Oväntat pedagogiskt

Regnig sommar och därmed mycket filmer. Alla barnen har sett "Natt på muséet" och "Pirates of the Caribbean". Även Harry Potter.

Dessa filmer resultearde i museibesök, Naturhistoriska och Wasamuséet. Barnen var mer intresserade än någonsin.

Harry Potter-filmerna - Stora har börjat läsa Harry Potter med stort intresse. Upptäcker att en hel del som inte finns i filmen men i boken. Tänker på hennes lärare som dragit sig i håret en massa gånger av förtvivlan över att Stora inte läser, inte har koncentration och vilja nog. Bett oss om hjälp att hitta en riktigt bra bok, gå på bibliotek etc. Trots att vår stora tom ligger över förväntad läskunskap i för treans klass hon gick ut i våras!! Nu läser hon!

Jag och bibliotek hör inte i hop. Jag kan gå dit men lämna tillbaka böcker...jag är hemsk. Så jag undviker bibliotek. Billigare i längden att köpa.

Själv var jag aldrig orolig för att Stora inte läste. Hon är intresserad av annat. Rörlig. Och Harry Potter-filmerna gjorde susen då! Gå via filmer till böcker. Var inte vår tanke, men så blev det! Vi har inte direkt tagit upp denna sak om att läsa med henne. Det där har sannerligen med lust att göra. Kan inte tvinga henne.

Man vet aldrig vad som är pedagogiskt eller inte. Vet bara att det där med lärande måste ha med lust och nyfikenhet att göra och att man kan även döda den lusten och nyfikenheten. Därför kan även fåniga filmer resultera i ett intresse. Och - jag tror att läraren tjatade för mycket, eller på fel sätt,  på vår envisa unge. Så pass att Stora slog bakut. Och läraren fattade aldrig att vår tjej funkar så. Att man inte ska tvinga och tjata. Precis som med matten. Även där kan hon, men vill bara inte. Det säger läraren med. Men nu ska hon i alla fall få ny mattelärare och hon ser fram emot det.

De tre små! De älskade Naturhistoriska och Wasamuséet. De var riktigt stora öron och frågade en massa. Ville inte går därifrån. Var mäkta imponerade av Wasa. Tack vare filmerna. Oväntad följd av dem.

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Mina barn kan inte nog högt och lidande berätta hur
mycket det hatar Wasamuseet. Jag undrar om det är en efterkonstruktion för jag hade absolut intrycket att de tyckte det var jättekul när vi var där först när de var rätt små och sedan i 7 - 10-årsåldern.
Jag klarar inte heller bibliotek. Du har rätt, det blir så dyrt med de där fula nötta böckerna.

Postat av: Manon

Antar att intresset för dylikt sjunker under tonåren!!
Bibliotek är jobbigt...fattar inte varför...det ska vara så besvärligt att gå tillbaka med böckerna!!

2007-07-28 @ 14:35:13
Postat av: Inga M

Visst handlar det om intresse när barn ska lära sig något. Glömmer aldrig tjejen i tvåan med läs- och skrivproblem. Hon lärde sig läsa i Mio min Mio bara för att hon älskade den boken! Det är därför det är så effektivt att ha matte som är praktisk med spel och lab. Det inspirerar mycket mer. Nu måste jag sluta annars breder jag ut mig hur mycket som helst.

2007-07-29 @ 23:01:34
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Manon

Du får skriva hur mycket du vill om detta!! Vet du vad Storasyster sa - att om de inte har en bok att läsa i skolan så måste de ta nån som finns där.
Jag förstår att skolan vill att de ska läsa men att man bara måste ta nån bok, att läsa ska ju vara kul!! Min stora tycker det är jobbigt, känna tvånget och inte hitta nån bra bok. Jag tror att de i matte och läsning så är de så olika
personligheter min stora och fröken, hur man får till lusten för dessa saker alltså...

2007-07-30 @ 08:42:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback