Klimatfilmen i går

Såg den och den var väldigt domedagsmässig men jag undrar ändå. Det ligger mycket i det där och våra konsumtionsvanor. Vi är för många med. Vi tär på resurserna.

Vad kan man göra då? Som enskild person? Välja energisnåla kyl/frys, glödlampor, inte ta bilen till jobbet, inte ha flera bilar, inte resa så mycket charter?

Ja, vad kan man göra?

Vår äldsta tyckte att filmen var så läskig at hon vågade inte titta. Hon tyckte så redan från början så hon satt under en filt och frågade lite saker då och då. Börja tala medvetet med henne om jordens resurser? Hon tillhör framtiden som allas våra barn...

Måste se över mina vanor. Skaffa en kompost. , ja vad kan man göra!? Definitivt ändra vanor och konsumtionsmönster och standard speciellt här i Europa/USA....men hur?

//manon

Kommentarer
Postat av: lalandakid

Den vanliga konsumtionen som man inte tänker på är oftast en källa till miljöförstöring.

I min andra blogg har jag skrivit en hel del om vilken Usel konsument jag är (och min sambo). Vi har tur i oturen om man säger så, för dottern är som hon är så hon tjatar aldrig om att hon vill ha det ena eller det andra.
Har tänkt vidare på detta och skulle jag få fler barn skulle de tycka att vi är världens tråkigaste föräldrar som inte vill skaffa nytt nytt nytt jämt.
Bara när det behövs och den gränsen ska vara tydlig, dvs inte ofta...
Förutom att vara tråkiga föräldrar så bidrar vi inte till konsumtionskarussellen som ju leder till tillväxt. Man kan kanske kalla oss "bakåtsträvare".
Men...om vi är på väg mot ett stup,
är det inte dags att ta åtminstone ett steg bakåt?

Hur man ändrar vanor? Det går, ett steg i taget. Gå igenom allt du har i ditt hem. Fråga dig till exempel, hur man tillverkar alla plastleksaker, vad är de gjorda av, hur fraktades dessa till butiken där du köpte dem. Gör en likadan tankeresa med alla familjens kläder, heminredningen, vitvaror...man blir faktiskt lite deprimerad när man inser att det inte alls bara handlar om några glödlampor, miljöbil eller uppvärmning av huset.
Men det går att börja ta några steg.
Det första är att låta bli impulsköp.
Låter skittråkigt men då får man sig en första tankeställare.
Ändra vanor och konsumtionsmönster genom att LÅTA bli att handla mer än nödvändigt, genom att INTE tänka att det är nödvändigt att ha vad jag vill ha utan bara vad jag behöver för att överleva.
Ju mer man tänker på det desto mer tar det tänkandet över tills det blir en ny vana.
En tråkigare, men i längden hållbar vana.

Postat av: Annaa M

Ja, lalan har rätt, det är överkonsumtionen som är ett av de allra största problemen i vår tid. För många som konsumerar för mycket.

Med den utgångspunkten har jag varit mycket kritisk mot den ensidiag fokuseringen på sopsortering och återvinning. Missförstå inte, det är bar att sortera och återvinna, men hela den där satsningen invaggade konsumenten i en tro att man kunde ha kakan och äta upp den. Det fanns inget i statliga och kommunala rekommendationer om att se till att skaffa sig FÄRRE sopor. Återvinning som kräver långa transporter och kemiska processer för att göra prylar som vi kanske inte alls behöver är ingen större miljönytta.

Ska skicka med boken jag skrev för länge sedan nästa gång M ska hämta så får du se lite mer hur jag tänker...

2006-11-11 @ 17:06:36
Postat av: Manon

Ni har rätt, det är vårt konsumtionsmönster, Ska de över allt det där. Vi konsumerar inte så mycke men ändå. Nåt kan man göra!

Tror inte att vi kan leva som vi gör längre här i Europa och USA. Det funkar inte.

Ser fram emot boken, Annaa!

2006-11-12 @ 06:43:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback