Vardagsliv

I veckan som nästan gått lyckades jag med min föresats att hämta på dagis kring 16. Idel PoP-kläder. En del Cross. Glöm tröjor med tryck. Jag har aldrig sett nåt barn där med en riktig blaffig superman på tröjan. Kanske diskret gömt som motiv på kalsongerna då så barnet blir nöjd och även föräldern. Så det inte syns men barnet är lyckligt ändå. Lyckligt lurat kanske? Men där brukar jag inte kolla av naturliga skäl.  Det är mycket randigt och enfärgat eller flerfärgat. Möjligtvis rätt retrotryck från PoP om det nu ska vara tryck. Eller en diskret blomma på en enstaka Hm-tröja.

 

Ibland kan jag undra hur de kan se skillnad på sina barn, alla de som kommer kring präktiga tiden 15-16. Blir det som på barnhem förr i tiden då barnen ställdes upp på rader och de blivande rika adoptivföräldrarna fick välja? Alla små barn kanske står på rad där på dagis  i sina gröna, röda, bruna och blå PoPjackor eller PoPwindstoppers mellan kl 15-16 och föräldrarna väljer efter den jacka de minns att de tog på barnet i morse. Eller kanske de bara sveper in på gården, med mobilen tätt tryckt mot örat ,och grabbar tag i nåt barn i de rätta PoP-kläderna för att snabbt skynda hem för att laga mat från grunden. Faktum är att dagis sagt åt oss föräldrar på sista föräldramötet att det är mobilförbud vid hämtning och lämning av barn. Att det är respektlöst mot barnen. Att hämtningen är barnens högtidsstund. Antar att det skett en del förväxlingar av barn med andra ord.

 

Jag kan säga att  min son med sina spindelmangummistövlar är rätt ensam om att ha spindelmangummistövlar på dagis.

 

Ett rejält dagis för en rejäl medelklass. Ingen sticker ut. En ankdamm för blivande små konsumenter som ska fostras in i de rätta prylarna. Snälla välartade väl omhändertagna och överbeskyddade barn. Barn till ängsliga 70-talister, de flesta akademiker, som kanske tog till sig det där som står på på Universitet i Uppsala- "Att tänka fritt är stort att tänka rätt är större". Eller hur det nu var...?

Träffar de nånsin nån utanför PoP-gänget? Ser hur andra lever? Har de sett en lägenhet inifrån  nån gång?

 

//manon


Kommentarer
Postat av: Idun

Fortsätt låt din son ha spindelmangummistövlar och allt annat som är kul att ha när man är liten. Håller med om att det är trist när alla ser likadana ut.
Hade själv funderingar över hämttider på dagis mm när mina barn var små. Fick det inte att gå ihop hur nästan alla föräldrar fixade att hämta sina barn så tidigt... jag kunde tidigast hämta vid 18-tiden och då var det bara mina barn som var kvar.... med en rätt sur gammal dagisfröken.... tur att mina barn åtminstone var tre stycken, så de hade varandra. När yngsta dottern tillslut blev den enda kvar på det dagiset - så bytte jag dagis - till ett som hade rykte om sig att åtminstone ha trevlig personal - vilken skillnad - det var som en stor sten fallit från mina axlar...

Postat av: Annaa M

Mina barn skulle förmodligen varit lättare att hämta om man pratat i mobil samtidigt eftersom de betedde sig enligt devisen "ju mer uppmärksamhet desto mer bråk". Synd, att det inte fanns mobiler.

Så där med kläderna var det som sagt inte alls i reservatet vi bodde. Det var mycket second och third hand, slitna trikåbyxor och gamla t-shirts. Erinrar mig bara en flicka som var så där perfekt klädd alltid och hon hade också unga föräldrar som var på väg vidare i bostadskarriären; vi var på ett par kalas i förortsvillan sedan. Sådana där kalas med plockmat till föräldrarna i köket och välorganiserade skattjakter för barnen.

Jag tillhörde nog dem som ansträngde mig mest med kläderna, mycket Disneytryck och udda reakläder från fina butikerna, men Reimaoverallerna ärvdes från släkten i Uddevalla. M såg på ett foto på sig själv häromdagen, 4 år ungerfär, klädd i liknande årets PoP-kläder. Randig tröja och prickig kjol, enfärgade cykelbyxor. Allt i matchande klara färger. "Hur kunde ni låta mig gå klädd så där!?" Jaha. Det var i alla fall ingen som tog fel. Och vi minns alla hur fröknarna retade sig den vintern hon hade yllekappa.

2007-03-23 @ 10:33:58
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Hannele

Barn sticker inte ut, om föräldrarna inte orkar med det.
De flesta föräldrar påverkar omärkligt och tyst redan i affären.
De gråa medelklassföräldrar, som inte själva vill sticka ut ;)

2007-03-23 @ 14:41:27
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Annaa M

Hannele har naturligtvis alldeles rätt! När min mellanflicka stuckit ut ända sedan hon var liten så är det förstås för att jag uppmuntrat alla sådana tendenser, och hon har utvecklats vidare åt samma håll. Äldsta däremot valde mittfåran så fort hon hade chans att välja själv.

2007-03-23 @ 19:25:50
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

Läser med intresse...har inget vettigt att säga, men läser...

Visst påverkar man dem även om man inte tror det!

Allt går ut på som vanligt att uppmuntra de olika personligheterna...

2007-03-23 @ 22:32:04
Postat av: Nettan

Oj, för det första längesedan jag kommenterade på din sida. För det andra så är bilden du beskriver slående lik den på mina tvås dagis, alla barn i olika nyanser av Po.P någon mössa som avbryter och sedan min sons mörkblå gummistövlar med blommor på som han valde själv. Tänka att det är så lika i hela landet!
Kram

2007-03-24 @ 11:10:43
URL: http://www.reflektioner.org
Postat av: Lotten

Så lika fast olika. På vårt dagis är Spindelmannen och liknande uniformen. Sonen blev själaglad när han fick sin första Spindelmannentröja för det har ju andra också. Fast han inte i vanliga fall har lite sin egen smak och har kläder ingen annan har.
Hos oss är det totalt kaos vid 15.30 när alla ska hämta. Jag blir jättestressad då (liksom barnen?). Kl 17 är det lugnt och stilla *s*.

/LG (som gillar H&Ms barnkläder;-)

2007-03-24 @ 11:34:48
Postat av: Manon

Det jag reagerar på är också hur de fostras in i nån konsumtion..och 70-talisters ängslan över at "vara rätt", att de anser att det finns nån Allmängiltig Design och God Smak.

Att att se rätt ut är bättre än vara rätt.

2007-03-24 @ 14:25:32
Postat av: Grannen mitt emot

Hos oss finns det både spindelmannentröjor och Batman-tröjor inte för att jag tycker att det är så snyggt men för att sonen älskar dem och hans kompisar på dagis har det likaså.... Men visst jag förstår ändå ditt inlägg, den välartade medelklassen!

/T

2007-03-24 @ 18:36:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback