Trots - triss - klagomuren del 1

I dag var jag tvungen att ta en lugnande promenad  - en mammatimeout - så fort maken kom hem för att lugna mina uppstressade nerver. Tro mig, jag flydde snabbt och omärkligt så ingen kunde komma i fatt mig. Jag rymde så fort jag hörde makens ljuva stämma i dörren. De tre små har bara gnällt, trotsat och varit allmänt ohörsamma och pestiga.

Jag lät dem leka med vatten ute när vi kom hem, för de var så varma efter att ha varit ute på dagis gård i solen. Funkade ett tag.  Inomhus stojade de och var allmänt oregerliga och pestiga mot mig och varandra, jag var tvungen att laga mat (tack Findus för dessa nödsituationer!) och är i valet "evighetsjobbet att få dem tysta = ingen mat" eller strunta i allt och laga mat. Jag väljer det senare.

Vid matbordet är de fortfarande tramsiga och leker med mjölken. Jag tar bort glaset för mellansonen och lillebror. Då exploderar mellansonen och han skriker och skriker i 10 minuter. I 10 minuter står vi ut med att äta i hans skrik. Jag lirkar och varnar under 10 minuter och till sist rinner sinnet och stresshormonerna till och jag bär honom upp till rummet. Han skrek så högt att mina öron dunkar än. Han kan inte vara med oss andra med de decibellen. Han gör verkligen illa våra öron då han skriker. Systrarna flydde ut i trädgården pga hans skrik för att slippa höra. Alla tre syskonen höll för öronen...Jag förstår inte varför han ska skrika så där!! Tills han var ca 3,5 kunde han dessutom skrika upp emot en timma och vara fullständigt okontaktbar. Han skrek tills han somnade och inget hjälpte!

Tre små tätt kan verkligen trissa upp varandra. Det är svårt ibland att lugna ner dem. Att ta en fight med 3 stycken samtidigt som finner trygghet och kumpaner i varandra.

Hur lugnar man dem!? Känns som om jag bara tjatar, hotar och säger nej mest hela tiden...och inget händer!
Hur gör man!?!?!?
I dag har jag verkligen varit långsint och mest velat att de ska låta mig vara efter allt strul!
Jag vill att de ska kunna fungera i möblerade rum, gärna andras med!
En femåring och två treåringar, alla kaxiga och trotsiga på tre olika sätt...som dessutom finner en enorm styrka i varandra mot oss, eller mig åtminstone!

Och varför kan de aldrig be om nåt eller säga nåt utan att gnälla!?

Jag lät dem vara ute en liten stund efter maten bara för att det var skönt att vara inne...jag hörde dem, brydde mig inte att de smet ut. Dörren var öppen för att det var så varmt och jag ville bara vara i fred. Tog in dem sedan för de kan inte vara ute och låta hur länge som helst.

...och så denna påhittighet mitt i allt som lockar mig att skratta utan att jag vill när jag är som argast..som när jag tog glaset med mjölken...säger mellansonen "Men mamma, på dagis har de sagt att man dör om man inte får dricka!" OK, kanske inte sååå fort....

Suck - vad gör man? Och inte måste man alltid vara psykologisk!? Jag rår inte alltid över dem! Erkänner det! Jag skäller, hotar, lockar, lirkar pratar och de springer fnissande åt tre olika håll...de är en kraft! Hur gör man, vad gör man för att sätta sig i auktoritet och respekt och få dem att lyssna. Pratar ni alltid efter varje konflikt?

Ser ni tre par tappade öron nånstans - posta dem till mig!

Skulle kunna sitta bra länge på uteservering med vin nu...antagligen skratta åt eländet men i dag blev jag arg, frustrerad, sur, ledsen och uppgiven i allt! Jag var ute och gick i alla fall!

Hjälp!


//manon


Kommentarer
Postat av: Idun

Stackare, du upplever precis samma saker som jag gjorde för si så där 10-12 år sen... ibland går det bara inte att prata med barnen, ibland blir det bara ännu värre...
Jag har nog inte varit speciellt psykologisk emellanåt heller när mina barn var små... ibland var det som att de bara triggade varandra och en själv tills ens tålamod inte existerade för fem öre... man orkar tillslut inte... man är inte mer än människa... jag har nog inte gråtit så mycket och varit så uppgiven som när mina barn var riktigt små... den där "gulliga" tiden som så många pratar så drömmande om.... men det fanns ju ljuspunkter då också förstås... men det andra övervägde tyvärr för mig...
Men det blir bättre - även om man just då inte kan tro det - de växer och tillslut går det att prata med dem på ett helt annat sätt...
Jag tycker nog att det på många sätt är lättare att ha tonåringar än småbarn (!!) är jag konstig eller ?? Eller hade jag "tonårsperioden" med mina barn när de var små ?? Eller fungerar jag bättre med äldre barn än med småbarn?? Jag vet inte... men på något sätt så verkar det så...
Men kom ihåg DU är inte mer än människa du heller !!

2007-06-26 @ 08:37:34
Postat av: Ullis

Kan man verkligen ha fullständig kontroll över sina barn i alla situationer, det undrar jag? Jag har inte haft det.Med fullständig kontroll menar jag då man själv kan bemöta alla små upplopp ens barn har med fullständig lugn och tolerans och utan att själv dras med.
Ibland är det bara så sunkigt. :-(

2007-06-26 @ 08:42:08
Postat av: Manon

Tack Idun och Ullis!
Jag behövde skriva av min frustration...skönt att höra er bägge. Har nån nån trollformel tar jag emot...
Ser fram emot då de blir större...vad de kan trissa och trigga varandra!

2007-06-26 @ 08:46:10
Postat av: Zofy

känner igen mig....ibland bara måste man lämna allt och gå.....för att inte ta livet av dem....
får ni semester snart nu eller? fast de kanks einte blir lugnare då :)

Postat av: Manon

Zofy - Visst måste man:))!!! Semester från nästa vecka och det är välbehövligt för alla!!! Åker t.o.m förbi Lkpg på lördag nästa vecka:).
Ser fram emot sovmorgnar och få vara uppe sent...

2007-06-26 @ 10:28:28
Postat av: Manon

En sak till - på jobbet var det TRE som frågade om det var mina barn som rymt från dagis för att gå och bada istället. Det var 2 pojkar och en flicka. Stod om det i gratistidningarna och alla hade läst och skrattat och tänkt på mina barn.
Nej sa jag- INTE ÄN!!! Men det lär komma:))))!!!!

2007-06-26 @ 11:02:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback