Skolan och roliga timmen igen

Mitt samtal till skolan gav inget resultat. Framhärdar jag att ringa igen och tala om att jag faktiskt inte vill ha regelbunden snask på fredagar så lär alla tycka att jag är världens tråkmåns och glädjedödare.

Läraren har fixat det galant! På tal om bak och sånt till skolan så får de föräldrar som GILLAR att baka, baka. That´s all right then.

Personligen tycker jag att skolan dit alla barn MÅSTE gå ska vara en så snasksfri zon som möjligt och arbeta för den framtida generationens goda vanor. Erbjuda goda vanor. Vi föräldrar kan göra som vi tycker är bäst hemma. Alltså, visst, IBLAND, kan de visst få kakor i skolan men inte med denna regelbundenhet! Skolan har ett ansvar här - har de inte hört talas om sockerdebatten? OK, pannkakor utan sylt tycker jag är att överdriva. Tydligen serveras pannkakor med alternativa fyllningar som inte är så söta MEN det ska bakas muffiins och kakor och salta pinnar allt varje fredag!

Märkligt, tycker jag.

Och jag - ja, jag känner ärligt talat mig mer avog mot läraren. Det gör jag. Ingen lyssnade på riktigt. Inte mer än artigt på den jobbiga glädjedödaren. Jo, jag inser, alla måste inte rätta sig efter MIN vilja - MEN jag tycker att SKOLAN har ett speciellt ansvar dit vi MÅSTE skicka våra barn!

//manon

Kommentarer
Postat av: Carina m3

Ja just jag! (Ursäkta att jag småfnissar lite inombords!) Det var ju i din dotters klass de ville att skolan skulle servera pannkakor med, vad var det, yoghurt? Men kakor varje fredag är OK! Ibland blir man trött på folk.

Dåligt skött av läraren tycker jag. Vaddå de som gillar att baka? Hur kul är det för det barnet vars föräldrar inte gillar det då?

Vet du, jag tycker inte du ska lägga ner så lätt. Ring till rektor. Jag menar inte att du ska ringa för att skälla, göra ner läraren och ställa till rabalder utan bara ringa och höra vad skolan har för policy när det gäller socker och snask på skoltid etersom du inte fått någon klarhet i det via läraren. Många skolor är ju kostmedvetna nu för tiden så jag tror att det kan få effekt. Läraren lär få höra om undringarna via rektor och det skadar inte, låter det som på hennes flathet. Det skadar nog itne om frågan kommer upp i lärarkollegiet heller, så kanske en enad front kan upprättas för skolans bästa.

2006-11-25 @ 21:32:17
Postat av: Li

Hej!
Håller HELT med dig. ÄR lärare själv och har förfasats över hur mycket skräp barnen erbjuds och tillåts under en skoldag.

Det är precis som om kakor är legitimerat som okej snask. Jag tycker skolan har ett ansvar att visa vägen och var aförebild. Vad föräldrarna sen väljer att göra hemma är deras ansvar.

Vi brukar ibland göra smoothies med frukt och yoghurt och ibland baka nyttiga bullar. Men jag tycker också att man kan hitta på andra "nöjen" än att bara "äta godis". Man kan ju spela spel, ha högläsning som många barn älskar, titta på film etc etc. Det är vi vuxna som lärt barnen att om man ska ha en mysig stund ska den innefatta glass och godis och läsk. Barnen själva har inte hittat på detta. Men jag lovar att det är lika lätt att lära de nya rutiner och traditioner.

Om man tvugnet måste baka tycker jag inte att de skulle äta det i skolan. Det bästa är om de tar hem det så kan föräldrarna bestämma var och när det ska ätas.

Lite ostrukturerade tankar, men jag håller med dig till 100 %.

2006-11-25 @ 22:58:35
Postat av: Inga M

Jag kan se två risker med att hålla på och fira i skolan med godsaker. Det ena är att socker inte är bra för tänderna och för vikten. Det andra är vi lär barn att belönar oss gör vi med mat, och det kan vara en riskabel lärdom för barn som har ätproblem (äter för mycket eller för litet). Som lärare försöker jag propagera för att vi ska undvika det på skoltid med födelsedagsfirningar o så.

Läraren har valt att lämna den här frågan till föräldrarna att besluta om och om det kan man inte säga så mycket. Det Du kan göra är att kontakta rektor och be honom ta upp det på hela skolan till en allmän diskussion o ev. blanda in skoltandvård o skolsköterska. Sedan kan Du hoppas på att lärarkollegiet beslutar sig för att man på skolan ska avstå från sånt här. Det är nog Din enda chans. jag tror inte att rektor anser att detta är en fråga av sådan dignitet att han går in och tar ett beslut som ska gälla alla klasser.

Postat av: Lillan

Vi hade 'roliga timmen' redan på 50-talet. Då brukade vi spela pjäser och läsa hÖgt bl.a. men något gottätande var det aldrig tala om. Gott i skolan var strängt fÖrbjudet. Fast en gång när det var min tur att ansvara fÖr underhållningen och vi spelade en pjäs där 'skådespelarna' befann sig i en skog där de plockat svamp att äta...ja, då brÖt jag faktiskt mot fÖrbudet fÖr jag hade kÖpt gott ( sega svampar)som vi använde i pjäsen. Magistern sa ingenting lyckligtvis. :)

2006-11-26 @ 10:23:39
Postat av: Annaa M

Men Inga; det kan väl inte vara föräldrarnas sak att bestämma om vad man ska göra på lektionstid? I praktiken innebär det alltså att när "våran fröken Sara" sa till att hon inte ville vara med om fler kakhögar på fredagseftermiddagen så skulle vi föräldrar kunna satt oss över henne och krävt ännu mer kladdkaka med vispgrädde och biskvier? På lektionstid. Och inte för att fira alltså, utan bara allmänt fredagsmys.

Jag tycker absolut frågan om "fredagsmyset" är en fråga för rektor. Av de skälen som Inga anger. Samt pressen att övertrumfa varandra och det till slut faktiskt som både Manon och andra beskrivit, inte bara handlar om att kräva insatser av föräldrar utan också en kostnadsfråga.

Det eviga ätandet är en folkhälsofråga. Fetman ökar, andra sjukdomar följer efter, tandstatusen försämras. Det finns barn som i stort sett alltid äter. Det tjatas om att barnen blir för hungriga under skoldagen. Men när man på en av mina barns skolor införde godis- och läskstopp i elevcaféet upphörde i stort sett försäljningen där. Ingen var ett dugg hungrig på "nyttigheter".

2006-11-26 @ 14:57:04
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Minks

Jag tycker kort och gott att godis och annat snask skall hållas borta från skolan, så länge det går.

Vi fick inte ha kakor, läsk o godis ens på högstadiet när jag var liten och det var 80-talet (lät som 1920 eller nåt när jag skrev det *g*)
Man åt sin lunch i matsalen och det var det.

Jag tycker absolut att detta är något för oss föräldrar att jobba med, är det inte tillräckligt mkt skriverier om fetma i medier för att vi vuxna ska reagera??!

Jag håller med andra ord HELT med dig!//M

2006-11-26 @ 22:34:25
URL: http://minks.blogg.se
Postat av: Inga M

Annaa; Ja o nej! Det som sker på lektionstid är principiellt lärarens beslutsområde (inom lagar o regler) och säger hon nej till godis så är det det som gäller oavsett vad föräldrarna tycker.

Men detta är ju en lektionsaktivitet som blandar in föräldrarna o då är det inte så ovanligt att läraren låter föräldramajoritet bestämma hur det ska vara. Men det är som sagt upp till läraren att avgöra om hon vill bestämma eller inte. Och i det här fallet har hon valt att inte göra det utan lämna över till föräldrarna.

Jag hade inte gjort så, men hon är i sin fulla rätt. En förälder kan emellertid alltid gå den väg jag tipsade om för att få en ändring. Jag ser inget annat alternativ om man är missnöjd med ett beslut fattat av en lärare (o i det här fallet en föräldragrupp). Hon / de var ju inte mottagliga för övertalning.

Det går ju inte att hota folk eller slå ner dem för att få sin vilja fram? Eller har Du något annat förslag om hur man kommer till rätta med detta? För i sak är vi def. ense.

2006-11-26 @ 23:42:49
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Manon

Då förstår jag hur det går till med lärarens bestämnande i solklassen. Känns lite drastikst att tala med rektorn. Mer för att, tyvärr, är det i dag antagligen ett väldigt futtigt ämne. Det där emd att snaska har blivit så mycet mer norm i dag. Man märker inte hur det går överstyr, liksom. "man ska unna sig" liksom.

Jag ska i alla fall börja med att ta upp ämnet på föräldrasamtalet. Jag har bara ringt hittills. sen får vi se.

Det som retar mig är att JAG tycker at det borde vara snaskfritt i skolan. Att skolan har ett ansvar för vilka vanor de vill ge barnen. Med min stora snart 9-åring är det egentligen inga problem, hon är smal och äter mat ändå fast hon får sött. Hon kan sätta stopp själv MEN det är inte bra att de vanan att belöna sig själv med sött.

När nästa kommer till skolan A som är 4 år i dag. Då blir det en helt annan femma. VET han att det vankas muffins på fredagslektionen kommer han (som han är i dag) inte äta lunch i skolan för han spar sig och så kommer han leva på fredagsmyset hemma. Han är MYCKET för sött. Han kan inte sätta stopp och skulle kunan leva på kakor, bullar och saft och godis. Då skulle jag bli väldigt olycklig av regelbundet snask på fredagar. Och han lär inte vara ensam om detta personlighetasdrag? Så jag tycjker skolan har ett ansvar här. Visst, en del kan tycka att det är vårt problem, men så är dte inte. Vad ska jag göra då? Vara än mer restriktiv hemma för de unnan sig i skolan? Låta de anfdra hemma snaska och säga till honom "du har fått ditt?". Skolan lär honom så att snaska är OK.

2006-11-27 @ 07:30:17
Postat av: Zofy

en undran bara....är det inte sådan thär man tar upp föräldramöten (och blir osams om???)

vi hade enliknande grej på dagis där en mamma (var barn är matvägrare men gilar sötsaker) tog upp att hon tyckte det var förskräckligt att de bara fick typ glass eller kaka till fredagsmellis. Reaktionerna var blandade, en del höll med, en del (som vi så klart) hade ingen koll, en del tyckte inte det var så farligt Kompromissen blev smörgås först, sedan glass eller vad det nu är. Nu vet jag inte om kompromissen var särskilt bra men vi var ense (och det ska man ju vara i Sverige!!)

jag har inte fattat här riktigt. är det bra ni som föräldrar som reagerat eller finns det fler? är det läge att ta upp det på ett föräldramöte?

2006-11-27 @ 08:40:14
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: Manon

SOm du säger är jag övertygad om att reaktionen är blandad. En del tycker det är helt fel.
Dte är så sällan det är föräldramöte, nästa blir under våren nån gång. En förälder var riktigt upprörd över att det lovats godis. Barnen tolkar skaer som de vill. När jag taalde med läraren då så hade hon bara sagt vagt "tja, det är ju en idé förstås" mdan barnen tog det som ett rungande JAAAA. Föräldern jag talade med kände sig tvingad at köpa godia pga barnen lovat (torsdag kväll) men begränsade det till en klubba var, Hon var riktigt upprörd över snaskeriet.

Därför tänkte jag höra med läraren om policy och exakt hur ofta de gör så, hur hon tänker kring det etc etc.

Förstår mamman på ditt dagis - min var matvägrare förr men kudne äta MASSOR av sött!! Förstår henne absolut! Nu äter min mat men det är skört. Vankas annat, ätre han inte.

2006-11-27 @ 09:09:25
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Christina

Förlåt att jag kommer in sent ... men SÄTT NER FOTEN. Du har all rätt att ställa dom kraven. Inte minst när du har en hel debatt "bakom dig" där alla är eniga. Minska på socker och sötsaker. I alla mina matkurser är det just detta som mycket går ut på. Lägg ner - säg det till läraren ... och skolan. Rekommendera en bra och pedagogisk webbsida: www.halsomalet.se !!

2006-11-27 @ 10:34:53
URL: http://solusfemina.squarespace.com
Postat av: Indra

Håller absolut med om att sockerdebatten verkar ha gått skolan till viss del förbi. Jobbar ju själv på gymnasiet och häpnade när jag vid ett av mina sällsynta besök i matsalen serverades enbart pannkakor med sylt. Vad hände med soppan? Jag menar, är inte pannkakor med sylt efterrätt? Vilken energi får man egentligen av en sådan lunch så att man kan klara av resten av dagen?

Med tanke på all överviktsdebatt som pågår i samhället så är det väl också märkligt att man i skolkafeterierna fortfarande säljer delicatobollar och annat snask, och dessutom billigare än mackor. Blir förbannad, faktikst.

Vi har en son med jordnötsallergi och en med äggallegi vilket lett till att det enda i sötväg våra barn regelbundet får (på helgen) är äggfri glass. Dels för att mycket godis innehåller spår av jordnötter och dels för att jag HATAR att baka och allt köpbröd innehåller ägg. Nu kan vi bara konstatera att vi tillhör en utrotningshotad art i samhället. Det är ju inte så att de inte får äta sött, men det har liksom ramlat bort av förklarliga skäl.

Däremot har vår äggallergiske son vid två tillfällen serverats kaffebröd (innehållandes ägg) på dagis, trots att de vet att han är allergisk. Som tur är har det än så länge bara resulterat i nässelutslag och klåda... . Samtidigt som de inte kan hålla rätt på detta så har de slutat attservera ketchup i matsalen för att några andra föräldrar tycker att det innehåller för mycket socker. Snacka om dubbelmoral!

2006-11-27 @ 11:33:29
URL: http://indra73.blogg.se
Postat av: Annaa M

Föräldrar på föräldramöte vill så gärna vara "pk". Säger någon tongivande förälder "ja men lite kul måste de väl få ha, vi ska väl inte förbjuda allt!" och någon annan tongivande faller in så upplevs man som väldigt apart om man säger emot. Det kan man lika gärna göra. Det lönar sig i längden.

Jag säger som flera andra; sätt ner foten, kräv stopp! Du har en hel mediadebatt bakom dig! Folkhälsa är ingen småsak, jag skulle idag inte dragit mig för att ta upp frågan på de stora föräldramöten för olika stadier som tidigare hölls på Pojkens skola. Kan man upplåta gemensam tid åt en halvtimmas information om nattvandrare så kan man ge tid åt det här!

Det gick alldeles utmärkt att ha godisförbud i skolan "förr". Det borde gå nu också.

Den dåliga mellismaten på fritids/dagis är ett kapitel för sig. Antar att situationen inte blivit bättre.

2006-11-27 @ 16:27:22
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

Tack för allt er stöd. Jag börjar med föräldrasamtalet, fortsätter med föräldramötet (om det inte dröjer för längre).

Vi har gaft ett f-möte för ett tag sedan men då visste jag inte att roliga timmen innebar att snaska. Visst berättade läraren om det men inte att det skulle snaskas utan att eleverna väljer nåt roligt!

Jag sätter ned foten!

2006-11-27 @ 17:36:17
Postat av: Inga M

Jag stödjer Dig helt o fullt o håller tummarna att Du får gehör!

2006-11-28 @ 00:15:04
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback