Ensam kvar

Vid den här sjön i Budapest ska jag bo snart. Det finns ett stort hotell där som inte syns på bilden och sjön med hotellet och min från barndomen älskade nalle i parken vid sjön, är mittemellan min farmor och city.

Min farmor är mellerst av två bröder. Hennes äldre bror dog för ett par år sedan och i förrgår dog hennes yngre bror som hann bli 82 år. Nu är hon ensam kvar...Hon blev glad över att vi kommer speciellt under omständigheterna. Jag känner vemod för jag vet att dagen då även hon rycks bort kommer allt närmare. Min farmor som är min mor, min emotionella mor som alltid funnits till för mig. Jag bodde hos henne mellan 3 - 7,5 års ålder. Bandet är starkt. Jag kan irritera mig över henne, hon har sidor jag inte gillar, men jag älskar henne. Det är sorgligt att se denna förr så starka kvinna, en rebell, ofta före sin tid vad gäller kvinnosaken bli allt mer märkt av ålderdomen. Hon går med käpp i dag. Jag har ännu inte sett det. Ballerinan med käpp. En feminist före sin tid som bara ville dansa. Hon blev ballerina och balettpedagog mot sina föräldrars vilja. Hon låtsades inför dem att hon läste till apotekare i Budapest fastän hon gick på Balettakademin. Viljestark! När folk talar om henne är hon "kvinnan som inte gillar laga mat och är dålig kock". Konstigt. Ingen såg att hon älskade att dansa och att det var DET hon var bra på medan hon orkade! Att hon alltid vill/ville vara självständig och tjäna sina egna pengar oberoende av en man. Nej, hon är en dålig kock...men så mycket mer än just det...En kvinna med eget liv.

Jag är glad att jag bokat resan och hon blev glad över att jag och N kommer. Nu har hon bara mig. Min far kan tyvärr inte räknas.

Budapest, min födelsestad, kommer alltid att finnas i mitt hjärta oavsett. Det är mina rötter.

Det är märkligt det där...att flytta...minnen...hur livet går vidare med eller utan en. Detta är mitt ursprung, mina barn kommer aldrig att känna för Budapest som jag men jag vill ta dem dit för det är ändå en del av dem via mig. Sakta men säkert kommer minnena att suddas bort och jag kommer vara lika blank för framtida generationer som min farfars tyska och franska föräldrar. Budapest kommer att vara en stad bland andra som Wien och Paris är för mig trots mitt franska och tyska ursprung så nära i tiden...min farfar född i Wien - var lekte han? Jag vill i alla fall förmedla kärleken till denna stad! För kärleken till denna stad är en del av mig.

Nalle

Bottenlösa sjön

//manon

Kommentarer
Postat av: Nettan

Starkt vännen, starkt, påminner mycket om Kristinas längtan till Sverige ur musikalen Kristina från Duvemåla! Om du får chansen eller har den hemma, lyssna på melodin Ljusa kvällar om våren så tror jag du förstår vad jag pratar om!

Kram

Postat av: Visionary soul

Så fint, vemodigt och starkt! Du får ta vara på resan så gott du kan, mer kan man inte göra...

2006-05-09 @ 19:45:48
URL: http://visionarysoul.blogspot.com
Postat av: carulmare

Så fint att du kan resa och hälsa på henne... Det är tungt att se sina föräldrar åldras...

Buda och Pest - var det inte så? Två städer, en bro emellan...

2006-05-09 @ 21:17:52
URL: http://carulmare.blogspot.com/
Postat av: Nina på Johangården

Vad härligt att du kommer iväg och får hälsa på farmor och nallen!

Rötter är viktigt - jag har just hittat en hel liten hög med rötter i mitt liv. Alldeles underbart!

2006-05-09 @ 21:38:50
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Marie

Vilken underbar kvinna din farmor är. Min farmor var också en stor kvinna i mina ögon. Saknar henne så.

Förstår att Budapest är väldigt speciellt för dig.

Kram!

2006-05-09 @ 23:06:18
URL: http://marieas.blogsome.com
Postat av: Manon

Nettan - känner inte till men jag ska försöka hitta den!

V-soul - ja, jag längtar, lite "rädd" att se min farmor åldrats väldigt sen sist och längtar och även efter stadens buller och värmen och allt...

CarulMare - ja det är två städer som växt ihop till en. Vi ska bo på Buda-sidan. Gångväg till city (om man kan tänka sug gå i 30-45 min:)) och min farmor lika avstånd. Nej, det är inte kul att se de åldras...

Nina - ja, rötter är viktiga! Har sett att du också längtar...

Marie - ja, de kan bli stora i ens ögon:). Mycket har de varit med om. Synd att Budapest är så långt borta bara i avstånd:)!

2006-05-10 @ 07:58:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback