Stadslollan

Jag har skapat en ny kategori " Stadslollan" för jag är en bonde wannabi. Känner mig stolt för jag har grävt att i mitt tycke stort  trädgårdsland. Torvat av och grävt för första gången i mitt liv. Jag vet att detta inte gör mig till bonde, men känner mig stolt ändå för det var för första gången! Jag är en alternativ stadsbonde med kaniner, katt, trädgårdstomte, krokodil och köksträdgård. Och vilket år som helst höns.

Jag tänker odla (på begäran) morötter och sedan, rädisor, sallad, mangold, ruccola, jordgubbar och ni som är trädårdskunniga - vad mera? Finns det nåt man kan så nu på hösten (otåliga jag hoppar jämfota utav otålighet över att så och odla).

Ska även odla kryddväxter på kruka inomhus men hittar inga fröpåsar i affärer, ens i välsorterade trädgårdsaffärer. Kan man hitta frön, basilika, persilja, gräslök, timjan, oregano på nätet? Var i så fall?? Ruccola, kan man odla det i kruka inomhus? Var får man tag på frön?

Kökslandet

Här är min stolthet! Med gång emellan för att kunna köra skottkärra till komposten. Inte klar än! Ska vända i kogödsel och barkmull. Men första ska jag rensa lite ogräs i men alra först städa inomhus!

I kökslandet 2

Här är tre små som rensar ogräs. Tidigare plockade de äpplen som ramlat ner på marken och la i komposten. Visst har jag superduktiga barn?
(OK. Det varade i 10 minuter detta (men mellansonen plockade faktiskt upp samtliga äpplen från marken). Ja, de blev mutade med att jag ska baka sockerkaka med! Men söta är de! Hittade myrbo i kökslandet inklusive myrägg som beundrades. Och faktiskt, de kom åter då och då för att plocka ogräs! Även Storasyster rensade en vända.)

Ännu tidigare så slogs de för fullt och sprang omkring och busade för mycket. Så jag fick strukturera upp dem lite och muta:)! Råd om hur man gör när alla löper amok tas alltid gärna emot. Är det "bara" struktur under dagen de behöver? Kändes så i dag! För de är så små, det spårar gärna ut utan vuxeninblandning/struktur...misstänker jag? Stämmer det? För de är fasligt duktiga och snälla annars! Men tre så små så tätt kan vara en utmaning för de har en enorm trygghet i varandra!

//manon

Kommentarer
Postat av: Elisabet

Bara jättesnabbt om mangold: han som bodde här innan oss hade. Kanske 10 år sen. Det är ogräs, sprider sig och går aldrig att få bort. Dyker upp ideligen på nya ställen, självsår. Tur att vi tycker om, men synd när det gick ut över persiljan och sellerin som jag faktiskt hade planterat... Fast jag har aldrig haft nåra gröna fingrar. Har fruktträd och hallonbuskar. Lycka till.

2007-07-24 @ 19:25:34
Postat av: Manon

Har inga gröna fingrar själv allas emn är nyfiken på att odla! Tänk att mangold ska vara som ogräs!! Visste inte, tur att det är gott i alla fall:).
Spänd på hur det blir nästa år. Jordgubbar ska jag självklart ha! Hallonbuskar har vi men mycket ogräs kring så de buskarna är ganska misshandlade sedan många år (redan inna vi flyttade hit).

2007-07-26 @ 10:42:00
Postat av: Ullis

Kolla på www.odla.nu där hittar du det mesta du vill ha och veta. De har butik, information och forum att läsa och ställa frågor i. Kika där!

2007-07-27 @ 10:31:17
Postat av: Ullis

Just nu har de massor av bra priser på fröer, eftersom odlingsäsongen börjar lida mot sitt slut. Fast du kan ju ändå köpa nu för att så i februari nästa år.
Skynda dig att titta! =)

2007-07-27 @ 10:35:46
Postat av: Annaa M

Nu försvann ett inlägg. Blir lite orolig. Var det Krokodilen som uppträdde hotfullt och inte offentligt ville bli beskylld för kakstöld?

Postat av: Inga M

Kryddor kan Du köpa i krukor och ha inomhus eller utomhus. De står bättre om de är utomhus. Du kan klippa lite i taget och använda i matlagning.
Sallad borde gå att så nu och hinna få njuta av i år, liksom dill och ev. persilja. Persilja överlever ofta vintern grön under snön och kommer igen tidigt nästa år.
Det här med jordgubbar tvistar de lärde om. Ska de sättas på sensommar / tidig höst för att ge bär nästa år eller ska de sättas tidigt på våren. I mitt hem sattes de på sensommaren och gav de första bären nästa år. ¨Så det kanske Du kan göra. Annars är det måhända sent att börja odling nu i slutet på juli.

2007-07-28 @ 06:58:42
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Manon

Ullis
- ska gå in på odla.nu och se om de har fröpåsar, fäör jag vill gärna odla i kruka inmhus!!
AnnaaM - ja krokodilen var inte glad. Just nu skyller alla på varandra. Krokodilen är sur påbarne och vice versa.
Inga - Hm. ska kola det där om jordgubbar! Jag vet att grsälök överlebver från år till år i alla fall! Inomhus i
kruka borde man kunna så året om, tycker jag. Bara man hittar frön...

2007-07-28 @ 08:12:35
Postat av: Ullis

Jaha, ska du ha även kryddorna inne? Ok, då missuppfattade jag dig! =)
Jag har mina kryddor utomhus och de övervintrar ju bra. (har samma som du räknade upp ovan)Basilika är den enda krydda som inte övervintrar och tyvärr blir den inte särskilt bra under vinterhalvåret inomhus. Det blir för mörkt.
Frön borde du hitta lätt på nätet. Jag har fler adresser om du inte hittar på just odla.nu. Säg bara till i sådana fall!
Just nu är jag inte uppkopplad särskilt mycket. Men, du kan ju alltid ställa frågan flera gånger om du märker att jag inte svarar. Till hösten lär jag vara uppkopplad "som vanligt". Nu har jag datorsemester! ;-D

2007-07-29 @ 15:06:12
Postat av: Manon

OK! Jag hör av mig! Har ännu inte letat men ska göra det!! Trist med just basilikan, att det är svårt.
Hoppas du har en bra sommar!!

2007-07-30 @ 08:44:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback