllkjol. Ja, dottern ja. Fullständigt beundrad och fullständigt sysselsatt av den (välförtjänt) stolte fadern. Uppmärksamhet total! Enda jag undrar över är, vad händer vid syskons ankomst? När prinsessan blir detroniserad? Är det så nyttigt med en sådan fullkomlig uppmärksamhet? Visst ska barn känna sig sedda av föräldrar men...jag har frågetecken...fast då går man väl på spa då! Förlåt, glömde det.

Jo, just det ja, den käcka och alltjämt hurtiga och leende höggravida Pernilla Wahlgren intervjuade en barnpsykolog med om detta med barn och stress. Konceptet är uråldrigt - jobba mindre, bry er inte om den senaste plattTV-n  - flytta ut i en stuga på landet och odla egna grönsaker om barnet så kräver det för att nå nirvana och harmoni. Halleluja. Bland de få sakerna hon sa som faktiskt var bra för att minska stressen var att plocka fram allt dagen före. Som 4-barnsfamilj är det precis vad vi gör och det funkar, det håller jag med om! Hon ondgjorde sig då också över att barn inte fick göra saker färdigt, måla, pyssla, leka färdigt alltså, utan att föräldern var ständigt där och stressade "kom nu då". Alltså, måste allt vara så tillrättalagt, inga frustrationer, fokus helt på den lilla prinsen och/eller prinsessan där hemma? Visst kan jag hålla med om detta också men nu storknade jag verkligen av programmet. Tänk om, jag kunde göra nåt utan avbrott....tänk om nån kunde göra det...

Jag blev SUPERSTRESSAD av detta! Hur ska jag kunna stressa av nu? Hur ska jag hinna stressa av? När ska jag hinna gå på spa med alla barnen, jobba deltid och gå till jobbet i pyamas (eller hur det nu var) med 4 st  barn i tyllkjol runtomkring mig dansande till Nötknäpparen. Ja, barn behöver ju intellektuell stimulans med och klassisk musik ska ju vara jättebra!  Hjälp, jag räcker inte till....

Nåja. Visst kan jag räcka till allt! Inte ger jag upp än inte! Jag är ju starkare än somliga tror, det har jag minsann skrivit om så det stänker om det på bloggen. Jag kan ju stressa av med att tillverka en egen mätstång (eller fyra st)till exempel. Det är bara att klippa och klistra, måla dödskallar på den, klippa ut bilder på barnet vid vissa åldrar tillsammans med favoritleksaken vid mättillfället och klistra fast detta på mätstången vid rätt centimeter. Kronan på verket är bilder på släkten på toppen som beundrande ler ner på detta barn som växer. kan jag stressa av! Efter spat förstås. Som jag behöver för att fånga alla fyra och få dem stilla så jag kan mäta och ta kort med favoritleksaken för tillfället. Fast, efter det behöver jag antagligen en hel helg hos Karmelitsystrarna. Bara de inte gick upp så fasligt tidigt om morgnarna....

OK. Är man gravid eller sitter med en liten bebis och tittar, ja då är väl programmet helt fantastiskt. Då kan man drömma och se sig själv slappna av i badkaret medan bebben får massage intill en. Mysigt och käckt program. Lite som Joe Labero - illusioner.

Är man luttrad har man nu bara så ont i magen av skratt nu...

Nu ska jag stressa av med en enkel macka och mysa till en bok jag lånat av chefen. "När människan skapade världen" av Johan Norberg. Läste de första kapitlen på väg hem i dag och mot bakgrund av de kapitlen om hur folk hade det förr så verkar dagens stress ganska - ostressig. Så nu brer jag mackan, tar pålägg från kylen (slipper den smälta isen att torka upp, kylen är en ny uppfinning) och värmer lite te på min elspis och har det gott i mitt varma odragiga hem, oroar mig inte för missväxten, och tycker bara absolut inte synd om mig. Beam me up, Scotty! Det var inte bättre förr...

//manon 


Så var påsken slut

Min stora har valt att vara hemma hela påsken utan att leka. Hon ville bara vara med familjen och leka med sina syskon. Gissa om hon blev sur när lillebror för ovanlighetens skull fick två besök denna påsk! Hon var så sur...Telefonen har ringt så jag märker att det är självvalt, det där med att vara hemma. Hon har dessutom känts harmonisk. Bara tacka och ta emot alltså. Hon reglerar själv det där med socialt liv eller inte. Jag överlåter det åt henne med varm hand. Hon känner själv när det blir för mycket eller för lite.

Lillebror själv var glad över detta med besöken och han blev mer sugen på att rikta sig ut från familjen. Han blev jätteglad. Han sökte nåns sällskap i dag men denne sov pga sjukdom och så var det en familj som hade varit på kalas och verkade för trötta så jag sa nej, och en annan som hade besök pga kalas för liten en så jag sa nej där med. De hade ju gäster och fullt upp ändå!

Jag trodde faktiskt inte att han skulle bli så uppmuntrad av besök, men det blev han! Han blev verkligen jätteglad. Visst leker han fasligt bra med sina syskon, men han har behov av egna kompisar, det märks. Han börjar bli så stor.

Själv ser jag fram emot att jobba i morgon trots att det har varit hemskt gulligt att vara hemma. Trots att jag i natt inte har sovit men jag har hållt mig uppe. Lite babblig bara, svårt att fatta vad folk säger, svarar goddag yxskaft, däremellan loj, men jag har inte fräst åt nån!!!! Tog på mig Zombiedräkten. Trots att jag hela påsken har varit så fasligt trött. I fredags var värst. Jag kände mig som en vulkan som exploderade, nu känns det som om lavan har nått havet och börjar svalna av. Jag vet inte vad som hände. Jag vet inte varför jag inte sover...men det är inget som direkt oroar mig som hålelr mig vaken - däremot får jag en massa oro pga tröttheten, liksom....som sagt, gör en massa hönor av en fjäder så jag borde starta en hönsgård här. Bara jag sover så släpper allt det där...

Jag vet inte, längtar efter att få jobba nu, det blir skönt att ha annat att bry sig om än sig själv men det är absolut inte så att jag inte vill vara hemma. Känner mig nöjd med båda sakerna. Att kunna ha lov för dem - vågar inte säga det, men det funkar bra detta arrangemang! Längtar efter att få hämta alla barnen i morgon! De har trivts och de säger "åhhh, inte dagis!!!!". Tänk att de ska börja dagis igen precis när de börjat sova till 8-9 om morgnarna!!! I början vakande de vid 6.30...

Känner mig hemskt trött på mig själv pga denna trötthet som gör mig så äckligt självcentrerad. Less på mitt eget sällskap, mina tankar. Fortsätter sömnproblemen så tvingas jag tänka på annat då jag jobbar ändå!

Undrar vad man ska ha på sig i morgon...åker ju tidigt...blir det varmt!?

//manon

Störst, bäst, vackrast

Har lärt mig lite om sonen denna helg och påsklov. Han är i "störst, bäst och vackrast" - åldern. Tävlingsåldern. Tycker mig ha sett att det är realtivt många 4-5-åringar som hänfaller sig åt sådant.

Nåja, får jobba på det med honom men jag är inte orolig. Det går över. Inte så att vi inte gör nåt, men jag vet att det går över. Ödmjukheten kommer med tiden. Om inte lär han märka själv att han inte är störst, bäst och vackrast rätt snart - inte jämt:)!

Mina små twins på tre år tävlar också - fast med varandra och på litet annat sätt än en 4/5-åring - hopplöst att cykla med dem nu, får småspringa hyfsat ofta för båda vill cykla först. Vilket är en omöjlighet så de racear i kapp.


//manon

Repressalier

Jag har märkt att när en del "pratar skit" om nån så får de ånger efteråt. Inte alltid för att de själva känner att det var fel gjort (vi lär ju våra barn att inte prata illa om varandra så att man inte gör det är väl ganska grundläggande) utan av rädsla för repressalier av den man pratat om. Att man borde ha bitit sig i tungan för den man råkat beklaga sig för faktiskt känner personen i fråga och umgås lite...vilket man i stundens hetta glömde...Men alltså inte har ågren över faktumet att man talat illa om nån! Utan att det ska komma ut...och man får betala för det.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att om man är rädd för repressalier så handlar det om en obalans i förhållandet. Skitsnacket är ett sätt att slå tillbaka underifrån. Slå under bältet. Som en strykrädd hund drar man sig tillbaka sedan.

Vad tänker jag på då? Ibland är man tvungen att lyssna, andra fall kan man gå därifrån eller koncentrera sig på annat. Man kan ställa frågor som "Varför?", och "Hur tänkte du då?" Man får reda på mycket så. Då menar jag inte mera skitsnack utan man lär sig om personen som ägnar sig åt det.

Ibland står man som ett frågetecken när man får ett referat av ett samtal och inte alls känner igen det. Märker att personen i fråga har så många issues och outredda oförätter att den tolkar in mycket negativt per automatik. Inte lyssnar förutsättningslöst längre. Tänker man tillbaka på samtalet så är det ofta slående att den som beklagar sig efteråt faktiskt knappt har sagt nåt! Inte försvarat sin ståndpunkt, inte argumenterat eller nånting. Känner man vederbörande bra kan jag bli uppmärksam på den subtilt fientliga hållningen, små skiftningar i ansiktsuttrycket vid samtal med den personen, personen har svårt för. Jag kan tala om hur jag uppfattade det som sagts, fråga om vederbörande verkligen menade så som personen tror. Det är en balansgång. Ju närmare skitsnackaren är en, desto svårare för då handalar det om positioner och ställningar och hierarkier som man inte vill hamna back i. Kanske en grupp man tillhör vare sig man vill eller inte och inte har råd att bli osams. Då krävs diplomati - vara ett blankt papper och lyssna och ställa motfrågor, om man inte kommer undan. Vi är alla beroende av alla. Faktum är att man faktiskt inte alltid kan vara nobel och ta ställning och vara rättvisans riddare. Och frågan är hur nobel man är egentligen då - sin bild av sig själv som felfri? Den akn vara svår att leva upp till med, så svår att man kanske slutar se sina egna fel.

Jag kan inte se det som nåt annat än obalans. Ibland är positionerna hemskt låsta. 

//manon


Söndersliten BH

Här står jag nu med en söndersliten BH, mitt itu. Aldrig varit med om det förut. Kuporna är enlingar nu...

....hur kommer detta sig? Nej, tyvärr, inte pga av nåt vilt och passionerat, om det vore så väl! Då skulle ju BH ha gått hädan med viss värdighet. Nej, det var tvättmaskinen eller mer troligt torktumlaren?

Så osexigt var det. Aldrig nånsin hänt förut.

//manon

Vita lögner

Äldsta dottern fick återigen ett telefonsamtal. Från samma flicka. Hon ringer och ringer och min dotter säger nej och nej. Ibland har hon sagt ja, inte för att jag förstått varför när hon inte är så förtjust, och jag inser att det ger den andre tjejen hopp. Jag inser också att min dotter inte behandlar henne som reserv heller men jag har inte riktigt fattat grejen ändå men jag förstår att det är ingen som står henne nära. Jag har en gång på hennes begäran sagt att hon inte var hemma fastän hon var det. En annan dag sa min dotter att det inte går för "vi ska kanske i väg". En vit lögn.

Kan inte låta bli att tycka synd om den flickan som så träget ringer. Jag är så snäll jag kan vara mot henne fastän hjärtat värker å hennes vägnar. Samtidigt är jag lojal mot min dotter. Jag kan inte tvinga henne leka med den flickan lika litet som jag kan tvinga nån att leka med henne.

Tänker på vad hennes mamma må tänka. Lustigt. Det sköna för mig är att jag vet att denna kompis leker åtminstone bra med minst en annan. Det var trösterikt - för mig å hennes vägnar. Värre hade det känts annars.

Som förälder skulle man ju ta ner månen åt dem om man kunde. Och det kan man inte. Och de måste utkämpa sina slag själva. Man kan bara stå bredvid.

(Få se om jag kan sova inatt. Jag har i dag betett mig förvirrat. Blåst upp saker i min hjärna nåt rent förfärligt. Nu har jag gråtit ut en skvätt och det könns bättre. Jag inser att jag gör massor av hönor av en fjäder. Gråten var av utmattning tror jag, men inte den bästa gråten. är så trött så tårar kommer inte. Undrar hur man gör så man blir så trött så man somnar! 3 veckor så här!!! Min hjärna har total sömnbrist...)

//manon

Ofavorit i repris

Är inne på min tredje vecka med sömnstörningar. Är så trött nu. Jag fattar inte hur det är fysiskt möjligt att vara vaken så mycket.

Tjatigt värre det där - vem stal sömnen!?

Kidsen leker. Jag sorterar tvätt. Planerar att sortera ut allt för smått. Antar att jag får släng kläderna sedan för jag har ingen att ge dem vidare till. Gör lite nytta i alla fall. Sagt åt dem att inte bråka och retas.

En natt sov jag ordentligt och det kändes som om hjärnan blev vattnad. Men nu har den torkat in ordentligt igen. Som fnöske.

För att hålla mig någorlunda trevlig under dagarna dricker jag coca-cola vilket egentligen är korkat - det gör mig piggare något under dagen men främjar antagligen inte sömnen. Fast det borde inte spela så stor roll....

Nu hör jag bråk från källaren. Tillbaka till tvätten och barnen.

//manon

(lustigt, kommentarer gjorda i dag syns "inne" men inte ute på bloggen!! Nåja, det fixar sig när bytet är helt klart)

Lovet

Barnen var äntligen inte ivriga efter att gå ut i dag direkt på morgonen. De frågade inte efter det förrän 15 på eftermiddagen.

Fick jag mycket gjort inne - nääää!!!

Nu har värsta cykelyran lagt sig. Nu kan Storebror utan stödhjul och småsyskonen med stödhjul. Projektet avslutat denna gång för dem? Nu gungar de istället en del. Matat kaniner- Det är pojktvillingen på 3 år som är mest intresserad av att mata. Med morot.  Min äldsta är hemma detta lov. Inte träffat så mycket kompisar. Telefonen har ringt men hon väljer attt vara med familjen detta lov. Känns bra. Hon väljer själv och det är trevligt att se så mycket av henne.

Jag har källargolvet full med tvätt som ska sorteras. Kanske får jag det gjort i morgon.

//manon


Harmony

Det är som om sten efter sten faller från mina axlar, oron bara spricker de sista dagarna. Jag känner mig allt tryggare i min roll som förälder också. I början läste jag mycket pga bristen på "ryggradsuppfostran" pga bakgrunden. Jag argumenterade, prövade tankarna, sökte efter bekräftelse...i många år. Nu, när jag skriver om uppfostran, känner jag mig trygg. Jag har landat efter snart 10 år som förälder och 3 år som storfamilj. Nu när jag skriver om hur jag gör med barnen är det inte en indirekt fråga om bekräftelse - gör jag rätt? Utan, jag känner att jag är OK som förälder! Jag har landat, vet hur det funkar med barnen.

Jag har insett att jag/vi har bara regler som är meningsfulla i vår familj. Att det utåt sett ser rätt regellöst ut då de sopar på gatan, springer i strumlästen i trädgården (ja min envisa tvillingtjej gör det på pin kiv), att vi har de regler som krävs för att familjen ska funka som grupp. Jag vet att de lyssnar när det gäller även om vi låter dem rasa.

Bara det att jag får så mycket beröm för dem!! Senast i går då jag var och handlade med twinsen - 2 äldre tanter berömde dem (trots en surmulen tvillingpojke som INTE ville dela med sig av shoppingvagnen men gjorde det ändå) och som grädde på moset så var det en ung tjej i kassan som tyckte min jacka var så fin:)))! Som parentes det sista då:).

På utvecklingssamtalet vi hade i dag angående twinsen så sa de att de är så duktiga, lyssnar bra, turas om, är drivande i lek, men kan kompromissa och släpper in andra barn i leken. Visst kivas de med men överlag - rara barn!

Med andra ord så ofta vi får beröm för dem så kan vi inte göra mer fel än rätt utan tvärtom! Vi detaljstyr inte, jag vet att de kommer att lära sig saker bara man inte pressar dem, det gäller bara att vänta in rätt ögonblick. Att man ibland måste backa...att man inte får vara för envis, speciellt då man har envisa barn för då förlorar man i trovärdighet...när det verkligen gäller...

Jag vågar knappt skriva det här, rädd att det försvinner...Familjen funkar...

//manon

Apropå blåbärspaj

Blåbärspajen (som f.ö. blev vidbränd) som jag smygnallar av under påsklovet väckte lite minnen.

Jag är nämligen barnsligt förtjust i vaniljsås. Alltid tyckt att caféer är fasligt snåla med vaniljsås på diverse pajer. Jag har aldrig tyckt att "less is more" i fallet vaniljsås.
När jag var gravid med min äldsta och hade tid att gå på caféer under graviditeten - ja då stod jag där framför servitrisen med min stora mage och bad om mera - och mera - och mera vaniljsås. De såg på min stora mage och öste och öste på.

Det hade sina förelar med att vara gravid. Aldrig lyckats göra om detta utan mage...tro mig, jag har försökt.

Så nu går jag och dränker min bläbärspaj i vaniljsås. Bara jag får ut ungarna först- men det är inga problem de tjatade på mig redan kl 8 om att få gå ut...."men jag måste äta frukost och duscha först" de svarade "GÖR DET SNABBT!"

Åh, nej. Jag vägrar. Hur sugen jag än är på dränkt blåbärspaj.

//manon


Vår dag

Jag måste skriva om vår dag i dag. Att det faktiskt går så bra med alla barnen, att de leker så bra trots att det i dag var ett smärre dårhus. De är trötta, lite förkylda.

Just nu sågar tvillingflickan (3 år) i sin nalle. Var inte oroliga, inte med en riktig såg, utan en i plast som låter. Den nallen får ta emot mycket kärlek och bus. Hon kan kasta bort den, trampa på den, såga i den men blir hon ledsen eller ska sova då är det bara NALLE som gäller!

De har varit ute med en vattenpistol, de har gungat och cyklat och lekt med utekaninerna som vi tagit ur buren. De har gjort ett "grönsaksland" och vattnat den. Mycket.  Väldigt mycket så de tog på sig gummistövlar och hoppade i vattnet. Jag får inte in dem! Min stora har gjort kokosbollar på eget initiativ. Vi råkade ha allt hemma til det inkl en gammal öppnad kokospåse - ålder okänd.

Nu är vi inne igen och ska strax laga mat.

Vad har jag gjort? Varit med dem, vaktat dem ute på gatan och även varit inne och assisterat med vatten och smygätit blåbärspaj i lugn och ro...

//manon

Könsroller

Jag funderar just på det där med könsroller mycket. Det jag mest vänder mig emot är att "alla" tycker att det är en viktig fråga men att "alla" samtidigt säger att "pojkar är/gör si och flickor är/gör så" det är som att "alla" är överens om att det är en viktig fråga men "ingen" gör nåt åt det.

"Pojkar är mer rörliga än flickor" sägs det tex. Är det så? Det jag har sett är att det finns inga könsliga skillnader men väl individuella. På gården vi bodde förut så raceade både flickor och pojkar till lika stor del runt området och nerför vår stora backe med cykel, bobbycar och sparkcykel. Eller snarare allt som hade hjul. Minst ett hjul, eller nåt som liknar. De klättrade upp på den stora gungställning och satt där, högst upp och dinglade med benen.

Tänker på mina tre små - alla tre kan cykla numera och har var sin 12-tummare. 4,5-åringen har just lärt sig utan stödhjul, (tvillingflickan 3 år) blev sugen på att testa cykling och lärde sig snabbt, tvillingbrorsan kunde inte då men kände av gruptrycket och blev dessutom sporrad av att se de andra kunna så han lärde sig väldigt snabbt. annars skulle han ju inte kunnat vara med och leka!! De cyklar runt runt och mycket och jag låter dem hållas inspirerad av vår förra gård. Fast där behövde man inte stå och passa hela tiden, här behöver man pga de är på gatan!

Nu är det så att tvillingflickan tycker faktiskt inte att det är lika kul att cykla bara för cyklandets skull, hon känner att hon kan nu, so what? Det repetitiva det är hon inte road av. Det är killarna däremot desto mer intresserade av!

Då kan man ställa sig frågan - är detta genetiskt? För att  de är killar och hon är tjej? Handlar det om intresse? varför just tjejen mindre intresserad? Är killar mer fysiska än tjejer? Handlar det om personligheter?

Genast tänker jag på vårt allra första "experiment" då jag började på arkeologen. Vi gick ut på kyrkogården och försökte se på den utan att veta nåt om dess historia, tänka bort den och spåna själv - varför är gravstenarna större här och mindre där? Handlar det om fattiga/rika eller nåt som hänt under årtiondenas gång? Har de ändrat tro, religion osv. Men vi hade facit. Om man tänker efter har man inte facit med könsroller med?

Samma gäller detta med könsroller alltså - varför tillskriver man det automatiskt att det handlar om kön då en flicka är mindre intresserad av cykling för dess egen skull än killarna? Skulle man tänkt lika då om det var tvärtom? Eller sagt att det var en pojkflicka?

Hänger ni med? Kön sitter mycket i våra hjärnor och föreställningar, det handlar om våra kulturella föreställningar som vi medvetet och omedvetet formar in dem i.

Jag väljer att inte se det som att det är typiskt flickigt att hon inte gillar tex att cykla för cyklandets skull. Jag ställer mig inte och säger ända från ryggmärgen - typiskt tjejer! Jag har sett det på andra barn att det inte finns ett så tydligt likamedstecken. Det handlar mer om hur mycket tillfälle till att rasa de får och oerhört mycket på individen hur pass mycket man kommer att gilla det. Jag väljer att se de som individer - inte som pojkar/flickor. Jag tror att man måste göra ett aktivt val - samtidigt är jag medveten om (även detta en lärdom från arkeologen) att man inte helt kan se bort och lyfta sig ur sin kultur, det finns där och färgar ens uppfattningar  - men det viktiga är att man är medveten om detta! För fel gör man pga de kulturella glasögonen.

//manon

Tänkt färdigt!

Skriver snabbt här medan barnen äter frukost. Har sovit i natt och jag känner mig som en ny människa efter en 10-timmarsnatt. Nu ser jag klart. Jag funkar som så att när jag är jättetrött (som jag var efter 2 veckors sömnlöshet) så blir jag dels väldigt babblig och dels väldigt orolig. Jag nojar mig över allt. Kan inte se klart och jag trasslar in mig.

När jag läser era kommentarer så inser jag att jag skulle sakna er alla alldeles för mycket för att lägga av. Trots att jag skrivit vad jag tänker på så har ni stannat kvar! Det är som att jag kan pröva mitt inre i cybern och ni har fått mig att våga vara mer mig själv IRL också. Och dessutom vara än mer lättsam. I cybern kan man fly lättare - no attachements vilket är perfekt för sådana som mig. Lätt att gömma sig, vara personlig och sedan fly. Jag måste sluta fly! Det var den gamla flyktreaktionen som slog till också! Hellre fly och/eller slå tillbaka istället för att vara den som blir utsatt för det. Sedan så har jag frivilligt träffat vissa av er och det har varit jättetrevligt! Andra som halvvet vem jag är i min omgivning var inte frivilligt utan slump men trevligt ändå - men de är jag mer osäkra på vad de tycker om det jag skriver när upptäckten inte var inte "frivillig" om än inte otrevligt alls!

Jag hade ångest i går för jag märkte vibbar senaste dagarna IRL att allt inte var OK - vilket jag förstorade i min trötthet antagligen. Sedan tog jag exempel på nåt jag sett nån göra (som har barn i olika åldrar) ang könsroller och fick ångest. Jag är så van vid att cybern och IRL är två skilda saker för mig. Det är senaste året som det har börjat sammanblandas. Jag har hittills kunnat pröva min tankar och få respons, hålla fast vid tankarna eller ändra dem helt anonymt. Men inte nu längre. Och att om nån gör nåt jag tycker är lite tokigt - betyder inte att jag sågar den personen helt! Och visst är det det vi vill lära våra barn - att göra och vara är olika saker! "Jag tycker inte om det du gjorde men jag tycker om dig! " Men nu är jag nyktrare. Jag vet att det jag skrev kan jag stå för IRL. Om jag hade haft tillfälle IRL så skulle jag faktiskt antagligen ha frågat henne - "Vad hände?" men nu hade jag inte tillfälle. Man kan ju få svar som är relevanta men nu vet jag bara det jag såg och jag tyckte det var - stereotypt. Och ett hemskt tydligt exempel på formning in i könsroller!

Jag kan vara bekymrad över att om jag skriver om jämställdhet, kvinnoroller etc att nån som halvvet kan ta illa upp och tro att jag tycker illa om nån, eller tro att det gäller just den personen fast det är rent allmänt skrivet och en slutsats efter mycket... etc etc. Allt det där kan ju vara så olika, i olika branscher, olika förutsättningar, olika liv.

Åh vad jag svamlar nu!

Tack för dina rader med Annaa - ja visst blev tråden väldigt - mycket - men jag läste och gillade din nyktra (som vanligt) analys och det du skrev om jantelagen.

Och efter allt detta inser jag att jag är verkligen precis som alla andra, funderar över samma saker och allt - så på ett sätt undrar jag nu vad jag ska skriva om! Allt är så allmängiltigt! Eller så är det så det är - nån måste säga vad alla tänker på!

Och IRL märker jag att jag kan börja ge mer, att folk kan blotta sina svagheter för mig och berätta det som bekymrar dem, mer kända och mindre och jag tycker om det. Nån måste lyssna också och det är skönt, att kunna ta emot. Ibland räcker det med att nån lyssnar för att det ska kännas bättre.

Jag tror jag läker big time nu, att jag börjar våga stå för mig själv - inte bara vara provokativ och slänga ut nåt och vänta - OK gillar ni mig trots att jag beter mig som en skit! Sluta pröva folk...stå för mig och mina åsikter även om det betyder att alla inte gillar en. För det är därför jag blev så rädd för jag blottade verkligen min allra allra största akilleshäl - rädslan för övergivenhet.

Jag har fortfarande hjärtat nära skinnet för det är läskigt att ha gett ut sig så här, vara så öppen, och läskigt att inte vara osårbar - och jag vill själv inte såra. Jag uppskattar ju alla i min närhet, jag uppskattar olika åsikter, det är spännande att man kommer fram till olika slutsatser här i livet. Berikande och lärorikt. Min sanning är bara min sanning - ingen annans.

Nä, nu slutar jag svamla! Jag tror jag har kommit över krisen. Ibland går det snabbt.

Ska vi börja om?

//manon

Månstråle (omarbetad för att....vara tydligare?)

Vill bara poängtera innan ni läser nedan att det inte handlar om nån kommentar alls. Är jätteglad över alla! Tycker om varenda en av dem! Det handlar bara om hur pass öppen jag vill vara. Jag hoppas ni alla stannar kvar! Jag tycker oerhört mycket om era kommentarer! De har gett mig jättemycket. Borde skriva om det jag skrev nedan för attd et ska bli ydligare men just nu är det mitt i natten och jag behöver sova. Ska försöka få tid till det under dagen - men om i håg! Det är bara jag och inte nån kommentar - de gillar jag!!! Alla är helt fantastiska!!!!

Jag tror det är IRL som nåt gått snett. Man märker när folk inte längre är sitt obekymrade jag mot en. Att "nåt" är det. Å herregud - och jag som bara vill vara obekymrad!! Men det är bara att acceptera oavsett, jag vet det.
Fantasin skenar eftersom jag vet att jag skrev utlämnande. kanske har jag har lyckats frammana precis det jag är rädd för att frammana - rädsla, tyckasynd om och allt eller åtminstone frammamanat en viss skepsis och/eller försiktighet? Vara ett "case" när jag bara vill vara normal för jag är det. Skrämt i väg...? Vet inte. Kanske, jag vet inte. Jag tyder bara tecknen. Men bara misstanken om detta gör mer ont än nåt som hänt. Det är ju precis det jag inte vill. Eller så är jag så känslig nu så jag övertolkar...jag vet inte. Jag spånar vad det kan bero på. Önskar jag visste.

**********************

Ibland undrar jag om jag inte lämnar ut för mycket ändå. Jag kan tänka - tänk om nån som bara på ett ungefär vet vem jag är läser här - vad tänker den? Jag vill inte förstöra för mig själv genom att vara för utlämnande. Jag har nog varit dum. Ryckts med.

Jag har svårt att pinga min blogg. Jag är glad för alla som hittar hit utan det. Jag vet faktiskt inte hur jag ska pinga min blogg för jag skriver om så olika saker. Som det faller sig. Jag faller alltid på  - kategori...Kanske jag borde pinga?

Jag kunde inte sova i natt. Jag såg ut genom fönstret och såg hur månen sken. Den kämpade tappert att överlysa lyktstolparna. Jag hade sorg i hjärtat. Ja, jag måste säga att just nu har jag mitt hjärta så nära skinnet det bara går. En reva och tårarna rinner. En ynka reva och det bara...rinner....

Just nu, som det känns, direkt ur hjärtat - jag vill dra mig tillbaka. Sluta skriva här. Koncentrera mig på min bok istället. Det sista jag vill är att bli sårad och missförstådd. Då stänger jag mig hellre.

Att skriva för mig är en livsnödvändighet. Jag behöver nåt kreativt. Skrivande har ersatt musiken för mig. Det ger mening till livet. Jag vill ge. Jag vet att jag kan det.

Jag tror jag känner att jag blottade för mycket denna gång. Den smärtan jag lever med som visserligen existerar, men som jag inte tillmäter en betydelse i det vardagliga livet. Det är där man bör vara mer anonym. Jag måste tänka om jag överhuvudtaget ska skriva vidare i bloggen eller i vilken form. Fast anonym är jag. Jag tror inte att nån som känner mig riktigt läser här. Och gör det det och läser blir de inte rädda, eller skeptiska elelr det hesmak "tyckasyndom".

Måste tänka - Om jag ska stänga dörren....Eller bara öppna ett fönster och visa det jag vill visa. Visa en yta. Stänga dörren till mitt inre för alltid trots att jag kommer att sakna varenda en av er för alltid. Jag kanske bara vill visa den "skrivande Manon" och inte den riktiga.

Jag måste tänka på vad jag vill här.

Om jag vill skriva om vardagligheter, ibland elakheter som om idotin att sätta på barn kläder de inte får leka i hursomhelst när de bara ska leka i trädgården. En flicka var det och klänning. Snacka om att forma in nån i en roll. Inte få leka hur man vill pga kläder. Skriva dylika spydigheter. Skriva om skeenden, jämlikhet, könsroller, barn och andra betraktelser om livet i allmänhet - som allmänna diskussionsinlagor. Eller bara flyga vidare. Uppstå som en Fågel Fenix i en ny blogg. Eller komma till er med ord i min bok som förhoppningsvis blir utgiven och bli - opersonligt offentlig.

Jag måste tänka. Det gör för ont att ha hjärtat utanför kroppen. Jag msåte tänka om jag vill stänga dörren eller inte. Just för att underlätta för mig IRL. Eller våga fortsätta.


//manon


Påskharen

Vill bara meddela att påskharen anlände nästan säkert hem till oss i går natt. Lämnade 4 st fullpackade ägg på trappan. Jag hoppas att den överlevde. Såg lite tussar och krokodilen i trädgården såg inte så pålitlig ut. Å andra sidan gör han det aldrig. Ser pålitlig ut alltså. Grannarna har jag inte sett så mycket utav för de håller sig mest inomhus. Jag vet inte om krokodilen har nåt med det att göra. Inte heller har jag kontrollräknat grannarna. Såg de i huset bredvid åka i väg i bil och de var fulltaliga. Hade bråttom. Jag antar att de var sena till en påskmiddag.

Jag hörde av grannbarnen att även de har fått godisägg så jag tror att haren klarade sig. Såvida han inte lämnade äggen till grannbarnen före oss förstås.

Krokodilen säger ingenting. Men han är lite chokladkladdig om munnen. Om jag tänker logiskt på hela saken så borde påskharen klarat sig galant med tanke på sin last. Tänk er. En hare körande en lastbil full med godis mitt i natten...(som ni vet så lever krokodiler på godis)....Värre blir det med Jultomten i vinter antar jag.

Jag tackar er återigen för alla kommentarer och jag lovar att komma förbi er även om dagarna är fulla av annat nu under påsklovet. Ingen vill vara inomhus i vårt hushåll. Ingen under 9 år i alla fall. Jag har mycket att tänka på. Allt ni skrivit. Jag glömmer det inte. Måste smälta.

Apropå smälta är det dags att mata både våra utekaniner och utekrokodil. Tycker att krokodilen tittar lite för mycket på kaninerna efter i natt.

Fortsatt Glad Påsk på er!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

//manon


Skyddsinstinkter

Några korta rader...som verkar bli långa...och förmodligen ärligare än jag vill...

Jag var inne hos Visiounarysoul (länk bredvid) och läste om erkänsla, styrka och skyddsinstinkter och kunde bara inte låta bli att fundera mera kring detta.

 

Jag vet ärligt talat inte från vilken ände jag ska börja. Så jag börjar med några citat och låter det leda mig och hoppas att jag från navelskåderi kan komma vidare. Gör er redo för en ostrukturerad resa, utan mål, som söker mål...som kanske inte finns?

 

V-soul skrev att den som blev mobbad som barn kanske inte sänder ut de signaler som vuxen att h*n behöver bli beskyddad alternativt få erkänsla. Det var en av hennes funderingar (om jag fattat saken rätt). Då kom jag tänka på vad en kurator och en psykolog har sagt om mig under uppväxttid och lite senare:

 

Psykologen

"Du ska veta att det finns något hos dig som gör att folk tycker om dig och vill ta hand om dig. Så kände vi alla."

 

Kuratorn

"Du är så stark så att folk blir rädda för dig"

"Det barn som har haft det halvtaskigt, kan det gå hursomhelst för som vuxen, men de som haft det riktigt jäkligt får oftast ett bra liv som vuxna."

                     

Denna kurator har jobbat mycket med nu vuxna barn som haft det svårt och även med barn som har det svårt.

 

Jag vet inte vad jag är ute efter. Kanske ingenting. Min reaktion på kuratorns citat är att de barn som överlever en på alla sätt helt fel barndom är starka. Så starka att folk blir rädda för dem. För det måste man vara för att överleva. Annars gör man det inte. Man har inget att förlora mer än livet och det vill man inte. Livsviljan är stark.

 

Jag har svårt att känna mig som en del av nåt gäng. Svårt för att följa regler. Lyda auktoriteter. Jag måste förstå och gå med på resonemanget för att ta till mig en regel. Annars skolkar jag. Dubbelmoral och allt.  Jag har aldrig blivit mobbad nånsin. Drog jag mig undan i skolvärlden var det för att jag inte hade ork att delta i den, aldrig för att jag var utfryst. Ville jag vara med fick jag det.

 

Skicka ut beskyddarinstinkter...ja, vad är det som gör att jag tydligen gör det? Märker det då jag sänder ut rop på hjälp i cybervärlden, jag får många svar och många som bryr sig vilket jag är oerhört tacksam för. Jag märker IRL att jag kan få hjälp utan att jag ber om det, från dagis, främmande, vet inte hur och varför, trots att jag faktiskt har svårt för att be om hjälp IRL. Jag gör det ytterst sällan. Gör jag det är jag desperat. För som kuratorn sa, jag är så van vid att klara allt själv. Jag har uppfostrat mig själv. Hon sa även:

 

"...att eftersom du har tagit dig genom allt själv sedan du var barn så är din ork rätt slut. Du har tagit hand om dig själv sedan du var barn. Du glider därför ner i svarta hål fortare än den som haft det hyfsat bra, för du har varit på alerten så länge, orken tar slut mycket fortare för dig vid till synes normala ansträngningar  än för andra för du har inte så mycket att ta av längre."

 

Jag hade kontakt med henne då mina twins var bebbar och jag var så slut och behövde intyg för att Storebror och Storasyster skulle få utökat dagis/få vara på fritids. Måste tillägga att situationen redde upp sig, jag fick dispens för dem men jag använde mig aldrig av den för det lättade så mycket. Dels blev twinsen allt större bebbar och jag kunde sova mera och så hjälpte det antagligen att få samtala och reda ut saker.

 

Men jag kommer alltid upp igen också för "du är så stark så andra blir rädda för dig" eller så är det en livsvilja, envishet och nyfikenhet på livet trots allt som gör att jag kommer upp igen. Jag har varit på botten, långt ner. Jag vet att liv och lycka finns om det så är att se en enda snödroppe i trädgården eller höra vindens sus...ljud och löften om liv och lycka, det finns nåt runt hörnet jag inte vill missa...alldeles för nyfiken...

 

Men just beskyddarinstinkten -  varför får en del den och andra inte? Jag märker att jag inte lyckats reda ut det och hoppas på era tankar? Till all denna röriga text jag hoppas kunna vrida nåt ur?

 //manon

Nåt riktigt bra

Nu måste jag skriva om nåt som jag är väldigt nöjd med. Jag är bra på att få barnen att våga göra det de inte vågar men vill göra. Jag har nu efter en del år som förälder insett att detta är jag faktiskt bra på.

Jag var och badade med alla tre små i lördags. Kände mig som Ankmamman med sina tre guppande små ankungar i sina likadana simringar som simmade omkring i vattnet. Tvillingbrorsan (3 år) är väldigt fysisk av sig. Inte så att han fattar hur man cyklar eller gungar, men han har energi och kraft och kondition. Han är fysiskt experimentell. Så han hoppade i vattnet från kanten med simringen runt midjan. I vatten där han inte bottnade. Tvillingsyrran är ett dödsföraktande litet stycke, inte lika fysisk som tvillingbrorsan men smart, hon kan cykla och gunga och klarar sådana saker men har inte samma kondition och energi som tvillingbrorsan. Fysisk begåvning kan se ut på många olika sätt. Så hon hoppade också i, guppade under vattnet, och kom skrattande upp igen, helt obekymrad för att hoppa i igen.

Så stod Storebror (4,5 år) där vid kanten av bassängen med sin simring runt midjan. Han vågade inte. Han har aldrig varit riktigt vän med vatten. Avskydde bad som bebis, hårtvätt är rena rama tortyren för honom. För att inte tala om att få minsta stänk i ansiktet. Han stod där och sa förtvivlat "Varför vågar S hoppa i?" Jag märkte hur han kände sig så jag sa att han måste inte hoppa i. För det måste han faktiskt inte! Sa att lillbrorsan faktiskt inte kan cykla. Att jag kan ta emot honom. Det ville han inte för syskonen ville ju inte att jag skulle ta emot. Till slut hoppade han i i alla fall. Gissa om han var stolt, glad och lycklig över att ha vågat! Jag berömde honom för hans mod för jag såg ju hur obehagligt han tyckte det var med vattenstänket. Mod är att göra saker man är är rädd för. Han testade fler gånger och gillade det! Även om det var jobbigt med vatten i ansiktet. Hela tiden var jag noga med att inte tvinga honom.

Jag har envisa barn. De vet vad de vill. Jag gillar barn som vet vad de vill. Jag har absolut nada problem med trotsåldern. Jag älskar den. Jag tror jag skulle få nippran av lugna barn som aldrig sa emot. Jag tvingar dem aldrig till nåt, bara typ att säga tack, förlåt (fast för vissa (läs tvillingbrorsan) sitter orden "tack" och "förlåt" fruktansvärt långt in) och plocka undan efter sig. Men jag tvingar dem aldrig smaka en tugga av mat ens om de inte vill, jag föreslår aldrig att de ska göra nåt, jag tycker inte att de bör kunna ditten och datten för att de uppnått viss ålder, så jag tror att de vet att när de velar och jag säger att de inte måste att de känner att de ska bara göra det för sin egen skull, om de vågar och vill. Jag tror dessutom att de litar på mig att de klarar det för jag brukar inte missbruka detta och tvinga de göra saker de egentligen inte vill men känner att föräldrarna kräver av dem.

Jag tror på att mycket är självreglerande, mat, sömn, socialt liv - allt basic - alla har vi olika behov av det. Jag jagar inte upp mig när de ratar grönsaker. Jag var själv grönsakshatare i 27 år. I dag äter jag pliktskyldigast. Jag vet att allt är inte kört för att de inte lärt sig äta grönsaker som barn. Jag vet att de överlever det. Själv har jag trots mitt grönsakshat alltid varit kärnfrisk. Vissa saker måste man bara komma på själv, även om det tar upp till vuxen ålder då man kan ta till sig logik och argument mycket bättre! En del gillar mat mer, andra ser det som nödvändigt ont, en del sover massor, andra litet, en del vill ha folk omkring sig jämt, andra inte...barn är inte annorlunda än vuxna på den fronten men som vuxen tror jag det är lätt att börja reglera dem efter vad man själv anser bäst. Naturligt och mänskligt - men kanske inte alltid vad som är bäst för den nya lilla människan, det man själv tror är bäst alltså!

Det är egentligen väldigt få saker som är värda att ta strid om när man tänker efter. Det sista jag vill är att ta bort lusten och glädjen i livet.

Jag har för övrigt fortfarande skrivkramp!

//manon