Pannkakor utan sylt

Nu var jag trött på föräldramötet i går och hade barnen med mig för maken var sjuk....men de pratade om "socker" och att man ska börja ge pannkakor utan sylt...

Trött som jag var (och dum) frågade jag rakt ut "Om man inte har sylt på pannkakor vad har man då?"
Svaret var: yoghurt och/eller frukt.

Glömde fråga om det var fruktjoghurt eller turkisk dito...för har de fruktjoghurt istället för sylt är det väl knappast bättre?

Men jag tycker att detta hör till överdrifterna. Så ofta äter inte vi pannkakor i alla fall att det berättigar att skippa sylten. Jag trodde att meningen med pannkakor var sylten...Jag skulle inte vilja äta pannkakor med joghurt i alla fall...

Men, jag kanske har fel...Vad tycker ni om detta?

//manon

Kommentarer
Postat av: Carina m3

Hihi... ibland går det överstyr! Jag tycker ofta det blir så när folk får tag i något som liksom är greppbart i sammanhanget. Som att sockerkonsumtionen har blivit ett folkhälsoproblem med stor komplexitet. Det är för stort och ogripbart men när någon kommer på kopplingen sylt-socker-ta bort det! Ja då jublar alla för då kan man lite till mans få känna sig som att det går att ha kontroll. Man känner sig handlingskraftig och som att problemet går att lösa.

Men det är klart att det är hellarvigt! Som att pannkakor blir någon typ av hälsomat utan sylt då! Mjöl, mjölk, ägg. Nej, det är klart att man ska ha sylt till pannkakorna, det är knappast där problemet sitter. Exakt hur ofta äter man pannkakor, som sagt! Dessutom så åt man rätt mycket av sylt och mos tidigare när sockerdebatten inte ens fanns på kartan. Men kanske belyser det ändå grundproblematiken: att vi idag har svårt med vad som är lagom när det gäller mat.

2006-10-03 @ 10:47:47
Postat av: Havsfrun

Håller med ovanstående till punkt och pricka. Det svenska ordet lagom är faktiskt perfekt i vissa sammanhang. Så lagom med sylt till lagom ofta pannkakor så mår vi bra.

ps. Åh, vad jag är trött på mindre tillsatt socker i allting. Så är det sötningsmedel istället som smakar apa och säkert är cancerframkallande om några år. Ge mig en vanlig festis igen, tack!

Postat av: manon

Skönt att det är flera som reagerar på detta med pannkakor utan sylt! Just det, inte ens själva pannkakan är speciellt nyttig...

Och ja, det där sötningsmedlet heter oftast aspartam och ÄR cancerframkallande!! I Japan är medlet därför helt förbjudet. Jag låter faktiskt inte (konstigt det låter) mina barn äta lightprodukter av den anledningen. Hellre sött och fett då och då än light ofta!

Det är inte det söta eller feta som är problemet utan hur ofta vi äter det...

Dessutom är detta inget nytt för vår tid att äta för mycket sött. Precis sådana trubbel hade folk för flera hundra år sedan. Inte åt de näringsriktigt heller på stenåldern (tänker på olika dieter typ "stenåldersdieten" och GI od).

Ja ordet lagom är bra. Värre är det att man ger barnen glass var och varannan dag om somrarna hemma för det är sommar och varmt än att dagis då och då ger pannkakor MED sylt...Om man nu ska låta präktig...

2006-10-03 @ 11:36:58
Postat av: Pernilla

Nog för att jag tänker på att inte ge barnen för mycket socker. T.ex så köper jag saft med mindre socker m.m. Men att ta bort sylten på pannkakorna ... tja då kan man ju lika gärna ta bort pannkakorna också ...
Lagom är bäst *ler* ... har jag kommit på. Såklart ska man tänka på vad man ger till barnen och i möjligaste mån ge dem bra matvanor men någon måtta får det ju vara. Speciellt om barnen ändå inte har några problem. Mina två är riktiga spinkisar och jag skulle vara glad om de la på sig ngt kg, båda två. Den äldre är snart 10 år, 141 cm lång och väger endast 25 kg. Den yngre är snart 8 år, 125 cm lång och väger 23 kg.

2006-10-03 @ 11:38:20
URL: http://pews72.blogspot.com/
Postat av: Pernilla

Manon - var tog inlägget om Skärholmen vägen ... som jag tänkte kommentera?????? Jag är nämligen uppvuxen i närheten av just Skärholmen och tyckte att inlägget som sådant var så himla intressant!!!

2006-10-03 @ 11:43:31
URL: http://pews72.blogspot.com/
Postat av: Manon

OK, jag läger in det. Tog bort det och sparade det för att tänka vidare, men OK:)!

2006-10-03 @ 11:44:35
Postat av: Ullis

*suck*
Nu är det ju inte Pannkakor m sylt som är vårt stora samhällsproblem. Fast som vanligt börjar allt taggas i fel ända. Man ser inte skogen för alla träden...typ.
Jag tror inte alls på att man behöver jaga produkter med mindre socker hela tiden för att kunna äta mycket socker i andra. Skippar man stora delar av det man äter i sötsaker, snask och annat onödigt så - vips försvinner himla mycket socker UTAN att man måste äta Pannkaka utan sylt.

2006-10-03 @ 13:53:35
Postat av: Manon

Nej det är det inte. Önskat jag hade kunnat hålla tyst i går nu, men men....jag kunde inte låta bli...

2006-10-03 @ 17:35:05
Postat av: Lotten

Oj, nu blir jag bara trött:-) Tycker att så många är rädda för socker, det handlar ju inte om att skippa _allt_ socker, utan ha rimliga mängder. Sötningsmedel är ju inte bra det heller så det hjälper ju inte att köpa "light" utan tänka på vad som har dolt socker. Fruktyoghurt tillhör ju de stora "bovarna" vad gäller dolt socker så det var ju det ett dumt förslag. Pannkakor äter man ju knappast varje dag *s* (även om barnen skulle vilja det;-)

/Lotten
*viskar* Törs knappt säga det men dottern fick (för första gången) ha socker på kalla pannkakor till utflyktsmat förra veckan. Är jag bannlyst i skolan nu *blink*?

2006-10-03 @ 18:57:28
Postat av: Annaa M

Problemet med pannkakor är väl så vitt jag vet att de ofta lagas till så att man får i sig alldeles för mycket fett... Ja jisses, så dumt!

2006-10-03 @ 23:56:21
Postat av: Manon

Ja, det märkliga är att detta är ett område där alla är så medvetena (eller merparten) så någon hummade om vitt bröd som sockerfälla och etc etc. Områden där man verkligen bör ändra sina kostvanor där gör man inget medan i dessa medvetna områden överdriver man och skjuter bredvid i sina ambitioner, liksom...

Nåja, jag talade om vad jag tyckte om detta. Tänkte att jag måste börja med det igen. Ledsnade ett tag i tidig 20-årsålder på att alltid vara den som sa vad många tänkte men ingen ställer upp så jag tystnade ett långt tag. Tänkte ta upp detta lite smått igen...

Så nu lär väl inga mammor bli vän med mig:)) när jag stuckit ut hakan så här:)?

Det var 17 föräldrar varav 6 män. 1-2 män hummade nåt om (då jag sagt detta) att mat ska ju vara lustfyllt och så vidare. En annan att han nog också trodde att det var mer hemma problemen fanns än på dagis...Typiskt att om det är nåt sådant här så är det just männen som kan stämma in...inga kvinnor sa nåt om detta vare sig de tyckte det var överdrivet eller ej. Några sa bara att barn äter ju för mycket socker! Men den där 1,5 liter läsken i veckan som nån kommit fram till att barn dricker - det dricker de väl knappast på dagis??

Tror inte jag gjorde mig poppis i alla fall....

2006-10-04 @ 04:27:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback