MOBIL IGEN!!

N (går i 3-e klass) vill som sagt ha egen mobil men vi vill inte riktigt. Möjligtvis en mobil att använda då och då när det behövs.

Men - flera i klassen har mobil. I dag har hon lånat en och ringt kl 9 om att hon slagit sig och blöder och är ledsen. Bad henne ta kontakt med en vuxen, lärare eller fritidspersonal. Hon ringde nu 11.45 och har ont. Har INTE talat med en vuxen vägrar gå till skolsyster. Jag ringde och talade om för fritids hur det låg till och bad dem tvinga henne till syster.

Alltså - hon har i dag 2 ggr lånat ett annat barns mobil (vilket jag INTE gillar) och ringt mig under skoltid om nåt som en vuxen DÄR borde hanterat och ringa mig då det behövs.

Jag funderar på att ta upp detta ämne med läraren med risk för att vara grinig förälder. De är inte så stora, de behöver de vuxna på skolan men med mobilerna kringgår de det. Visst, jag är hennes mamma men jag jobbar, jag är inte där, jag kan inte springa varje gång hon slår sig. Självklart, om hon slår sig ordentligt, blir sjuk eller så, hämtar jag henne, men att hantera sådant här på håll!? Det är väl inte meningen?

Tänker hon ringa så ofta om hon får mobil och låna ut sin till kompisar lär hon inte få mobil. I kväll ska vi återigen ha ett snack om det där med att låna andras mobiler och varför hon nu lånar en mobil och inte vänder sig till de vuxna som finns där.

Det betyder INTE att jag inte bryr mig om henne, utan detta med mobiler för 8/9-åringar - de får en alldeles för stor värld där vuxna inte har insyn. Och jag anser att de är så små att de som jobbar på skolan måste veta vad som hänt och veta att hjälpa och stödja. Och som sagt ringa mig om det är riktigt lesset, ont eller olösligt på annat sätt.

Har jag fel!? Kan jag ringa läraren och be om riktlinjer för mobilanvändande under SKOLtid? Fritidstid bryr jag mig inte om, där får jag uppfostra min egen om att inte störa med tjat (nu slog hon sig men hon behövde hjälp och jag var liite långt borta).

//manon

Kommentarer
Postat av: Christina

Det du upplever och känner är inte fel. Andra kan uppleva, känna och tycka att det är fel - men det är utifrån deras perspektiv. Viktigt att alla "får" tycka som dom vill ... mobil eller inte. Den ständiga frågan tror jag - för föräldrar med barn i dina barns ålder. Jag tror att man får hitta svaret hos sig själv. För sitt eget barn. Tror det är omöjligt att förändra andra. Har man principer man vill stå fast vid så gör man det. Har man behovet av att vilja kunna nå sitt barn alltid så väljer man annat. Mina flickor fick mobil när JAG ansåg det vara viktigt för mig att kunna nå dom. Inte tidigare. Tror det inträffade i årskurs 4-5.
P.S. Det du skrev om tonåringen på min blogg ... tänk vad mycket de missar av att möta en annan intressant människa - de som ropar så efter henne ...

Postat av: Manon

Jo, självklart kan jag inte förändra andra och vill inte det heller! Är mer ute efter lite regler kring detta. Det jag har hört ska tex mobilerna vara avstängda under SKOLtid och hon ringde 2 ggr under skoltid.

Du har alldeles rätt!

N kan hålla reda saker, tappar inte busskort etc, skulel inte tappa mobilen, men ska hon använda mobilen på detta sätt så är jag tveksam. Och till att hon lånar ANDRAS och låter ANDRA föräldrar betala för sina samtal + att jag är rädd för att hon lär göra likadant med sin- låna ut till andra!

För min del gillar jag det inte.

Men jag förstår vad du menar absolut är bara arg på henne nu när jag skrev, för hon VET att jag INTE vill att hon lånar ANDRAS!!!!!! Ändå gör hon det...

2006-10-12 @ 13:15:13
Postat av: Manon

Frågan gäller egentligen inte mobilens vara eller icke-vara för där känner vi olika som Christina säger!!!

Frågan är, kan jag ringa läraren fär att fråga vilka gemensamma regler som finns kring mobil? Och det inte finns vilja ha vissa regler? Jag menar, det borde ju inverka menligt på undervisningen om barnen ska ringa på mobil/sms-a under skoltid?

Kan man enas om regler i klassen/skolan kring detta?

2006-10-12 @ 13:28:58
Postat av: Ullis

Jag tycker nog man ska kunna enas om vissa mobilregler, precis som med andra saker. På vissa skolor har lärarna rätt att ta ifrån eleven mobilen om det visar sig att deras telefon inte är avstängd under lektion.

Denna ständiga tillgänglighet är sedan obegriplig för mig. Vi föräldrar kan INTE vara tillgängliga hela tiden och barn ska heller inte invaggas i den falska "tryggheten" om att "bara jag har mobil, blir allt bra (läs: komma i kontakt med mina föräldrar närsomhelst jag vill)".
Föräldrar kan vara på ställen där deras mobil inte har täckning för en stund, sitta på möten och inte kan svara eller som jag: jag svarar i princip aldrig i min mobil under bussresor/tågresor/flygresor. Jag kan ändå inte komma till mina barn om jag sitter på en buss (eller annat), så då behöver jag den stund inte ha linjen öppen.
De vuxna i skolan är de personer som tar hand och ansvarar för våra barns väl och ve under dagen. Lärare, psykolog, fritidspedagog och skolsyster. (m.fl) De gör en första undersökning om barnets föräldrar behövs kontaktas direkt eller om de kan lösa ev. problem i skolan. Det mesta kan faktiskt lösas utan att involvera en förälder. Nu när mobilen gjort sitt intrång så faller lite av denna tanke för många, för barnen ringer _direkt_ sina föräldrar utan att ta kontakt med någon vuxen på stället.
Jag förstår din frustration!
Jag vill poängtera att denna text inte heller handlar om mobilens vara eller inte vara.

2006-10-12 @ 13:46:31
Postat av: Manon

Känner som du Ullis!

Nu frågade jag en i fritids vad de har för regler och de har officiellt mobilförbjud men så länge barnen sköter det så får de har och det tycker dem att de gjort och det trr jag på.

Jag känner däremot att jag inte gillar att hon ska ringa mig jämt och jag vill inte att hon lånar andras mobiler som andra föräldrar betalar för. Så jag måste ta ett snack med henne - igen. Hon ska bara ringa när det är akut (hon har ringt för att tjata förut) och inte för nåt blåmärkes skull...Kanske är jag hård? Men jag tänker som du Ullis.

Jag förstår att jag är i minoritet i detta tänkande så detta gäller bara min familj.

Mobil kan hon ha då hon tex ska gå på aktiviteter på egen hand och behöver det. Inte dagligdags för att spela spel på och ta kort med som tydligen en del gör.

2006-10-12 @ 15:16:38
Postat av: lalandakid

Jag kan bara föreställa mig situationen, eftersom jag har en dotter som inte kan använda mobil.

Men nej, jag tycker inte du är för hård.

Om din dotter är på skolan eller fritis så är lärarna ansvariga för ditt barn. Om hon slår sig är det självklart att hon ska prata med de i första hand, även om hon så bryter armen.
Och sen ska de (och din dotter eventuellt) ringa till dig och berätta hur läget är.
Jag håller med Ulla, man ska inte förlita sig på mobilens förträfflighet när det gäller akuta situationer, hellre människor (läs lärare på plats) som sagt.

Jag menar, hur klarade vi oss på skolan före mobilens tid?

2006-10-12 @ 15:53:39
URL: http://www.lalandakid.webblogg.se
Postat av: Sofie

Kan bara hålla med ovanstående - det är personalen som barnen ska vända sig till när sådant här uppstår...SEDAN kontakta förälder i de fall det är nödvändigt

2006-10-12 @ 21:05:33
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Carina m3

Håller med dig och de övriga fullt ut! Eftersom mina barn inte är så stora än och mina elever ju är halvvuxna så har jag inte tänkt på vad mobilen innebär i skolvardagen för yngre barn. Det blir ju väldigt knepigt om föräldrar rings upp vid konflikter och olyckor istället för att barnen vänder sig till personalen. Chansen att fånga upp och hantera små och stora konflikter och bygga upp ett bättre klimat i klassen blir ju starkt påverkat av det. Undrar om lärarna är medvetena om att mobilerna används på det sättet? Du skulle kanske föra det på tal och passa på att fråga vad de har för mobilpolicy. Det kanske kan vara ett tillfälle att samla föräldrarna och komma överens om vad som gäller. Vore jag lärare för yngre så skulle jag nog föredra att samla alla mobiler i en låda vid dagens början och behålla dem tills det ringer ut för dagen. Inte några mobiler ens på rasterna alltså, det är så lätt att fastna i knappande och sms-ande istället för att odla helt påtagliga vanliga IRL-kontakter. Tycker vi vuxna ska unna barnen att slippa det under skoltid åtminstone.

2006-10-12 @ 21:45:56
Postat av: Annaa M

Håller till fullo med framförallt Ullis.

När Pojken häromåret råkade ut för en cykelvurpa vid skolan med mycket blod häromåret så ringde skolsyster först när såret var tvättat och omlagt och pojke och bucklad cykel inlastade i klasslärarens bil för färd hemåt. Pojken hade inte en tanke på att ta upp mobilen ur fickan ens, däremot att hinna till skolsyster innan hon gick för dagen. Nånting hade gått hem hos honom.

En annan familjemedlem kan däremot ringa till moder på semester i främmande land och säga "jag har ont i halsen". Eller "hur gör man tonfisksallad?"

Däremot har jag inga principer mot att låna mobiler. Jag har själv flera kompisnamn i min telefonbok i mobilen och drar mig inte för att ringa dem om det inte behagas svaras i döttrarnas. Det väcker alltid viss förvåning, ingen annan tycks göra så. Och jag anses ändå vara en ovanligt dräglig förälder.

2006-10-12 @ 23:24:14
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Christina

För mig finns inget snack om saken. Det ska vara fullständigt mobilfritt på skoltid. Om någon inte respekterar det så tycker jag också att det ska vara ok att ta mobilen från barnen. Men det är iofs en helt annan sak ... det är respekt för lärare och andra elever. Lyckligtvis är det så på vår skola :) Blev inspirerad av dig idag! Och skrev om vara eller icke vara, vad som ska gälla, principer ... och annat.

2006-10-12 @ 23:29:53
URL: http://solusfemina.squarespace.com
Postat av: Manon

Skönt att flera ser det på samma sätt som jag! Men jag inser att jag är nog i underläge vad gäller mobil, det där om att vara tillgänglig jämt. Dessutom, alla hennes kompisar går på fritids...

Som sagt jag säger INGET om att andra skaffar mobiler till 9-åringar men de ska inte använda dem under skoltid. Nu har en hel del fått mobiler under kort tid så det blir lite "febrigt" i början. Det sätter sig. Min är impusliv och i stort sett 1 år yngre än alla andra iom att hon är född så sent på året så mognadsskillanden märks ibland...

Ville jag få tag i mitt barn skulle jag inte heller tveka att ringa till kompisar om inte hon svarade! Men då betalar jag för samtalet själv. Känns bara fel att hon får vanan att låna andras och andra får betala för hennes samtal för jag vill inte betala hennes kompisars i framtiden! x 4 i värsta fall...

Sa åt henne att om hon vill ha en mobil så får hon visa att hon kan hantera det.

2006-10-13 @ 08:39:54
Postat av: Minks

Hej! ny på din sida, men det är inte för sista gången ser jag när jag finner mycket intressant att läsa!
Jag har en 8 åring och känner väl till tjatet om "mobbe".
Glöm säger vi, kanske när du fyller 10 år!
Eller när VI anser att det finns ett behov!!

Det är en sak att kunna hantera en mobil rent tekniskt, en helt annan sak att ha förstånd att kunna hantera den teoretiskt om vi kan kalla det så!

Tack för titten!//M

2006-10-13 @ 09:59:35
URL: http://minks.blogg.se
Postat av: S

Jag jobbar som lägerledare på somrarna där vi sagt nej till mobiler (barnen är 10-15 år) just av anledningen att ledsna barn ska vända sig till oss ledare om det händer något och inte gömma sig någonstans med sin mobil och ringa hem. Konstigt att skolan inte säger ifrån...

2006-10-16 @ 18:40:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback