Inte påverkas

Nu har jag landat lite efter telefonsamtalet med halvsystern. Jag har bestämt mig för att låta henne ringa och prata med henne då hon ringer men inte ta initiativ själv.

Hennes föräldrar vet inte om detta att hon tagit kontakt. Jag vet av egen erfarenhet att man äger inte sina barn, barn talar inte om allt och tänker väldigt annorlunda än sina föräldrar. Jag var en sådan själv! Barn är mer kritiska mot en själv än vad man tror och barn säger inte allt de tänker.

Det där med uppfostran är mer fernissa, så att barnen kan vara i möblerade rum, liksom. Sedan ska man helt enkelt lära sig umgås och samspela med sina barn precis som vemsomhelst annan man inte är släkt med. Man ska inte tro en massa om sin betydelse och påverkan som förälder. De tänker själva! Spelar ingen roll för relationen i längden om man varit hemmaförälder i 10 år eller slängt in dem på dagis vid 6 månaders ålder. There´s more to it! Det handlar om att inte svika, att inte klanka ner, att lyssna, att alltid hålla dem om ryggen och vara nån de kan skrika på och nån de kan söka skydd hos utan att brytas, som en stor gammal ek. Stå pall, helt enkelt för allt. Att aldrig ge upp om sina barn. Det är det det handlar om! Åh, hoppas jag klarar det! Har en oro. Hoppas JAG klarar detta!

För mig är det blandade känslor fortfarande. En del rumsrena, andra inte. Visst finns det en liten nyfikenhet från min sida och hon kan vara mer lik mig än vad jag tror (trots att hennes mamma, min elaka styvmor är hrmf), en elak känsla av att vilja vinna över henne på min sida, en annan känsla om att jag vill inte vara vän med styvmors dotter, en känsla av att så orättvis världen är att de som skulle vara värda att bli föräldrar inte blir det och de som inte borde bli föräldrar blir det, rädsla för att bli lurad. Bäst att hålla avstånd, den berömda integriteten. Jag vet hur de kan prata, styvmor och fader, och vet att de kan rikigt göra ner någon (dvs mig).

Jag vill inte återigen luras att engagera mig i en person som kan svika. Ja, jag vet att hon är bara kring 12 år men den delen av familjen har jag varken tillit för eller förtroende till. Jag vill dessutom inte fucka upp mitt liv med att föra in fader och styvmor igen. Det brukar inte bli bra.


Jag vill inte luras till förtroende och vänskap bara för att bli sviken igen. Aldrig. Jag håller mig avvaktande. Ja jag vet hur gammal hon är och det är inte jämbördigt eventuellt förhållande till varandra vi talar om här men så här KÄNNER jag och jag vet att allt inte är rätt.

Avvaktande, vänligt bemötande. Så gör jag.

Alla mina förvarsmekanismer är på högspänn. Allt från fallskärmen till kanonerna över till murarna. En stor VARNING har utfärdats i sinnet. Försiktighet! jag vill inte bli synad och sedan förkastad. Att de hade minsann rätt om hur hemsk jag är. NEJ. Jag vill inte! Låt mig leva i fred med mitt liv och låt mig bygga upp den kärlek jag kan finna och den självänsla och själförtroende som så raserats i fred. Jag vill inte gå igenom några känslostormar igen. Jag vill leva i fred utan att ständigt vara rädd för att bli fördömd, bortkastad och kritiserad.

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Missade diskussionen igår...

Starkt av tjejen tycker jag ändå, att våga ta kontakt! Vid 12 rusar det omkring många tankar i huvudet. Det kan vara en fruktansvärd tid då man tycker man tänker fullständigt klart och vuxet men behandlas av omgivningen som ett barn.

Kanske har hon stora drömmar och förhoppningar om er kontakt, tror att hon ska vara den som kan "ställa allt till rätta", kanske är det bara så att hon vill ha en storasyster.

En god vän var med om något liknande, hennes brorsdotter tog spontant kontakt vid samma ålder. Brodern hade av olika skäl sagt upp bekantskapen några år innan. Om tjejen hade drömmar att knyta ihop familjen igen vet hon inte, men de ses då och då utan att brodern blandas in.

Jag tycker själv det är tråkigt att jag har tre syskonbarn som jag inte känner. Det är inte alls så dramatiskt som för dig, men det är ju ändå nåt speciellt med släkt. Kan bli lite avundsjuk när jag ser andra syskon, syskonbarn och kusiner träffas och tycka det är roligt. Men dom är inte vi. Tror inte barnen kan göra något åt det, de har inga gemensamma referensramar, är i otakt i ålder.

Jag ger inga alls råd. Tycker det är bra att du står på dig i avståndstagandet från far och styvmor. Det är så många vuxna som hänfaller åt "lilla mamma/pappa"-lallande om sina plågoandar. Det är alltid barnen som ska förstå, släta över och förlåta hur illa de än farit.

Postat av: Manon

Så är det antagligen med henne. Tycker också det är starkt av henne även om jag är försiktig.

Visst har man drömmen om en familj nånstans med andra och allt - men jag tror den är tillräckligt bra uppfylld med 4 barn för min del! Även om det kittlas av tanken med syskon, men...

Tack Annaa för din reflektion om barn och föräldrar sist. SÅ känner jag med. Som barn har amn även som vuxen en press på sig att det är man själv som ska förlåta, förstå och allt precis som du skriver. Släta över. Nej, jag vill inte. Jag är trött på att förstå och allt. De var vuxna jag var barn.

Jag förstår inte alls varför just jag som "barn" ska släta över och förstå!

2006-11-29 @ 09:13:17
Postat av: Havsfrun

Läst gårdagens och dagens inlägg. Gud, vad mycket känslor som måste snurra i ditt liv nu.

Eftersom jag inte känner din historia mer än i små brottstycken så har jag inga råd att komma med.
Men det känns som om du bär på hemskt mycket som du helst bara vill låta vara. Så kommer någon utifrån och bara rör upp allt igen.

Jag vet inte om jag är så mycket för avståndstagande, jag är mer på förstå-linjen. Men inte för att förlåta eller släta över. Förstå för min egen skull, inte för de andras skull. Det är som om jag alltid vill ha svar på allting.

Men det är bara du som kan känna vad du ska göra och du verkar ju nu ha kommit till ett beslut som känns ok nu i alla fall.

Kram.

2006-11-29 @ 11:05:16
URL: http://www.havsfrun.blogspot.com
Postat av: Manon

Jag förstår vad som hänt men jag mår dåligt och illa av dem. Jag kan inte ha dem i mitt liv. Så fort jag försöker så fuckar dem upp det. Om de åtminstone hade fått vett till IDAG och fattat allt, men nej. Min farmor säger att fadern har dåligt samvete, jag har svårt för att tro på det. Han gör om samma misstag om och om igen. Jag orkar inte. Jag bryr mig inte om att han är min pappa, han gör mig inte lycklig. Aldrig gjort. Varför ska jag tvingas umgås med honom för att jag förstår? Men må illa varje sekund?

Jag är 1000 ggr lyckligare utan honom. Då och nu.

2006-11-29 @ 11:43:12
Postat av: Manon igen

Tänkte på det Annaa skrev om "lilla mamma/pappa"-syndromet även om de betett sig illa. Kanske är det svårt att släppa drömmen om en familj, om en mamma och en pappa? Att man så gärna vill bli älskad av dem trots allt/ändå.

2006-11-29 @ 14:22:33
Postat av: Christina

Vi är nog alla beroende av att tillhöra. Och kanske att många av oss, som inte har just detta, längtar efter tillhörande, bekräftelse och villkorslös kärlek från våra föräldrar.
Jag har kämpat mig igenom det där med min mamma. Tror jag skrev det ngn gång till dig. Hon finns, jag kan aldrig få henne tillbaka som den mamma jag en gång hade velat ha. Hon tar ut för mycket av sin egen besvikelse i livet på mig. Så hon får stå åt sidan.
Jag tycker att du har kommit fram till ett väldigt klokt beslut när det gäller din halvsyster. Finn ro i det beslutet. Så tänker jag jättemycket på dig.

2006-11-30 @ 09:06:55
URL: http://solusfemina.squarespace.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback