Mobil?

Nu är jag verkligen nyfiken. NÄR ger man ett barn en mobil nuförtiden??

Personligen tycker jag att det är för tidigt i trean men nu har ca hälften av barnen i N-s klass mobil. I dag är bästisen här med en sprillans ny mobil och N vill ha vill ha vill ha...Har sagt att hon kan få min gamla den dagen jag köper ny men nu duger inte ens den längre när de andra kommer med nya mobiler...

Och vad gör då 9-åringarna med sina mobiler? Leker med dem mest, spelen som finns där...

Usch...JAG tycker det är så onödigt! Men samtidigt inser jag nyttan av det med som om hon tex ska på aktivitet själv efter skolan och man kan ringa och påminna och allt...men sådant funkade ju ändå när jag var liten förra årtusendet..

Skulle gärna vilja diskutera lämplig ålder för mobil...

//manon

Kommentarer
Postat av: Ullis

Själv har jag ingen 9 åring, för dottern har nyss fyllt 8 år. Däremot kan jag sia ett år framåt och då kan jag säga att _hon_ lär inte få en mobil nästa år! Det beror på att jag inte tycker att hon är mogen för det. Vissa av hennes klasskompisar kan jag tycka har uppnått en större mognad än just hon och då blir inte jag förvånad om deras föräldrar väljer att skaffa mobil till dem.
Men min dotter? Nej. Hon är inte heller intresserad att äga någon.
När den dagen kommer så lär hon inte få en splitterny telefon heller att öva sig på.

Min väninna som har gett sin 9 åring en mobil förra året, gav sin gamla mobil till sin dotter. Jag kan säga att den duger gott för henne (dotter nöjer sig alltså), även om den ser ut att vara från stenåldern. ;-D
När det gäller min väninnas dotter så är dottern inte alls intresserad av tekniska prylar och nyttjar endast funktionen att ringa hem till sina föräldrar. =)

2006-10-08 @ 15:17:31
Postat av: Annaa M

Jag tycker inte åldern utan behovet ska avgöra. Har man ett barn som åker långt ensam till skolan eller till träningar/spelningar så kan mobilen vara förutsättningen för att man ska känna sig någorlunda säker. Men annars är det inte motiverat förrän barnet börjar röra sig mycket själv utanför hemmet.
Det finns ingen mobil som inte avger strålning. Tycker man ska tänka på det när "alla andra"-argumenten kommer.
Här hemma har vi en snart 16-åring som jag regelbundet försöker övertyga om att det är rätt bra att använda den mobil man har. Hon är bara halvt övertygad...

Postat av: Manon

Ullis - olika kan det vara, ja. Spontant känner jag näää, men...

AnnaaM - det är sant, behovet ska styra inte åldern. Ska tänka på det.

2006-10-09 @ 09:01:49
Postat av: Christina

Jag ordnade mobiler till dom när jag ansåg det vara viktigt för MIG att kunna nå dom. Tror dom fick sin första mobil i 4:an. Det gäller ju att vara så pass gammal att man också kan ansvara för en sådan "dyrgrip" ...

2006-10-09 @ 09:04:30
URL: http://solusfemina.squarespace.com
Postat av: Manon

Det låter sunt. Christina. JAg har ännu inte känt det behovet.

I trean verkar de mer spela spel på dem. N undrade om hon kunde få fler spel på min mobil om hon fick den. Det hindrar mig mest, att det ska vara en dyr leksak liksom för 8-9-åringar istället för det bruksföremål det är.

2006-10-09 @ 10:14:19
Postat av: Pernilla

Min äldsta fick när han slutade på fritids (i slutet på trean) och skulle gå till och från skolan själv. Vi bor ganska långt från skolan, 3,5km så det kan ju ta en stund och mycket kan hända. Den yngre fick en att ha VID BEHOV. De har haft mycket cykla-gå tävlingar och saker i skolan och då vill hon ju också vara med såklart. Då måste hon gå eller cykla själv till skolan för att få poäng. Så de dagar hon går till skolan själv får hon ha med sig en tfn som hon kan använda om det händer något. Ingen av dem fick en ny telefon som första telefon. Jag kan tycka att det är så mycket snack om saker nuförtiden. Ge era barn en telefon när NI tycker att de behöver det, eller när NI vill det. Titta och lyssna inte så mycket på andra. Det är lika bra att vänja barnen vid att de inte alltid kan få något bara för att kompisarna får det. Annars sitter man nog ordentligt i klistert en vacker dag.

2006-10-09 @ 12:03:39
URL: http://pews72.blogspot.com/
Postat av: Manon

Det var sant, Pernilla! Nu börjas det på allvar det där med "alla andra".

Jag ska ge henne när jag känner att vi har behov av det.

Funderar nu på att ha en extra mobil att använda då det behövs...

2006-10-09 @ 14:17:44
Postat av: Lisa

Jag är lärare och har lite synen på mobilfrågan "utifrån".
Jag har elever i 6 som har föräldrar som säger att de inte får mobil förrän de börjar högstadiet.

Många har mobil men aldrig pengar på den. Flera gånger har killen med klassens flashigaste mobil bvarit tvungen att långa skolans telefon för att det inte finns pengar på hans/hennes egna. Finns det inte det, kan de ju inte ringa.

Jag tycker det där med lånetelefon lät bra. En 11 åring behöver inte eget telefonnummer. Det är bra att kompisar etc måste ringa genom föräldrar för att få tag i kompisen. Dessutom kan de ju inte lämna ut numret till okända om de vet att det inte är deras egna telefon.

I skolan får de ju dessutom inte ha telefonen på så de kan ändå inte bli nådda där.

2006-10-10 @ 21:25:46
URL: http://www.jam.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback