Unge Jane Austen

Såg filmen "En ung Jane Austen"  i går med trevligt sällskap. Romantiskt, lite humor...lite tänkvärt...klart sevärd i alla fall!

Jag måste läsa på mera om Jane Austens liv för jag är nyfiken på hur man blir författare...och vad som var sant eller inte sant i filmen om hennes liv i ungdomen.

Kan en författare vara helt nöjd med sin tillvaro på alla plan? Eller är författandet ett sätt att bearbeta ett tema i sitt liv? Nån issue man har? Som jag tolkade filmen bearbetade Jane Austen sina uteblivna kärlekar och äktenskap. Det faktum att hon var för fattig för att kunna gifta sig bra, eller gifta sig alls. Men - för att kunna göra det måste hon även ha förmåga att skriva, talang och fantasi. Inte bara "trauman".

Om man mår bra på alla plan i sitt liv - kan man då bli en bra författare som berör? Kanske om man är väldigt öppen, sensitiv och empatisk? Och om man har det bra men haft det ryckigt tidigare?

Jag tror att mycket handlar om igenkännande. Att man kan skriva så det suger åt sig läsare som berörs och fastnar i texten. Men framförallt igenkännande. Att man skriver om det alla tänker och känner till mans...?

Jag undrar hur Jane Austen skulle vara i dagens värld. Om hon hade en blogg.

//manon

Kommentarer
Postat av: Indra

Ja Jane Austens liv var allt annat än lyckligt, även om hon hade turen att födas i en familj som ändå möjliggjorde valet att inte behöva gifta sig med någon hon inte älskade.
Om du läst hennes roman Förnuft och känsla så är nog den den mest självbiografiska av alla hennes böcker eftersom Marianne i likhet med Austen inte är rik nog att gifta sig med mannen hon älskar. Till skillnad från Marianne valde Austen bort ett gott resonemangsäktenskap som gett henne både status och större välfärd. Kanske är det det valet hon bearbetar i alla sina romaner där hjältionnorna alltid till sist blir lyckliga på grund av sitt förnuft (och likaså olyckliga i bristen på just förnuft.)
Som bloggare idag tror jag att Austen hade varit en smått ironisk, rolig och inte alltid så snäll
omvärldsbetraktare, med tanke på hur kritisk hon är mot flertalet kvinnor i sina romaner.

Postat av: Manon

Indra - det framgick i filmen att hon hade ett val! Tänk om hon INTE hade valt bort resonemangsäktenskapet - skulle hon då ha varit en lik bra författare, eller författare alls? Eller skrivit andra sorts böcker?
Visst måste hon ha varit "feminist" på nåt sätt eller haft bra självkäsnla (och ändå tillräckligt med pengar) för att kunna leva som ogift. Tror hon kunde leva rätt bra på det hon drog in på sina böcker och så hjälpte bröderna henne också ekonomiskt - TROR jag!!

2007-10-05 @ 11:04:27
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Fluff m3

Rekommenderar dig att läsa böckerna om du har tid. Min engelskalärare på gymnasiet var helt såld på Austen så jag läste dem redan då. Tolkar henne verkligen som en stark kvinna som valde själv. Helst ska de läsas på engelska, de är bättre då.
Trevlig helg!
P.s angående kvitton så får det anstå till nästa månad, för denna ska vi ordna kalas för 60 pers och göra maten själva. D.s.

2007-10-05 @ 12:18:43
Postat av: Manon

Absolut! Ska läsa dem igen. Läste för (whopps) 20 år sedan!!! OK, med kvittona, förstår att du inte vill ta denna månad:))!

2007-10-05 @ 13:48:07
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Annaa M

Men avstod verkligen kärleken pga brist på pengar? Jag har bara läst Penelope Hughes-Hallett´s Jane Austens liv i brev och bilder och där framgår att det fanns en stor kärlek som avled. Strax efter det blev hon erbjuden det där resonemangsäktenskapet, tackade ja men tog sedan tillbaka. Senare dyker det upp en person mycket lik Mr Collins i Stolthet och Fördom men som hon också avböjer äktenskap med.
Måste läsa på igen! Helst innan jag ser filmen.
Läste ett referat av en avhandling som inte var så imponerad av Austen som brukligt. Bland annat kritiserar den hennes totala brist på omvärldsbeskrivningar, dvs den omvärld som sträcker sig längre än till de människor hon möter. Tyvärr har jag tappat bort anteckningarna jag hade om den, skulle vara kul att läsa hela. Någon som vet vad jag menar???

2007-10-05 @ 14:03:55
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

AnnaaM! Läs på innan filmen då! Se den! Intressant, Olika bud? Måste definitivt läsa på om Jane Austen.

2007-10-06 @ 21:23:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback