Städförbud

Vi har en regel hemma att alla ska städa (plocka undan leksaker etc) på lördagar. Om barnen inte gör det - inget godis. När de har plockat bort leksakerna od de ställt till med, så tar vi fram dammsugaren och skurborsten och städar medan kidsen snaskar på för fullt.

Vi har dessvärre ett "problem" - vår äldsta är morgonpigg och vaknar 06/06.30 som småbarnen - OCH BÖRJAR STÄDA PÅ EN GÅNG! OCH vill att alla andra ska göra det också! Så resten av kidsen sitter och äter frukost och är lika morgontrötta som jag medan äldsta dottern - STÄDAR och TJATAR! Tjatar på alla andra, ber om hjälp med vissa saker (som hon behöver hjälp med tex en extra hand då hon ställer tillbaka böcker) men jag vägrar - för en gång i veckan vill jag ta det lugnt och läsa tidningen och allt och SOFTA på morgonen. Är INGEN morgonmänniska alls.

Ok, jättebra, Hon säger att hon vill städa tidigt för att kunna leka med kompisar senare. Att det förstör om hon börjar senare.

Varje lördag under en lång tid så har vi vädjat till henne att vänta. Att hon INTE behöver städa direkt på morgonen men som sagt - hon vill få det undangjort. Då har vi sagt att det är helt OK att hon är morgonpigg och vill städa men hon kan inte tvinga alla andra att städa så fort de slår upp ögonen.

Ja, suck. Vilket bakvänt problem:)! Dotra är mer ordentlig än mamma...

Nu har vi infört städförbud. Vi vill kunna äta frukost och läsa tidningen om helgmorgnarna. Att städa lite senare innebär liksom 9 på morgonen ungefär...Det stör ju inte hennes sällskapsliv (tycker vi) med tanke på att många av hennes kompisar sover så länge...Så det är städförbud för samtliga tills mamma/pappa ätit färdigt frukosten och läst tidningen...fel!? Men jag orkar inte tjata på resten av kidsen att städa direkt på morgonen (hon tycker det är orättvisst nämligen att bara hon städar, naturligtvis, men vem vill städa så fort man kommit upp ur sängvärmen?)- behöver min startsträcka!!!

Städförbud - det trodde man inte!

Nåja, vi får "trösta" oss med att mellansonen på snart 4 är helt tvärtom. Ska han städa får man detaljstyra honom "ta leksaken x och lägg den vid y" för varje sak...och han är alltid för trött och orkar inte städa..ja, så olika kan det vara! Han uppskattar lugna morgnar i alla fall:)!

//manon

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Försökte kommentera men jag vet inte om det gick. Gör om igen så får du väl själv plocka bort om det blivit sänt tre gånger!

Hemma hos oss har ju frågan aldrig varit aktuell... men jag skulle gjort som du. Eller så här; naturligtvis får den som vill städa eller göra något annat klockan sju, men begär inte att andra ska delta!
Vet att det finns andra uppfattningar i vårt lutheranska land; dvs all morgontidighet ska bejakas och belönas så det är egentligen man själv som ska jaga upp alla klockan sju för gemensam städning, he he...

Jag tycker det ingår i socialiseringen att barn ska lära sig tidigt vad som inte är ok klockan sju lördag/söndag morgon. Var på en fest med översovning en gång där kompisens barn i din dotters ålder steg upp ungefär halv sju på söndag morgon och fick sin mamma att gå med ut och spela fotboll under mycket högljudda former utanför fönstren där folk låg och sov. Hon förstod inte alls kritiken från oss andra utan ansåg att "barn ska upp tidigt annars kommer de aldrig i säng" (med en vass pik åt våra andras barn som inte varit uppe lika tidigt)

Postat av: Manon

AnnaaM - skönt..det är precis det vi säger till henne att hon är fri att städa bara hon inte tvingar andra att göra det i okristlig tid! Tyvärr funkar det inte:))!

Det ingår i socialiseringan ja! Vi hindrar henne att ringa folk 9.30 helgmorgnar...

2006-05-04 @ 08:48:37
Postat av: Björn

Har du receptet på barn som kliver upp kl. 06.00 och vill städa? jag har nog missat något i själva gräddningen. Mina vill helst undvika städning mellan 00.00 och 24.00.

2006-05-04 @ 10:31:20
URL: http://www.klix.se/wordpress
Postat av: Manon

Björn - *skrattar*, tja..som sagt nästa, mellansonen han är INTE ALLS SÅDAN:)!

Du vet, mutationer?!?

2006-05-04 @ 10:35:07
Postat av: Visionary soul

Jag tycker inte alls att ni gör fel som "förbjuder" eller sätter en gräns här. Att bo i en familj eller med fler människor än man själv kommer alltid att innebära kompromissande, och det är det mycket bättre att ni lär henne nu än att hon ska lära sig det "den hårda vägen" när hon är vuxen! Helt rätt, kämpa på bara! :-) Fast samma sak gäller ju dem som inte vill städa - de får väl bli utan godis då...? Jösses vilket segt problem att ha på lördag morgon... jag skulle nog få ett eller annat utbrott, tror jag! ;-)

2006-05-04 @ 22:30:18
URL: http://visionarysoul.blogspot.com
Postat av: Manon

V-soul - alldeles rätt! Vi kämpar på! Undrar hur det bli i morgon. Vi kan ta det argumentet - "du kommer tacka oss när du är vuxen" - *skrattar*

2006-05-05 @ 11:35:39
Postat av: Nettan

Åh vad jag önskar att jag hade åtminstone ett barn som din N. Här är det detaljstyrning som gäller för alla tre även om min lilla L visar vissa goda tendenser. Städning vid 06.00 blir det dock aldrig någonsin tal om, men efter 8.00 helt ok!

Krma och ha en härlig lördag!

2006-05-06 @ 17:55:02
URL: http://www.reflektioner.org
Postat av: Manon

Nettan - ja inte kl 6...usch...Nåja, resten behöver detaljstyras:).

2006-05-08 @ 08:50:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback