Befogat?

Jag försöker läsa på nätet, tidningar, om vad som händer i Budapest. Jag hittar inte så mycket om det i inhemska tidningar. Bara lugnande ord. Att man inte kan påtvinga andra sin vilja med våld. Uppmaningar från borgmästaren att sluta med vandaliseringen. Att Budapestbor vill leva i lugn och fred.

Men folket har fått nog. Myndigheter säger att detta kommer att ebba ut på två dagar. Men jag tror inte det...?

Jag kommer in på inhemska sidor där unga diskuterar och inser att det är gamla vuxna som försöker lugna unga själar i media. Detta kommer inte att bara försvinna på några dagar. Jag läser diskussioner om demokrati. Några axplock:

"I en demokrati gör man inte revolution men i en demokrati ljuger man inte heller."

"Vad trodde du? Alla ljuger inom politik."

"Låt oss avvakta, för blir det stora folksamlingar över hela landet så är det inte olagligt. Då är det folkets vilja."

Det är diskussioner om vandalerna i revolten. En del är helt emot "tycker du att det är OK med vandalism i en revolts namn så ge mig din adress så bränner jag din bil." Andra anser att detta är offer i en revolutions namn.

Det jag läser är hur unga resonerar NU i denna stund, i dag, just nu. Detta kommer inte att sluta på ett par dagar. Det pyr för mycket besvikelse, det har varit för mycket lögner. De hoppas på att de utomlands inte bara kommer att skriva om ATT det är revolt utan om ORSAKEN till den. Samtidigt är det mycket ironi kring detta. Att dessa "revoltörer" är 1956-wannabies. En skämtar: "Ja de bröt sig in och åt upp det som fanns i TV-huset allt i "demokratins namn" och sedan tog de hem några datorer också till sina barn. De är inte bara bra förkämpar för demokratin utan även exemplariska föräldrar!"

"Det är nya regler nu att den som deltagit i tre revolutioner i sitt liv (någonstans) får gå i pension tidigare."

Orsaken är ett kasst styre, svårigheter att gå over till kapitalism, fåtal rika, många fattiga, politiker som ljuger och för folk bakom ljuset. Lite kort. Att "de" politikerna har bestulit ungerska folket på pengar och stoppat i egen ficka.

Någon lägger in bild på en död revolutionär från 1956 och bredvid en bild på en skadad från 2006 med samma pose.

Någon skriver:"det är ingen skillnad mot förr utan istället för exekutionsspöken så är det arbetslöshetsspöket som har lägrat landet" Någon skämtar: "Det är diktatur men världens första som måste ljuga för att kunna vinna för de har motståndare de inte kan slå ihjäl."

Återigen andra är arga över att man tagit till våld och ser det som meningslöst. "Vad vill ni med detta?"

"Dessa "revolutionärer" tror att de är barn som leker krig med pottor på huvudena och träsvärd. Det är bara det att de kommer att upptäcka att det är de som sitter på pottkanten och ställt till mer f-nskap än barn"

Av det jag kan läsa så handlar detta om politikers trovärdighet. Om demokratins trovärdighet. För att upprätta folkets tro på en demokrati måste nyval ske. Hittills har det bara varit politiker som bara gynnat sig själva och skiter i landet. Jag ser cynism, besvikelse, ilska. Det är nog.

Jag undrar hur detta ska sluta...Även om detta slås ner, om premiärministern lyckas hålla sig kvar..då kommer känslan av diktatur lägra sig än mer och tron på en fungerande demokrati att brytas ner. Och senare värre oroligheter?

Ja, när blir en revolution en revolution? När blir en samling vandaler giltiga? När revolutionen lyckas? För det är ordet "revolt" som används på dessa snacksidor...När har folket rätt att resa sig utan att det är olagligt? Det är sant som någon skriver - i en demokrati finns ingen revolution...Alltså är det ingen demokrati...? Vad säger detta om situationen...Får man ta till våld? I en demokrati funkar det att prata, men i nåt som ska se ut som en men inte är det...? Inte upplevs som det? Men faktum verkar vara att missnöjet är stort men det är ett fåtal som bråkar. De flesta vill ha lugna demonstrationer.

//manon


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback