I valet och kvalet - skrivarcirkel

Ibland undrar jag verkligen om det finns tecken! Här har jag gjort ALLT för att undvika valet men det kryper på mig överalltifrån trots att jag håller för öronen bäst jag kan och gastar högt för att slippa höra. Jag har gjort mitt bästa för att undvika valstugor och valprogram.

Men - det går ju inte helt!? Det smyger sig på en.

Någon sa att om man valskolkar så hjälper man mer otrevliga småpartier på traven. Så jag borde ju rösta. men på vad!?

Av princip röstar jag inte vänster. Den kommunistiska tanken är oerhört vacker men den funkar inte i praktiken.Vänstern hade länge i sitt program den där paragrafen om revolution...har de den kvar!? De har haft kontakt med vänstern i de forna Östländerna. Kontakter med Sovjetledare. Jag litar inte på dem. Det bådar inte gott. Kommunismen är som sagt en vacker tanke men den funkar inte i praktiken. Inte utan taggtråd kring länderna för att hindra folk att fly från den i alla fall...Därmed faller socialdemokraterna med. De är bara en mildare form av vänster.

Jag ser så mycket inkonsistens överallt. Göran Persson folkfader-wannabien som bygger i stort sett ett slott åt sig själv...jag ser då nomenklaturan i forna öst framför mig. Är detta jämlikhet!? Lika för alla? (utom vissa).

Som sagt - vänster funkar inte för mig.

Då återstår höger. Ett gäng partier som man knappt kan skilja åt. En liberal som ägnar sig åt dataintrång, en med kristna förtecken och så fd konservativ sossewannabie parti, liksom..jag får inte i hop det. Alla dessa har vårdnadsbidraget som en viktig punkt! Jag röstar inte för av staten betalda hemmafruar. De kan snacka sig blå om att vem-som-helst kan ta vårdnadsbidrag, man som kvinna, men i praktiken? Det BLIR kvinnorna! Och detta ser jag inte som positivt. Det är inte fler hemmafruar vi behöver. Vi har redan säkert Europas bästa föräldraförsäkring. Jag vill inte ha en backlash i form av detta förslag.

I år kommer jag göra nåt oväntat. Personen som sa att en valskolkare hjälper otrevliga partier på traven har rätt och sådde ett frö hos mig.

Jag har börjat snegla på ett parti. Ett parti som tar upp just de frågor som jag är intresserad av på ett bra sätt. Ett parti som jag tror kan bli trevligt "bråkigt" om det får mandat. Feministiskt initiativ. Just det. Med Gudrun Schyman som fd vänsterledare! Hur hänger detta ihop med mina principer? Ingen aning. Men hon är faktiskt någon jag ändå fått respekt för och jag har läst deras valmanifest och det är i stort sett OK. Jag vill röra om i den politiska grytan.

Hur kan då jag eventuellt rösta på detta viset? Ett parti som anser sig föra "alla" kvinnors talan? Alla kvinnor vill ju inte detta de propagerar för? Men - långt i från alla kvinnor ville det som suffragetterna på sin tid kämpade för - kvinnlig rösträtt (läste jfr i nån tidning jag glömt namnet på). Några måste visa vägen, se framåt, ha en vision. I dag skulle vi inte acceptera ett land utan kvinnlig rösträtt. I morgon kanske vi inte accepterar länder där inte män och kvinnor delar lika på föräldraförsäkringen och där det finns oförklarliga löneskillnader män och kvinnor emellan. Ett land där hemmafruar och hemmamän inte är lika accepterade. Ett land där man inte kan välja oavsett kön.

Och hur kan JAG med min bakgrund rösta vänster? Jag som tom råkat illa ut personligen av kommunismen. Jag som har sett hur det kan (inte) funka! Jag tror att detta med klassmedvetenhet och röd eller blå kommer att blekna med tiden. Denna medvetenhet växte sig stark med industrialismen. När man slapp bliva vid sin läst. När man genom egen kraft kunde lyfta sig ur sin klass och börja göra klassresor. Jag har träffat människor både IRL och på nätet som anser sig ha gjort klassresor och som har stark klassidentietet. Det har inte jag. Jag känner mig rätt klasslös. Ytligt är jag akademiker med hyfsad lön. Men inombords!?
Dessutom är jag förvånad över den stora klassmedvetenheten i Sverige. Ett land skapat av socialdemokrati som vill göra landet klasslöst men landet är förvånansvärt klassmedvetet i alla fall! I Landet Bortom fd Järnridån jag kommer i från är man mycket mindre klassmedveten. Där rådde kommunismen som officiellt var väldigt klassmedveten men jag antar (min spetsade tolkning) att för många dog av både fattiga kulaker och rika industrimän för att svetsa samman allt i "ett folket mot staten". Alla led i kommunismens namn. Utom nomenklaturan.

Men ett vet jag - jag gillar Fi-s tanke om jämställdhet. Det luktar framtid och inte backlash. Jag vill gå i suffragetternas spår. Jag vill ta över facklan från dem. Någon måste föra talan oavsett. Ha en vision.

Vi får se....vad jag gör...

Lämnar över till
"Mette" med ämnet "Tre ljus i mörkret"

//manon

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tycker att Fi slår in öppna dörrar. Småpartier kan komma in vid rätt tidpunkt med sina frågor och på så sätt tvinga fram en kursändring även hos de stora kolosserna. Som Miljöpartier gjorde på sin tid, men Fi... näe... jämställdhet finns i medvetandet både hos gemene man och de stora partierna idag, inget nytt under solen. En röst på Fi blir mest en röst på fullständig amatörmässighet och fnoskighet tycker jag. (Som då inte har ett uns respekt kvar för Schyman, kan tilläggas. Pondus har hon, retorik kan hon, en kraftfull personlighet har hon, men förtroendeingivande: icke efter alla fyllor, allt fiffel och alla märkliga turer med nya Fi.)

Allvarligt: känner du dig trygg med att det partiet skulle ha något reellt att säga till om? Bråkiga skulle de förstås vara, det är ju deras trademark, det de lever av. Utan rubriker, inget Fi. Så en röst på att liva upp i regeringssamarbetet? Nej, det känns som en bortkastad röst.

2006-09-07 @ 22:34:56
Postat av: Carina m3

Glömde signaturen!

2006-09-07 @ 22:35:24
Postat av: Manon

Ja. må så vara. Men jag hittar verkligen inget annat nu. Och vårdnasbidrag? Vad för medvetenhet kan det vara?

Ja, hon må ha gjort dumheter, men som hon har levt borde hon ha rejält mer erfarenheter än nån som alltid gått den smala stigen...

Och - i år VILL jag vara bråkig om jag ska rösta för jag tycker INGET passar! Hellre det än valskolka....tror jag...

2006-09-07 @ 22:40:36
Postat av: En liten tant

Absolut bättre att rösta än att valskolka! Jättebra!
Se'n är det en annan sak att jag inte tänker ge Fi min röst. Vad det till slut blir återstår att se. I valet och kvalet...

Postat av: Josephine i Haag

ha ha! jo, det blir nog ett och annat omröre i grytan detta valet....(juni-listan t.e.x.) vet inte ens om "mitt parti" kommer att klara sig kvar i riksdagen!! Miljöpartiet har annars varit ett andrahands alternativ, men tyvärr, som så ofta när det ska kompormissas för att beslut ska kunna tas - så försvinner de små partiernas gärningar. Vet du t.ex. att den sänkta matmomsen faktiskt var Centerpartiets förtjänst?
Utan kompromisser = inget fungerande parlament = politiken lamslås och det måste utlysas nyval - vilket skedde här i Holland i början av 2005(?) när LPFs (ni vet Fortuins parti - han som sköts) partiledare bara grälade och grälade och t.o.m. vägrade prata med varandra. Illa.
För övrigt har Holländskorna fyra månaders mammaledighet. Pappan får tre dagar i samband med förlossningen. De ni!

2006-09-07 @ 23:43:02
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: johannapannan

ja du. har inte heller bestämt mig. Svårt. Fi skulle jag då rakt inte rösta på iaf. Vad gäller vårdnadsbidraget tror jag iofs att det skulle vara bra att kunna jobba deltid ett tag då barnene är små. Man må tala om kvinnofällor och annat, men jag förstår inte varför det bara är i föräldrapolitiken man ska dra växlar. Måste finnas andra sätt att få jämställdhet utan att röra föräldraförsäkringen? Kan inte alla familjer välja själva hur de vill göra (fast det i många fall är tjejerna som är hemma) Jag vet att jag kanske är "konservativ och bakåtsträvare" men vaddå? I vår familj passar det klart bäst att jag är hemma mest och sen är den som jobbar deltid. Varför kan vi inte få ha det så då???
jaja.
lycka till i röstandet. Klart man ska rösta. Kanske blank om du int ehittar någonting som passar.?

2006-09-08 @ 07:26:30
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: Manon

Svar till alla - jo som sagt jag skulle göra det i protest för jag har aldrig rörstat så förr. Men jag är så less på politiken. Det går knappt att skilja dem åt. Och för mig ÄR jämställdhet viktigt. Som sagt jag har inget emot att kvinnor går ner i tid etc etc MEN VAR ÄR MÄNNEN I DET HELA? Varför så FÅ män?

Det finns ju underliggande strukturer som att eftersom kvinnor tar mer tid med barnen så blir de också 2-klassens arbetare på arbetsmarknanden. Det blir en ond cirkel.

Jag vill se att både män och kvinnor kan göra individuella val.

Nej, jag tycker inte att fokus är jämställdhet när "alla" kommer med förslag vårdnadsbidrag som de facto en majoritet av kvinnor kommer att använda sig av. Jag tycker snarare att fokus är borta från det istället. Börja med att ändra den existerande föräldrafösäkringen istället!

jag är medveten om det kontroversiella i att välja sem, men allt känns så stelbent. Att välja så är tom mot MIN natur men, ja, jag vet inte vad jag ska göra.

Alternativet är Kalle Anka. Eller räknas det som röstfel? Jag är vill! Och jag vill visa missnöje på nåt sätt.

2006-09-08 @ 07:42:47
Postat av: Manon

Vill bara klargöra att detta är en kittlande tanke. Som sagt det är mot mina principer egentligen...
Hur jag verkligen gör vet jag inte. Kör oledoledoff bara till slut...
..och som jag skrivit här förut så skulle jag själv gärna vilja vara mer med baren om det gick. Absolut.
Det här är jättesvårt.... Jag vill ju inte verka rabiat heller. aldrig haft så här svårt förut men jag måste pröva nya tankar...

Miljöpartiet är väl i så fall inte så dumt heller. Eller Kalle Anka då...

2006-09-08 @ 09:24:06
Postat av: Havsfrun

Gör några partitest på nätet vetja. Jag vet att det kan låta oseriöst men jag gjorde ett antal och jag blev alltid miljöpartist! Till råga på allt blev jag i ett ännu mer oseriöst test, av vilken partiledare jag liknade mest, Maria Wetterstrand!
Jag har alltid röstat borgligt tidigare och jag är för vårdnadsbidrag (!) men ändå känt att jag nog blivit mer och mer vänster med åren (EU-samarbetet driver oss ändå åt höger enligt mig). Så det blir nog en miljöpartist av mig i år. För rösta det ska man tycker jag.

2006-09-08 @ 09:37:54
URL: http://www.havsfrun.blogspot.com
Postat av: Havsfrun

oh, shit. Partier utanför riksdagen verkar inte finnas med i testen så där ryker Fi.
Äsch, du får komma på hur du vill rösta på annat sätt:)

2006-09-08 @ 09:46:50
URL: http://www.havsfrun.blogspot.com
Postat av: Manon

Havsfrun - och var hittar man dessa tester då? Känner mig "tvingad" att rösta på nåt sätt...

2006-09-08 @ 12:37:58
Postat av: Farsan Baloo

Ett misstag jag tycker att många gör är att de likställer den svenska vänstern med exempelvis Sovjetunionens kommunism men däremot inte gör samma jämförelse med exempelvis liberalism och diktaturens Chile under Pinochet. Det finns grader i helvetet inom alla ideologier, varför måste den socialistiska tanken vara den enda som utsätts för jämförelsen med dina avarter?

För övrigt resonerar jag mycket som dig. Det behövs ett parti som benhårt lyfter frågan om jämställdhet. För de som även vill ha in andra dimensioner än enbart könskampen rekomenderar jag ett parti du inte tar upp. Som visar att man inte behöver vara socialist för att vara feminist.

Mitt kära miljöparti .... :)

2006-09-08 @ 13:08:41
URL: http://farsanbaloo.blogspot.com
Postat av: Manon

Farsanbaloo - du har absolut en poäng där! Klart det är så, dumma mig som inte tänkte på det. Är bara lite insnöad i just kommunismen för det vet jag "bäst" om. Självklart. Att jag gör en jämförelse med vänstern och Sovjet är just det där att de länge hade kvar det där med revolutionstanken och själva gärna besökte Sovjet...Men du har rätt. Paralleller kan göras på andra ideologier också! Och jag har svårt att tänka mig en dylik revolution i praktiken i Sverige...

Nu blir jag nyfiken på miljöpartiet! Ska läsa deras valmanifest. För miljön är också viktig!

Jag ÄR en vindflöjel, absolut...

2006-09-08 @ 13:15:12
Postat av: Havsfrun

Valtest hittade jag hos olika tidningar, dn, svd, gp, expressen och aftonbladet. Ofta har dom det under någon rubrik typ "Val 2006" på första sidan. Expressen hade det under rubrik "Testa dig"
se nedan:
http://www.expressen.se/index.jsp?d=728

2006-09-08 @ 14:25:03
URL: http://www.havsfrun.blogspot.com
Postat av: Ullis

Miljön ÄR jätteviktig. Det är synd att så få personer uppfattat hur viktigt det är egentligen.
För mig är miljöfrågor hjärtefrågor, även om jag nu inte delar Miljöpartiets ideologier till punkt o pricka. Jag ska vara så taskig och t om säga att de skulle inte kunna regera ensamma ens.
Fast, så blir det i alla fall. Valskolka gör jag inte och jag tycker egentligen inte att något parti passar. Det är bara Miljöfrågorna som styr mig till...precis just det partiet ska jag rösta på! :-D

2006-09-08 @ 16:31:34
Postat av: Visionary soul

Jag gjorde Expressens valtest... och det blev tydligt att jag ska rösta på miljöpartiet även denna gång. Där fanns ju inte Fi med... Jag tänker lite som du, skulle vilja göra en markering genom att rösta på Fi, fast det känns så osäkert vad de faktiskt skulle åstadkomma om de hade chansen. Ja, det är inte lätt att välja... ;-) men kör på din linje, du! :-)

2006-09-09 @ 15:50:42
URL: http://visionarysoul.blogspot.com
Postat av: Lene

:) Tänkte först vara lite rebellisk och rösta på Fi men kom på andra tankar. Några orsaker: Jag har inget förtroendet för Schyman (fyllor och fiffel hit och dit)och representanten från grannkommunen verkar vara lite likadan (räkningar ska de betalas?)och sist men inte minst vad kan Fi åstadkomma om de nu skulle komma in i riksdagen? Inte mycket.

Gjorde testet på Af och domen blev Folkpartist. Som alltid. Men dem tänker jag inte rösta på. Flera olika skäl där också. Leijonborg går absolut inte hem hos mig också har de en hel del konstiga förslag, bl.a inom skolvärlden. I år blir det en plånboksröst.

2006-09-10 @ 01:27:33
URL: http://delene.blogsome.com/
Postat av: Manon

V-soul och Lene - jag ska definitivt göra valtest! Vad kul att fler kittlas av Fi ändå (fast frågan är vad man gör IRL när det gäller).

Apropå Schyman - visst jag vet att hon gjort dumma saker men hon har hittills alltid lyckats koma igen förr eller senare. Det är styrka?

2006-09-10 @ 12:12:14
Postat av: Magdi

Tycker inte att man ska vara rädd att rösta på Fi. De kan nog åstadkomma en hel del på lite längre sikt, det perspektivet behövs, trots att Sverige anses vara ett jämställt land. Jag har själv funderat på att rösta på dem, men faktiskt kommit fram till att inte göra det denna gång. Anledningen är att jag abolut inte vill att alliansen med moderaterna i spetsen ska vinna. Det är så jämnt mellan blocken att jag riskerar att "kasta min röst i sjön" genom att rösta på ett så litet parti som Fi. Därför röstar jag på Miljöpartiet denna gång, de stämmer bäst överens med mina åsikter.

Men jag hoppas att Fi inte ger upp även om de får få röster. De kan växa och få ett mer konkret partiprogram tills nästa val om fyra år. Då kan de bli riktigt intressanta!

2006-09-10 @ 16:35:10
URL: http://www.versrymden.se/blogg
Postat av: manon

Magdi - ja så kan det vara förstås! Man vill ju inte kasta rösten i sjön om man nu vill rösta...även om jag känner mig missnöjd just nu...

Även om Sverige är hyfsat jämställt så finns det saker kvar. Man kanske vilar lite för mycket på tidigare jämställdhetssegrar?

2006-09-10 @ 17:02:24
Postat av: Mette

Bra text! Intressant! Jag gjorde ett så´nt där test igår för att kolla vilket parti jag smyg-håller på. Men det var det partiet jag alltid röstar på - Miljöpartiet. Jag tycker att det har den bästa mixen mellan vänster och höger. De är helt enkelt perfekta! = )

Jag har skrivit på ditt ämne nu. Kul ämne!

2006-09-10 @ 23:57:41
URL: http://akuttvekan.blogspot.com
Postat av: yahoo

[URL]http://www.yahoo.autorita.org[/URL] http://www.yahoo.autorita.org

2006-10-10 @ 14:24:58
Postat av: Musica latina

[URL]http://www.musica-latina.anticoit.org[/URL] http://www.musica-latina.anticoit.org

2006-10-11 @ 06:59:18
Postat av: google

[URL]http://www.google.sollazzo.org[/URL] http://www.google.sollazzo.org

2006-10-15 @ 20:11:49
Postat av: Italia

Hei! luogo che interessante avete fatto, ben cotto! http://www.italia.cascata.org

2006-10-26 @ 12:11:32
Postat av: Babbo

Buon luogo piacevole senza qualsiasi cosa dispari, ben progettata! http://www.babbo.nat3rismo.org

2006-11-04 @ 15:39:29
Postat av: Bimbo

Luogo interessante, buon disegno, lo gradisco, signore! =) http://www.bimbo.genovka.org

2006-11-11 @ 20:47:20
Postat av: Azzurra

Buon luogo, congratulazioni, il mio amico! http://www.azzurra.genovka.org

2006-11-11 @ 20:52:36
Postat av: Trenitalia

Leggo ed imparo sul vostro luogo. grazie! http://www.trenitalia.miplano.org

2006-12-02 @ 01:52:58
Postat av: musica

http://www.musica.su0ereva99.org

2006-12-06 @ 10:51:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback