Manon Husmor

...eller bloggtorkan del 2...OBS detta är det enda i husmorsväg ni någonsin kommer att få på denna sida...

Var och storhandlade nyss och såg då nåt rent förfärligt - mix för Gulaschsoppa...usch, inte ens rätt saker i:), så jag tänkte nu delge er ett alldeles äkta recept och lite fakta och historia kring Gulasch eller Gulyás som det egentligen heter (uttalas gujáássh).

Fakta och historia:
Soppan tillreddes av herdarna på pustan. Varje herde tog med nåt till denna soppa, olika grönsaker och olika sorters kött. Man tager vad man haver, liksom och rör i hop det. Gulasch blir mustigast med olika sorters kött, lamm, nöt, gris etc....OBS - detta är en SOPPA och inte en GRYTA som folk ofta verkar tro/göra.

Receptet:
500 gr kött, går bra med högrev, jag brukar använda det
200 gr soppgrönsaker
100 gr potatis
1 lök
Paprikapulver - OBS ta SantaMarias OCH INGET ANNAT för då är det fel sorts paprika, passar inte alls!!!!!!
Kummin
2 st lagerblad
Salt
2 msk olja
...och sedan i brist på en speciell sorts stark paprika använder jag några matskedar mild (för barnens skull) Ajvar Relish.

Så här gör du:

Skär köttet i bitar. Hacka löken och fräs den i olja. Lägg i köttet så det bryns lite. Salta och strö på sedan några matskedar paprikapulver och bara rör om jättejättesnabbt - LÅT INTE PAPRIKAPULVRET FRÄSA FÖR DÅ BLIR DET BESKT SOM ATTAN OBS FUNKAR INTE SOM CURRY ALLS! Snabbt röra om och hälla på vatten. Häll i mera paprikapulver, var inte rädda för att hälla i mycket, jag brukar ta ca 1/3 av en 80 gr burk (om inte mera). När köttet börjar blir mjukt häll i alla grönsaker och lägg i kummin, lagerblad, ajvar relish od efter smak.

Varsågoda! Gott och barnvänligt, har tom bjudit N-s (8) kompisar på detta och de har ätit med god aptit.

Jag hittade mixen där jag hittade OCH köpte mix för "äkta" amerikanska hamburgare...jaja, alla har vi våra hang-ups:).

Nu måste jag haffa M (2 år) som öppnar frysen i jakt efter en tredje glass...och för guds skull - TRO INTE JAG ÄR VÄRLDENS HUSMOR NU:))). Detta hör till ovanligheterna....

//manon

Kommentarer
Postat av: Inga

Bra med recept. Jag är ständigt på jakt efter bra recept på grytor (ok soppor då). Jag fattar allt Du skriver men vad är ajvar relish? I vilken hylla ska jag leta?

Postat av: Manon

Ajvar Relish finns där du kan hitta pastasåser, peperoniburkar od.

Hoppas det smakar:)

2006-04-17 @ 17:33:09
Postat av: Nettan

Härligt recept! Har kopierat det och komemr atta nvända det! Tror att din M och L är rätt så lika då de har en benägenhet att jaga glass på alla möjliga och omöjliga ställen!

Ta hand om er
Kram

2006-04-17 @ 17:51:34
URL: http://www.reflektioner.org
Postat av: Carul Mare

Till och med jag, som säkert är ännu mindre husmor än Manon (kanske mest för att jag numera bara har mig själv att kocka åt och denna person för det mesta väljer snabbt och utan stök framför det kulinariska) känner mig frestad... Av någon anledning tror jag också att detdär är jättegott - och detdär ajvar nånting låter spännande. Mättande måste det ju vara med så stor andel kött...

2006-04-17 @ 18:14:05
URL: http://carulmare.blogspot.com
Postat av: Nat

Det låter onekligen jättegott. Jag har aldrig varit speciellt mycket för soppor, men just gulash soppa brukar vara matig och krydigt god.

2006-04-17 @ 19:58:52
URL: http://inteforintett.blogspot.com
Postat av: Manon

Nettan, CarulMare, Nat - testa! Det enda ni inte ska snåla med är paprikan annars kan ni hälla i resten av kryddorna efter smak.

2006-04-17 @ 22:05:07
Postat av: Annaa M

Ajvar är min räddning! Har det i köttfärssåsen till oss asätare och som stomme i alla olika vegetariska såser jag gör till Mellan. Aldrig kunde jag ana att just min räddning skulle finnas för 23 spänn burken i närmaste sunkvivo!

2006-04-17 @ 22:11:17
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: bless

Det är gott. Jag har ridit med de sköna fåraherdarna på pustan (otroligt fina i folkloristiska dräkter) och ätit gulasch med dem. Det var fantastiskt.

Zeretlek, var det nog jag lärde mig att säga.

2006-04-17 @ 23:05:12
Postat av: Manon

AnnaaM - Ajvar är toppen:)

Bless: Så det har du!. Och en väldigt nyttig fras:)...szeretlek...(jag älskar dig)

Jag skrev till salt i receptet (efter egen smak) för jag tog det för givet och skrev det inte.

2006-04-18 @ 05:47:31
Postat av: Greger

Tack för receptet!

2006-04-19 @ 14:59:10
URL: http://www,dacketroback.nu
Postat av: Manon

Greger - välkommen och varsågod!

2006-04-20 @ 07:32:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback