Tvillingar igen!

Jag ringde tvillingklubben med vårt "problem" eller våra tankar. Jag känner nämligen ingen med tvillingar som har så täta band som våra.

Jag fick bra svar. Jag berättade att flickan vägrade leka då hon separeras från pojken, att hon var så beroende. Klubben menade att man ska gå varsamt fram, de är små och de behöver denna närhet. Hon sa att vi ska vara försiktiga med att aktivt separera dem. Det bästa är att uppmuntra dem att leka med andra. Det är så dagis gör, av vad jag förstått, att de uppmuntrar lek med andra och så kan de separera dem då en grupp är ute och en annan stannar kvar inne. Klubben sa att eftersom twinsen är tryggare hemma så kan vi hemma bara ta en av dem och gå i väg, handla eller nåt, för att de i trygghet ska lära sig vara ifrån varandra. Men vi ska inte göra nåt aktivt utan vårda det speciella bandet de har mellan sig samtidigt som individen ska uppmuntras.

Vi kom in på skolan med. Att om en av dem fortsätter vara beroende av den andra så kan det vara direkt skadligt att separera dem i olika klasser. Den som är beroende kan gå flera år back i utvecklingen då! Så även om den ena vill bli separerad så ska man inte göra det om den andre absolut INTE vill och är beroende. Men detta är långt fram. Det tar vi då OM problemet finns kvar DÅ!

Passade också på att fråga om dagisavdelningar. Klubben tyckte att för storebrors skull så skulle inte twinsen hamna i samma avdelning för att han ska kunna fortsätta leka med sina kompisar i samma ålder utan att störas av dem, eller känna att han MÅSTE leka med dem! En aspekt att ta upp och diskutera kring på kommande föräldramötet med. Och alla era synpunkter med! För att ha tvillingar så nära i ålder som småsyskon kan vara väldigt intensivt och uppslukande. Dominerande.

Jag som trodde att vi inte skulle ha dylika funderingar kring twinsen eftersom det är pojke/flicka! Att de därför inte skulle vara så täta! Men här är vi, med täta twins varav en är beronde av den andre för trygghet. Även hemma, hon vill ha koll på sin tvillingbror. Frågar alltid efter honom då han stuckit iväg!

Jag lyssnar på klubben för de har en erfarenhet jag inte har. De poängterar just det där att vårda det speciella tvillingskapet och samtidigt stärka individen. Man ska vara försiktig.

//manon

Kommentarer
Postat av: Inga M

Festligt att det finns en tvillingklubb! Det måste ju vara smart att få råd och dåd av andra i samma situation! Jag har inga erfarenheter av tvillingar alls men det låter som kloka råd

2007-01-26 @ 07:10:53
Postat av: Manon

Ja, klubben var jättebra att ha under graviditeten, gick på kurs och så! Man fick tips och allt. Sedan hade jag inte tid att gå på kursen efter förlossningen.

Dte finns samlad visdom om tvillingar där. Är inte medlem längre men de svarar på frågor! Vissa frågeställningar är så specifika då man har tvillingar!

Jag antar att våra är så tighta pga alla syskonen, och spec ett tätt syskon - vi har inte haft tid för dem en och en som man brukar kanske med bebbar så de har svetsats samman och fått trygghet av varandra, antar jag...

2007-01-26 @ 07:39:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback