Invandrare

Hamnade i en diskussion som gick krokiga vägar från säkerhet av barn över till att diskutera huruvida våldsdåden var fler  eller färre i dag jämfört med 70-talet. 

En äldre hävdade att det var mycket säkrare förr, att det var som tryggast då hon var barn på 40/50-talen och att det i dag är ett mycket osäkert samhälle där barn inte borde få gå lösa. Att det berodde på invandrare eftersom de står för stor del av kriminaliteten. Att vi inte kan ta hand om invandrare för att de är för många. Att de bor i förorten och har inget för sig och åker därför in till stan och gör den osäker.

 

Det var så, typ, kortfattat.

 

Något gjorde mig obehagligt till mods i hur hon uttryckte sig och något flög i mig. Det var som om jag var Superman och slank in i närmsta telefonkiosk för att byta kläder, fast inte till röd slängkappa utan till Identitet Invandrare. Jag kände att Provokation flög i mig, hornen växte ut (gjorde riktigt ont den biten) och hörde mig säga utan att jag hann tänka mig för "Jag är invandrare och jag är inte kriminell" varpå hon svarade att "men man måste ju kunna säga det högt".

 

Åh, vad jag avskyr när folk buntas ihop til en grå massa "invandrare". Vad har jag för gemensamt med tex en analfabet från nån stäpp? Jag som är akademiker med föräldrar som är akademiker och väl integrerade med akademiska jobb här i Sverige? Inte för att det är en stor grej att vara det men jag vill bara belysa absurditeten i att tala om "invandrare" som en homogen och dessutom farlig grupp som bara tär på samhället.

 

Det handlar vär mer om utanförskap och social ställning än om att vara "invandrare". Jag hinner inte utveckla denna tanke men jag tycker att det är att göra det väääldigt enkelt för sig att skylla dagens våldsdåd och osäkerhet och sociala problem på gruppen  - invandrare enbart.

 

Det är oerhört sällan jag tar på mig invandrarhamnen. Så sällan att det går att räkna på handens ena fingrar, men jag klarade inte av att hon skulle vara helt oemotsagd.

 

//manon


Kommentarer
Postat av: Anonym

Etnocentrism, oförmåga att se utanför mammas gata, oförmåga att ta av sig sina invanda glasögon. Vanligare än man vill tro och försvaras ofta med att men "så är det ju, man måste ju kunna säga hur det är osv osv". Och så drar man till med några siffror som visar hur kriminella dessa ospecificerade invandrare är.

Stannar man där så gör man världen väldigt enkel för sig och många föredrar det. Går man vidare och funderar på vad svenssons vi och dom-attityd tillsammans med Sveriges totala misslyckande när det gäller integration betyder för den där berömda statistiken så bränns det mer än vad som är behagligt.

Förstår att du vänder dig mot intelligensbefriade generaliseringar.

2007-03-05 @ 15:33:41
Postat av: Hannele

Ja, utanförskap, men räddsla för det okända - bland vissa svenskar.
Jag kommer ihåg en liten incident i den mycket invandrartäta och lite dåligt beryktade Hammarkullen (bland journalister). De hade sin årliga Karneval, jag var åskådare och mina blonda söner spelade i orkestern. När jag köpte falafel eller vad det nu var, råkade min plånbok råkade ramla.
Alla mina kvitton, kreditkort och pengar flög i väg, men aldrig har jag varit med om att så många snabbt hjälpte mej att plocka mina flygande ägodelar och jag fick tillbaka varenda kvitto :)

Postat av: Annaa M

Intervjuade för många år sedan en gammal man i en av Stockholms mest idylliska förorter. Han berättade hur grabbarna i den lilla järnvägsorten om lördagskvällarna drog ned till stationen utrustade med knivar för säkerhets skull ifall det hände något. Han tyckte det kändes säkrare nu (tidigt 80-tal) för de unga när inte alla längre bar kniv.

Analfabeter från stäppen är i allmänhet inte heller kriminella för resten - fast det tror jag inte jag behöver påpeka för det var inte så du menade! Och i själva verket kanske du har mycket mer gemensamt med en snäll analfabet från stäppen än den organiserade maffian i Bulgarien...eller på det gulliga Irland.

När jag stod i valstuga i höstas fick jag höra så mycket beklämmande och generaliserande uttalanden om invandrare av både präktiga infödda och för länge sedan invandrade svenskar så jag kände till slut stort motstånd att gå dit.

För resten; du kanske har sett att Malin som brukar vara på min blogg vill ha annorlunda tips om Budapest. Du kan ju kolla hennes blogg om du vill, tilia.blogg.se

2007-03-05 @ 19:43:55
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Annaa M

Oj, märker att jag inte var tydlig! Det var i mannens ungdom detta alltså hände, med knivslagsmålen vid stationen. Han var säkert född kring 1900.

2007-03-05 @ 19:45:29
Postat av: Manon

Många aspekter - svårt att generalisera! Även om man gör det till mans, men nåt hur det uttrycktes i detta fall gjorde mig illa till mods...

Allt är relativt, Annaa:)))! Intressant iakttagelse där!

Ska gå in på den bloggen så fort jag hinner!

2007-03-06 @ 07:55:46
Postat av: Anonym

Ordets makt är enormt. Bara genom att benämna människor "invandrare" manifesterar man dem som "den andre." Det finns en hel del paralleller till genusforskningen och just tanken på normen och "det andra". Undrar varför människan har denna vilja att alltid sätta etikett på saker och ting. Man måste tillhöra någon grupp och vara möjlig att kategoriseras. Att man sedan missar nyanserna, blir försomsfull och generaliserar på kuppen är något som får stå tillbaka för etiketteringen. Åtminstone för många... Undrar varför?

2007-03-06 @ 11:38:23
URL: http://indra73.blogg.se
Postat av: Malin

Oj, så många dumma kommentarer en av mina bästa väninnor har fått ute i samhället. Kommentarer som grundar sig på att hon är - invandrare. Det är inga menade rasistiska påhopp utan bara korkade förutfattade meningar. "Var det svårt att lära sig äta med bestick?" Hon trodde öronen skulle trilla av. "Har du ridit kamel någongång eller får inte kvinnor göra det?" Hon har inte sett en enda livs levande kamel i hela sitt liv. En doktor frågade henne en gång när hon sökte för ögonproblem om hon verkigen kunde läsa (hon gick på högskolan och såg inte texten på tavlan på långt håll) och talade om för henne att det var vanligt att invandrarkvinnor ofta sökte hjälp hos läkare och optiker för att de trodde att de såg dåligt, när de i själva verket inte kunde läsa. Min väninna stirrade på läkaren, fick inte fram ett ord och gick bara där ifrån.

2007-03-06 @ 11:40:15
URL: http://tilia.blogg.se
Postat av: Björn

Visst hndlar det om utanförskap och låg social ställning, och eftersom invandrare på grund av förd poltik är överepresenterade i dessa grupper blir de per automatik överepresenterade i brottsstatistiken. Detta säger givetvis inget om hur benägen för brott den enskilde invandraren är, precis lika lite som man kan sga hur stor risk det är att någon begår ett brott med ledning av att man vet att han heter Karlsson.

2007-03-17 @ 12:33:22
URL: http://www.klix.se/wordpress

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback