Pengarna eller livet

Jaha, vad ska jag göra...är så trött jämt...kidsen kommer gå långa dagisdagar. Är så AVUNDSJUK på alla som kan hämta 15-16 och har män som kommer hem vid 18 om kvällarna...Jag är riktigt GRÖN. Ser ni en grön varelse på stan så är det inte aliens utan jag som muterat av avundsjuka.

Jag skulle behöva respit bland allt jobb och renovering. Hela familjen skulle behöva det så man fick mer balans mellan arbete och familj.

Så är det pengarna. Om jag går ner i tid förlorar jag i pengar. Och så tiden - jag får exakt lika mycket att göra men på kortare tid. Samma jobb på mindre tid och pengar.

Men det skulle vara skönt med en dag ledigt i veckan...Det jag kommer att ångra som gammal är att jag var för lite med barnen...men vi har 4, vi behöver pengarna, de kostar, och det är inte så att jag får mindre att göra på jobbet...Och så, jag gillar att inte behöva vända på slantarna för mycket...

Snälla! Nån som har tankar kring detta? och - ni som har det som jag - ge er till känna! Så jag vet att det finns andra...

//manon

Kommentarer
Postat av: Lotten Bergman

Jag läser med stort nöje allt du skriver -- har fem barn och känner igen mig i mycket.

Önskar verkligen att jag kunde ge dig råd och anvisningar, men det funkar ju inte så. Vi flyttade till en annan landsända när jobb och tider inte gick ihop med de tre barnen. Nu funkar allt, vi har fått två barn till och vi bor granne med min bästis.

Mejla gärna mig, jag kan överösa dig med hejarop och "så här gjorde vi men det funkar inte för alla förstås"-meningar!

(Jag låter förfärligt hurtfrisk, men är i själva verket just idag halvdöd efter endast tre timmars sömn och ett sjukt barn hemma och en deadline som håller på att rinna ut i sanden ...)

Postat av: Grannen

Hej!

Det är svårt att få vardagen att gå ihop och det är också svårt att råda!

Jag jobbar ju deltid men yttepytte deltid dvs 92,5% vilket ger 37 h i veckan. Denna lilla nedgång i tid ger mig lite andrum och jag behöver inte stressa ihjäl mig på mornarna när jag skall hämta. Sen delar ju jag och maken ganska rakt av på hämtningar och lämningar annars skulle det aldrig funka! Men vi har haft denna diskussion förut så jag lämnar den delen! Men missar du så mycket ekonomiskt att gå ner i tid? Om maken jobbar så mycket så kan det väl vägas upp där?!? Räkna lite på det, du kanske inte behöver gå ner jättemycket men kanske jobba 7h per dag dvs 87,5%. Gör inte lika mycket i plånboken men otroligt mycket för ens övriga tid! Sen är det ju problemet med samma arbetsuppgifter fast på kortare tid och det är ju svårt för jag vet att det ofta blir så. Eller kan inte maken hämta en dag i veckan så kan du jobba över då och sluta tidigt de andra dagarna i veckan?

Hoppas du kan hitta någon lösning!

Ha det!

/T

2006-08-28 @ 12:35:23
Postat av: Annaa M

Mmm, det är det där med pengarna. Vi gick runt på rätt lite pengar när barnen var små. Jobbade såpass lite så att vi kunde ha barnen på 3/4 tid på dagis, hade ju differntierad taxa och det lönade sig dåligt för oss att jobba mer och betala högre avgift. Min bedömning är att det är när barnen är i förskoleålder man kan klara sig med mindre, sen kommer det ju en massa krav utifrån när de börjar skolan. Alltifrån pålagor från skolan, dyrare kläder till egna fickpengar.

Men vi hade möjligheten till flexibilitet och så hade vi bara en liten billig hyresrätt och ingen bil. Det var medvetna val som inte alla kan göra, men det bidrog naturligtvis till att minska stressen påtagligt.

Håller med dig om att samma jobb på mindre tid och för mindre pengar är meningslöst. Vådan av en liten arbetsplats kan jag tänka. Men ändå, du har rätt att gå ned i arbetstid och det är arbetsgivarens, inte din, skyldighet att se till att det hela funkar. Det där med längre tid en dag kanske inte är så dumt, vi praktiserade det så länge maken levde att den som inte hämtade jobbade fram till sju eller senare. Och då inte bara han alltså! (Han tog ofta ett nattpass sen också när barnen lagt sig, men det var inte att rekommendera.)

Har du pratat med M om hämtningshjälp för resten?

2006-08-28 @ 17:43:26
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Manon

Lotten - tack! Jo, det är svårt att råda men som du säger man kan alltid få input. Jag förstår vad du menar om hurtigheten. Jag ska höra av mig!

Grannen - skulle gärna vilja att han hämtade en dag i veckan då skulle jag kunna jobba igen och sluta tidigare en annan dag...Jag kanske är för snäll med. Andra tar ledigt för konserter och allt...önskar jag kunde få gå 15.30 faktiskt. Bara det skulle hjälpa en del! Jag börjar ju tidigt...Tänker...Problemet är att vi är så få...

AnnaaM - tack för att du inser att alla inte kan välja eller inte gör samma val men man vill få det funka. Jag tänker varje dag på nu att ringa M men på fm går hon i skolan och på em glömmer jag det. Men jag måste komma ihåg det för jag tänkte att hon kunde ju börja med det redan nästa vecka. På torsdag anses de färdiginskolade nämligen. Fast - om det är OK för M så kan jag faktiskt ta den dagen som längre oh ta igem det en annan dag...I fall maken inte inte kan hämta en dag i veckan alls...Gjorde han det + M så skulle det vara mycket bättre! Jag vill vara mer med de små medan de är små!

2006-08-28 @ 21:02:55
Postat av: Havsfrun

Den riktiga kvinnofällan för mig var att jobba deltid men ändå göra ett heltidsjobb. Till viss del beror det på mitt sätt att vara - jag har svårt att släppa tankarna på jobbet, även när jag gått därifrån, dålig på att säga nej osv. Samtidigt var min senaste arbetsplats full av utbrända kvinnor så nåt fel var där.
Så jag valde friår, annars hade jag sagt upp mig eller blivit sjuk tror jag.

Vi är vana att leva på mindre pengar efter många år av föräldraledighet. Samtidigt tjänar min man hyfsat men inte jättemycket och jag hade lite besparingar med mig i boet som vi nallar på. Men visst är det en hel del man inte har råd med. Inga utlandssemestrar sen vi fick barn t ex, billiga eller ärvda kläder m m.
Vi har gått back sen jag tog friår men vi klarar det än så länge. Hur det blir sen när jag ska tillbaka får jag ta sedan.

2006-08-28 @ 22:47:47
URL: http://www.havsfrun.blogspot.com
Postat av: Manon

Havsfrun - är det många utbrända på en plats borde nåt vara fel, ja!

Du har rätt, det är en kvinnofälla att arbeta färre timmar med samma att göra fast mindre betalt. Jag undrar med när vi kan åka charter igen...kollade och det är uppåt 45000 för oss alla 6! Men å andra sidan, vår bondgårdssemester flr 5000 för alla 6 var väldigt uppskattat...och så bilsemestrar är ju billigare. Tänkte åka till Landet Bortom nästa år med bil. Men jag vet inte om jag saknar chartern...det är skönt att slippa stress och SKÖNT att få bara vara hemma när det är så mycket annars. Skickar vår stora på ridläger med så länge vi har råd. Nej, våra saknar inget trots att de inte fått vara utomlands. Tycker vi ordnar det bra ändå...Slut på utvikningen.

Alla verkar rörande överens om att dte är rät meningslöst att göra samma jobb för mindre pengar...Jag tänker...hur lösa det. För jag vill inte ångra att jag varit för lite med dem...Men jag erkänner - jag gillar pengar! Livet ÄR lättare så...

2006-08-29 @ 07:33:06
Postat av: Sofie

Hej!

hur dags hämtar du på dagis? kan du inte göra en deal med maken att han hämtar en dag på dagis. Den dagen kopplar du bort familjen helt och jobbar sent, typ till åtta - där har du tre-fyra timmars övertid som gör att du de andra dgrn går en timma tidigare....

skulle du kunna gör så med ditt jobb...eller är arbetsbördan konstan varje dag?

kram Sofie som hämtar 16 30 varje dag och mina barn är också alltid sist kvar.....fattar inte hur folk gör...

tror också på kvinnofällan - att arbeta mindre, få mindre betalt och göra mer hemma. Det hör jag på varenda en som jobbar deltid "ja, jag har ju valt att jobba mindre så det är klart att jag fixar allt hemma för när han kommer hem ska vi ha mysigt" nej, jobbar hellre än städar....

2006-08-29 @ 09:31:17
Postat av: Carina m 3

Inga råd att ge, tyvärr, men en hel hög sympatier! Vi har ju tagit av 180 grader åt andra hållet så mina råd är nog inte kompatibla med er situation, men ändå. Vi har ju slagit tvärnit på jobbfronten för tillfället. Tre barn tar tid och det känns som att man inte bara vill utan också är skyldig barnen att få det att funka när man skaffat så många.

Så för oss blir det till att offra vissa grejor, som att klättra på jobbet, och ha ett större hus. Nu har vi ju fasta jobb att tvärnita från, det är ju skillnad om man måste jaga jobb med små barn. Men vi har tagit långa föräldraledigheter med skrämselhicka från makens jobb som följd (han är chef och chefer gör visst inte så). Vidare satsar vi på att hålla oss kvar på de nivåer på jobbet vi är men vill inte framåtjust nu. Ännu mera skrämselhicka på stora företaget, man i 35-årsåldern som bromsar istället för att gasa, hur ska man tolka sådan uppnosighet?

J...igt obekväm gör man sig på jobbet men det känns som att det är värt det flera gånger om.

2006-08-29 @ 11:41:29
Postat av: Manon

Sofie - hämtar också 16.30 åtminstone med det tidigare dagiset. Hur det blir nu vet jag ännu inte iom att vi skippar bussarna..det gamla dagiset låg närmare jobbet liksom förut och det nya därvi bor med 5 min gångväg. Förut hann vi med en buss och kom vi hem vid 17.15 mha dagispersonal som klädde kidsen tills jag kom. Sprang från dagis ca 16.40 med tre påklädda barn jag roffade åt mig. Men jag antar att vi i dag komemr att ha samma hemtid, kring 17/17.15 för dagiset är närmare...
Det vore bra om han hämtade en dag i veckan för då kunde jag göra som du säger! Vill inte in i en kvinnofälla av denna typ...
Carina - är ingen karriärist heller, har ingen fancy villa heller (som Grannen kan intyga:)). Men som du säger har vi annat utgångsläge. Jag som blev varslad under graviditet, maken som jobbar på ett ställe som haft varsel 2 ggr redan. Man måste vara DÄR. Arbete är liksom fundamentet för familjen. Utan den kan vi inte leva. Thats life för oss i alla fall. Som sagt jag är rädd att jag kommer ångra att jag inte var så mycket med dem då de är små, men detta är förutsättningarna vi har att leva efter.

VILL OCKSÅ SÄGA ATT - jag hann inte tidigare i dag så jag lägger till att det låter jättskönt och bra som ni ordnat med all er obekvämlighet!

2006-08-29 @ 20:42:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback