Frosserikultur?

Nu har jag tagit upp detta med tiden och altruismen nedan.

Men
detta? (aftonbladet).

Hur kommer det sig att vi föräldrar av i dag gör så här? Mot bättre vetande? Eller? Godis flera gånger i veckan, 2 dl läsk varje dag i medel. Otroligt. Det dåliga samvetet? Eller känner vi oss lika immuna mot tandtroll i dag som barnsjukdomar (och därför skippar vaccin)? 20% av alla barn är överviktiga. För att det är gott och vi har råd?

Eller man kanske inte ska lita på Aftonbladets återgivning av denna undersökning. Kvällstidningar är ju kända för att överdriva och frossa.

Är inte renlevnadsmänniska själv. Personligen dricker jag 3-4 burkar coca-cola om dagen. Jag är fast. Jag vet det. Det är koffeinet. Eftersom jag är så trött jämt och aldrig lärt mig dricka kaffe så är det jag behöver. Men jag är i alla fall vuxen och gör mitt eget dumma val. (och otroligt nog har jag inga hål sedan vuxen ålder fast jag haft denna vana i åratal).

Trots denna konsumtion av coca-cola (inget annat, gillar inte godis od faktiskt) skulle jag aldrig överrösa mina barn med sött på det sättet som beskrivs i artikeln. Jag vet att det är fel. Inte skulle en rökare ge sitt barn en cigarett. Vuxna gör dumma saker. Barnen får inte ens glass varje dag på sommaren ”bara för att det är sommar”. Fredagsmyset är en påse på 200 gr chips eller dylikt. Det räcker. Jag vet familjer på 4 personer som äter 3 familjepåsar varje fredag och mera...Och olika faller ödets lotter. En del barn klarar sig smala andra inte. Genetiken är orättvis. Vi ska inte frossa utan mysa. Självklart gör jag ANDRA dumma saker men inte detta i alla fall...(men coca-cola är jag fast i, min LAST, så pass att Coca-Cola Company skulle tveka att anställa mig)

Det är frosseriet som vinner framgånger! Man har glömt att njuta – det är FROSSA som gäller! Och vi är enkla djur som föredrar sött och det vet de stora godis - och snaskfabrikanterna om och gör påsarna ännu större och oss än mer beroende för – egen vinnings skull?

För det kan inte vara av omtanke? Eller för att vara snäll?

Men låt oss inte skylla detta på fabrikanter som funnit en lukrativ marknad. Det är vi som har ansvaret för detta.

Varför gör vi så?

(och ja, jag vet, min coca-cola-konsumtion…)

Råden som Rössner ger. Det är ju bara sunt förnuft…

Det är otroligt att det så ofta inte blir ett "riktigt roligt" besök hos nån barnkompis utan att ha blivit bjuden på nåt sött OCKSÅ. Trist utan...Man ska belönas hela tiden!

//manon

****

För övrigt är hösten här trots värmen. VAB igen, VAB igen.....hur skulle jag överleva utan COCA-COLA? (enligt en annan undersökning är socker faktiskt bra för hjärnan och man ska inte bädda och att städa ger barnen allergi. Absolut. Dubbelmoral jag?)

Kommentarer
Postat av: Carina m 3

Nu blir det här väldigt osorterade tankar, har inte tid med annat men det jag tänker är att det är ohejdade snaskandet som många föräldrar tydligen ägnar sig åt i vardagen (otäck artikel!) hänger ihop med vår generations totala oförmåga att neka oss någonting. Vi vill vara proppmätta på allt hela tiden, utan att göra oss något besvär.

Vi ska ha drömjobbet, annars stämplar vi hellre. Och drömjobbet ska helst vara enkelt men ge status, typ programledare, inredare osv, och komma utan att det kostat oss någon större möda.

Vi ska ha ett förhållande som är passionerat hela tiden. När det blir vardag och motigt så byter vi ut personen i förhoppning om att det då ska ge oss ett bättre liv.

Vi ska ha massor av tid för oss själva, oavsett om vi har barn, familj, jobb och hus. Det kräver vi, för "om mamma mår bra så mår barnen bra", det vet väl alla? Och vi måste må bra _hela tiden_, det är väl herregud en mänsklig rättighet?

Barn vill vi ha och eftersom vi först har utbildat oss, rest, häckat på barer och varit allmänt ego i drygt 30 år så brinner det i knutarna när vi väl bestämt oss. Graviditeten vill vi helst se på UL-monitorn dygnet runt, designade skötväskor, babysjungande och snordyra vagnar kantar sedan den överbeskyddade ettans tillvaro. Tills syskonet kommer när ettan är högst 2 år gammal... Då blir det plötsligt jobbigt att vara förälder. Dagis förstås! In med det lilla storasyskonet på dagis så att mamma kan dricka latte och ta förmiddagslurar precis som med första barnet. Man ska väl inte behöva vara trött och stressad bara för att man fått barn?

Och så måste vi förstås unna oss något gott både måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag. Snasket finns ju där och vi _vill ha_. Och våra barn vill ha och eftersom vi aldrig nekar oss något vi vill ha så följer vi sockersuget och äter oss fullständigt i fördärvet. Trist bara att vi inte har hjärna nog att unna våra barn att slippa!

Ett inlägg från positiva klubben, som du hör, men ibland blir jag så trött att jag kan spy på attityden hos folk i vår ålder. Vi ska ha allt nu, strunt samma på vems bekostnad.

2006-09-14 @ 19:45:02
Postat av: johannapannan

Har läst både ditt och Carinas tankar och mycket är så klokt så klokt. Vad gäller barnfrågan som Carina tar upp håäller jag med. Därför har jag våra barn hemma. BÅDA TVÅ. trots att storasyster är 2 år bara. Några var så otroligt fascinerade när jag sa upp vår dagisplats. Usch. Ska man "ha barnet på dagis" när syskonet kommer ska det var aför att barnet mår bra av det eller behöver det eller så. Finns ju sådana också.

Vad gäller sockerkonsumtionen är det svårt att se var det ska barka. Att äta gott hela tiden_går_ inte. Det syns ju. Kolla på en själv. Inte mår barnen bra av för mcyket socker. Tycker det är tragik i den situation som råder där man ser överviktiga 4-5åringar... Ledsamt.

Och Carina m3. Vilket_härligt_ inlägg. Log när jag läste det. Kunde varit jag.

Postat av: Sofie

Jag läste också aftonbladets artikel och måste erkänna att jag känner inte igen den situation de målar upp faktiskt....jag tycker de föräldrar man pratar om tvärtom, är otroligt kostmedvetna och medvetna om vad deras barn får äta och inte äta.att ba godis endast på lördag eller fredag är kotym hos de flesta jag känner. Det blev t ex ett herrans liv på ett diskussionsforum (länge sen nu) när det visade sig att en del föräldrar tog till halvfabrkat ibland....de blev helt utdömda...så jag vet inte, om artikeln stämmer är det illa....men alla de där överviktiga fyraåringarna och skolbarnen då var är de?? Jag har inte sett ngn ännu på dotterns skola än och där finns barn från förskoleklass till årskurs sex

men jag kankse lever i en skyddad verkstad. Själva kör vi nog medelvägen. Vi kör med fredagsgodis men oftast äter de inte upp det och kan då få på lördagen också. Oftast äter de inte upp det då heller utan det får stå och mögla i våra skåp. Maken o jag äter i princip aldrig sött i veckorna men visst händer det att ungarna ber om en bulle (gammelmormors bulllar är det enda som alltid finns i vår frys) och varm mjölk innan de ska sova och då får de det...

dagisdebatten kan bara konstatera att siutationen ser olika ut för alla och att ha ett barn tre timmar per dag på dagis inte direkt gör att tillvaron blev mindre stressig...man hade ju knappt lämnat förrän man skulle hämta och det var ett helvete att få ihop alla mattider o amningstider....så inte var det för att det var enklare för mig som Hanna gick en del på dagis när Emmy var liten....

coca-cola, här har du en till! lever också på detta för att överleva, har konstant en flaska stående vid datorn....dock är det cola light så jag får väl hjärnskadors istället!!!

Sofie

2006-09-15 @ 08:19:03
Postat av: lalandakid

Hej hej,

Angående Sofies kommentar "...men alla de där överviktiga fyraåringarna och skolbarnen då var är de??".
En del av de är mina grannar, en del bor i andra stadsdelar/förorter i Stockholm. Oftast bor de inte inne i stan. Oftast inte i finare områden.
En del bor i Västerbotten och en del i Karlstad.
Överallt med andra ord, i varenda stad.
Men oftast finns de där folk är
lite mindre bemedlade.

2006-09-15 @ 20:01:56
URL: http://www.lalandakid.webblogg.se
Postat av: Manon

Carina, jag håller med ditt i stort ditt uppgivna svar! Vist är det så. Maken talar i dessa termer med, vi är ju olika generationer vad gäller detta trots att det skiljer bara 7 år ändå...Skillnad på njutning och hämningslöshet.

Johannapanna - ja i normalfallet kan man ha barn hemma som är två år även om jag inte hade det helt och hållet (a var 20 mån då twinsen kom och gick 15 timmar fördelat på 2 dagar) och det var mest för min skull ärligt talat...Jag hade annan uppfattning då jag fick A och N var 4,5. Jag har ändrat mig över tiden även om jag kan väga ibland...

Sofie och Lalandakid! Sidan du referarar till, som jag uppfattar det är det över medel ambitösa föräldar som skriver där. Och den diskussionen lästa jag och förstod att de som gav barnen halvfanrikat knappt vågade yttra sig pga de ambitiösa...:)).

Men jag håller med lalandakid. Även jag har sett dessa barn och jag lovar att den dagen du oftare får barn som sover över ser du det än mer. Ofta finns det magar och babyhull på barn som är 6,7,8 år gamla. Och jag vet ett barn som hade så dålig tandhälsa att h*n dragit ut en tand, en vuxentand...MEN en del HAR sämre tänder eller nåt än andra. En del kan missköta sig andra sköter sig och ändå...så jag kan egentligen inte säga vad det beror på...

Det är som lalandakid säger var de finns, för de finns! Tyvärr...Råden och allt detta läser de föräldrar som inte behöver men de som behöver har antagligen inte tid och råd att ta till sig dem. Det är billigare med godis än paprika. Inte är frukt billigt! Och jag testade en gång att välja sundare alternativ på McDonalds till barnen, valde mjölk och det blev markant DYRARE men det vanliga kittet med sött är billigare! Bakvänt? Jag undrar då vad man väljer...

2006-09-15 @ 20:18:44
Postat av: Annaa M

Mjölk och hamburgare, shit vad läskigt. Hemma hos oss har mjölk aldrig varit måltidsdryck...det är vatten som gäller. Men cola på donalds, men det är passé nu som familjenöje när minst en vägrar sätta sin fot där.

Men det blir lätt så mycket moralism i såna här frågor. Det handlar inte om en eller fyra påsar chips på fredagen - skulle vi öppna bara en här så kan vi lika gärna låta bli. Men så är ju barnen lite större här.

Nej, men det handlar ju om helheten. De riktigt feta barnen äter mycket av allt. Har hört föräldrar till riktigt överviktiga barn predika hur viktigt det är att växande barn får minst en liter röd mjölk om dagen. Nope, det behöver ingen, och framförallt inte de som redan äter för mycket av allt.

Rössners råd handlar mycket om sunt förnuft men får inte användas som moralistiska pekpinnar. "Åh äter dina barn framför TV:n ibland, då är de förstås smällfeta!" Nä.

2006-09-16 @ 14:47:38
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

Ja, jag testade en gång för de gillar mjölk men sedan. Vi går så sällan på McDonalds så då tyckte jag äsch, vad spelar en cola för roll?

Visst beror det på hur stora barnen är och det ska inte bli moralism. TRor inte heller att barnen blir feta av att äta framför TV-n MEN jag tror att man har tappat känslan för proportioner. Åt olika håll. Jag har hört föräldrar begrända frukt pga sockret i frukt....och föräldrar som ger godis till sina barn flera gånger i veckan.

2006-09-16 @ 15:00:06
Postat av: Sofie

....hm, så ni tror det är en "klassfråga alltså". det ligger kankse ngt i det. jo, jag tycker väl inte heller att trenden där "bigger is better" är bra. När jag var liten var de stora chipspåsarna på 100g, nu är påse på 200 g för liten......

ändå tror jag inte riktigt att det är så alrmerande som massmedia beskriver att var femte barn är överviktigt, men visst finns problemet

jag håller med Anna i mångt och mycket. Helheten betydet mer än vad man äter på fredagkvällen. Här hemma resonerar vi som så att är det fredag så är det. Då för ungarna (och vi)käka hur mycket godis/snacks de vill är det fredagsmys så är det (fast de lämnar ju hälften av godiset än då) jag bryr mig liksom inte om det är 200g eller 300g chips

Däremot gillar jag inte allt det dolda sockret i vardagen, i alltifrån youghurt till juice till bröd. Tom grovt bröd i Sverige innehåller ju mängder av socker....

sen tycker jag också att dagis/fritids har lite taskiga vanor ibland, i högre grad än föräldrarna. Det är ju glass/fika så fort ngn fyller år. Mycket kräm och sånt till mellis. Som ett exempel kan jag ta att mina barn aldrig smakat oboy förrän de fick det på dagis. Vi har aldrig haft det hemma, det är mjölk som gäller. Nu har de fått smak på detta eftersom man får det på dagis/fritids ibland och tjatar JÄMT om det. Jag har sagt att det är festdryck och låter dem numera få det på lördagsfrukosten....men inte varje dag som de vill...

2006-09-16 @ 17:01:58
Postat av: Manon

Sofie - ja det tror jag att det är nog en klassfråga med?

Men jag håller också med AnnaaM om att det är vad man gör överlag som gäller. Och det är lätt för mig att säga att en 200 gr räcker när de inte äter upp ens så mycket liksom...

2006-09-16 @ 19:03:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback