När blir cykelhjälm oanvändbar?

Upptäckte nu på morgonen att min hjälm är skrapad sedan i går. Min kollega ser en liiiiten pyttebuckla i den, men den kan ha varit där sedan förut. Det är ju plast (blir det buckla på plast?). Är öm på en punkt på huvudet strax bakom/ovanför ena örat. Jag förstår inte varför jag skulle vara öm i huvudet om det inte vore för fallet. Det var därför jag tittade extra på hjälmen nu på morgonen.
 
Kan man använda hjälm efter ett fall? Ser OK ut annars...Vill ju gärna ha en bra hjälm i fall jag skulle tappa fler hjul på vägen igen:). Fast jag tror nog att den är OK, men hur tänker man kring det där med hjälmar och fall? Den ska klara ett i alla fall, eller hur?

*************

Tillägg - blev fasligt förvånad när hjulet åkte av (en mutter gick loss) och jag flög över styret. Vet ärligt talat inte hur jag föll utan tänkte bara på att ta emot mig. Sedan kollade jag om jag tappat nånting och tänkte, fasiken, hur ska jag nu ta hem cykeln!!! Så jag tog det lösa hjulet i ena handen och vraket i andra och började gå. Men folk var snälla. En kille erbjöd sig att hjälpa mig bära hem cykeln och jag tog tacksamt emot. Medan jag väntade på att han skulle låsa sin cykel på andra sidan gatan så erbjöd sig en dam (40-50??) att hjälpa mig hem men då hade jag redan hjälp! Tänk vad folk är hjälpsamma!! I går hade jag faktiskt inte ont, men i dag har jag ont i ena handen/handleden/fingrarna, i huvudet då, knän, lår, och det gör lite ont att lyfta ena benet. Skrapad. Men det är OK ändå och maken lagade min cykels punka i går kväll så jag kunde cykla i dag! Stackars cykel och make - den är ny!! Stänkskärmen fram är kvaddad. Måste köpa ny sådan....och ny mutter...och laga cykeln...

//manon


Kommentarer
Postat av: Zofy

oj, missade att du haft en "accident" med cyklen...sådan tur att det gick så "bra" som det gick....

Postat av: Manon

Det var i går kväll så det är inte konstigt:)! Har inte hunnit berätta ju!
Har inget som inte läker. Undrar över hjälmen bara, men jag tror faktiskt den är OK! Ett fall borde den klara1

2007-06-12 @ 10:10:27
Postat av: Idun

Usch, vad otäckt - vilken tur att det gick så pass bra i alla fall - och visst är det trevligt att upptäcka alla vänliga människor som faktiskt finns runt omkring en... man tror det sällan, men de finns trots allt. :)

2007-06-12 @ 11:35:10
URL: http://idun.webblogg.se
Postat av: TheHolyGoat

Ja, tur att det gick bra och där ser man att hjälm gör nytta.
Jag har för mig att jag har hört att om en cykelhjälm har tagit en ordentlig smäll så ska man byta ut den även om det inte syns något. Materialet kan ha försvagats och fått sämre hållfasthet = sämre skydd.

2007-06-12 @ 14:48:14
URL: http://kortast.blogg.se
Postat av: Ullis

Oj kära nån, har du ramlat? Vilken tur att du aldrig tvekade att ha hjälm!!! En mutter som lossnade? Men hur sjutton kunde det hända på en ny cykel!? Usch, så otäckt! Tänk om du befunnit dig i hög hastighet i en nerförsbacke? *ryyys* Det där är verkligen min mardröm. Jag kör alldeles för obetänksamt när jag cyklar själv.

2007-06-12 @ 16:11:33
Postat av: Herr Manon

Vill tillägga att det här är i stort sett den enda av familjens cyklar som jag INTE har monterat ihop. Den var skyltex på Coop Forum så den var färdigmonterad.
Stackars Manon såg inte alls så illa tilltygad ut när hon kom och gick med hjulet i handen och den hjälpsamme ynglingen bredvid sig...men det var innan värken kom och hon började halta.

2007-06-12 @ 17:55:33
Postat av: Ullis

Herr Manon: En hjälpsam yngling kan ju alltid verka uppiggande!! ;-D
Nu skojar jag förstås, men vissa typer smärtor kommer precis som du skriver; i efterhand.

2007-06-12 @ 19:04:51
Postat av: Manon

Det var faktiskt inte så farligt ändå! ...nu vet jag hur det är att ramla, andra gången:). Och allt det där läker ju och försvinner rätt snabbt.

2007-06-12 @ 19:05:02
Postat av: Annaa M

En gång skulle jag räcka över kompisen B:s cykelhjälm till henne när hon skulle ila över backarna i Masthugget. Råkade tappa den i gatan - och den sprack! Det var läskigt tycker jag. Pojken har en hjälm som kostade uppåt tusen kronor, inte ska man väl behöva byta efter varje törn!

2007-06-13 @ 00:12:05
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

Den borde alltså klara mer än detta fall då! vad läskigt med hjälmen som sprack! Var den gammal? Spröd?

2007-06-13 @ 06:35:51
Postat av: säker cyklist utan hjälm

Men hallo herr Manon! Som aktiv cyklist kunde jag inte låta bli att reagera på ditt inlägg och återigen är det bara tjat om cyklehjälm o inget annat.Okunskapen är stor i detta land!!
För det första: En hjälm med en buckla ska bytas ut.
2) En mutter som lossnar?? otroligt! Sånt händer bara på skitcyklar. Varför köper du ett skyltex från Coop?
En cykel ska köpas
i en cykelaffär av proffs.
3) Montera ihop cykel själv? Cyklar ska monteras av proffs o inte av amatörer.
Billiga cyklar, gratiscyklarr från SIBA etc som man ska skruva ihop själv är rent av trafikfarliga, Men folk tror att de kan sätta sig på vilka cyklar som helst bara de har hjälm..SKRÄMAMNDE!
ta genast alla dina cyklar tll närmaste cykelaffär o be dem kolla upp dem så det int ehänder igen1
Ha en trevlig sommar!

2007-06-13 @ 20:11:14
Postat av: Manon

Kan svara på det där om cykeln - Herr Manon cyklar inte! Han köpte en bara för att ha nån gång, de ytterst få tillfällen han behöver det. Typ tre ggr/år högst lär det bli för honom misstänker jag. Då känns det overkill att köpa en riktig och dyr liksom...Jag lånade den ett tag då min hade punka.
Själv har jag inte cyklat på år och dag - men jag ska faktiskt köpa en "riktig" cykel, men inte just nu! Visste inte hur mycket jag ska cykla så jag hämtade hem min gamla avställda jag hade ett kort tag åratal sedan.

2007-06-13 @ 20:24:41
Postat av: biker


Jag kör bil väldigt sällan. Har ingen bil utan hyr då och då. Trots det skulle det aldrig falla mej in att sätta mig och köra i en obesiktigad bil som jag fått montera ihop själv av märket Circus, Turbo, Magic car aller annat ökänt/okänt märke.*L Inte heller skulle jag tycka bilen var säker bara för att jag satte på mig bältet. Man tänker så olika i det här, För mej är trafiksäkerhet så mkt mer än hjälm, ngt som kommer rätt långt ner på listan*L
happy biking***

2007-06-13 @ 21:28:20
Postat av: Herr Manon

Biker och "säker cyklist utan hjälm" - vill inte vara oartig men inför era inlägg kan jag inte låta bli att undslippa mig ett SUCK.
Vi har fyra barn att hålla med cyklar, varav tre i sån ålder att de behöver nya årligen. Just denna vår var det dessutom dags för den äldsta att få ny, efter en vinter då både teven, DVD:n och tvättmaskinen pajat och mitt i köksbygget som drar massa pengar. Ändå tycks ni "veta" att jag är en idiot som inte springer och köper märkescyklar för tre papp eller mer åt alla fyra och en ännu dyrare åt mig själv. Get real...
Och du den hjälmlöse - om jag inte tror att jag kan dra åt en hjulmutter själv så måste jag ju anlita proffs för ett enkelt slangbyte...gör du det?
Men visst. Det bästa är ju om proffs får göra allt. Jag borde inte rensa vattenlåsen själv - tänk om jag drar sönder en packning när jag sätter ihop dem. Jag borde ha åkt till verkstan och bett dem montera takräcket på bilen, det kan ju medföra livsfara för andra trafikanter om boxen lossnar. Jag borde ha anlitat hantverkare för att sätta upp gungställningen, mina barn kan ju skadas om den säckar ihop. Och visst vore det bättre för samhällsekonomin om jag anlitade byggfirma för renoveringen i stället för att fixa själv.
Men en flerbarnsfamilj med villa och utan privat förmögenhet får inte ihop livet på det sättet. Och inget vattenlås har läckt och inget hjul som jag har monterat har lossnat.

2007-06-14 @ 10:59:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback