Grönsaker

Jag har en bekännelse - jag gillar faktiskt inte grönsaker så mycket! Några få ja, men egentligen äter jag det pliktskyldigast. Aldrig varit förtjust i mjölk heller, ända från barnsben. Minns alla bataljer för att få i mig mjölk som jag tycte var tväräckligt och hur jag hulkande tvingade i mig en del för att den vuxne vann. Numera dricker jag aldrig mjölk.

Visst lär jag mina barn att grönsaker det ska man äta, eller rättare sagt, vi har det alltid på bordet (nåja inte då det blir mycket stress) men jag tvingar dem inte.

Tycker ofta grönsaker är smaklösa. Ta tomat, vattning och uschlig här. Långt ifrån den mjuka runda söta smaken som den har egentligen!

Frukt gillar jag, bananer, persikor, nektariner, physalis och liknande frukter. Med äpplen är jag kräsen, tycker ofta det är för surt och klarar bara av golden delicious. Aldrig varit impad av apelsiner, bara söta mandariner/satsumas od.

Men, jag är inte förtjust i grönsaker alls! Men äter pliktskyldigast. Föredrar då ruccola helst. Isbergssallad är kall och vattnig och trist. Gurka, tja, smaklös, kan uppskatta sådant däremot som sparris och brysselkål men jag kan inte säga att jag blir till mig i trasorna över dem.

Ändå är jag frisk av mig. Är i stort sett aldrig sjuk trots detta. Därför har jag från mitt navelperspektiv lite svårt att förstå att det ska vara så betydelsefullt...även om jag intellektuellt förstår att det är viktiga ingredienser i kosten. Likaså att jag ett tag i en outsäglig dumhet trodde att man inte blir tjock av det man dricker för jag aldrig la på mig trots massor med burkar av coca-cola som alla säger är så sockrig.

Vad vill jag med att skriva detta? Tja, blottar en dumhet och att jag faktiskt inte gillar grönsaker men älskar frukt (ovan uppradade) och älskar rött kött som bara varit och vänt i pannan och lustigt nog även lax.

Dessutom är jag egentligen trist i mat. Jag kan äta samma sak i veckor utan att tröttna. Jag fastnar liksom. Trodde jag vara ensam i det tills en kollega till mig var likadan. Lika trist variationslös som jag.

Det är väl inte riktigt pk att inte gilla grönsaker som vuxen!?

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Hi hi, vilka bekännelser! Här har vi aldrig haft problem med grönsaker, alla tycker om något och ingen har behövt tvinga i sig gröna ärter. Det är jag som är i särklass sämst. "Nu lilla mamma var det ingen sallad idag heller!" säger Mellan som lever på sallad i skolan och frukt i kilovis efter densamma. Mitt matlagande är så mycket plikt att det ska mycket till att kröna det med även en pliktsallad. Jag har den typen av mage som inte riktigt rår på några större utsvävningar i frukt och råa grönsaker. Jag får också väldigt snart nog smakmässigt av åtskilligt grönt. Av kokta palsternackor och jordärtskockor tål jag inte ens lukten efter alla småbarnskoken...

Det som inte är pk är att tala om att man inte gillar grönsaker! Du ska veta att man bjudits på ohyggliga anrättningar i samband med diverse evenemang i miljörörelsen, speciellt förr. Med en vegetarian i huset så måste jag ju ändå säga att det finns mycket man kan göra med grönsaker när man räknat bort det slankiga vattniga och för min del också de hemskaste rotsakerna!

Ska jag ge något pekfingerråd så är det att se till att det nötkött du äter är svenskt i första hand och undviker sånt som är odlat på sydamerikansk regnskogsmark...

Postat av: Carina m3

Gillar heller inte just grönsaker av typen vattnig gurka och smaklösa tomater. Däremot gillar jag varma grönsaker som broccoli, haricots vertes och grönsaker som blir mer av en rätt i sig som tex snabbstekta morotsstrimlor med lite purjolök, ingefära och svartpeppar.

Det jag egentligen skulle kommentera var hemmaslappandet: Helt rätt! Det vore snudd på taskigt att köra lovet på turbo med barn som har fullt upp i veckorna tycker jag. Jag läste någonstans, säkert i någon vederhäftig källa som Expressen eller text-tv, om någon stressforskare som menade att vi egentligen klarar stark stress väldigt bra om även vilan finns. Den här forskaren menade att det som bryter ner är att för många idag så följs inte anspänningen på jobbet/i skolan av återhämtning under helger och kvällar. Utan vi kör på i lika snabbt tempo då med aktiviteter för både oss och barnen, umgänge, ja vi till och med "aktivitetssemstrar" nu för tiden och det är det som fäller oss.

Jag tror det ligger mycket i det, man behöver växla ner under helgen, på lov och liknande för att kunna ge järnet i veckan utan att köra slut på sig. Men som vanligt har vi svårt med måtta och har fått för oss att man är en loser om man inte är uppbokad varje minut. Jag tycker det där är lite kul och är smått känd i bekantskapskretsen för att vara patologiskt inaktiv närjag är ledig. För jag vägrar göra något jag inte vill då och drar mig gärna undan umgänge. Men det betyder inte at jag itne gör något men jag tycker det är lite kul att svara "inte så mycket alls" när någon frågar vad vi gjort i helgen. Då får man den där lite medlidsamma blicken som betyder att personen som frågat dragit slutsatsen att jag varken har vänner eller intressen. Att jag varit till plantskolan, grävt i trädgården ett par timmar och tagit en långpromenad med familjen räknas liksom inte och då brukar jag inte nämna det heller. Bara på pin kiv, helt barnsligt och meningslöst uppror i det tysta.

Slutsats: SJÄLVKLART ska ni säcka i pyjamas halva dagen, titta i timtal på film, läsa, fika och spela dataspel ytterligare några timmar på lovet-varje dag om ni vill det. För det är en stor kontrast mot hur ni har det till vardags och det är det som behövs. Familjen soffpotatis som alltid sitter klistrade framför skärmen kanske inte borde göra detsamma men det är ju en annan femma.

2006-11-02 @ 18:37:19
Postat av: frktjatlund

Jag tillhör också de extrema vanemänniskorna. Men jag gillar grönsaker. Det blir sallad vareviga lunch. Gärna med rostbiff eller kalkon.

Maken fick en hård uppfostran på kruska-kli och morötter. Föräldrarna var vegetarianer av gamla skolan, så han är snarare animalian (eller vad det kan heta)

2006-11-02 @ 20:27:46
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Jag gillar grönsaker och även mjölk... dock inte spenatsoppa, det är det värsta jag vet. Att se spenatsoppa tillagas på tv var ångest- och illamåendeframkallande.

2006-11-02 @ 22:19:46
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Grönsaker och mjölk går bra för mig... förutom spenatsoppa som är det värsta jag vet.

2006-11-02 @ 22:23:54
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Manon

AnnaaM - lagar också mat pliktskyldigast. Jag avskyr det till en sådan grad att jag gillar inte ens (hypotetiskt) att få beröm för nåt jag lagat. Blir bara arg. Roligare att få beröm för nåt annat som är roligare:)).
Hm., fast jag har smakat tex vegetarisk paj och det var gott...kanske är det så att jag inte gillar kalla grönsaker? Trist smak.

Carina - ja, i wok och så gillar jag grönisar! Eller de gör inte så mycket iof. Tillagade gröniar är ätbara i alla fall men inte alla.
Skönt att du säger så om hemmatillvaron! Jag tycker också om att göra ingenting! Precis som du. Jag är övertygad om att forskaren har rätt, det är sunt förnuft, vi överdriver så mycket i dag.
Jo, det är som du säger, det är så mycket ändå! Alla (utom Dottern) trivs med att bara vara hemma. Iof i går så började de retas lite för mycket, spec A (4 år) så vi åkte iväg till en inomhuslekplats. Jag bävade för det spec då A gnällde stort om att tvingas ha overall, allt var fel, men så kom vi iväg och de hade jättekul! När vi skulle gå för lekplatsen stängde vägrade alla klä på sig och alla var så trötta att ingen av de små orkade stå bakom vagnen så de trängdes stprt 3 i vagnen i overall. Skulle tagit med min ergo bärsele. Kom hem sent, Skönt att göra nåt off rutin, jag avskyr då allt ska vara inrutat och inget spontant. Tyvärr blev jag ännu sjukare och fick lätt feber i går kväll av utflykten. Har nu ännu ondare i halsen och är helt matt. Ska ligga på soffan så mycket jag kan i dag. Märkte på de tre små att de inte är 100% friska heller. Idag kanske de inte retas så mycket i all fall...Men så farligt var det i alla fall inte att vi inte hade kunnat stanna hemma, långt ifrån kris men Dottern ville så gärna dit så jag uppoffrade mig! Hon är hemskt aktiv...
Idag ska vi släntra omkrig i pyamas igen och spela dataspel och allt!

frk tjatis - ännu fler som kan äta samma sak jämt! Jag har inte behov av variation i mat så mycket. Jag bryr mig inte.

Nina - spenatsoppa låter inte gott! Man kan inte gilla allt...

2006-11-03 @ 07:11:34
Postat av: Mamma P

Grönaker nyttiga, visst, men gillar man inte grönsaker så finns ju vitaminer och massa med nyttigheter i frukt. Just tomat, gurka och sallad innehåller faktiskt mest vatten också så det är inte de grönsaker man ska tvinga i sig i första hand om man nu prompt måste äta grönsaker.
Mvh mamma P som äter sushi varje dag (om tillfälle ges) utan att tröttna

2006-11-04 @ 07:48:16
Postat av: Manon

Mamma P - haha, nu lär jag bli fast på sushi i nåbra veckor:). Det är så gott! Visst finns det vitaminer i annat.

2006-11-04 @ 10:35:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback