En kokbok

Har inte kunnat komma in på min blogg på några dagar. Är äntligen inne och allt ser så nytt och fräscht och uppdaterat ut.

Ny dator har vi också för vår gamla hängde inte i hop längre. Så nu kan min Storasyster i hushållet surfa på alla sidor hon vill (och får). Intressant att se nya tidens umgängesform. Ringa upp sin kompis och be den gå in på en viss sida. Telefonen går varm och likaså sidan där de möts. Datorn är väl synlig i kök/vardagsrum så jag har full koll på vad de gör vilket känns bra och skönt.

Äntligen har jag hittat en bra kokbok också som min Storasyster velat ha länge! Planen är att uppmuntra barnen att laga mat så att de kan ta en dag var under veckan när alla blivit stora nog. Än så länge är det bara Storasyster som experimenterar. Kokboken heter "Snabblagat" och funnen på rean. Med bilder och tydliga förklaringar hur man gör, numrerade till och med! Kokbok för vuxna visserligen men hon kan läsa och alla kokböcker jag hittat för barn var det få recept i och mest 17 olika recept på pannkakor och våfflor. Storasyster tyckte boken var riktigt fin och bläddrade och valde ut rätter hon ville testa att göra.

I går valde hon att laga kycklingrisotto, både med saffran och mycket parmesan samt hönsbuljong och lite lök. Hon var väldigt noga och samvetsgrann och rörde och rörde arbioririset hela tiden. Blev riktigt gott och krämigt! Jag tycker faktiskt det är bra att de gör så, lär sig laga mat. Faktum är att hon efterfrågat att börja laga mat då och då, gjort en falukorvsrätt för ett tag sedan så jag rider på vågen och uppmuntrar. Jag stod standby och hjälpte henne lite, som att riva parmesan medan hon kämpade med att röra om riset. Riktigt stolt över henne. Hon kan göra det hon föresatt sig att göra.

//manon


Kommentarer
Postat av: Ullis

Jag tycker det är bra att uppmuntra barn till att vilja laga mat. Själv var jag 9 år när jag började laga och självklart är det inget jag ångrat! =)
Jag är bra på att laga mat om man nu får ge sig själv beröm! Det beror på lång träning inom husets ramar (fick hjälp när jag behövde) och det var tillåtet att göra misstag.

2007-03-04 @ 14:57:37
Postat av: Ullis

Men titta så konstigt...allt blev understruket?!?

2007-03-04 @ 14:58:26
Postat av: Annaa M

Måste testa om allt blir understruket här också!
Jag har varit en dålig förebild. Eftersom jag inte tycker det är roligt att laga mat och inte anser att jag kan något har jag inte inspierat någon. Det var ett herrans rabalder igår kväll när Mellan skulle koka upp två paket färskpasta och värma en burk färdigsås... De har fått klara sig så mycket själva men det har inte givit dem annan inspiration än att välja bland färdigrätterna i frysen. Turas om-dagar är inte att tänka på, de tycker inte det är värt besväret när det finns färdigmat.

Min mamma ansåg å andra sidan att hon var bäst i världen på mat och visste hur allt skulle göras och använde inte ens buljongtärningar för det var "fusk" men det inspirerade då rakt inte heller.

Postat av: Manon

Undrar om dte blir understryket för mig?

Nä, jag gillar inte matlagning heller men det är kul att hon gör det! Även om hon sa då hn rörde roset "åh, nu förstår jag varför du klagar på det".

Men avskräckt är hon inte utan har mutat in lördagen för att göra köttfärssås till lunch:).

2007-03-05 @ 14:30:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback